Danny Boyle - Visuaalisen tarinankerronnan mestari


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19


Danny Boyle ei ole ehkä nimenä kaikille tuttu, mutta kun kuulee hänen ohjaajauransa tuotoksia, huomaa millaisesta mestarista onkaan kyse. Hänen ohjaamansa elokuvat ovat yleensä romaaneihin pohjautuvia, moderneja nykyelämän kuvauksia, joissa maailma on julma ja henkilöhahmot kiinnostavia, rosoisia ja elämää nähneitä. Päähenkilöt kohtaavat usein jonkun suuren, mahdottomalta tuntuvan haasteen, mutta lopulta saavuttavat tavoitteensa suurten ponnistelujen ja vaikeuksien jälkeen. Kuvaukset ovat mustan huumorin sävyttämiä ja ”herättävällä” musiikilla höystettyjä.


 


Alttaripojasta menestysohjaajaksiDanny Boyle syntyi 20. lokakuuta 1956 Radcliffessa, Englannissa työväenluokan perheeseen. Vanhemmat olivat irlantilaisia ja uskonnoltaan katolilaisia. Danny sai katolisen kasvatuksen ja hän olikin alttaripoikana kahdeksan vuoden ajan. Hänen äitinsä piti Dannylle pappeutta kutsumusammattina, kunnes pappi erotti hänet. Syynä oli se että Danny halusi osallistua koulun seminaariin, joka ei papin mielestä ollut alttaripojalle oikeutettua. Perusopetuksen jälkeen Boyle opiskeli katolisessa Thornleigh Salesian Collegessa ja sen jälkeen draamaa ja englantia North Walesin yliopistossa.Ensimmäisen elokuvansa Danny ohjasi vuonna 1990, nimeltään Shallow Grave. Sitä ennen hän työskenteli teatteriohjausten parissa sekä tuottajana BBC:llä. Ensimmäinen elokuvaohjaus palkittiin heti BAFTA Award for Best British Film -palkinnolla. Samaisena vuonna Boyle ohjasi kuuluisan Trainspotting -elokuvan, joka on valittu 1900-luvun kymmenen suurimman brittiläisen elokuvan joukkoon.2000-luvun alkupuolella Boyle sai ohjattavakseen kulttinovelli The Beachin, josta tuli myös oman aikakautensa menestyselokuva. Sen jälkeen hän ohjasi useampia draama-komedioita, sci-fi – ja kauhuelokuvia ennen todellista kansainvälistä menestysleffaa – Slummien Miljonääriä. Se kahmi peräti kahdeksan Oscaria, seitsemän British Academy Film Awards -palkintoa ja viisi Golden Globea. Danny Boyle palkittiin parhaasta ohjauksesta kaikissa kolmessa gaalassa. Toistaiseksi tämä ohjaustyö on ainut, josta Boyle on palkittu Oscarilla.


 
Seuraavan menestyselokuvan Boyle ohjasi ja käsikirjoitti muutamaa vuotta myöhemmin kun 127 tuntia näki päivänvalon. Se perustuu vuorikiipelijä Aron Ralstonin omaelämänkertaan. Kiipeilytapaturmassa Aronin käsi jäi siirtolohkareen ja kallioseinän väliin ja hän oli jumissa yli viisi vuorokautta. Elokuva sai lukuisia ehdokkuuksia eri palkintoraadeissa mukaan lukien kuusi Oscar-ehdokkuutta.Tämän jälkeen Danny Boyle on työskennellyt mm. seuraavien leffojen ohjaimissa: Trance, Steve Jobs, T2 Trainspotting sekä viimeisimpänä elokuvana – Yesterday, joka sai ensi-iltansa vuosi sitten. Se kertoo muusikosta, joka onnettomuuden jälkeen huomaa olevansa ainoa, joka muistaa The Beatlesin. Hänestä tulee kuuluisa, sillä hän esittää The Beatlesin kappaleita ominaan.Boyle on paistatellut uutisissa viimeksi vuosi sitten uusimman James Bond -elokuvan tiimoilta. Hän oli elokuvassa toisena käsikirjoittajana ja tarkoituksena oli, että Boyle ohjaa kyseisen elokuvan. Käsikirjoitus ei kuitenkaan kelvannut elokuvan tuottajille ja tästä syystä Boyle päätti jättää projektin. 


 


 


Tässä esitely muutamista Danny Boylen ohjaamista elokuvista, jotka voit katsoa Telia TV Vuokraamon kautta. 


 


Slummien miljonääri (2008)


 


Ikäraja: 16
Kesto: 120 minuuttia
Genre: DraamaSlummien miljonääri on Danny Boylen yksi menestyneimmistä elokuvista. Hän voitti tällä ohjaustyöllä sekä Oscarin, että Golden Globe -palkinnon parhaasta ohjauksesta. Elokuva kertoo Mumbain slummeissa kasvaneesta 18-vuotiaasta orpopoika Jamal Malikista, joka pääsee television Haluatko miljonääriksi -tietovisaan. Elämänkokemuksensa ansiosta hän tietää vastauksen toisensa perään ja nousee kisassa pääpottiin. Tässä kohtaa Jamal joutuu poliisin kuulusteltavaksi. Häntä pidetään huijarina, koska slummissa kasvanut ei millään voi tietää vastauksia kysymyksiin. Leffa on ehdottomasti pystinsä ansainnut ja Boylen ohjaustyö on onnistunut luomaan uskottavan ja koskettavan kuvamaailman.


  


Steve Jobs (2015)Ikäraja: 7
Kesto: 122 minuuttia
Genre: DraamaSteve Jobsista kertova elämänkertaelokuva keskittyy hänen uransa merkittävimpiin tuotelanseerauksiin, niitä edeltäviin hetkiin, keskusteluihin sekä viime hetken loppuvalmisteluihin. Päähahmo esitetään leffassa melko epämiellyttävänä henkilönä, itsekkäänä ja häikäilemättömänä liikemiehenä, jonka päätavoite on luoda menestyksekäs ja myyvä tuote. Kaunistelematon henkilökuvaus on saanut arvosteluissa kiitosta ja on ehdottomasti yksi Danny Boylen tärkeimmistä taidonnäytteistä.


  


The Beach (2000)Ikäraja: 15
Kesto: 119 minuuttia
Genre: Draama, RomantiikkaBoylen ohjaamassa seikkailudraamassa nuori kulkuri Richard (Leonardo di Caprio) löytää vanhan hipin jälkeensä jättämän kartan. Kartta johtaa saareen, jonne kukaan ei ole löytänyt ja jonne on lähes mahdotonta päästä. Matkallaan hän löytää unelmasaarella elävän yhteisön, joka on eristäytynyt yhteiskunnasta ja elelee omassa maailmassaan. Tuolta saarelta mukaan tarttuu ranskalaispariskunta, joiden kanssa hän lähtee etsimään kiellettyä paratiisisaarta. Elokuva on kuvattu pääosin Thaimaassa, matkailijoille tutulla Koh Phi Phin lomasaarella.


  


Trainspotting (1996)Ikäraja: 16
Kesto: 94 minuuttia
Genre: DraamaBrittiläinen, oman aikansa elokuvasensaatio nousi aikoinaan kulttiteoksen maineeseen ja se olikin 1990-luvun merkittävin brittileffa. Siinä kuvataan narkkarin näkökulmasta huumekierrettä, alkoholi- ja ihmissuhdeongelmia. Mark Renton ja hänen ystäväjoukkonsa elämä koostuu heroiiniriippuvuudesta, sekavista tiloista, vierotusoireista ja kaikesta aiheeseen liittyvästä. Mustan huumorin sävyttämä elokuva on saanut todella hyvät arvostelut ja se onkin Boylen arvostetuimpia ohjauksia. Myös näyttelijäsuoritukset tässä painajaismaisessa, mutta silti viihdyttävässä elokuvassa ovat uskomattomia. Ehdottomasti katsomisen arvonen.


  


127 tuntia (2010)Ikäraja: 13
Kesto: 93 minuuttia
Genre: DraamaBoylen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa, tositarinaan perustuvassa seikkailuelokuvassa vuorikiipeilijä Aron on kiipeilemässä yksin Utahin vuoristossa, kun putoava lohkare vangitsee hänet kanjoniin. Elokuva on onnistunut kertomus yhden kiipeilijän kamppailusta epätoivon ja toivon välillä. Se on kuvallisesti runsas ja vauhdikas ja hyvin ohjaajansa tyylinen. Arvosteluissa se on menestynyt todella hyvin ja mm. Oscar-ehdokkuuksia se keräsi aikoinaan peräti kuusi kappaletta.


  


Trance (2013)Ikäraja: 16
Kesto: 102 minuuttia
Genre: Jännitys


 


Taidehuutokauppaan keskittyneen yrityksen työntekijä Simon on sotkeutunut erittäin arvokkaan maalauksen varkauteen. Ryöstön yhteydessä Simon saa iskun päähänsä ja menettää muistinsa. Herättyään Simon ei muista minne on kätkenyt taulun ja rikollisliigan johtaja turvautuu hypnoosin apuun päästäkseen kiinni Simonin alitajuntaan. Vaikka elokuva ei ole menestynyt arvosteluissa parhaalla mahdollisella tavalla, on se silti kuvattu hienosti, jossa ohjaajan visuaaliset kyvyt pääsevät oikeuksiinsa. Myös ääni- ja musiikkimaailma sopivat yhteen kuvauksen kanssa.


  


 


Lue myös nämä ohjaaja- ja näytelijäspesiaalit sekä sarjavinkit:


 0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa