Windows 11 päivitys

  • 30 November 2021
  • 4 kommenttia
  • 42 katselukertaa

Kunniamerkki +4

Jos koneessa on Windows 10, kuinka voin estää siihen päivittymästä Windows 11 käyttöjärjestelmän?


4 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

@Jemia  kirjoitti:

Jos koneessa on Windows 10, kuinka voin estää siihen päivittymästä Windows 11 käyttöjärjestelmän?


Riippuu versiosta (home vai pro/enterprise yms) tehdään joko group policyä tai registryä editoimalla. Seikkaperäiset ohjeet löytyvät esimerkiksi täältä.

Kunniamerkki +4

Uudessa koneessa tuli heti error, kun yritin kympin tilalle ladata Windows 11 -käyttöjärjestelmän. Helpompi poistaa koko Windows ja laittaa tilalle Linux Mint.

Kunniamerkki +4

Laitoin kannettavaan Asus Vivobook -tietokoneeseen Linux Mint -käyttöjärjestelmän ja läppäri toimii hyvin ja nopeasti. 😌>

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +3

No ei tarvi välttämättä tehdä mitään jos Windows 10 PC:n rauta on tarpeeksi vanhaa niin ei varmasti päivity automaattisesti Windows 11.

Päivitys Windows 10 Windows 11 vaatii TPM-tuen.

Intelin prosessoreissa TPM on integroituna 2017 jälkeen valmistuneissa malleissa. Alkaen 8. sukupolven (8th gen Core) prosessoreista (Coffee Lake).

AMD prosessoreissa tuki löytyy ainakin 2018 jälkeen valmistuneista AMD Ryzen 2000 -sarjan (Zen 2). Mutta luultavasti AMD:lä tuki löytyy jo 1. sukupolven Ryzen:tä alkaen.

Jos omistat näistä Itelin tai AMD:n malleista vanhemman sukupolven prosessorin niin Widows 11 vaatii emolevyltäsi TPM tuen eli piirilevyltä TPM connectorin.

Windows 10 päivitystuki kestää ilmeisesti ainakin vuoteen 2025.

Avaa Suorita (kirjoita Windows 10 hakukenttään "suorita") ja kirjoita avaa -kenttään komento : tpm.msc

Näytölle avautuu tietoikkuna TPM -hallinta paikallisessa tietokoneessa.

Tietoikkunassa kerrotaan löytyykö tietokoneesta yhteensopivaa TPM (Trusted Platform Module) -turvapiiriä.

Jos sinulla on Intelin tai AMD prosessori joihin tuo TPM on integroituna ja silti tuo komento tulostaa ruudullesi "Yhteensopivaa TPM:ää ei löydy"

tai jonkun muun "herjan" jossa todetaan että tähän tietokoneesen ei voi Widows 11 asentaa TPM:n puutteen vuoksi, niin sinun pitää käydä katsomassa

emolevyn biosista onko TPM "päällä".

Asus emolevyiltä toiminto löytyy Anvanced välilehdeltä kohdasta PCH-FW Configuration ->PPT Configuration->

TPM Device selection josta valinta PTT ja PTP aware OS valinta PTP aware. Eri emolevyillä nuo bios -versiot vaihtelevat ja siksi asetusten kieliasu ja valintapolut voi vaihdella. Esimerkiksi Anvanced välilehdeltä kohdasta PCH-FW Configuration ->TPM Device selection josta valinta Firmware TPM.

Vastaa