Meksikolaisohjaaja Guillermo del Toro on monstereiden mestari 


Guillermo del Toro (s. 1964) on meksikolainen elokuvaohjaaja, joka on tunnettu kauhulla höystetyistä fantasiaelokuvistaan. Elokuvia on kyllästetty erilaisilla fantasiahahmoilla, leikkisillä maisemilla ja mielikuvituksella. Ohjaaja kiinnostui jo nuorena kauhugenrestä, ja lähtikin sen innostamana opiskelemaan elokuvakouluun. Hän on saanut kauhuun liittyvät stereotypiat b-luokan elokuvista käännettyä, ja nyt kaikki tietävät myös kauhugenren olevan laadukasta elokuvaa.


 


Monstereita ja visuaalisuutta


 


Del Toron tuotantoa voi kuvata aikuisten saduiksi, koska ne sisältävät sadullisia elementtejä jopa hirviömäisissä raameissa. Kauneutta ja visuaalisuutta elokuvista ei kuitenkaan puutu, vaikka tarina olisi kuinka traaginen tai kauhistuttava. Del Toroa pidetään erilaisten monsterien ja hirviöiden huipputekijänä.


 


Del Toro aloitti elokuviin liittyvän uransa perustamalla erikoisefektiyrityksen, joka teki efektejä meksikolaisiin elokuviin. Myöhemmin hän on perustanut visuaalisiin elementteihin paneutuvan yrityksen vuonna 2010. Hän on työskennellyt myös maskeeraajana. Del Toro on saanut tehdä elokuvia omien intohimojensa pohjalta, ja hyödyntää laajasti osaamisalueitaan.


  


Del Torolla on ollut osaa ja arpaa moneen elokuvaan


 


Ohjaajan ensimmäinen teos, meksikolainen kauhuelokuva Cronos, julkaistiin jo vuonna 1993. Del Torosta tuli maailmankuulu viimeistään 2000-luvun alussa, kun hän teki elokuvat Blade 2 (2002), Hellboy (2004), Pan’s Labyrinth (2006) ja Hellboy 2: The Golden Army (2008). Del Toron oli tarkoitus ohjata Hobitti-jättifilmatisoinnit, mutta aikatauluongelmien vuoksi joutui irtaantua pestistään. Hän kuitenkin jäi yhdeksi elokuvien käsikirjoittajista. Del Toro on myös uskollinen sarjakuvafani, ja onkin tehnyt elokuvia sarjakuvien pohjalta – tunnetuimpana Hellboy ja Hellboy 2. Uudempaa tuotantoa ovat elokuvat Crimson Peak (2015) sekä Oscar-voittaja The Shape of Water (2017).


 


Del Toro on tullut tunnetuksi ohjaustensa lisäksi tuottajana, jolloin hän on saanut myös osallistua elokuvantekoon. Hän on tuottanut esimerkiksi espanjankielisen kauhuelokuvan Orpokoti (2007), vuonna 2011 lastenelokuvat Saapasjalkakissa ja Kung Fu Panda 2 sekä kauhuelokuvan Mama (2013).


 


Tunnetuimpia del Toron elokuvia ovat Oscar-voittajat: espanjankielinen Pan’s Labyrinth (2006) sekä The Shape of Water (2017), joka räjäytti jättipotin voittamalla ohjaajan ensimmäisen Parhaan elokuvan ja ohjauksen palkinnot. Ohjaajasta tuleekin ensimmäisenä mieleen toinen näistä elokuvista, jotka käsittelevät fantasian taustalla yhteiskunnallisia teemoja ja kannanottoja.


  


Käydäänpä vielä tarkemmin läpi ohjaajan tuotantoa.


 


Hellboy ja Hellboy 2: The Golden Army


2004 & 2009


K12


 


"I'm fireproof. You're not." - Hellboy (2004)


 


Hellboy-elokuvat perustuvat saman nimiseen sarjakuvahahmoon, jonka loi Mike Mignola. Del Toro on ohjannut ja käsikirjoittanut elokuvan. Hellboy (Ron Perlman) on yliluonnollinen paholaisen näköinen olento, joka taistelee kuitenkin hyvien puolella pahishirviöitä vastaan. Ensimmäisessä elokuvassa Hellboyn maahan tuoma Rasputin herätetään uudestaan eloon, ja pian Hellboy taisteleekin häntä ja hänen joukkojaan vastaan. On elokuvassa pientä romanssiakin ilmassa.


 


Toinen osa ilmestyi muutaman vuoden ensimmäisen jälkeen. Siinä jatketaan Hellboyn lapsuuden ja nuoruuden käsittelyä ja juoni on pitkälti perinteistä supersankaritoimintaa. Hellboyn edellisen leffan romanssi on jatkunut, ja hänen tyttöystävänsä ja muut tiimiläiset ajautuvat taisteluun kultaista armeijaa vastaan.


 


Elokuvista tuli tänä vuonna del Torosta ulkoistettu osa Hellboy: Call of Darkness. Aiempien osien pääosa ei halunnut osaa uudessa elokuvassa ilman del Toron osallistumista.


 


Pacific Rim


2013


K12


 


"The world is coming to an end. So where would you rather die? Here? Or in a Jaeger?" - Stacker Pentecost


 


Del Toron tieteiselokuva on visuaalinen pläjäys, jonka hän on ohjannut ja osittain käsikirjoittanut. Elokuvassa on fantasian elementtejä, kun pahat Kaiju-hirviöt nousevat meren pohjasta. Elokuvan juoni kytkeytyykin sen ympärille, kun ihmiset tekevät jättimäisiä Jaeger-robotteja, jotka taistelevat hirviöitä vastaan merellä. Robotteihin on asennettu hermosilta, jotta siihen sopivat ihmiset voivat ohjata sitä pareittain. Elokuva kertoo Raleighista (Charlie Hunnam), joka on menettänyt veljensä heidän taistellessa vaarallista Kaijua vastaan. Kaijut ovat saamassa otteen ihmiskunnasta, ja taistelu on valmis alkamaan.


 


Pacific Rim sai jatko-osan Pacific Rim: Uprising vuonna 2018, jossa del Toro työskenteli tuottajana.


 


Crimson Peak


2015


K16


 


"Perhaps we only notice things when the time comes for us to see them." -Edith


 


Romanttinen kauhuelokuva on del Toron ohjaama ja osittain käsikirjoittama. Elokuva kertoo 1800-luvun taitteesta, jossa nuori kirjailija Edith (Mia Wasikowska) rakastuu englantilaiseen baronettiin Sir Thomas Sharpeen (Tom Hiddleston). He muuttavat yhdessä Sharpen suvun vanhaan kartanoon, jossa asuu myös Sir Thomasin sisko Lucille (Jessica Chastain). Kartano sijaitsee punaisen savikaivoksen yläpuolella, ja talvella sen ympäröivä lumi värjäytyy punaiseksi. Edithin elämä kartanossa alkaa saada kauhistuttavia piirteitä, ja suvn historiasta paljastuu karmivia salaisuuksia. Edith näkee haamuja, jotka auttavat häntä selvittämään suvun mysteereitä.


 


Elokuvassa on melko klassinen juonikuvio, mutta visuaalisten elementtien mestari del Toro on saanut elokuvan tupaten täyteen kauneutta ja silmiä hiveleviä kohtauksia hienoine värimaailmoineen. Elokuva on visuaalinen timantti viktoriaanisine pukuineen, lavasteineen ja englantilaisine fantasioituine maisemineen.


 


Shape of Water


2017


K16


 


"When he looks at me he does not know how I am incomplete". - Elisa


 


Arvostelumenestys ja Parhaan elokuvan Oscar-palkinnon voittanut elokuva yhdistelee ohjaajan fantasian ja kauhun lempielementtejä romanttiseen tarinaan. Del Toro on ohjannut ja osittain käsikirjoittanut elokuvan.


 


Fantasiadraamassa mykkä siivooja Elisa (Sally Hawkins) rakastuu tutkittavana olevaan veden alla elävään kalamaiseen olentoon (Doug Jones) kylmän sodan Baltimoressa. Elokuva on kertomus rakkaudesta, joka taistelee maailman normeja ja rajoittuneita käsityksiä vastaan.


 


Elokuvaa on pidetty vastalauseena Donald Trumpin hallinnolle ja hänen maahanmuuttopolitiikalleen. Se ilmestyi sattumalta myös metoo-liikkeen nousun aikana, jonka teemoihin se pureutuu.


  


Ennakko: Scary Stories to Tell in the Dark


 


Del Toro toimii tuottajana ja käsikirjoittajana elokuvassa Scary Stories to Tell in the Dark (2019), joka sai ensi-iltansa Finnkinossa 9.8.2019. Elokuva perustuu kirjasarjaan, joka koostuu erilaisista kauhutarinoista. Elokuvassa eri tarinat on kytketty päähenkilöihin yhdeksi kokonaisuudeksi. Del Toro oli kirjojen suuri fani jo nuorena, joten hänen leimansa ilmenee koko leffan ajan, vaikkei hän sitä ole suoranaisesti ohjannutkaan. Hän kuitenkin etsi elokuvalle ohjaajan ja käsikirjoittajat itse. 


  


Yllä esitellyt elokuvat löydät Telia TV Vuokraamosta. Mitkä ovat omat Guillermo del Toro -suosikkisi? Mitä odotat uutuusleffalta, joka käsittelee ikonisia kauhutarinoita elokuvan muodossa?


 


 


Lue lisää:0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa