Katseluvinkit

Esittelyssä draamaelokuva Priscilla

  • 13 June 2024
  • 0 kommenttia
  • 44 katselukertaa
Esittelyssä draamaelokuva Priscilla
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +17

Sofia Coppolan elokuva Priscilla on murskaavan tunnepitoinen ja vaikuttava kuvaus Priscilla Presleyn ja Elviksen myrskyisästä avioliitosta. Elokuva sai maailmanensi-iltansa vuoden 2023 Venetsian elokuvajuhlilla. Priscilla antaa katsojille aivan uudenlaisen näkökulman rock’n’rollin kuninkaaseen keskittyen Priscillan kokemukseen ja siihen, miten suhde supertähti Elviksen kanssa vaikutti hänen elämäänsä ja identiteettiinsä. Telia Play Vuokraamoon tämä elokuva tulee saataville 8.7.2024 alkaen.

 

Vinkki! Vuokraleffoja alehintaan Telia Play -palvelussa!
Vuokraamosta löydät elokuvia alennettuun hintaan koko kesän 7.6.–18.8. välisenä aikana.

Uutena asiakkaana saat ensimmäisen alle 8,80 € arvoisen leffavuokrauksen veloituksetta!

 

Genre: Draama

Ikäraja: 12

Kesto: 1 t 53 min

Julkaisuvuosi: 2023

IMDb: 6.5

 

Baz Luhrmannin vuoden 2022 elokuva Elvis toi rock’n’rollin kuninkaan valokeilaan, keskittyen hänen ja hänen managerinsa Tom Parkerin suhteeseen. Tässä elokuvassa Priscilla Presley jäi sivuosaan, mutta Sofia Coppolan Priscilla antaa hänelle ansaitsemansa pääroolin. Elokuva perustuu Priscilla Presleyn omaelämäkerralliseen kirjaan Elvis ja minä, joka julkaistiin jo vuonna 1985. Tässä elokuvassa ei pyritä tarjoamaan asiasisällöllisesti uutta tietoa, vaan pikemminkin uutta näkökulmaa ja tulkintaa tunnettuihin tapahtumiin. Priscillan edesmennyt tytär yritti kaikkensa estää elokuvan teon ja julkaisun, mutta sille saatiin Priscillan oma hyväksyntä. Valkokankaille saavuttuaan tämä oli monta viikkoa katsotuin elokuva.

Elokuva alkaa nuoren Cailee Spaenyn esittämän Priscillan kohtaamisesta Elviksen kanssa vuonna 1959, kun tämä on vielä 14-vuotias ja Elvis suorittaa asepalvelusta. Heidän välilleen syttyy tulinen rakkaus, ja pian Priscillan koko elämä alkaa pyöriä Elviksen ympärillä. Coppola kuvaa ensirakkauden paloa uskottavasti ja lämmöllä, vaikka Priscilla ei kykene näkemään varoitusmerkkejä, tai kuuntelemaan vanhempiensa varoituksia. Jacob Elordin esittämä Elvis on huikea. Hän tuo rooliin hillityn ja ajoittain hirviömäisen version Elviksestä.

Priscilla ei ole vain tarina katkerasta naisesta, vaan se on syvällinen kuvaus yksinäisyydestä, joka herättää tunteita ja ajatuksia. Kun Elvis lähtee elokuvan kuvauspaikoille tai kiertueelle, Priscilla jää yksin vaeltelemaan Gracelandin pitkiä käytäviä. Vaikka elokuvasta on jätetty pois monia asioita, kuten Priscillan avioliiton ulkopuoliset suhteet, se onnistuu silti olemaan erinomainen fiktiivinen tarina yksinäisyydestä ja ensirakkaudesta. Se on osoitus ohjaajan kyvystä luoda teoksia, jotka puhuttelevat ja jäävät mieleen pitkäksi aikaa.

Cailee Spaeny suoriutui Priscillan roolista ilmiömäisesti. Hänen kykynsä tasapainotella Priscillan viattomuuden ja naiiviuden välillä tuo hahmolle syvyyttä ja moniulotteisuutta. Spaeny tuo esille Priscillan sisäisen kamppailun ja kasvun, kun hän muuttaa Gracelandiin ja joutuu kohtaamaan Elviksen muuttuvat odotukset. Hänen roolisuorituksensa on saanut kiitosta kriitikoilta, ja se on nostettu esille yhtenä elokuvan kohokohdista. Spaenyn kyky vangita katsojan huomio ja välittää Priscillan tunteet tekee hänen suorituksestaan unohtumattoman.

Elokuvan visuaalinen ilme on Sofia Coppolan tyylille uskollisesti hienostunut ja esteettisesti puhutteleva. Se heijastaa 1960-luvun glamouria ja rock’n’rollin kulta-aikaa, mutta myös Priscillan henkilökohtaista tarinaa ja tunnemaailmaa. Visuaalisesti elokuva on täynnä värejä ja yksityiskohtia, jotka tuovat esiin aikakauden tyylin ja sen, miten Priscilla näki maailman Elviksen rinnalla. Coppolan tunnettu huolellinen kuvakerronta ja kyky luoda tunnelmaa näkyy jokaisessa kohtauksessa, mikä tekee elokuvasta visuaalisesti vaikuttavan kokemuksen.

Coppolan Priscilla ei pyri olemaan perinteinen elämäkerta, vaan se käyttää Elvistä ja Priscillaa enemmänkin esimerkkihahmoina laajempien teemojen, kuten vallan, omistamisen, identiteetin ja vapauden käsittelyyn. Elokuvan Elvis on tietoisesti etäännytetty historiallisesti tunnistettavasta hahmostaan, ja Elviksen musiikki jää kuulematta tekijänoikeussyistä, mutta myös elokuvallisten valintojen vuoksi.

 

 

Lisään tämän elokuvan ehdottomasti omalle kesän katselulistalleni! 😍 Teetkö sinä samoin? 😉

 

Lue myös: 

 

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa