Katseluvinkit

MTV Katsomon sarja Jere Hietala - Salametsästäjien jäljillä

  • 13 March 2024
  • 0 kommenttia
  • 42 katselukertaa
MTV Katsomon sarja Jere Hietala - Salametsästäjien jäljillä
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Jere Hietala – Salametsästäjien jäljillä on kolmiosainen dokumenttisarja, jonka pääosassa on toimittaja ja valokuvaaja Jere Hietala. Hänen johdollaan sarjassa käydään läpi eri näkökulmista tarkastellen salametsästyksen vastaista taistelua Etelä-Afrikassa. Hietala matkustaa suojelualueille, tapaa puistonvartijoita ja perehtyy rikollisuuden juurisyihin. Sarjassa seurataan niin maalla, merellä kuin ilmassakin tapahtuvaa toimintaa. Pääset kohtaamaan sekä salametsästäjiä että suojelutyötä tekeviä puistonvartijoita ja suojeluaktivisteja. Toki kaiken lisäksi sarjassa keskeisessä roolissa ovat villieläimet, joita täytyy niin suojella kuin varoa samanaikaisesti.

Tiesitkö, että saat liittymäasiakkaana MTV Katsomo -palvelun meiltä etuhintaan?

Mitä salametsästys on? Se tarkoittaa luvatonta ja laitonta metsästystä, joka tapahtuu kiellettynä aikana tai kohdistuu metsästykseltä rauhoitettuun eläimeen tai tapahtuu alueella, jossa metsästäjällä ei ole metsästysoikeutta. Myös sallitulla alueella ja ajalla tapahtuva luvalliseen lajiin kohdistettua kiellettyä ansapyyntiä kutsutaan salametsästykseksi.

Salametsästys Etelä-Afrikassa on vakava ongelma, erityisesti sarvikuonojen osalta. Niiden salametsästys on ollut kasvussa, ja se on osa järjestäytynyttä rikollisuutta, joka liittyy laittomaan villieläinkauppaan. Tämän seurauksena Etelä-Afrikka on ryhtynyt toimiin salametsästyksen torjumiseksi, kuten tuomioiden koventamisella ja metsänvartijoiden määrän lisäämisellä. Esimerkiksi Krugerin kansallispuistossa on onnistuttu vähentämään salametsästystä, ja sarvikuonojen salametsästyksen kasvu on saatu pysähtymään tietyillä alueilla

 

Jakso 1: Salametsästys ja köyhyys Etelä-Afrikassa
MTV Katsomo ke 21.2.
MTV Katsomo+ ke 21.2.

Ensimmäisessä jaksossa keskitytään salametsästysrikollisuuden juurisyihin ja sen vastaiseen taisteluun. Jaksossa avautuu kuva haastavasta ympäristöstä, jossa köyhyys on merkittävä tekijä ongelmien synnyssä. Jere Hietala matkustaa sekä suojelualueille että köyhiin townshipeihin, joissa käydään erityyppistä kamppailua olemassaolosta ja turvallisuudesta. Suojelualueilla eläinten puolesta käytävässä taistelussa resurssit ovat niukat, mikä asettaa haasteita uhanalaisten eläinten suojelemiselle ja vaatii rohkeutta suojelutyössä.

 

Jakso 2: Puistonvartijat ja väkivalta

MTV Katsomo ke 28.2.
MTV Katsomo+ ke 21.2.

Toisessa jaksossa pääset sukeltamaan Etelä-Afrikan salametsästyksen vastaisen taistelun etulinjaan. Täällä toimivat puistonvartijat ovat etulinjassa suojelemassa uhanalaisia eläimiä. Jere vierailee myös koiratarhalla, jonne hän on lahjoittanut pari koulutettavaa suojelukoiraa. Tämä lahjoitus on osa hänen panostaan taistelussa salametsästystä vastaan. Jaksossa kuullaan myös hurja tarina ensimmäisestä lahjoitetusta koirasta ja tämän kouluttajasta. Valitettavasti noin sata puistonvartijaa menettää henkensä vuosittain – osa rikollisten hyökkäyksissä ja osa petojen iskuissa. Jaksossa päästään myös kuulemaan erään puistonvartijan tarina siitä miten hän täpärästi pelastui vaaratilanteesta.

 

Jakso 3: Väkivallan varjossa
MTV Katsomo ke 6.3.
MTV Katsomo+ ke 21.2

Sarjan viimeisessä jaksossa sukelletaan valtameren syvyyksiin ja kohdataan salametsästäjiä. Salakalastajat pyrkivät saamaan saaliikseen abalone-kotiloita alueilla, joilla niiden pyydystäminen on kiellettyä. Port Elizabethin kaupunkialueen lähellä tapahtuva merellinen salametsästysrikollisuus on erittäin väkivaltaista ja ennalta-arvaamatonta. Ohjelman kuvausryhmä sai myös itse kokea tämän, kun he joutuivat tekemisiin salametsästäjien kanssa. 

 

 

Lue myös:

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa