Joaquin Phoenix - Lapsitähdestä Oscar-voittajaksi


Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14


 


Maaliskuun näyttelijäspesiaalissa esittelen Oscar-voittaja Joaquin Phoenixin. Kyseinen herra voitti parhaimman miespääosan esittäjän Oscarin elokuvasta Joker. Tämä Oscar-palkinto oli Phoenixin ensimmäinen, vaikkakin Oscar-ehdokkuuksia hän on saanut useampia.


 


Köyhyydestä lapsinäyttelijäksi


 


Phoenix syntyi Puerto Ricossa 28. lokakuuta 1974 ja sai nimekseen Joaquin Rafael Bottom. Hänen vanhempansa ovat Arlyn Dunetz ja John Lee Bottom. Phoenixin ollessa lapsi, hänen vanhempansa toimivat lähetyssaarnaajina kristillisessä liikkeessä nimeltä Jumalan lapset (Children of God). Nykyisin liike luokitellaan enemmänkin kultiksi kuin uskonnolliseksi järjestöksi. Phoenix on viidestä sisaruksesta keskimmäinen, seuraten Riveriä ja Rainia ja edeltäen Summeria ja Liberty Butterflyita.


 


Koska Phoenixin vanhemmat toimivat lähetyssaarnaajina, perhe kierteli ympäri Etelä- ja Keski-Amerikkaa. Suurimman osan ajasta he kuitenkin viettivät Venezuelassa, jossa kultin yhä synkemmät käytännöt alkoivat tulla esiin. Phoenixin ollessa kolmevuotias, hänen perheensä pakeni Jumalan lapset -liikkeestä.


 


Perhe palasi takaisin Yhdysvaltoihin ja muutti asumaan Los Angelesiin. He vaihtoivat sukunimekseen Phoenix myyttisen linnun mukaan, joka nousee tuhkasta. Tämä symboloi perheelle uutta alkua. Samoihin aikoihin Joaquin vaihtoi nimensä Leafiksi, jotta se olisi myös luontoon liittyvä, kuten hänen sisarustensa nimet.


 


Phoenixin perhe oli todella köyhä, joten saadakseen ruokaa ja maksaakseen vuokran, lapset esiintyivät Kalifornian kaduilla soittaen ja laulaen. Pian sen jälkeen Phoenixin äiti sai töitä NBC:llä ja hänen isänsä alkoi työskennellä maisema-arkkitehtinä. Phoenix ja hänen sisaruksensa alkoivat tehdä töitä näyttelijöinä, pääasiassa mainoksissa ja TV-sarjoissa sen jälkeen, kun johtava lapsinäyttelijöiden agentti Iris Burton löysi heidät.


 


Ensimmäiset varsinaiset näyttelijäntyönsä Phoenix teki vieraillessaan veljensä Riverin kanssa tv-sarjassa Seven Brides for Seven Brothers (1982) sekä televisioelokuvassa Backwards: The Riddle of Dyslexia (1984). Kun River alkoi nousta kuuluisuuteen elokuvan Stand By Me (1986) myötä, myös Phoenix sai pääroolit elokuvista SpaceCamp (1986) ja Meidän miehemme Misha (Russkies, 1987).


 


Phoenixin ensimmäinen kunnon läpimurto tapahtui komediaelokuvassa Perhe on paras (Parenthood, 1989), jossa hän näytteli muun muassa Steve Martinin kanssa. Elokuva sai erittäin hyvän vastaanoton ja Phoenix sai näyttelijäsuorituksestaan parhaan nuoren pääosan ehdokkuuden. Phoenix päätti tämän jälkeen pitää taukoa näyttelemisestä ja lähti kiertämään ympäri Latinalaista Amerikkaa. Tauon aikana hän myös vaihtoi nimensä takaisin Leafista Joaquiniksi. Lokakuussa 1993 Phoenixin veli River kuoli huumeiden yliannostukseen ja koko perhe poistui julkisuudesta.


 


Paluu parrasvaloihin


 


Vuonna 1995 Phoenix palasi takaisin näyttelemisen pariin ja esiintyi yhdessä Nicole Kidmanin kanssa elokuvassa Hinnalla millä hyvänsä (To Die For). Elokuva menestyi hyvin ja oli kriitikoiden ylistämä. Vuoteen 2000 mennessä Phoenix oli näytellyt useammassa elokuvassa. Kuitenkin hänen sen hetkisen uransa suurin saavutus oli elokuvassa Gladiator, jossa Phoenix näytteli Rooman keisari Commodusta. Phoenix sai useita ehdokkuuksia kyseisestä roolisuorituksesta, esimerkiksi parhaan miessivuosan Oscar-ehdokkuuden. Gladiator on miehen yksi tunnetuimpia elokuvia.


 


Phoenixin seuraava menestys hänen urallaan oli vuonna 2005, kun hän näytteli yhtä countrymusiikin suurinta tähteä Johnny Cashia elokuvassa Walk the Line. Roolia varten hän opetteli soittamaan kitaraa sekä laulamaan kuten Cash. Kitaran soiton ja laulamisen opetteluun Phoenixilla meni noin puoli vuotta. Cashin roolista Phoenix voitti Grammyn sekä Golden Globe -palkinnon. Hän sai myös uransa toisen Oscar-ehdokkuuden parhaan miespääosan kategoriassa. Elokuvan kuvausten jälkeen, Phoenix kirjautui vieroitukseen alkoholiongelmansa vuoksi.


 


Vuonna 2009 Phoenixin fanit olivat huolissaan hänen henkisestä hyvinvoinnista. Phoenix vieraili David Lettermanin ohjelmassa Late Show ja käyttäytyi oudosti, unohtaen esimerkiksi vastanäyttelijänsä nimen elokuvasta Two Lovers (2008). Samoihin aikoihin Phoenix myös ilmoitti lopettavansa näyttelemisen ja aloittavansa rap-artistin uran. Syksyllä 2010 paljastui, että hänen sekava esiintyminen ja väite näyttelijän uran päättymisesti olivat osa fiktiivistä dokumenttia I’m Still Here, jonka pääosassa Phoenix oli.


 


Phoenix sai parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden elokuvasta Mestari (The Master, 2012), joka oli samalla miehen kolmas Oscar-ehdokkuus. Elokuvassa hän esitti toisen maailmansodan veteraania, Freddie Quellia. Elokuva keräsi paljon kriitikoiden suosiota ja erityisesti Phoenixin näyttelijäsuoritus sai paljon kiitosta.


 


Vuonna 2018 julkistettiin, että Phoenix on pääosassa elokuvassa Joker (2019). Hän näytteli elokuvassa Arthur Fleckiä, josta tulee Batmanin arkkivihollinen. Elokuva jakoi kriitikoiden mielipiteitä ja sai ristiriitaisen vastaanoton. Elokuvaa on kehuttu loistavaksi taidonnäytteeksi, mutta sitä on myös kritisoitu vaaralliseksi. Jokerin roolista Phoenix sai neljännen Oscar-ehdokkuutensa ja voitti parhaan miespääosan palkinnon helmikuussa 2020.


 


Vegaaninen aktivisti


 


Joaquin Phoenixin perheeseen kuuluu hänen kihlattunsa Rooney Mara sekä koirat Oskar ja Soda. Phoenix ja Mara ovat näytelleet useammassa elokuvassa yhdessä. He asuvat Hollywood Hillsissä ja viettävät suuren osan ajastaan kuntoilemalla ja nauttimalla Netflixin dokkareista.


 


Phoenix on tunnettu aktivisti ja hän viettääkin kihlattunsa kanssa paljon aikaa myös osallistumalla eri tapahtumiin koskien eläinten oikeuksia. Pariskunta julistautuu vegaaneiksi ja myös heidän koiransa ovat vegaaneja. Ollessaan neljävuotias, Phoenix päätti ettei enää syö lihaa, kun hän ja hänen sisaruksensa näkivät, kuinka kalastajat tappoivat kaloja väkivaltaisesti hakkaamalla niitä aluksen kylkeen laitettuihin nauloihin. Phoenix ei myöskään pukeudu mihinkään vaatteisiin, jotka on valmistettu eläimistä. Sekä Phoenix että Mara tekevät yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa.


 


Joaquin Phoenixin monet roolit


 


Phoenix on näytellyt uransa aikana monissa eri elokuvissa sekä TV-sarjoissa. Hän on tunnettu synkistä, pohtivista ja henkisesti epätasapainossa olevista rooleistaan. Kokosin alla olevaan listaan Phoenixin tähdittämiä leffoja, jotka ovat katsottavissa Telia TV -vuokraamon kautta.


 


Walk the Line (2005)


 


Johnny Cash (Joaquin Phoenix) kasvaa arkansilaisessa viljelijäperheessä ankaran isänsä valvonnassa. Hänen elämänsä muuttuu täysin, kun hänen isoveljensä kuolee tapaturmaisesti. Cashin isä toteaa ”Jumalan vieneen väärän pojan”. Hän yrittää voittaa isänsä hyväksyntää, mutta siitä muodostuu hänelle toivoton tehtävä. 1950-luvulla Cash lähtee armeijaan Saksaan, jossa hän säveltää ensimmäisen laulunsa Folsom Prison Blues.


 


Walk the Line on James Mangoldin ohjaama Johnny Cashista kertova elokuva. Phoenix laulaa itse kaikki kappaleet, jotka elokuvassa kuullaan. Hän harjoitteli kitaran soittoa ja laulamista useita kuukausia T Bone Burnettin kanssa.


  


Mestari (The Master, 2012)


 


Freddie Quell (Joaquin Phoenix) on toisessa maailmansodassa psyykkisesti sairastunut laivastosotilas. Hänellä on vaikeuksia sopeutua sodanjälkeiseen yhteiskuntaan. Hän on väkivaltainen ja äkkipikainen, seksuaalisesti pakkomielteinen sekä hän kärsii myös pahasta alkoholismista. Freddie tutustuu uuteen uskonlahkoon ja sen karismaattiseen johtajaan (Philip Seymor Hoffman). Hän saa liikkeen johtajalta elämälleen suunnan ja uusi uskonto tarjoaa sille sisällön.


 


Mestari on kuvattu harvoin käytetylle 65 millimetrin filmille, joka mahdollistaa erittäin suuren kuvatarkkuuden ja kapean terävyysalueen monissa lähikuvissa. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Paul Thomas Anderson.


  


New York Immigrant (2013)


 


Ewa ja Magda pakenevat Puolasta laivalla ensimmäisen maailmansodan jälkeen New Yorkiin, Ellis Islandille. Heti satamassa siskosten ongelmat alkavat, kun tulliviranomaiset toteavat Magdan olevan sairas ja hän joutuu monen kuukauden karanteeniin. Ewa meinataan käännyttää takaisin, mutta siirtolaisten hyväntekeväisyysjärjestön edustaja Bruno Weiss (Joaquin Phoenix) ottaa hänet suojelukseensa.


 


Bruno lupaa Ewalle asuinpaikan ja töitä ompelijattarena, mutta pian hänelle selviää, että Bruno on prostituutiorengasta pyörittävä paholainen. Elokuvan on ohjannut James Gray ja se perustuu hänen omien isovanhempiensa elämään.


  


Maria Magdaleena (2018)


 


Maria Magdalena (Rooney Mara) jättää pienen kalastajakylänsä ja perheensä taakseen liittyäkseen radikaaliin liikkeeseen. Liikkeen johtajana on karismaattinen Jeesus Nasaretilainen (Joaquin Phoenix), joka lupaa, että maailma muuttuu. Pian Maria löytää oman paikkansa liikkeessä.


 


Maria Magdaleena on raamatullinen elämäkertaelokuva, joka kertoo Jeesuksen ja hänen opetuslastensa matkasta kohti Jerusalemia. Ohjauksesta vastaa Garth Davus ja elokuva pohjautuu Helen Edmunsonin sekä Philippa Goslettin käsikirjoitukseen.


  


Joker (2019)


 


Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) asuu äitinsä kanssa Gotham Cityssä. Hän työskentelee klovnina ja haaveilee stand up -koomikon urasta. Arthur kärsii mielenterveyden ongelmista ja saattaakin alkaa nauramaan sellaisissa tilanteissa, joissa se ei todellakaan ole suotavaa. Arthuria kiusataan monien eri ihmisten toimesta, teinit pahoinpitelevät hänet ja metrossa pukumiehet pilkkaavat häntä. Nämä tapaukset johtavat monien synkkien tapahtumien ketjureaktioon.


 


Joaquin Phoenix onnistuu loistavasti Jokerin roolissaan ja voittikin roolisuorituksellaan parhaimman miespääosan Oscarin. Elokuvan on ohjannut Todd Phillips, joka myös käsikirjoitti sen yhdessä Scott Silverin kanssa. Elokuva tulee vuokrattavaksi Telia TV:n vuokraamoon 9.3.2020.


  


Lue lisää: 


 


 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa