Muistatko nämä 90-luvun leffaklassikot?

  • 13 August 2021
  • 0 kommenttia
  • 30 katselukertaa


90-luku oli monelta osaltaan elokuvien kulta-aikaa. Listasimme 11 ysärileffaklassikkoa, jotka tarjoavat takuuvarman nostagiatripin. Oletko jo nähnyt nämä kulttileffat? Elokuvat ovat vuokrattavissa Telia TV:stä.


 


Uhrilampaat 1991


 


FBI-agentti Clarice Starling (Jodie Foster) määrätään tutkimaan kadonneen nuoren naisen tapausta. Naisen epäillään joutuneen sarjamurhaajan urhiksi, ja Claricen pomo on vakuuttunut, että vankilassa istuva psykopaatti tohtori Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) voi auttaa tapauksen ratkaisussa. Starling lähetetään Lecterin juttusille, mistä alkaa taistelu aikaa vastaan. Löydetäänkö kadonnut, vai onko sarjamurhaaja ehtinyt iskeä uudelleen? 


  


Reservoir Dogs 1992


 


Ohjaajat keräävät usein arvostusta pikkuhiljaa, mutta näin ei käynyt Quentin Tarantinon kohdalla. Esikoisohjaus Reservois Dogs räjäytti pankin Sundancen elokuvafestareilla tällä rikostrillerillä, jossa kuusi toisilleen tuntematonta miestä Mr. Blonde (Michael Madsen), Mr. Blue (Eddie Bunker), Mr. Brown (Quentin Tarantino), Mr. Orange (Tim Roth), Mr. Pink (Steve Buscemi) ja Mr. White (Harvey Keitel) värvätään suorittamaan täydellistä ryöstöä. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaisesti, ja poliisit ovat pian joukkion kintereillä. Onko ryhmään sittenkin soluttautunut poliisi?


 


  


Päiväni murmelina 1993


 


Tv-meteorologi Phil Connors (Bill Murray) lähetetään televisiouutisryhmänsä kanssa tekemään juttua kaupungin vuosittaisesta murmelipäivästä syrjäiseen Punxsutawneyyn, eikä Phil ole tehtävästä turhan innoissaan. Seuraavana aamuna Phil herää karuun todellisuuteen: on edelleen murmelipäivä, ja hän on jäänyt loukkuun joutuen elämään saman päivän yhä uudestaan ja uudestaan jumissa Pennsylvanialaisessa pikkukaupungissa.  


  


Forrest Gump 1994


 


Elokuva kertoo hieman tavallista yksinkertaisemman mutta sitäkin rakastettavamman Forrest Gumpin (Tom Hanks) vaiherikkaasta elämästä 1950-1980-luvuilla. Gump seikkailee läpi Yhdysvaltojen ja maailman törmäten mitä mielenkiintoisimpiin merkkihenkilöihin ja tapahtumiin, eivätkä suuremmatkaan vastoinkäymiset saa häntä lannistumaan. Elokuvissa vilisee viittauksia ajan henkeen ja populaarikulttuuriin. 


  


Leon 1994


 


12-vuotiaan Mathildan (Natalie Portman) isä on sekaantunut rikolliseen toimintaan, ja perhe päätyy kostomurhan uhriksi Mathildan kauppareissun aikana. Maitopurkit kainalossaan Mathilda hakee turvaa naapurissa asuvan Leonin (Jean Reno) luota, joka paljastuu yhdeksi maan taitavimmista palkkamurhaajista. Nyt Leonin on kuitenkin suojeltava Mathildaa, ja pian entiset naapurit alkavatkin toimia yhdessä. 


  


Clueless 1995


 


Teinin elämä Malibussa ei aina ole helppoa. Jane Austenin Emma-romaaniin löyhästi perustuvassa komediassa koulun suosituin tyttö Cher (Alicia Silverstone) ottaa koulun uuden oppilaan Tain siipiensä suojaan ja tekee hänelle täydellisen muodonmuutoksen. Myös koulun opettajalle on löydettävä romanssi, jotta Cherin arvosanat lähtisivät nousuun. Clueless on täynnä ysäriestetiikkaa minihameita, hattuja ja hapsottavia kampauksia myöten. 


  


Seitsemän (Se7en) 1995


 


Kaksi etsivää, kokenut William Sommerset (Morgan Freeman) ja uusi lupaava tulokas David Mills (Brad Pitt), saavat tutkittavakseen ylipainoisen uhrin murhan. Lihava mies paljastuu kuitenkin vain jäävuoren huipuksi, sillä sarjamurhaajan kouriin joutuvat murhataan raa'asti seitsemän kuolinsynnin mukaisesti. 


  


Trainspotting 1995


 


Edinburghilaisten ystävysten elämä koostuu pääosin kahdesta asiasta: huumeidenkäytöstä tai huumeiden hankinnasta. Trainspottingissa kuvataan inhorealistisesti yhteiskunnasta syrjäytyvien elämää huumehelvetissä ja päähenkiö Mick Rentonin (Ewan McGregor) rimpuilua irti riippuvuudesta ystäväpiirin painostuksen alla. 


  


Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa 1998


 


Hunter S. Thompsonin samannimisen klassikkokirjaan filmatisoinnissa toimittaja Raoul Duke (Johhny Depp) lähetetään Las Vegasiin juttumatkalle urheilutapahtumaan. Duken seuraksi matkalle lähtee myös lakimies Dr. Gonzo (Benicio del Toro), sekä matkalaukullinen hallusinogeenejä. Työasiat unohtuvat nopeasti kaksikon suunnatessa avoautonsa nokan kohti Vegasia ja huuruisia seikkailuja. 


  


The Matrix 1999


 


Ysäriklassikko Matrix on menestyselokuva, joka kertoo tuntemastamme todellisuudesta sekä toisesta todellisuudesta vallan ottaneiden koneiden kynsissä. Neo (Keanu Reeves) joutuu valinnan eteen: jos hän valitsee sinisen pillerin, hän saa jatkaa elämäänsä sellaisena kuin sen on tuntenut. Mutta jos hän valitsee punaisen pillerin, hänelle avautuu totuus Matrixista ja todellisesta maailmasta. 


  


Fight club 1999


Keski-ikäinen mies (Edward Norton) elää yksitoikkoista elämää autovalmistajan paljon matkustelevana työntekijänä ja kamppailee uniongelmien kanssa. Käsitelläkseen unettomuuttaan hän osallistuu syöpääsairastavien viikottaiseen tukiryhmään siitä huolimatta, että ei itse ole potilas. Tapaamisissa hän huomaa, ettei ole ainoa tukiryhmien turisti, vaan jakaa kyseenalaisen harrastuksensa Marla Singerin (Helena Bonham Carter) kanssa. Miehen elämään ilmestyy pian lisää jännitystä, kun hän tutustuu työmatkallaan saippuakauppias Tyler Durdenin (Brad Pitt), ja päätyy perustamaan Fight Club -nimeä kantavan tappelukerhon. 


  


Jaa omat ysärilempparisi kommenttiboksiin!


 


Lue myös:0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa