Skip to main content
Katseluvinkit

MTV Katsomon kesäkuun uutuuselokuvat

  • 10 June 2024
  • 1 kommentti
  • 81 katselukertaa
MTV Katsomon kesäkuun uutuuselokuvat

MTV Katsomon kesäkuussa pääsemme nauttimaan Star Wars -elokuvista, useammasta dokkarista sekä kauhuleffaakin on tarjolla kesäiltoihin. Hypätäänpä samantien kattauksen pariin! 😊

 

Telian liittymäasiakkaana pääset nauttimaan

MTV Katsomon sarjoista ja leffoista asiakasetuhintaan👌

 

Sisällysluettelo: 

 

Star Wars -elokuvat 

Katsottavissa MTV Subilla, maksutta MTV Katsomossa sekä MTV Katsomo+ -tilauksella 


Star Wars -elokuvat viihdyttävät MTV:llä touko-kesäkuun taitteessa ja ovat nyt kaikki jo katsottavissa tv-esityksen jälkeen 30 päivän ajan.

 

Rogue One: A Star Wars Story 

Katsottavissa 31.5. alkaen 30 päivän ajan

Genre: Scifi ja fantasia, Toiminta

Ikäraja: 12

Kesto: 2 h 8 min

IMDb: 7.8

Tuotantovuosi: 2016

 

Star Warsin universumiin sijoittuva Rogue One on tarina, joka kulkee Episodi III – Sithin kosto ja Episodi IV – Uusi toivo -elokuvien välisessä ajassa, jolloin kapinalliset ovat hajallaan ja Imperiumi on suurempi sekä voimakkaampi kuin koskaan. Tässä epätoivoisessa tilanteessa kapinalliset löytävät toivon kipinän: Kuolemantähden, Imperiumin uuden joukkotuhoaseen heikkouden. Jyn Erson (Felicity Jones) johtama ryhmä asettaa itselleen tehtäväksi paljastaa sen ja tuoda valoa galaksin synkkiin nurkkiin.

Elokuva esittelee katsojille uuden ja monipuolisen hahmokaartin. Jyn Erso on vahva ja monisävyinen sankaritar, joka liittyy saumattomasti Star Warsin ikonisten hahmojen joukkoon. Hänen rinnallaan taistelee Diego Lunan esittämä kapinallinen Cassian Andor ja Alan Tudykin äänellä elävä, huvittava droidi K-2SO.

Uusien hahmojen joukossa on myös Ben Mendelsohnin esittämä pelottava Krennic, Forest Whitakerin näyttelemä kapinallisten äärilaitaa edustava Saw Gerrera, Donnie Yenin voimaan vahvasti uskova Chirrut Îmwe ja Mads Mikkelsenin taitava tiedemies Galen Erso. Nämä hahmot tuovat elokuvaan syvyyttä monipuolisuutta tehden siitä taidokkaasti näytellyn kokonaisuuden.

Käsikirjoitus tarjoaa ajoittain oivaltavia hetkiä ja kekseliäitä juonenkäänteitä, mutta toisaalta jatkuva siirtyminen planeetalta toiselle voi tuntua uuvuttavalta. Planeettojen nimien ilmestyminen ruudun alalaitaan auttaa pysymään tarinan kulussa mukana. Elokuvassa vilautellaan tuttuja elementtejä aiemmista Star Warsin tarinoista, mikä voi olla osalle yleisöstä miellyttävää, mutta toisia se saattaa mahdollisesti jopa ärsyttää.

Musiikki on herättänyt kysymyksiä, sillä tämä on ensimmäinen Star Wars elokuva johon John Williams ei ole säveltänyt musiikkia. Michael Giacchinon sävellykset ovat sopivia, mutta arvosteluissa on kerrottu paikoin niiden tuntuvan yhtä sekavilta kuin elokuvan monet planeettakohtaukset. 

Rogue One on monissa arvosteluissa saanut kehuja, osoittautunut positiiviseksi yllätykseksi ja sen on kerrottu olevan jopa paras Star Wars elokuva sitten Imperiumin Vastaiskun. Nykyhetkessä Rogue One voidaan nähdä kuvaavan maailmaa, jossa pahat voimat ovat rakentaneet valtavan joukkotuhoaseen ja ovat valmiita käyttämään sitä. Hyvät voimat ovat hajanaisia ja riitelevät keskenään. Star Warsin sarja on aina suvainnut erilaisuutta, ja Rogue One tuo tähän teemaan myös sitä. Kaiken kaikkiaan tämä elokuva on onnistunut lisäys elokuvasarjaan, joka istuu saumattomasti osaksi suurempaa tarinaa.

Elokuvan on ohannut Gareth Edwards, käsikirjoituksesta ovat vastanneet Chris Weitz, Tony Gilroy, John Knoll ja Gary Whitta. Pääosissa nähdään em. lisäksi myös Jiang Wen ja Riz Ahmed. Rogue One: A Star Wars Story on tehty etenkin elouvasarjan faneille, mutta tarjoaa myös paljon niille, jotka eivät ole aiemmin Star Warsin maailmaan sukeltaneet.

 

 

Star Wars: Episodi IV – Uusi toivo  

Katsottavissa 1.6. alkaen 30 päivän ajan

Genre: Scifi ja fantasia, Toiminta

Ikäraja: 7

Kesto: 1 h 59 min

IMDb: 8.6

Tuotantovuosi: 1977

 

Star Wars Episodi IV - Uusi Toivo on George Lucasin ohjaama elokuvaklassikko. Tämä vuonna 1977 valkokankaalle saapunut elokuva ei ainoastaan mullistanut tieteiselokuvien genreä, vaan loi kokonaisen universumin, joka elää ja hengittää vielä tänäkin päivänä. Se on elokuvahistorian kulmakivi, joka synnytti fanikulttuurin, jollaista ei oltu aiemmin nähty. Se oli ensimmäinen elokuva Star Wars -elokuvasarjassa ja neljäs kronologinen luku Skywalker-saagassa.

Elokuvassa seurataan kapinallisten taistelua galaktista Imperiumia vastaan, joka on rakentanut tuhoisan aseen, Kuolemantähden. Kapinallisten joukossa on prinsessa Leia (Carrie Fisher), joka kätkee Kuolemantähden piirustukset R2-D2-droidiin. Droidit päätyvät aavikkoplaneetta Tatooineen, jossa he kohtaavat nuoren Luke Skywalkerin (Mark Hamill), jonka kohtalo vie hänet galaksinlaajuiseen seikkailuun.

Mark Hamillin esittämä Luke Skywalker on elokuvan sydän, orpo maalaispoika, joka kasvaa sankariksi matkan varrella. Harrison Fordin Han Solo on karismaattinen ja ristiriitainen hahmo, joka muuttuu itsekkäästä palkkionmetsästäjästä todelliseksi sankariksi. Carrie Fisherin prinsessa Leia on vahva naishahmo, joka tuo tasapainoa miesvaltaiseen sankarikolmikkoon. Alec Guinnessin Obi-Wan Kenobi ja James Earl Jonesin äänellä varustettu Darth Vader ovat ikonisia hahmoja, jotka ovat jättäneet pysyvän jäljen populaarikulttuuriin.

Tässä elokuvassa mullistuivat erikoistehosteiden käyttö, joilla luotiin elokuva, joka kestää aikaa visuaalisesti ja tarinallisesti. Elokuvan pienoismallit, lavasteet ja maskeeraus ovat edelleen vaikuttavia, ja ne ovat inspiroineet lukemattomia elokuvantekijöitä.

George Lucas sai idean tieteiselokuvasta jo ensimmäisen elokuvansa, THX 1138:n (1971), valmistuttua ja alkoi työstää käsikirjoitusta American Graffiti -elokuvan (1973) julkaisun jälkeen. Elokuva kävi läpi useita uudelleenkirjoituksia, ja sen kuvaus tapahtui vuosina 1975 ja 1976 eri paikoissa, kuten Tunisiassa ja Elstreessä, Englannissa. Tuotanto kohtasi monia vaikeuksia: näyttelijät ja tuotantotiimi uskoivat, että elokuva olisi floppi, ja se ylitti budjettinsa kolmella miljoonalla dollarilla viivästysten vuoksi. Harvat olivat varmoja elokuvan menestyksestä lipputuloissa. Julkaisun jälkeen siitä tuli kuitenkin nopeasti yllättävä hittielokuva, mikä johti laajempaan levitykseen. Siitä tulikin Pohjois-Amerikan toiseksi eniten tuottanut elokuva jääden jälkeen vain Tuulen viemää -elokuvasta ja kaikkien aikojen neljänneksi eniten tuottanut elokuva.

Star Wars Episodi IV - Uusi toivo on enemmän kuin elokuva; se on ilmiö, joka on kasvanut osaksi globaalia kulttuuria. Se on tarina toivosta, rohkeudesta ja seikkailusta, joka resonoi yli sukupolvien. Tämä elokuva ei ole vain osa elokuvahistoriaa, se on osa ihmiskunnan yhteistä tarinaa, joka jatkaa elämistään ja inspiroimistaan uusia sukupolvia.

 

 

Star Wars: Episodi V – Imperiumin vastaisku 

Katsottavissa 2.6. alkaen 30 päivän ajan

Genre: Scifi ja fantasia, Toiminta

Ikäraja: 12

Kesto: 2 h 2 min

IMDb: 8.7

Tuotantovuosi: 1980

 

George Lucasin luoma eeppinen avaruusooppera jatkoi valloittavaa matkaansa vuonna 1980, kun Episodi V - Imperiumin vastaisku saapui valkokankaille. Tämä jatko-osa, joka seurasi vuoden 1977 menestyselokuvaa Uusi Toivo, oli pettämätön vastaus fanien palavaan odotukseen. 

Kapinallisten kohtalo näyttää synkältä. Hothin jäisellä planeetalla sijaitsevaan tukikohtaan kohdistunut tuhoisa isku hajottaa kapinalliset ja pakottaa heidät pakenemaan Imperiumin joukkojen takaa-ajamina. Luke Skywalker (Mark Hamill) lähtee etsimään salaperäistä jedimestari Yodaa (Frank Oz) Dagobahin soilta, toivoen löytävänsä vastauksia ja voimaa, jota tarvitsee taistelussa pimeää puolta vastaan.

Han Solo (Harrison Ford) ja prinsessa Leia (Carrie Fisher) pakenevat Imperiumin laivuetta ja suuntaavat Bespinin Pilvikaupunkiin, joka on kaunis mutta petollinen paikka. Darth Vader (David Prowse ja James Earl Jones), pahan ruumiillistuma, houkuttelee nuoren Skywalkerin ansaan, joka johtaa hurjaan valomiekkataisteluun. Taistelun tuoksinassa Luke joutuu kasvokkain hirveän totuuden kanssa, joka varjostaa Skywalkerin perimää ja muuttaa hänen kohtalonsa suunnan.

Elokuvan loppukohtaus jättää katsojan vangittuna tarinaan ja voi vaatia trilogian päätösosan katsomista heti perään. Fanit aikoinaan joutuivat odottamaan vuosia nähdäkseen kuinka tarina päättyy.

Imperiumin Vastaisku on usein luonnehdittu sarjan onnistuneimmaksi teokseksi. Prinsessa Leia, rohkeasti esittämä Carrie Fisher, johtaa kapinallisjoukkoja pahaa Imperiumia vastaan. Mark Hamillin esittämä Luke Skywalker on vielä kehittymässä jediksi, ja hänen matkansa Voiman polulla on täynnä haasteita ja koettelemuksia.

Hienojen taistelukohtausten välissä salakuljettajanrentun Han Solon ja prinsessa Leian välille kehkeytyy romanssi, joka tuo valoa synkkyyden keskelle. Elokuvassa vilahtavat myös fanien suosikit, kuten palkkionmetsästäjä Boba Fett (Jeremy Bulloch / ääninä Jason Wingreen ja Temuera Morrison) ja lipevä Lando Calrissian Billy Dee Williamsin tulkitsemana. Pääpahis Darth Vader varastaa jälleen näytöksen. Vaikka vastaukset elokuvan polttaviin kysymyksiin saattavat olla tiedossa, Imperiumin Vastaiskun tarjoama jännitys ja toiminta tekevät siitä elokuvan, joka kutsuu katsojaa palaamaan sen pariin yhä uudelleen ja uudelleen.

Elokuvan visuaalinen ilme on rikas ja monipuolinen. Hothin lumiset maisemat, Dagobahin sumuiset suot ja Bespinin pilvikaupunki Cloud City ovat kaikki vastakohtia, jotka rikastuttavat Star Warsin maailmaa. Taistelukohtaukset, kuten Hothin taistelu ja valomiekkataistelu, ovat teknisesti vaikuttavia ja tarjoavat jännitystä ja toimintaa. Imperiumin vastaisku on trilogian toisen osan malliesimerkki, jossa hyvikset ovat jatkuvasti alakynnessä, mikä luo jännitettä ja odotusta seuraavalle osalle. Elokuvan lopetus jättää katsojan odottamaan jatkoa, ja se onnistuu laajentamaan elokuvasarjan tarinaa tavalla, joka pitää yleisön kiinnostuksen yllä. Tämän elokuvan on kerrottu olevan mestariteos, joka on ansainnut paikkansa elokuvahistoriassa. Se lukeutuu viiden tähden klassikoihin, jotka kiinnostavat katsojia sukupolvesta toiseen.

Star Wars: Episodi V - Imperiumin vastaisku on Irvin Kershnerin ohjaama. Muissa pääosissa jo mainittujen lisäksi nähdään Anthony Daniels, Kenny Baker, Peter Mayhew, Alec Guinness ja Ian McDiarmid.

 


Star Wars: Episodi VI – Jedin paluu 

Katsottavissa 3.6. alkaen 30 päivän ajan

Genre: Scifi ja fantasia, Toiminta

Ikäraja: 12

Kesto: 2 h 9 min

IMDb: 8.3

Tuotantovuosi: 1983

 

Kun Star Wars: Episodi V - Imperiumin vastaisku jätti yleisön hämmennykseen ja jännitykseen, oli selvää, että trilogian päätösosa kantaa suuria odotuksia. Salaperäisen Blue Harvest -valenimen alla kuvattu elokuva toi vastauksia polttaviin kysymyksiin ja päätti ilmiöksi kasvaneen saagan.

Elokuvan tarinassa Luke Skywalker (Mark Hamill) ja hänen ystävänsä palaavat Tatooinelle pelastamaan Han Solon (Harrison Ford) Jabba the Huttin kynsistä. Samalla Luke etsii vastausta kysymykseen, joka on järkyttänyt häntä: onko Darth Vader (äänenä James Earl Jones) todella hänen isänsä? Imperiumi ei ole luovuttanut, vaan valmistelee uutta Kuolemantähteä, jolla aikovat tuhota kapinalliset lopullisesti.

Mark Hamillin esittämä Luke on kypsynyt sankariksi, valmis kohtaamaan kohtalonsa ja vihollisensa. Harrison Fordin Han Solo on muuttunut rahanahneesta salakuljettajasta todelliseksi sankariksi. Carrie Fisherin Leia on astunut esiin toiminnan keskiöön, ja hänen kohtaamisensa Wicketi-ewokin (Warwick Davis) kanssa tuo elokuvaan sydämellisyyttä. Droidit R2-D2 ja C-3PO (ääninä Kenny Baker) sekä wookiee Chewbacca (Peter Mayhew) ovat jälleen mukana tuoden tarinaan huumoria. Billy Dee Williamsin Lando Calrissian saa ansaitsemansa sankarin roolin, ja Frank Ozin Yoda jättää pienessä roolissaan pysyvän vaikutuksen.

Elokuvan visuaalinen ilme on jälleen kerran vaikuttava. Jabba the Huttin palatsin groteskit hahmot, Endorin metsäkuun vehreys ja uuden Kuolemantähden uhkaava olemus luovat kontrasteja, jotka syventävät Star Warsin maailmaa. Taistelukohtaukset ovat jännittäviä ja teknisesti laadukkaita, ja ne pitävät katsojan tiukasti tarinan otteessa.

Jedin Paluu onnistuu päättämään Star Warsin alkuperäisen trilogian tyylikkäästi. Se vastaa kysymyksiin ja tuo päätöksen hahmojen matkalle, samalla kun se asettaa puitteet lopulliselle taistelulle hyvän ja pahan välillä. Vaikka jotkut elementit herättävät kysymyksiä, elokuvan tarjoama seikkailu ja toiminta tekevät siitä unohtumattoman kokemuksen.

Jedin Paluu on usein nähty trilogian lapsellisimpana osana, suurelta osin ewokkien, Endor-metsäkuun nallekarhumaisten asukkien, vuoksi. Vaikka monet fanit pitävät Jar Jar Binksia sarjan ärsyttävimpänä hahmona, ewokit jakavat mielipiteitä. Heidän roolinsa alkuperäistrilogiassa on kuitenkin kiistaton, ja heidän läsnäolonsa tuo elokuvaan kevyemmän sävyn edellisen osan synkkyyden jälkeen.

Ohjaajan vaihtuminen Richard Marquandiin ja George Lucasin ohjausvalintojen puuttuminen ovat herättäneet keskustelua siitä, olisiko elokuva ollut parempi Steven Spielbergin ohjaamana. Elokuva on kuvattu taitavasti, mutta tietyt tekniset ratkaisut kuten siirtymäleikkaukset ja green screen -efektit ovat vanhentuneet. John Williamsin musiikki ja äänimaailma ovat edelleen elokuvan vahvuuksia. Blu-ray-julkaisu on tuonut mukanaan useita lisäyksiä ja muutoksia, jotka ovat jakaneet fanien mielipiteitä. Muun muassa ewokkien silmiin lisätyt räpyttelyt ja Darth Vaderin lisätty repliikki ovat herättäneet keskustelua. Kuvanlaatu on parantunut ja lisämateriaali tarjoaa syvemmän katsauksen elokuvan tuotantoon.

Tämä on elokuva, joka on säilyttänyt paikkansa fanien sydämissä. Se on ansainnut kaikki viisi tähteään ja päättää yhden elokuvahistorian merkittävimmistä saagoista.

 

 

69: The Saga of Danny Hernandez 

Katsottavissa jo nyt MTV Katsomo+ -tilauksella 

 

Genre: Dokumentti

Ikäraja: 16

Kesto: 1 h 37 min

IMDb: 5.7

Tuotantovuosi: 2020

 

69: The Saga of Danny Hernandez on dokumentti musiikkimaailman kiistellyimmästä räppäristä, trollista ja gangsterista. Danny Hernandez tunnetaan paremmin nimillä 6ix9ine ja Tekashi69. Hän on sateenkaaritukkainen, tatuoitu rap-tähti, joka on yhtä lailla tunnettu häikäilemättömästä sometrollauksestaan kuin gangsterielämästään. Vikram Gandhin ohjaama dokumenttielokuva sukeltaa syvälle tämän monenkirjavan latinonuorukaisen tarinaan, joka nousi köyhistä oloista Brooklynissä maailmankuuluksi räppäriksi.

Onko Tekashi69 tosissaan vai pelkkä mestarimanipuloija? Gandhi pyrkii vastaamaan tähän tutkimalla Hernandezin elämää ja uraa, joka on täynnä ristiriitoja ja rikollista toimintaa. Dokumentissa nähdään myös pätkiä Hernandezin vierailusta Suomessa.

Hernandezin elämä on ollut täynnä vastoinkäymisiä ja rikoksia. Hän oli osa Nine Trey Gangsta Bloods -jengiä ja häntä uhkasi jopa 47 vuoden vankeustuomio. Hän kuitenkin antoi ilmi entiset jengiläisensä, mikä lyhensi hänen omaa tuomiotaan. Astmaa sairastava Hernandez vapautettiin kotiarestiin koronaepidemian aikana vuonna 2020.

Dokumentin alussa Gandhi kohtaa vastustusta yrittäessään haastatella Hernandezin entistä naapuria. Tämä kohtaaminen heijastaa Hernandezin kiistanalaista mainetta ja sitä, miten hänen ympärillään olevat ihmiset suhtautuvat häneen. Vaikka Hernandez itse ei puhu dokumentissa, moni hänen elämänsä henkilö, kuten entinen tyttöystävä Sara Molina, avaa näkemyksiään hänen persoonastaan ja teoistaan.

Hernandezin lapsuus oli vaikea. Hänen biologinen isänsä jätti perheen, ja he asuivat ahtaasti köyhissä oloissa. Molina kuvailee, kuinka Dannyn äiti oli hamstraaja, mikä teki elinolosuhteista entistä vaikeammat. Nuorena Danny työskenteli lähikaupassa ja haaveili tulevansa maailmankuuluksi räppäriksi. Hän aloitti uransa tekemällä sokeeraavia musiikkivideoita ja suunnittelemalla omia vaatemallistoja.

Hernandezin elämä muuttui traagisesti, kun hänen jengitaustainen isäpuolensa murhattiin. Tämä tapahtuma vaikutti syvästi häneen ja johti hänet gangsterielämään. 18-vuotiaana hän joutui oikeuden eteen, kun hän oli kuvannut alaikäisen tytön seksuaalisessa tilanteessa. Hän sai kolmen vuoden ehdonalaisen tuomion lokakuussa 2018.

Hernandezin maine kasvoi vuosien varrella, ja hän oli valmis tekemään mitä tahansa sen eteen. Hän oli tunnettu trollaamisestaan ja kyseenalaisista tavoistaan hankkia huomiota. Molina kertoo, että Hernandez käytti oikeudessa heidän yhteistä lastaan keinona lieventää tuomiotaan, vaikka hän ei ole tekemisissä tyttärensä kanssa.

69: The Saga of Danny Hernandez on tarina räppäristä, joka on yhtä aikaa sekä viihdyttäjä että rikollinen, ja joka on herättänyt voimakkaita tunteita ympäri maailmaa. Dokumentti on syväluotaava tutkielma siitä, miten internet ja sosiaalinen media ovat muuttaneet julkisuuden ja maineen käsitteitä, ja miten yksi mies on käyttänyt näitä välineitä noustakseen tähtiin – ja pudotakseen sieltä.

 

 

John Lewis: Good Trouble 

Katsottavissa jo nyt MTV Katsomo+ -tilauksella 

 

Genre: Dokumentti

Ikäraja: Ei ilmoitettu

Kesto: 1 h 33 min

IMDb: 7.5

Tuotantovuosi: 2020

 

John Lewis: Good Trouble on Dawn Porterin ohjaama vuonna 2020 julkaistu amerikkalainen dokumentti John Lewisista, joka taisteli tasa-arvon, heikkojen ja syrjäytyneiden puolesta 50-luvun kansalaisoikeusliikkeestä edustajainhuoneeseen. Dokumentti kertoo ihmisoikeusaktivisti ja Yhdysvaltain kongressiedustaja Lewisin elämästä. Elokuva tuotettiin yhteistyössä CNN Filmsin, AGC Studiosin ja TIME Studiosin kanssa ja se sai ensi-iltansa Tulsassa, Oklahomassa 19. kesäkuuta 2020. Valinta ensi-illan ajankohdaksi ja paikaksi oli symbolinen, sillä se osui yhteen Juneteenthin, orjuuden lopettamisen juhlapäivän kanssa, ja se oli myös vastalause Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan suunnitellulle mielenosoitukselle samassa kaupungissa; mielenosoitus siirrettiin seuraavalle päivälle laajan kritiikin jälkeen. Elokuva oli alun perin tarkoitus saada ensi-iltansa Tribeca Film Festivalilla huhtikuussa 2020, mutta festivaali peruttiin COVID-19-pandemian vuoksi.

Arvostelijoiden vastaanotto oli pääosin myönteinen. Ben Kenisberg kirjoitti The New York Times -lehdessä, että John Lewis ei varmasti tarvitse esittelyä, mutta elokuva tarjoaa silti vankan sellaisen, tasapainottaen hyvin Lewisin tunnetuimman työn aktivistina ja hänen nykyisen elämänsä. 

Dokumentti käyttää haastatteluja ja harvinaista arkistomateriaalia kertoakseen edesmenneen kongressiedustajan yli 60 vuoden sosiaalisesta aktivismista ja lainsäädännöllisestä toiminnasta kansalaisoikeuksien, äänioikeuden, asekontrollin, terveydenhuoltouudistuksen ja maahanmuuton parissa. Ohjaaja Dawn Porter tutkii Lewisin lapsuuden kokemuksia, hänen perhettään ja kohtalokasta tapaamistaan tohtori Martin Luther King Jr.:n kanssa vuonna 1957.

John Lewis: Good Trouble on kunnianosoitus miehelle, joka on viettänyt koko aikuisikänsä julkisella areenalla, ja se on sekä ajankohtainen että ajaton. Elokuva on tärkeä muistutus siitä, kuinka yksi henkilö voi vaikuttaa merkittävästi yhteiskunnalliseen muutokseen ja oikeudenmukaisuuteen.

 

 

Some Kind of Heaven 

Katsottavissa jo nyt MTV Katsomo+ -tilauksella 

 

Genre: Dokumentti

Ikäraja: 12

Kesto: 1 h 33 min

IMDb: 7.5

Tuotantovuosi: 2020


Some Kind of Heaven on dokumentti elämästä suljetussa floridalaisessa eläkeläisten lomakohteessa nimeltä The Village. Tänne hyväosaiset tulevat viettämään paratiisimaisia eläkepäiviä. Huolimatta all-inclusive-palvelusta ja näennäisen upeasta elämästä kaikki asukkaat eivät löydä onnea. 

The Villages -yhteisöä on kutsuttu eläkeläisten Disneylandiksi. Onkin mielenkiintoista tutustua tämän ylellisen paikan toimintaan. Dokumentissa tutustutaan muutaman Villagen asukkaan elämään tarkemmin. Asukkaiden tarinat opettavat, ettei paratiisissa eläminen olekaan välttämättä oikotie onneen.

Erittäin mielenkiintoisella, elokuvamaisella ratkaisulla toteutettu dokumentti on saanut paljon kehuja. IMDb -kommenttikenttä on pullollaan ylistystä sen osuvasta kuvauksesta sekä taitavasta elokuvataiteesta. Dokumentin sanotaan herättäneen miettimään vanhuutta, itsensä toteuttamista, rakkautta ja onnellisuutta. Valitse siis Some Kind of Heaven, jos haluat viihdyttyä epätodellisen tuntuisen yhteisön seuraamisesta, saaden kuitenkin samalla aihetta ajattelulle.

 

 

Incel - naisvihaa ja väkivaltaa (The Secret World of Incels) 

Katsottavissa maksutta MTV Katsomossa sekä MTV Katsomo+ -tilauksella
 

Dokumentti Incel - naisvihaa ja väkivaltaa (The Secret World of Incels) sukeltaa syvälle incel-kulttuurin synkkään maailmaan. Incel, lyhenne sanoista involuntary celibate, viittaa tahdonvastaisesti selibaatissa oleviin henkilöihin. He ovat lähes poikkeuksetta nuoria miehiä, jotka kokevat olevansa kyvyttömiä parisuhdemarkkinoilla, ja tästä he syyttävät yhteiskuntaa ja erityisesti naisia.

Brittiläis-iranilainen toimittaja Ben Zand on dokumentissaan ottanut tehtäväkseen tutkia tätä ilmiötä. Vuoden kestäneen työn tuloksena hän onnistuu haastattelemaan kasvotusten incel-yhteisöön kuuluvia henkilöitä. Dokumentissa tavataan muun muassa “D”, noin 20-vuotias yksinäinen mies, joka asuu vanhempiensa luona ja viettää suurimman osan ajastaan netissä. Hän kuvaa itseään ja muita inceleitä turhautuneiksi ja vihaisiksi nuoriksi miehiksi, jotka ovat vakuuttuneita siitä, etteivät tule koskaan olemaan kykeneviä saamaan seksikumppania.

Incel-yhteisöjen kohtaamispaikkana toimii internet ja sen keskustelupalstat, joissa jäsenet kommunikoivat nimettöminä. Zand tapaa dokumentissaan myös yhden Britannian tunnetuimmista “black pill” -vaikuttajista. Black pill -ajattelu on jalostunut punaisesta pilleristä, joka on keskeinen incel-yhteisön käyttämä metafora. Syömällä “punaisen pillerin” incelit ovat valinneet nähdä totuuden, jolta valtaosa ummistaa silmänsä.

Dokumentti ei ainoastaan valota incelien maailmaa, vaan se myös herättää keskustelua yhteiskunnallisista rakenteista, jotka mahdollistavat tällaisen ajattelun leviämisen ja syventymisen. Se on tärkeä teos, joka haastaa katsojan pohtimaan syitä ja seurauksia, jotka liittyvät sukupuolten väliseen dynamiikkaan ja yhteiskunnalliseen syrjäytymiseen. Dokumentti tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan yhteen internetin pimeimmistä nurkista, jossa naisviha ja väkivaltainen retoriikka rehottavat. Se on ajankohtainen ja koskettava, ja laittaa meidät kohtaamaan todellisuuden, joka on monille vieras, mutta joka on osalle todellisuutta päivittäin.
 


 

Bunker 

Katsottavissa 14.6. alkaen MTV Katsomo+ -tilauksella, myös MTV:n maksukanavilla 

 

Bunker on vuoden 2022 kauhutrilleri, jonka on ohjannut Adrian Langley ja käsikirjoittanut Michael Huntsman. Elokuva sijoittuu ensimmäisen maailmansodan aikaan, ja se kertoo ryhmästä sotilaita, jotka ovat jääneet loukkuun bunkkeriin mystisen pahan voiman kanssa. Heidän on selviydyttävä kauhusta ja hulluudesta yrittäessään paljastaa totuuden.

Elokuvan pääosissa nähdään Roger Clark, Luke Baines, Patrick Moltane, Kayla Radomski ja Julian Feder. Tarina keskittyy luutnantti Turnerin johtamaan pataljoonaan, johon kuuluvat brittisotilaat korpraali Miller (Roger Clark), sotamies Lewis (Quinn Moran), kapteeni Hall (Seán Cullen) ja korpraali Walker (Adriano Catto) sekä nuori sotamies Baker (Julian Feder), joka kamppailee sopeutumisessa rintamalle.

Kun he ovat kohdanneet pitkittyneen konfliktin vastustavan saksalaisleirin kanssa, toinen brittiupseeri vierailee pataljoonassa arvioidakseen heidän moraalinsa ja suorituskykynsä. Turner kieltäytyy myöntämästä ongelmia sotilaiden moraalissa. Kun vartija raportoi saksalaisleirin sotilaiden vetäytyneen, Turner tarttuu tilaisuuteen. Hän komentaa etujoukon pataljoonasta ylittämään “ei kenenkään maata” ja ottamaan tukikohdan. Edetessään Bakeriin tarttuu saksalaissotilas, joka anoo apua. Korpraali Walker kehottaa Bakeria hiljentämään miehen, ja hänen kehotuksestaan Baker puukottaa hänet kuoliaaksi. Miehet pääsevät lopulta saksalaisleiriin monien silvottujen saksalaissotilaiden ruumiiden ohi. Etsiessään vihollisia he löytävät oven, joka on sinetöity ulkopuolelta. He murtavat sen ja laskeutuvat bunkkeriin. Sieltä he löytävät selviytyneen saksalaissotilaan, joka on kiinnitetty ristiin. Pataljoona ei pysty saamaan selville mitään ennen kuin tykistökeskitys aiheuttaa bunkkerin osittaisen romahduksen. Sotamies Gray (Michael Mihm) murskautuu raunioihin, vaikka Lewis yrittää pelastaa hänet.

Elokuvan juoni on tiivistunnelmainen ja synkkä, ja se tutkii sotilaiden psyykkistä kestävyyttä äärimmäisissä olosuhteissa. Bunker tarjoaa katsojille jännittävän ja pelottavankin kokemuksen, joka pitää otteessa alusta loppuun.

 

 

Titan – kadonnut sukellusvene (Titan Sub Disaster) 

Katsottavissa 18.6. alkaen maksutta MTV Katsomossa, MTV Katsomo+ -tilauksella 
 

Titan – kadonnut sukellusvene (Titan Sub Disaster) on kaksiosainen dokumenttielokuva, joka tutkii OceanGate-yhtiön traagista sukellusvene-onnettomuutta. Kesäkuussa 2023 Titan-niminen sukellusvene lähti tehtävälle tutkimaan legendaarista Titanicin hylkyä, mutta noin tunnin ja 45 minuutin sukelluksen jälkeen aluksen miehistö menetti yhteyden sukellusveneeseen. Onnettomuudessa menehtyi viisi henkilöä, kun sukellusvene implodoitui Titanicin hylyn lähellä.

Titan-sukellusvene oli suunniteltu sukeltamaan jopa 4 000 metrin syvyyteen. Tämä syvyys on huomattavasti syvempi kuin OceanGaten kahden muun sukellusaluksen maksimisyvyys, jotka pystyvät sukeltamaan enintään 500 metrin syvyyteen. Titanin kyky sukeltaa näin syvälle mahdollisti sen, että se pystyi tutkimaan esimerkiksi Titanicin hylkyä, joka lepää noin 3 800 metrin syvyydessä.

Dokumentti käy läpi tapahtumien kulkua minuutti minuutilta ja esittää kysymyksiä siitä, mitä todella tapahtui tuona kohtalokkaana päivänä. Se sisältää myös harvinaisia äänitteitä, jotka herättivät toivoa miehistön löytymisestä. Tämä traaginen tapahtuma on jättänyt jälkensä niin uhrien perheille kuin koko sukellusyhteisölle. Dokumentti pyrkii valottamaan syvällisesti niitä riskejä, joita syvänmeren tutkimusmatkoilla kohdataan, ja muistuttaa meitä meren arvaamattomuudesta sekä teknologian rajallisesta kestävyydestä äärimmäisissä olosuhteissa.

 

 

Lue myös

  

 

1 kommentti

Käyttäjätaso 5

Star Wars -leffat toimivat aina ja jos joku ei vielä ole nähnyt kolmea vanhinta elokuvaa (Uusi toivo, Imperiumin vastaisku ja Jedin paluu), niin suosittelen näitä ehdottomasti! 😍 Vanhimmista Star Wars -elokuvista pitävät usein myös monet sellaiset katsojat, jotka eivät muuten ole kiinnostuneita avaruus- tai tieteiselokuvista. Hahmot, tarinankerronta ja kokonaisuus tempaisevat helposti mukaansa. Kävin "villissä" nuoruudessani 1970-luvun lopulta alkaen teatterissa katsomassa nämä ja ovat edelleen täyttä rautaa. 😊

MTV Katsomon kesäkuun uutuuksissa näyttää olevan myös erittäin mielenkiintoiselta vaikuttavia dokumenttielokuvia. 🤓

Vastaa