Skip to main content

Aloitamme juttusarjan, jossa esittelemme Telia TV Vuokraamon leffoja genreittäin. Olen valinnut tähän mukaan kuusi animaatiota, jotka olen itse nähnyt ja jokainen niistä on mielestäni katsomisen arvoinen. Erityisesti Henkien kätkemä on tehnyt minuun suuren vaikutuksen niin tarinan kuin visuaalisuudenkin osalta. Minuun kolahtaa muutenkin Hayao Miyazakin animaatiot, joten tämä oli selkeä valinta tälle listalle. Disneyn elokuvista pidän myös todella paljon, sekä vanhoista klassikoista kuin uudemmastakin tuotannosta. Listalle valikoitui Zootropolis – eläinten kaupunki, joka sisältää paljon hauskoja hetkiä sekä mysteerin ratkomista. Voin lämpimästi suositella jokaista elokuvaa katsottavaksi ja näiden leffojen parissa ei varmasti tule tylsää eikä tunteenpurkauksiltakaan vältytä.

Jos sinulla ei vielä ole Telia TV -tunnuksia, voit ottaa ne käyttöösi maksutta. Tiesithän muuten, että ensimmäinen leffavuokraus on maksuton!

 

Sisällysluettelo:

 

Henkien kätkemä

 

Kesto: 2 h 5 min

Ikä: K7

Genre: animaatio, anime, fantasia, seikkailu

IMDb: 8,6

 

Henkien kätkemä on Hayao Miyazakin ohjaama ja Studio Ghiblin tuottama anime-elokuva, joka on julkaistu vuonna 2001. Elokuva voitti parhaan animaatioelokuvan Oscarin vuonna 2003. Hayao Miyazaki on yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista animen tekijöistä ja hän onkin tehnyt useita suosittuja elokuvia. Henkien kätkemä kertoo kymmenvuotiaasta Chihirosta, joka joutuu pelastamaan vanhempansa, jotka ovat jääneet loukkuun henkimaailmaan.

Chihiro on muuttamassa vanhempiensa kanssa uuteen kotiin, kun muuttomatkan varrella he pysähtyvät tutkimaan hylättyä teemapuistoa. Teemapuistossa on paljon erilaisia ruokakojuja, johon vanhemmat jäävät syömään. Chihiro ei halua vanhempiensa kehotuksista huolimatta syödä mitään, vaan lähtee tutkimaan paikkoja. Hän törmää poikaan nimeltä Haku, joka kertoo, että heidän tulee poistua puistosta ennen iltaa. Kun Chihiro palaa takaisin vanhempiensa luokse, he ovat muuttuneet sioiksi. Pelastaakseen vanhempansa Chihiron on pakko hankkia itselleen työpaikka Yubaba -nimiseltä noidalta, joka johtaa jumalille ja muille henkimaailman olennoille tarkoitettua kylpylää. Jännittävä ja jopa hieman pelottavakin seikkailu voi alkaa.

Japaninkielisessä versiossa äänirooleissa kuullaan muun muassa Rumi Hiiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki, Takashi Naito, Yasuko Sawaguchi, Yoomi Tamai ja Bunta Sugawara. Henkien kätkemä on yksi parhaista animaatioelokuvista, jonka itse olen nähnyt ja suosittelen tätä ihan jokaiselle. Elokuva sopii sekä lapsille että myös varttuneemmalle väelle. Ja jos muutenkin anime innostaa, suosittelen tutustumaan myös muihin Miyazakin elokuviin, jotka löydät Telia TV Vuokraamosta.

 

 

Zootropolis – eläinten kaupunki

 

Kesto: 1 h 48 min

Ikä: K7

Genre: animaatio, seikkailu

IMDb: 8

 

Zootropolis – eläinten kaupunki on vuonna 2016 ensi-iltansa saanut Disneyn animaatioelokuva. Elokuvan ohjauksesta vastaa Byron Howard yhdessä Rich Mooren kanssa. Zootropolis on palkittu vuonna 2016 parhaan animaatioelokuvan Oscarilla. Elokuvassa seurataan Zootropoliksen ensimmäistä jäniskonstaapeli Judy Hoppsia, joka tarvitsee apua Nick Wilde -nimiseltä ketulta koskien outoja katoamistapauksia.

Judy on pienestä asti haaveillut poliisin urasta ja hänen unelmansa käykin toteen, kun hän pääsee poliisiksi suurakaupunki Zootropolikseen. Vaikka Judy oli poliisiakatemiasta valmistautuessaan luokan priimus, saa hän ensimmäisenä poliisitehtävänään jakaa sakkoja. Ollessaan työn touhussa Judy joutuu ovelan ketun Nickin huijaamaksi. Pian kaupungissa alkaa tapahtua kummia, kun ennen niin kiltit ja rauhalliset eläimet alkavat ”villiintyä”. Judy aikoo ratkaista tämän jutun, mutta asian selvittäminen vaatii yhteistyön tekemistä Nickin kanssa.

Alkuperäisinä ääninäyttelijöinä on muun muassa Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Jenny Slate, J. K. Simmons, Octavia Spencer ja Shakira. Zootropolis – eläinten kaupunki on hauska ja lämminhenkinen elokuva, joka sopii kaikenikäisille katsojille. Pidin elokuvan teemasta, joka keskittyy suvaitsevaisuuteen ja erilaisuuden puolustamiseen. Jokainen voi olla ihan mitä tahansa, kun vain itse siihen uskoo ja tekee asioita omien unelmiensa eteen. Hyppää mukaan eläinten maailmaan selvittämään mysteeriä!

 

 

Näin koulutat lohikäärmeesi

 

Kesto: 1 h 34 min

Ikä: K7

Genre: animaatio, lapset, seikkailu, fantasia, komedia

IMDb: 8,1

 

Näin koulutat lohikäärmeesi on DreamWorks Animationin tuottama fantasiateemainen animaatio, joka perustuu löyhästi Cressida Cowellin samannimiseen kirjasarjaan. Elokuva on julkaistu vuonna 2010 ja tarina sijoittuu kuvitteelliseen viikinkien ja lohikäärmeiden kansoittamaan maailmaan. Leffassa seurataan nuorta Hikotusta, joka päätyy ystävystymään lohikäärmeen kanssa surmaamisen sijaan.

Hikotus asuu Öystilän saarella, jossa viikinkien ja lohikäärmeiden välinen taistelu on jo suorastaan elämäntapa. Jotta viikinkinuoret pääsevät heimonsa täysvaltaisiksi jäseniksi, on heidän näytettävä taitonsa taistelussa lohikäärmeitä vastaan. Hikotuksen isä, heimopäällikkö Aimo Mahtimurikka ei kuitenkaan usko poikansa pystyvän lohikäärmeensurmaamiseen, mutta erään taistelun aikana hänen onnistuu kuitenkin ampua alas yksi lohikäärme. Hikotus lähtee maastoon etsimään lohikäärmettä ja pian hän löytääkin sen. Tästä alkaa erikoinen seikkailu, jossa pelottava lohikäärme muuttuukin ystäväksi.

Alkuperäisääninä kuullaan muun muassa Jay Baruchel, America Ferrera, Gerard Butler, Graig Ferguson, Christopher Mintz-Plasse ja Jonah Hill. Suomenkielisistä äänistä vastaa Aksu Palmén, Iina Kuustonen, Jarmo Mäkinen, Hannu-Pekka Björkman, Oskari Tamminen ja Henri Piispanen. Leffa vie mukanaan ja etenkin visuaalisuus on hienoa, vaikka animaatioiden tekeminen on kehittynyt vuosien saatossa. Näin koulutat lohikäärmeesi on hauska, komedialla höystetty elokuva, jossa uusia ystäviä voi löytyä yllättävistä paikoista.

 

 

Tulikärpästen hauta

 

Kesto: 1 h 28 min

Ikä: K16

Genre: animaatio, anime, draama, sota

IMDb: 8,5

 

Tulikärpästen hauta on Isao Takahatan vuonna 1988 käsikirjoittama ja ohjaama anime-elokuva. Se perustuu Akiyuki Nosakan kirjoittamaan Hotaru no haka romaaniin. Nosaka menetti siskonsa nälän takia vuoden 1945 sota-ajan Japanissa ja hän kirjoitti kertomuksen helpottaakseen tapahtuman hyväksymistä. Elokuvassa eletään toisen maailmansodan lopun aikaa Japanissa, ja jotkut elokuvakriitikot ovat kertoneet sen olevan yksi kaikkien aikojen voimakkaimmista sodanvastaisista elokuvista.

Teini-ikäinen Seita asuu äitinsä ja pikkusiskonsa Setsukon kanssa Kobessa. Liittoutuneet pommittavat raskaasti keisarikunnan suurkaupunkeja ja ilmahälytykset, tuho, ahdinko ja kuolema ovat jatkuvasti läsnä. Lentokoneet hyökkäävät Kobeen ja kaupunki palopommitetaan maan tasalle. Seita ja Setsuko pääsevät turvaan pommituksilta, mutta heidän äitinsä menehtyy. Lapset jäävät orvoiksi ja joutuvat kohtaamaan kylmän, aikuisten maailman, jossa lapsille ei meinaa löytyä sijaa. Seita yrittää suojella siskoaan mahdollisimman hyvin rakkaudella ja huolettomuudella. Kuitenkaan aina rakkaus ei riitä.

Tulikärpästen hauta on koskettava ja surullinen elokuva sodan armottomuudesta. Tämä ei sovi ihan perheen pienimmille katsojille aiheen ja tapahtumiensa vuoksi. Suosittelen kuitenkin elokuvaa jokaiselle ja nenäliina kannattaa olla mukana, sillä kyynelkanavat voivat aueta useassakin kohdassa. Alkuperäisinä ääninäyttelijöinä kuullaan Tsutomu Tatsumi, Ayana Shiraishi, Yoshiko Shinohara, Akemi Yamaguchi, Kazumi Nozaki, Hajime Maki, Hiroshi Kawaguchi ja Teruhisa Harita.

 

 

Monsterit Oy

 

Kesto: 1 h 32 min

Ikä: K7

Genre: animaatio, lapset, komedia, fantasia, seikkailu

IMDb: 8,1

 

Monsterit Oy on Pixarin tekemä tietokoneanimaatio, jonka ohjauksesta vastaa Peter Docter ja apuohjaajina on Lee Unkrich sekä David Silverman. Elokuva on saanut ensi-iltansa vuonna 2001 ja se on neljäs Pixarin ja The Walt Disney Companyn yhdessä tuottama koko perheen elokuva. Leffassa Monsterilan sähköyhtiössä työskentelevät monsterit tuottavat sähköä kaupungilla pelottelemalla lapsia heidän nukkuessa.

Masi Pallopää ja Tare Karvanen ovat parhaita ystäviä ja he työskentelevät Monsterit Oy -nimisessä sähköyhtiössä, jossa tuotetaan sähköä ihmislasten tuottamilla kiljaisuilla. Mitä kovempaa lapset kiljuvat, sitä parempi. Lasten pelottelu on kuitenkin vaarallista, sillä lasten kosketuksen ajatellaan olevan myrkkyä monstereille. Masi ja Tare ovat yhtiön paras pelottelutiimi, josta toiseksi paras pelottelija Räähkä on kateellinen. Eräänä päivänä Tare on pelottelemassa lasta ja tuo vahingossa pienen tytön monsterien maailmaan. Pian Masin ja Taren tehtävänä on palauttaa tyttö takaisin kotiinsa, ennen kuin kukaan huomaa hänen läsnäoloaan.

Monsterit Oy sai Oscar-palkinnon parhaasta laulusta (Randy Newman - If I Didn't Have You) ja se oli myös ehdolla kolmeen muuhun Oscariin: paras animaatioelokuva, paras musiikki ja parhaat äänitehosteet. Alkuperäisääninä on muun muassa John Goodman, Billy Crystal, Steve Buscemi, James Coburn ja Jennifer Tilly. Suomalaisina ääninäyttelijöinä kuullaan Jussi Lampi, Antti Pääkkönen, Taisto Oksanen, Esa Saario ja Hanna Kaila. Elokuva on mukaansa tempaava, siitä löytyy sekä huumoria että jonkin verran myös surua. Leffa on tarkoitettu kaikenikäisille ja se vie mukanaan kerta toisensa jälkeen. Itse tykkäsin leffasta kovasti, sillä siinä on sopivasti huumoria myös aikuisille.

 

 

Fantastic Mr. Fox

 

Kesto: 1 h 23 min

Ikä: K7

Genre: animaatio, komedia

IMDb: 7,9

 

Fantastic Mr. Fox on vuonna 2009 valmistunut stop motion -animaatiokomedia, jonka ohjauksesta vastaa Wes Anderson. Anderson kirjoitti elokuvan käsikirjoituksen yhdessä Noah Baumbachin kanssa ja se perustuu Roald Dhalin vuoden 1970 samannimiseen lasten romaaniin. Elokuvassa seurataan Mr. ja Mrs. Foxin onnellista elämää, kunnes Mr. Fox ajautuu vanhoihin tapoihinsa ja suunnittelee suurimman ryöstön, mitä eläinmaailmassa on koskaan nähty.

Mr. Fox asuu vaimonsa ja poikansa kanssa ketunkolossa ja elämä on tasaista. Mr. Fox on töissä sanomalehtiyhtiössä ja kirjoittaa lehteen kolumneja. Hän on kuitenkin kyllästynyt työhönsä ja kaipaa entistä ketun elämäänsä, johon kuuluivat jännittävät kanavarkaudet. Pian hän alkaakin vaimoltaan salaa suunnitella ryöstöä kolmelle eri tilalle, joita ylläpitävät kanankasvattaja Pösö, ankka- ja hanhifarmari Pärskä ja omenaviininvalmistaja Papu. Mukaan ryöstöretkelle hän ottaa hieman hölmön opossumiystävänsä Kylien. Tilanomistajat eivät katso ryöstelyjä hyvällä ja tekevät suunnitelman saadakseen ketun hengiltä. Kuka onkaan lopulta ovelin?

Fantastic Mr. Fox on täynnä tunnettuja näyttelijöitä, jotka herättävät elokuvan hahmot eloon. Äänirooleissa kuullaan muun muassa George Clooney, Meryl Streep, Jason Schwartzman, Bill Murray, Owen Wilson, Willem Dafoe ja Michael Gambon. Elokuva oli ehdolla vuoden 2010 parhaan animaation saajaksi Critics Choice Awardseissa, Golden Globeissa ja Oscareissa. Sen lisäksi elokuva oli Oscar-ehdokkaana myös parhaan alkuperäiskappaleesta. Leffa sopii kaikenikäisille, josta löytyy hauskoja hetkiä lapsille, mutta sinne on myös piiloteltu piilomerkityksiä ja vitsejä varttuneemmillekin katsojille. Leffa saa katsojansa taatusti nauramaan.

 

 

Oletko sinä nähnyt näistä jonkun leffan jo? Kommentoi alle! 😊

 

--

Lue myös:

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa