tuli puhelu omasta numerosta..

  • 3 February 2022
  • 5 kommenttia
  • 504 katselukertaa

..siis omaan puhelimeeni tuli soitto omasta salaisesta numerostani. pitääkö olla huolissaan?? en vastannut puheluun.


5 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@Tumpsa  kirjoitti:

..siis omaan puhelimeeni tuli soitto omasta salaisesta numerostani. pitääkö olla huolissaan?? en vastannut puheluun.


kyllä tämä voi olla ongelma, en vain tiedä kuinka iso.

 

yleisellä tasolla, on tullut vastaan huijaus ja häirikkö puheluita jotka selvästi voi väärentää lähettäjän puhelun numeron. mysteeri on miten tämä väärennös menee läpi operaattoreiden keskuudessa, mutta vain menee jotenkin. oikealla numeron omistajalla ei ole mitään tekemistä näiden kanssa.

 

voi olla yksi asiallinen tilanne jossa puhelu voi tulla omasta numerosta, se on multi-sim (tai vastaavat).

 

voisitko tarkistaa oliko puh numero kirjaimellisti sama numeroina. laitteet näyttää nimen jos viimeiset numerot ovat samoja, mutta ensimmäiset eriä. telialla, tai oikeammin soneralla oli aikoinaan vastaaja numero siten että jos  puh. nro on 040 abcdefg niin vastaaja oli 042 abcdefg.

no joo.. silmässä oli rähmää... olihan siinä yhden numeron heitto kuitenkin vaikka moneen kertaan katsoin numeron. omanumero X1 ja soitto tuli numerosta X2  ..Huoh!..vaara ohi..  🙂>


 


Edit ReOlivia: Muokattu varmuuden vuoksi numerot pois näkyvistä

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

@Tumpsa  kirjoitti:

no joo.. silmässä oli rähmää... olihan siinä yhden numeron heitto kuitenkin vaikka moneen kertaan katsoin numeron. omanumero xx ja soitto tuli numerosta xx  ..Huoh!..vaara ohi..  🙂>


en pyytänyt että laitat puh numeroita julkisesti, netissä on jo kaikenlaisia huijareita. olisit kertonut esimerkillä että yksi numero sekaantunut toiseen fontissa.

juu.. muutin omasta numerostani+tulleesta pari numeroa,elikkä oli vaan niinkuin esimerkkinä. +viimeiset numerot oli xx 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Numeronnäyttö perustuu puhelinoperaattoreiden keskinäiseen luottamukseen. Se, ettei lähetellä verkkoon mitä sattuu numeroita, on ainoastaan herrasmiessopimuksen varassa. Kun maailmassa on yksikin operaattori, joka ei pidä tästä kiinni, soittajan numerona näkyy ihan mitä hyvänsä.

 

Matkapuhelinten tultua käyttöön numeroita ei voi enää oikein suodattaakaan, koska suomalainen soittaja voi oikeasti olla missä päin maailmaa hyvänsä. Elisa poistaa osasta ulkomailta tulevista puheluista soittajan numeron, mutta tässä menee pesuveden mukana myös ulkomailla toimivien suomalaisten yritysten numerot.

 

Puhelinverkkojen yhteenliittämiseen käytetään edelleen runsaasti 1980-luvulla kehitettyä Yhteiskanavamerkinantoa. Se ei tue numeroiden digitaalista allekirjoittamista. Matka allekirjoitettuihin numeroihin on pitkä, mutta ajatus tästä on jo olemassa, STIR/SHAKEN-protokolla.

 

Numeronnäytön pystyy siis väärentämään. Se, että numero oli samankaltainen kuin omasi, kertoo, että huijari ei lukenut kotiläksyjään.

 

Yhdysvalloissa suuntanumerot viittaavat tiettyyn alueeseen, oli kyse sitten lanka- tai matkapuhelinnumerosta. Huijarit pyrkivät käyttämään numeroa, jonka ensimmäiset kuusi numeroa ovat samat kuin sinulla. Näin luodaan mielikuva, että soittaja voisi vaikka naapurisi, lastentarhasta tai koulusta. Suomessa tämä strategia toimii toki lankanumeroilla, mutta ei matkapuhelinnumeroilla.

Vastaa