katseluvinkit

Telia Play Vuokraamo: Suositut lännenelokuvat

  • 4 March 2024
  • 0 kommenttia
  • 29 katselukertaa
Telia Play Vuokraamo: Suositut lännenelokuvat
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +13

Tässä juttusarjassa esittelemme Telia Play Vuokraamon leffasuosikkeja genreittäin. Tällä kertaa on aika laittaa stetson päähän, hypätä satulaan ja käyttää herkkää liipaisinsormea - nimittäin nyt laitamme vuokraamosta pyörimään lännenelokuvia!

Tämä artikkeli on koostettu kahden kirjoittajan voimin. Jännittävää, ja vauhdikasta elokuvailtaa!

Tilaa itsellesi Telia Play -tunnukset täältä ja tee ensimmäinen leffavuokraus täysin maksutta!


Sisällysluettelo:

 

 

@SonjaMelina: Valitsin tähän artikkeliin omat länkkärisuositukseni, jotka sijoittuvat Yhdysvaltojen villin lännen maisemiin perinteisine elementteineen, kuten revolveritaistelut, aava preeria ja kylmänviileät lainsuojattomat. Valitsemissani elokuvissa käsitellään vahvojen hahmojen kamppailua omien moraalisten dilemmojen ja ympäristön vaatimusten välillä. Lisäksi ne tarjoavat katsojalleen huikeita elokuvahetkiä ja laadukasta viihdettä! 

 

Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta  

 

Julkaisuvuosi: 2007
Ikäraja: 15
Kesto: 2 t 39 min
IMDb: 7.5

Tämä koko illan slow-burn-draama kertoo legendaarisen villin lännen hahmon, Jesse Jamesin (Brad Pitt) ja Robert Fordin (Casey Affleck) jännitteisistä väleistä 1800-luvun Missourissa. Nuori ja kunnianhimoinen Robert Ford ihailee Jesse Jamesia ja tämän mainetta legendaarisena lainsuojattomana. Ford haluaa kuumeisesti osaksi Jamesin joukkoa, mutta ajan mittaan hänen kunnioituksensa alkaa muuttua pakkomielteeksi ja lopulta synkäksi päätökseksi: salamurhaksi.

Dramatiikkaa ei puutu, kun epävakaa ystävyys kääntyy petokseksi. Elokuva kuvaa taidokkaasti ihmismielen monimutkaisuutta, kateutta, ja kaipuuta tunnustukseen ja merkitykseen. Tämän modernin klassikon on ohjannut Andrew Dominik, joka tunnetaan myös Marilyn Monroen elämästä kertovasta Blonde-elokuvasta (2022).

 

 

 

Armoton 

 

Julkaisuvuosi: 1991
Ikäraja: 15
Kesto: 2 t 5 min
IMDb: 8.2

Armoton on huikea ysärilänkkäri ja jännitysnäytelmä, joka vie katsojansa armottomaan villin lännen maailmaan. Tarina seuraa entisen tappomiehen, William Munnyn (Clint Eastwood) paluuta väkivaltaiseen menneisyyteensä, kun hän lähtee Big Whiskeyn kaupunkiin kostamaan prostituoidun pahoinpitelyn. Munnyn matkakumppaneita ovat Ned (Morgan Freeman) ja Kid (Jaimz Woolvett). Sheriffin roolissa nähdään legendaarinen Gene Hackman. Frances Fisher (Titanic) näyttelee ilotalon Strawberry Alicea.

Clint Eastwoodin ohjaama Armoton kuvaa taidokkaasti väkivallan ja koston kierteen kauhuja samalla paljastaen hahmojensa sisäiset ristiriidat. Elokuva sai ilmestyttyään suorastaan ylistävän vastaanoton, ja IMDB:ssä sen arvosana on 8.2.

 

Butch ja Kid - auringonlaskun ratsastajat 

 

Julkaisuvuosi: 1969
Ikäraja: 11
Kesto: 1 t 50 min
IMDb: 8.0

George Roy Hillin ohjaama Butch ja Kid - Auringonlaskun ratsastajat on tositapahtumiin perustuva elokuva, joka seuraa kahden karismaattisen lännenmiehen, Butch Cassidyn (Paul Newman) ja Sundance Kidin (Robert Redford), eeppistä seikkailua. Kaikki alkaa pieleen menneestä junaryöstöstä, jonka seurauksena parivaljakko joutuu pakomatkalle. Newmanin ja Redfordin näyttelemien lainsuojattomien välinen kemia välittyy vahvana, eikä elokuvasta puutu myöskään huumoria ja parodisia elementtejä.

Elokuva ei kuitenkaan ole pelkästään viihdettä, vaan se käsittelee myös teemoja kuten ystävyys, vapaus ja muutoksen pelko. Butch ja Kid ovat hahmoja, jotka vastustavat aikansa vallitsevia normeja ja elävät omien sääntöjensä mukaan, mutta samalla he kohtaavat omat epäilyksensä ja haasteensa.

 

 

Arvostelut: @SonjaMelina 

 

@SannaMKooValitsin tähän artikkeliin esiteltäviksi elokuviksi western-leffoja, mitkä eivät ehkä mahdu kaikista perinteisimpään lännenelokuvien muottiin. Vai miltä kuulostaa lännenelokuva suomalaisittain, lännenelokuva ilman revolverien pauketta tai lännenelokuva avaruusolioiden hyökkäyksellä maustettuna? Tutustu seuraavissa esittelyissä lisää näihin kolmeen valintaani, ja ota rohkeasti katseluun, vaikka olisitkin enemmän perinteisten westernien ystävä. Nämä varmasti tuovat mukavaa vaihtelua ja erilaisia tarinoita leffailtoihisi!

 

First Cow

 

Julkaisuvuosi: 2019
Ikäraja: 11
Kesto: 2 t 2 min
IMDb: 7.1

First Cow on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut Kelly Reichardtin ohjaama lännenelokuva, ja se perustuu vuonna 2004 julkaistuun Jonathan Raymondin kirjoittamaan romaaniin The Half-Life. Tarina sijoittuu 1800-luvun Oregoniin, missä toisensa kohtaavat sattumalta kokki Otis ”Cookie” Figowitz (John Magaro), sekä pakomatkalla oleva kiinalainen King-Lu (Orion Lee). He kumpikin haaveilevat tahoillaan rikastumisesta, ja päättävätkin yhdistää voimansa ja luoda uuden bisneksen. Tuoreiden ystävysten ideana on leipoa herkullisia leivonnaisia käyttäen ensimmäisen Oregoniin saapuneen lehmän maitoa. Harmi vain, että lehmän omistaa paikallinen rikas liikemies (Toby Jones) ja maito on lypsettävä ja ryöstettävä lehmästä yön pimeydessä. On kuitenkin vain ajan kysymys, kuinka kauan he pystyvät pitämään leivoksien tärkeän ainesosan alkuperän salassa.

First Cow -elokuva on koskettava tarina ystävyydestä, unelmista ja selviytymisestä vaikeissa olosuhteissa. Perinteisten lännenelokuvien revolverien paukkeen ja pyssysankarien sijaan se tarjoaa katsojalleen syvällisiä pohdintoja ihmisen luonteesta ja yhteiskunnasta. Elokuva on visuaalisesti näyttävä, ja se on kuvattu luonnonkauniissa miljöössä. Tarina kulkee hitaasti ja rauhallisesti, joka antaa tarinalle tilaa hengittää ja hahmoille mahdollisuuden loistaa. Toiminnan nälkäisen katsojan kannattaa siis valita joku muu elokuva tältä listalta!

First Cow on saanut paljon kiitosta kriitikoilta, ja se on voittanut monia palkintoja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Jos nautit historiallisista draamoista ja kauniista kuvauksesta, suosittelen antamaan First Cowlle mahdollisuuden! Tarina jää varmasti mieleesi pitkäksi aikaa.

 

Viimeiset

 

Julkaisuvuosi: 2020
Ikäraja: 16
Kesto: 1 t 59 min
IMDb: 5.8

Viimeiset on vuoden 2020 marraskuussa ensi-iltansa saanut, suomalaisvirolaisena yhteistuotantona toteutettu lännenelokuva. Veiko Õunpuun ohjaama, ja Heikki Huttu-Hiltusen, Eero Tammen ja Õunpuun käsikirjoittama tarina sijoittuu Lapin pieneen, parakeista koottuun kaivoskylään.

Nuori kaivosmies Rupi (Pääru Oja) haluaa karistaa kaivoskylän tomut jaloistaan keräämällä rahaa tuntureita louhimalla. Työt kuitenkin seisovat, sillä Rupin oma isä (Sulevi Peltola) kieltäytyy myymästä maitaan ”Kalastajana” tunnetulle juonittelevalle kaivospomo Kari Kolehmaiselle (Tommi Korpela). Kalastaja yrittääkin painostaa Rupia suostuttelemaan isänsä kaupankäyntiin, jotta kaivosta päästään laajentamaan. Elämä kaivoskylässä on vaarallista, ja muun tekemisen puutteessa täynnä juopottelua, rähinöintiä ja huumeiden käyttöä. Kaiken tämän lisäksi draamaa syntyy, kun Kalastaja rakastuu Rupin parhaan ystävän Lievosen (Elmer Bäck) puolisoon Riittaan (Laura Birn), johon myös itse Rupi on salaa rakastunut. Tapahtumat kaivoskylässä vievät kohti lopullista tuhoa ja sortumista. Rupin on päätettävä, mihin hän kuuluu: isiensä maille, alkuperäiseen kotiin tuntureilla vai itsekkäiden pyrkimysten kylmään maailmaan?

Western-elokuvien tutut teemat toistuvat myös Viimeiset-elokuvassa: ihmishenki ei ole kovinkaan arvokas, ja vahvimman laki pätee myös Lapin tuntureilla. Elokuvasta löytyy myös länkkärileffojen rosoisuutta, ja jylhiä maisemia – tällä kertaa täällä pohjoisessa.

Elokuva on pääsääntöisesti kerännyt hyviä arvosteluja, mutta jakanut myös mielipiteitä kumpaankin suuntaan. Mainittakoon myös, että Viimeiset oli Viron kansainvälisen elokuvan Oscar-ehdokkaana! Roisiin kielenkäyttöön ja karuihin henkilöhahmoihin kannattaa kuitenkin ennen katselua varautua, sillä kirosanoja elokuvassa ei säästellä.

 

Cowboys & Aliens

 

Julkaisuvuosi: 2011
Ikäraja: 15
Kesto: 1 t 58 min
IMDb: 6.0

Cowboys & Aliens on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut, Jon Favreaun ohjaama lännenelokuva höystettynä sci-fillä. Iron Man -elokuvistakin tunnettu ohjaaja Favreau on tuonut myös tämän Cowboys & Aliens -elokuvan  valkokankaalle eloon saman nimisen sarjakuvan pohjalta. Elokuvan pääosassa nähdään Daniel Craig, Harrison Ford sekä Olivia Wilde.

Tarina sijoittuu New Mexicoon vuoteen 1873. Tuntematon mies (Craig) herää loukkaantuneena ja muistinsa menettäneenä autiomaassa, ranteessaan outo metalliranneke. Hän saapuu Absolution-nimiseen kaupunkiin, joka on tiukasti eversti Woodraw Dolarhyden (Ford) otteessa. Tuntemattomia ei varsinaisesti oteta avosylin vastaan, mutta paikallinen pappi Meacham hoitaa hänen haavansa. Sheriffi John Taggart tunnistaa tuntemattoman miehen Jake Lonerganiksi, etsityksi lainsuojattomaksi ja yrittää pidättää hänet. Jake melkein pakenee, mutta Ella Swenson (Wilde) tulee väliin. Tapahtumat keskeytyvät lopulta taivaalta tulevaan hyökkäykseen, jossa avaruusoliot kaappaavat kaupunkilaisia henkeäsalpaavalla nopeudella yksi kerrallaan. Nyt muistinsa menettänyt muukalainen onkin kaupunkilaisten ainoa toivo. Hän kokoaa Ellan avulla porukan, jotta he voivat yhdistää voimansa ja valmistautua eeppiseen selviytymistaisteluun ylhäältä päin tulevaa vihollista vastaan.

Westernin ja sci-fin yhdistelmä kuulostaa jo itsessään mielenkiintoiselta, ja elokuva tarjoileekin vauhdikkaan sekoituksen toimintaa ja mysteeriä. Vaikka Cowboys & Aliens ei ollut ilmestyessään elokuvateattereiden kassamagneetti eikä kriitikoiden ylistämä, suosittelen elokuvaa kuitenkin sen näyttelijäsuorituksien ja näyttävien tehosteiden vuoksi. Elokuvaa katsoessasi et varmasti tylsisty, sillä niin länkkäreistä, kuin tieteiselokuvistakin tuttua toimintaa on luvassa!

 

Arvostelut: @SannaMKoo 

 

Lue myös:

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa