katseluvinkit

Telia Play Vuokraamo: kauhuelokuvat

  • 5 June 2023
  • 0 kommenttia
  • 100 katselukertaa
Telia Play Vuokraamo: kauhuelokuvat
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +13

Tässä juttusarjassa esittelemme Telia Play Vuokraamon elokuvia genreittäin. Tällä kertaa on vuorossa syväsukellus kauhun maailmaan, joka on yksi omista suosikkigenreistäni. Erityisesti klassikot, kuten vaikkapa Hohto ja Psycho jaksavat kauhistuttaa kerta toisensa jälkeen - ja mikä onkaan nautinnollisempaa kuin katsella kauhuleffaa oman sohvan turvassa? Valitsemieni elokuvien taustalla on tuttuja ohjaajanimiä, kuten Stanley Kubrick, Alfred Hitchcock ja James Wan. Osa leffoista pohjautuu kirjailija Stephen Kingin romaaneihin.

Jos sinulla ei vielä ole Telia Play -tunnuksia, voit ottaa ne käyttöösi maksutta. Tiesithän muuten, että ensimmäinen leffavuokraus on maksuton!


Sisällysluettelo:

 

Se

 

Kesto2 t 15 min

Ikä: 16+

Genre: Kauhu  

IMDb: 7,3


Stephen Kingin Se-kauhutarinasta on tehty kaksikin filmatisointia. Ensimmäinen on vuonna 1990 ilmestynyt samanniminen minisarja, ja toinen Andy Muschiettin ohjaama Hollywood-tuotanto vuodelta 2017. Näistä jälkimmäinen oli ilmestymisvuotensa suosituin kauhuelokuva, ja se keräsi kriitikoilta pääosin ylistäviä arvosteluja. Osasyynä suosioon on ehdottomasti ruotsalaissyntyinen Bill Skarsgård, joka teki Pennywise-klovnista ikonisen hahmon. Elokuva poiki pari vuotta myöhemmin jatko-osan Se - Toinen luku, jonka vastaanotto ei ollut yhtä positiivinen. 

Se kertoo 27 vuoden välein lapsia piinaavasta olennosta, joka on ottanut kauhupellen olomuodon. Joukko kiusattuja ystävyksiä yhdistää voimansa ja yrittää pysäyttää klovnin hirmuteot. Tarinan edetessä jokainen lapsista joutuu kohtaamaan pahimmat pelkonsa. 80-luvulle sijoittuva tarina tihkuu nostalgiaa ja camp-henkisiä viitteitä aikakautensa popkulttuuriin. Elokuva tuo Kingin tarinan eloon uudella tavalla, ja omasta mielestäni Se onkin yksi viihdyttävimpiä kauhuelokuvia pitkään aikaan!

 

 

Kirottu

 

Kesto1 t 52 min

Ikä: 16+

Genre: Kauhu

IMDb: 7,5
 

Australialainen ohjaaja-käsikirjoittaja  James Wan (Lights out, Insidious ja Annabelle -elokuvat) on Conjuring-universumin luoja, ja yksi omista suosikkiohjaajistani. Ensi-iltansa vuonna 2013 saanut Kirottu on mielestäni yksi hänen parhaimmista kauhuelokuvistaan. Se keskittyy paranormaalien tutkijoiden, Ed and Lorraine Warrenin (Patrick Wilson ja Vera Farmiga) yrityksiin pelastaa perhe pahojen henkien piinaamalta talolta.

Kirottu sijoittuu 70-luvun maalaismiljööseen Rhode Islandilla, jossa Perronin perheen unelmakoti sijaitsee. Wan onnistuu luomaan hiuksianostattavan tunnelman rapistuneeseen taloon, jossa kellot pysähtelevät ja ovet on laudoitettu umpeen. Jumpscare-säikähdyksiltä ei tässä elokuvassa vältytä, ja niistä Wan osittain tunnetaankin. Itse tarina on kuitenkin erittäin viihdyttävä ja innostaa katsomaan kauhusarjan muutkin osat!

 

 

Piina

 

Kesto: 1 t 43 min

Ikä: 16

Genre: Kauhu

IMDb: 7,8

 

Piina on Stephen Kingin samannimiseen novelliin perustuva kauhuelokuva vuodelta 1990. Elokuvan pääosia näyttelevät James Caan ja Kathy Bates, ja sen on ohjannut Rob Reiner (Stand By Me - Viimeinen kesä, Kun Harry tapasi Sallyn, Nyt tai ei koskaan). 

Tarina alkaa auto-onnettomuudesta, johon menestyskirjailija Paul Sheldon (Caan) joutuu lumimyrskyssä. Paulin pelastaa sattumoisin hänen suurin ihailijansa Annie Wilkes (Bates). Avuttomana vuodepotilaana Paulille paljastuu, että hän on joutunut fanaattisen naisen vangiksi. Annie lukee Paulin kirjoittaman kirjasarjan osan, ja alkaa vaatia muutoksia juonenkäänteisiin.

Piina on psykologinen ysäritrilleri, joka ei CGI-efektejä kaipaa. Juoni on hyvin yksinkertainen, ja siinä elokuvan jännittävyys piileekin; jokainen kohtaus pitää katsojan varpaillaan ja pakottaa miettimään, mikä on päähahmo Paulin seuraava liike. 

 

 

Psyko

 

Kesto: 1 h44 min

Ikä: 11+

Genre: Kauhu

IMDb:8,5

  

Jännityksen mestari Alfred Hitchcockin Psykoa pidetään yhtenä maailman parhaimmista elokuvista. Psyko keräsi ilmestymisvuotenaan 1960 neljä Oscar-ehdokkuutta, ja ajan saatossa se on noussut kulttiasemaan kauhun ystävien keskuudessa. Se on myös ensimmäinen näkemäni Hitchcock-elokuva, ja kuuluu aina ja ikuisesti top-listalleni. 

Tarina vie katsojan pakomatkalle kaukaiseen motelliin yhdessä phoenixilais-sihteeri Marion Cranen (Janet Leigh) kanssa. Motellia ylläpitää hieman outo ja erikoinen Norman Bates, jota näyttelee aikansa matinée idoli Anthony Perkins. Perkins teki Batesin hahmosta moniulotteisen; elokuvan roisto olikin kömpelö ja hermostunut nuorimies, eikä demoninen murhaaja.

Jos jumpscare-kauhu ei ole sinun juttusi, ja aikamatka psykologisen jännityksen alkulähteille kiinnostaa, niin ota tämä katselulistallesi!

 

 

Hohto

 

Kesto: 1 t 55 min

Ikä: 16

Genre: Kauhu

IMDb: 8,4

 

Jack Torrance (Jack Nicholson) on alkoholismista toipuva kirjailija, joka muuttaa Wendy-vaimonsa (Shelley Duvall) ja Danny-poikansa (Danny Lloyd) vuoristohotellin saatuaan sieltä talonmiehen pestin. Intiaanien vanhan hautausmaan päälle rakennettu hotelli alkaa kuitenkin vaikuttaa Jackin mielenterveyteen, ja pian koko perhe on vaarassa... 

Stanley Kubrickin ohjaama Hohto on kauhuelokuvien äiti ja ikoninen teos, joka yltää maailman parhaiden elokuvien joukkoon. Hohto on myös valittu Yhdysvaltain kansalliseen elokuva-arkistoon, ja sen visuaalinen kerrontatyyli on innoittanut lukemattomia elokuvantekijöitä. Vuonna 2019 filmattu jatko-osa Doctor Sleep perustuu niin ikään Kingin romaaniin, mutta mielestäni se ei yllä lähellekään edeltäjänsä tasolle, ja ovathan elokuvat eri aikakausiltakin. Hohdon nähtyäni aina toivon, etten olisi sitä nähnytkään, jotta voisin katsoa sen jälleen ensimmäistä kertaa! 😄

 

 

Zombieland

 

Kesto: 1 t 28 min

Ikä: 16

Genre: Kauhu, komedia

IMDb: 7,6

En voi erityisesti sanoa olevani zombie-leffojen ystävä, mutta Zombieland on ilahduttava poikkeus! Ensi-iltansa vuonna 2009 saanut ronski kauhukomedia tarjoaa pakokauhua ja naurunpyrskähdyksiä samassa paketissa. Ruben Fleischerin ohjaama elokuva sai myös jatko-osan vuonna 2019: Zombieland: Double Tap.

Columbus (Jesse Eisenberg) on joutunut keskelle zombie-pandemiaa, ja hän matkustaa halki Amerikan yhdessä kumppaniensa Tallahasseen (Woody Harrelson), Wichitan (Emma Stone) ja Little Rockin (Abigail Breslin) kanssa päästäkseen vanhempiensa luokse. Nelikko piipahtaa matkallaan mm. Hollywoodissa, jossa Bill Murray tekee koomisen cameo-roolin. Myös Eisenbergin ja Harrelsonin roolisuoritukset osuvat nappiin, ja näyttelijöiden välinen kemia on aidon tuntuista. Kaiken kaikkiaan Zombieland on täydellistä popcorn-viihdettä: se on täynnä toimintaa, hersyvää huumoria ja pelottavia zombeja! 🤠

 

 

 

Lue myös:

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa