Skip to main content

Toukokuussa Telia TV Vuokraamon leffatarjonta kasvaa usealla IMDb:ssä mukavasti pisteitä keränneillä elokuvilla. Kattauksesta löytyy draamaa, komediaa, animaatiota, trilleriä, kauhua sekä kotimainen Jope ite -dokumentti. Esittelen tässä muutaman poiminnan elokuvista. 

Jos sinulla ei vielä ole Telia TV -sovellusta, saat sen käyttöösi verkkokaupastamme ja pääset tutustumaan koko valikoimaan. Uutena asiakkaana saat ensimmäisen leffavuokrauksen ilmaiseksi! 📺

 

Sisällysluettelo:

 

The Banshees of Inisherin

 

Vuokraamossa: 5.5.
IMDb: 7.7
Genre: Draama, Komedia
Ikäraja: K16
Kesto: 1 h 54 min

 

Kolme Golden Globe -palkintoa voittanut ja yhdeksän Oscar-ehdokkuutta saanut The Banshees of Inisherin on 1920-luvun Irlantiin sijoittuva tarina miesten välisestä ystävyydestä. 

Pádraic Súilleabháin (Colin Farrell) on Inisherin saarella asuva maajussi, joka on parhaita ystäviä Colm Dohertyn (Brendan Gleeson) kanssa. Eräänä päivänä Colm päättääkin, ettei halua enää olla Pádraicin ystävä. Pádraic yrittää selvittää, miksi Colm on yhtäkkiä niin kylmä häntä kohtaan ja takoo ystävälleen järkeä kalloon, siinä kuitenkaan onnistumatta. Pádraicia on avustamassa hänen sisarensa ja saman maatilan kanssaan jakava Siobhán (Kerry Condon) sekä paikallinen tollo Dominic (Barry Keoghan).

Banshees on shokeeraavan väkivaltainen. Siitä löytyy myös oivan syvällistä pohdintaa masennuksesta ja sen vaikutuksista. Irlannin sisällissota, joka raivoaa läheisellä mantereella, tarjoaa tunnelmalliset kulissit tarinalle. 

Colin Farrell ja Brendan Gleeson ovat dynaaminen parivaljakko. Suurin osa elokuvan voimasta kumpuaa ohjaaja Martin McDonaghin maltillisesta, kerroksittaisesta tarinankerronnasta, mutta erinomaiset näyttelijät myös avittavat elokuvaa eteenpäin.

 

 

Saapasjalkakissa: Viimeinen toivomus

 

Vuokraamossa: 8.5.
IMDb: 7.9
Genre: Komedia, Romantiikka, Perhe, Lapset
Ikäraja:  K7
Kesto: 1 h 40 min

 

Saapasjalkakissa (äänenä Heikki Sankari) on reteä sankari, joka vähät välittää vaaroista. Ja mikäpä hänen on ollessa, kun käytössä on kissan yhdeksän henkeä. Kisu joutuu kuitenkin pohtimaan elämiään uusiksi, kun hän saa huonoja uutisia, että niiden loppu häämöttää. Saapasjalkakissa on nimittäin käyttänyt elämistään kahdeksan, ja nyt jäljellä on enää yksi. Kaiken kukkuraksi vähästä hätkähtämätön kissasankari kohtaa vastustajan, joka aiheuttaa ensi kertaa aitoa kuolemanpelkoa. Toivoa ei ole silti vielä menetetty! Saapasjalkakissa kuulee toivomustähdestä, joka voisi palauttaa hänen henkivarantonsa. Hän lähtee etsimään sitä seikkailuun, joka on joko hänen viimeisensä tai uuden alku. Valitettavasti hän ei ole ainut viimeisen toivomuksen perässä oleva taho. Hänen on liittouduttava uusien ja vanhojen tuttavuuksien kanssa, jotka saattavat kuitenkin olla enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Seikkailu viihdyttää erityisesti muista elokuvista tutuiksi tulleiden hahmojen kautta. Varoituksen sanana mainittakoon, että elokuvassa on aikuisempiakin katsojia pelottavia kohtauksia ja hahmoja, erityisesti Saapasjalkakissankin suunniltaan saava viikatesusi (Joonas Saartamo).
 

 

Holy Spider

 

Vuokraamossa: 8.5.
IMDb: 7.3
Genre: Trilleri, Draama
Ikäraja: K16
Kesto: 1 h 56 min

 

Holy Spider on kylmäävä tositapahtumiin perustuva tarina sarjamurhaajasta, joka tappoi Iranissa 16 prostituoitua ja nousi kansansuosiksi. Elokuva antaa ihmisyyden uhreille, joille heidän yhteisönsäkin on kääntänyt selkänsä. 

Elokuvan keskiössä ovat murhia tekevä rakennustyöläinen ja perheenisä Saeed (Mehji Badestani) sekä niistä raportoimaan saapunut naistoimittaja Rahimi (Zar Amir Ebrahimi). Toimittajan sukupuolella on suuri merkitys Iranissa. Sukupuolten välinen epätasa-arvo puskee läpi koko elokuvan ja se nouseekin pääteemaksi yli juonen rungon, eli murhien ja niiden selvittelyn. Vanhoillisen uskontulkinnan lonkeroiden sekoittuminen kaikkialle nousee toiseksi tärkeäksi teemaksi. Sen ihmisten mieliä hallitseva ja korruptoiva kuristava ote on kaikkialla. 

Pelin henki tehdään selväksi jo elokuvan alkupuolella, kun Rahimi saapuu kaupunkiin ja yrittää kirjautua hotelliin ilman miesseuralaista. Yhtäkkiä huonevarausta ei tahdokaan löytyä, koska nainen on yksin liikkeellä. Samaan aikaan kun Rahimi joutuu yhä syvemmälle tutkimiensa naismurhien syövereihin, touhuaa murhaaja omiaan. Saeed on sekaisin päästään ja hänellä on metodi sekä motiivi. Saeed haluaa olla marttyyri, Iran-Irak -sodan veteraani, ja hän olisi halunnut kuolla sodassa. Kun tätä kunniaa ei hänelle suotu, hän alkaa puhdistaa oman kaupunkinsa katuja prostituoiduista, joilta Saeed on omassa mielessään riistänyt kaiken ihmisarvon.

Toimittaja Rahimia näyttelevä Zar Amir-Ebrahimi palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla parhaan naisnäyttelijän palkinnolla. Elokuvan on ohjannut Ali Abbasin.

 

 

Missing

 

Vuokraamossa: 10.5.
IMDb: 7.1
Genre: Draama, Trilleri
Ikäraja: K12
Kesto: 1 h 51 min

 

Missing on jännäri nuoresta naisesta, joka etsii kadonnutta äitiään. Elokuvalla on mielenkiintoinen tausta, sillä se on idean uudelleenkierrätys Aneesh Chagantyn ohjaamasta ja Sev Ohanian kirjoittamasta elokuvasta Searching, jossa isä etsi tytärtään. Chagantyn ja Ohanian ovat mukana Missing-elokuvan käsikirjoittajina ohjaajien sekä myös käsikirjoittajina toimineiden Nick Johnsonin ja Will Merrickin kanssa.

June (Storm Reid) on helpottunut, kun hänen äitinsä Grace (Nia Long) lähtee viikoksi lomailemaan Kolumbian lämpöön uuden miesystävänsä Kevinin (Ken Leung) kanssa. June lupaa elää ihmisiksi, mutta se luisuukin enemmän juhlimisen puolelle. Kaikki kiva päättyy aikanaan ja June lähtee äitiään vastaaan Los Angelesin kansainväliselle lentokentälle, mutta äitiä ei näy eikä kuulu. Grace ja Kevin eivät palaakaan kotiin. June huolestuu ja ottaa yhteyttä viranomaisiiin. Poliisilla ei kuitenkaan ole johtolankoja, joten June alkaa tutkia äitinsä katoamista yksin kuin kuka tahansa internet-ajan ihminen: näpyttelemällä ja skrollaamalla.

Missingin kerrotaan olevan erittäin viihdyttävä trilleri. Arvostelujen mukaan ohjauksesta ja käsikirjoituksesta vastaavat Nick Johnson ja Will Merrick onnistuvat jännityksen luomisessa erinomaisesti. 

Näemme elokuvan kaikki tapahtumat päähenkilön puhelimen tai tietokoneen ruudun kautta. Katsoja uskoo, että Junella on aina puhelin kourassa tai tietokoneen kamera osoittaa aina oikeaan paikkaan. 
 

 

Die Wannseekonferenz - The Conference

 

Vuokraamossa: 15.5.
IMDb: 7.4
Genre: Draama
Ikäraja: ei tiedossa
Kesto: 1 h 52 min

 

Elokuva Die Wannseekonferenz - The Conference - Wannseen konferenssi 1942 kertoo 20. tammikuuta 1942 natsihallinnon korkea-arvoisten edustajien Berliini-Wannseen huvilassa olleesta tapaamisesta, joka jäi historiaan Wannsee-konferenssina. Tämän konferenssin tarkoituksena oli keskustella juutalaiskysymyksen niin sanotusta “lopullisesta ratkaisusta”, joka kuvaa Euroopan juutalaisten systemaattista joukkomurhaa. Konferenssin pöytäkirjasta löytyi vain yksi kopio sodan päätyttyä ja elokuvan juoni perustuu tähän kopioon. Elokuva on Matti Geschonneckin ohjaama ja on tehty Wannsee-konferenssin 80-vuotispäivän kunniaksi. Elokuvan on käsikirjoittanut Paul Mommertz ja pääroolissa nähdään Philipp Hochmair (Reinhard Heydrich). 

 

 

Pearl

 

Vuokraamossa: 16.5.
IMDb: 7.0
Genre: Kauhu
Ikäraja: K16
Kesto: 1 h 43 min

 

Pearl on vuonna 2022 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen slasher-elokuva, jonka on ohjannut Ti West. West käsikirjoitti elokuvan yhdessä Mia Gothin kanssa, joka myös esittää elokuvan nimiroolia. Muita rooleja esittävät David Corenswet (elokuvakoneenkäyttäjä), Tandi Wright (Ruth), Matthew Sunderland (Pearlin isä) ja Emma Jenkins-Purro (Mitzy). Elokuva on esiosa saman vuoden keväällä ensi-iltansa saaneelle elokuvalle X. Ti Westin ohjaama ja Mia Gothin tähdittämä kauhuelokuva X oli kehuttu menestys. Elokuvaa tehdessään West ja Goth keskustelivat ideoista koskien Gothin näyttelemän Pearl-hahmon taustoja ja kaksikko ryhtyi kynäilemään esiosaleffan käsikirjoitusta, kun X:ää vielä kuvattiin.

Vuonna 1918 nuori Pearl (Mia Goth) haaveilee urasta show-tanssijana, mutta hänen tiukka Ruth-äitinsä ei sellaista hyväksy, vaan haluaa Pearlin työskentelevän perheen maatilalla ja auttavan halvaantunutta isäänsä. Pearl kuitenkin päättää, ettei anna kenenkään tulla hänen ja unelmiensa tielle.

Elokuva on saanut positiivisen vastaanoton kriitikoilta, jotka kehuivat eritysesti Mia Gothin roolisuoritusta. Hulluudenkiilto silmissään Goth on toisinaan sympaattinen ja toisinaan karmiva. Hahmon kehityskaaren edetessä katsojana huomaa jopa kannustavansa Pearlia, kun tämä alkaa pohtia hirmutekoja paremman tulevaisuuden varmistamiseksi. 
 

 

Jope ite

 

Vuokraamossa: 22.5.
IMDb: 7.3
Genre: Dokumentti, Kotimainen
Ikäraja: S
Kesto: 1 h 29 min

 

Komediahahmo hörppää vodkaa pullosta tyhjässä teollisuushallissa ja haitarin säestyksellä antaa slaavilaisen kaihon tulla koko promilleskaalan paatoksella. Vuonna 2020 kuolleesta koomikko-imitaattori Jorma ”Jope” Ruonansuusta (1964–2020) kertova Jope ite naurattaa paljon ollakseen pohjimmiltaan vakava dokumentti. Toisaalta nauru ja haikeus olivat Ruonansuun tekemisissäkin usein rinta rinnan.

Jonkun toisen tekemänä tämä voisi olla vain laiskaa, viinanjuomiselle hekottelevaa junttihuumoria tai pystyyn kuollutta rillumareita. Jope Ruonansuun käsittelyssä edessä horjuukin kokonainen hahmo – ja vielä hauska!

Marko Tallin ohjaaman dokumentin ovat käsikirjoittaneet Tallin ohella Mika Räinä ja Nikke Bagge. Talli ja Räinä tekivät Ruonansuun kanssa yhteistyötä 2000-luvulla muun muassa Jopet Show -sketsisarjassa, josta Jeltsin-pätkätkin ovat peräisin. Ruonansuu itse pääsee ääneen sketseissä ja arkistopätkissä. Lisäksi kameran eteen on istutettu joukko Ruonansuun ystäviä, kollegoita ja perhettä. Sisarusten ja äidin kautta avautuu harvinainen näkymä Jopen nuoruuteen, jopa siihen ensimmäiseen nauratuskeikkaan, josta ura myöhemmin urkeni: velipojan buukkaamana paikallisen tikkakerhon illanistujaisiin.

Tunteikas dokumentti rakentaa henkilökuvaa ujosta ja kiltistä mutta nopeaälyisestä ja omaperäisestä taiteilijaluonteesta. Huonompia hetkiä kamppailussa alkoholin ja ylipainon kanssakaan ei kaihdeta. Jopet Show´n sketsitkin saattoivat omalla tavallaan kertoa omakohtaisista kokemuksista.
 

 

Lue myös

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa