Skip to main content

Myrskyluodon Maija on Tiina Lymin ohjaama ja käsikirjoittama historiallinen draama, joka sai ensi-iltansa 19. tammikuuta 2024. Elokuva perustuu Anni Blomqvistin viisiosaiseen romaanisarjaan ja sijoittuu 1800-luvun Ahvenanmaalle. Tarina seuraa nuorta Maijaa, joka joutuu vasten tahtoaan naimisiin kalastaja Jannen kanssa ja kohtaa monia haasteita sekä vastoinkäymisiä myrskyisellä saarella. Tämän suuren suosion saaneen elokuvan voit vuokrata Telia Play Vuokraamosta 19.8.2024 alkaen.

 

Jos sinulla ei vielä ole Telia Play -palvelua, tilaa maksuttomat tunnukset ja täydennä tilauksesi haluamillasi kanavapaketeilla ja palveluilla. 

Uutena asiakkaana saat ensimmäisen leffavuokrauksen veloituksetta (koskee alle 8,80 € -hintaisia vuokraelokuvia). Elokuvien hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta ylöspäin. 

 

Genre: Draama
Julkaisuvuosi: 2024
Ikäraja: 12
Kesto: 2 t 42 min
IMDb: 8.1


Myrskyluodon Maija on yksi kaikkien aikojen suurimmista suomalaisista elokuvatuotannoista. Nuorenparin elämästä ulkosaaristossa kertova elokuva kuvattiin pääosin Ahvenanmaan pohjoisosissa Getassa – noin 40 kilometriä itään Vedärskärin saarelta, missä myös 1970-luvun tv-sarja tallennettiin.

 

Näyttelijäsuoritukset ja visuaalinen ilme

 

Elokuvan pääosissa nähdään Amanda Jansson Maijana ja Linus Troedsson Jannena. Janssonin roolisuoritus on saanut erityistä kiitosta hänen kyvystään kuvata Maijan vahvuus, herkkyys ja huumori. Janssonin kyky tuoda esiin Maijan tunne-elämän laaja kirjo on saanut erityistä huomiota, ja hänen roolisuoritustaan on pidetty elokuvan sieluna. Jansson itse on kertonut roolin menneen syvälle hänen ytimiinsä ja hän koki Maijan tarinan herättäneen itsessään paljon tunteita. Tämä syvä yhteys hahmoon näkyy hänen suorituksessaan. Elokuvan visuaalinen ilme on myös saanut paljon kehuja, erityisesti Rauno Ronkaisen upea kuvaus ja Auli Turtiaisen autenttinen puvustus.

Myrskyluodon Maija on saanut kansainvälistä huomiota ja se on valittu muun muassa Göteborgin ja Rotterdamin elokuvafestivaaleille. Tarinan sitoo omaan aikaansa ja maailman historian tapahtumiin Krimin sota, eli suomalaisittain Oolannin sota. Se käytiin vuosina 1853-56. Elokuva on saanut kiitosta sen kyvystä yhdistää historiallinen ja moderni näkökulma, tehden siitä sekä ajankohtaisen että ajattoman teoksen. Tämä onkin mielenkiintoinen ajanjakso elokuvassa, ja on lisännyt elokuvan kiinnostavuutta erityisesti ulkomaalaisen yleisön silmissä.

Tiina Lymin ohjaama Myrskyluodon Maija eroaa aiemmista tulkinnoista useilla merkittävillä tavoilla. Lymi on tuonut elokuvaan modernin ja feministisen näkökulman, jossa Maija kuvataan vahvana ja itsenäisenä hahmona. Tämä eroaa Åke Lindmanin vuoden 1976 tv-sarjasta, jossa Maijan hahmo oli enemmän aikansa roolien mukainen. Kuvaus ja puvustus on selkeä parannus verrattuna aiempiin tulkintoihin, joissa tekniset resurssit olivat rajallisempia. Uudessa elokuvassa puhutaan pääasiassa ruotsia ja jonkin verran englantia, mikä heijastaa tarkemmin Ahvenanmaan historiallista ja kulttuurista kontekstia. Suomea kuullaan vain torimyyjien suusta.

Elokuvassa Myrskyluodon Maija on myös monia muita lahjakkaita näyttelijöitä. Tässä muutamia keskeisiä rooleja ja näyttelijöitä: Jonna Järnefelt näyttelee Sara Lisaa, Maijan äitiä ja Tobias Zilliacus on Mickel, Maijan isä. Heidän esityksensä tuovat syvyyttä ja uskottavuutta perhedynamiikkaan. Amanda Kilpeläinen Arvidsson esittää Annaa, Maijan sisarta, joka tuo esiin perheen sisäiset suhteet ja konfliktit. Desmond Eastwood näyttelee luutnantti John Wilsonia. Tony Doyle on kapteeni Harris. Elina Knihtilä esittää vaatturia. Carl-Kristian Rundman on Saka, ja Andrea Björkholm näyttelee Sakan vaimoa. Birthe Wingren esittää Valborgia ja Niklas Åkerfelt on Erker, Jannen isä.

 

Musiikki ja äänisuunnittelu 

 

Myrskyluodon Maija (Stormskärs Maja) kappale on Lasse Mårtensonin säveltämä. Lauri Porran säveltämä musiikki ja Kirka Sainion äänisuunnittelu ovat saaneet erityistä kiitosta. Musiikki ja äänet tukevat elokuvan tunnelmaa ja kertovat omaa tarinaansa, mikä tekee elokuvasta kokonaisvaltaisen taide-elämyksen. Nämä elementit tekevät Tiina Lymin Myrskyluodon Maijasta itsenäisen ja omilla jaloillaan seisovan teoksen, joka kunnioittaa alkuperäistä materiaalia, mutta tuo siihen uusia ja tuoreita näkökulmia.

 

Tarinan juoni

 

Maijan ja Jannen suhde kehittyy merkittävästi tarinan aikana, ja se on yksi elokuvan keskeisistä teemoista. Maija ja Janne oppivat tuntemaan ja arvostamaan toisiaan. Janne ei pyri alistamaan Maijaa, vaan he rakentavat suhdettaan tasa-arvoiselta pohjalta. Tämä mahdollistaa sen, että Maija voi kasvaa ja kehittyä omana itsenään, ja rakkaus Jannen ja Maijan välillä syntyy vähitellen. Kun Krimin sota syttyy ja Janne joutuu pakenemaan mantereelle, Maija jää yksin selviytymään saaristossa. Tämä koettelee heidän suhdettaan, mutta myös vahvistaa sitä, kun Maija osoittaa kykynsä selviytyä vaikeissa olosuhteissa. Jannen palatessa he löytävät jälleen toisensa, mutta suuret tragediat ovat vielä edessäpäin.

Maijan ja Jannen suhde on täynnä haasteita ja vastoinkäymisiä, mutta myös rakkautta ja ymmärrystä. Heidän tarinansa on koskettava kuvaus siitä, miten kaksi ihmistä voi löytää toisensa ja rakentaa yhteisen elämän vaikeuksista huolimatta. Myrskyluodon Maija on kuvitteellinen henkilö, mutta useimmat kertomuksen tapahtumista on poimittu tosielämästä.

 

 

Vihdoin tämä elokuva tulee saataville kotisohvalle, olen odottanut kuin kuuta nousevaa! 😍 Mites sinä, aiotko katsoa, vai oletko jo tämän kenties nähnyt? 

 

Lue myös

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa