Skip to main content
Katseluvinkit

Uskomaton tositarina One Life (2023) ei jätä katsojaansa kylmäksi

  • 15 July 2024
  • 0 kommenttia
  • 30 katselukertaa
Uskomaton tositarina One Life (2023) ei jätä katsojaansa kylmäksi

One Life (2023) vie katsojansa toisen maailmansodan rauhattomaan aikaan. Elokuva pohjautuu englatilaisen Sir Nicholas Wintonin elämään, joka järjesti 669 lapsen pelastamisen natsi-Saksan miehittämästä Tšekkoslovakiasta. One Life on eräänlainen kunniaosoitus kuvastamaan hänen uskomatonta elämäänsä ja urotekojaan. Elokuva heijastaa ihmiselämää aidolla ja tunteikkaalla tyylillä.

 

Jos sinulla ei vielä ole Telia Play -palvelua, tilaa maksuttomat tunnukset ja täydennä tilauksesi haluamillasi kanavapaketeilla ja palveluilla. 

Uutena asiakkaana saat ensimmäisen leffavuokrauksen veloituksetta (koskee alle 8,80 € -hintaisia vuokraelokuvia). Elokuvien hinnat vaihtelevat muutamasta eurosta ylöspäin. 

 

Tulossa Vuokraamoon: 5.8.2024
Genre: draama, historia, elämäkerta
Ikäraja: 12
Kesto: 1 t 45 min
IMDb: 7.5

 

One Life – juoni

 

Nicholas Winton on tavallinen 29-vuotias englantilainen pörssimeklari, joka vierailee Tšekkoslovakiassa juuri Münchenin sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen vuonna 1938. Siellä hän kohtaa juutalaisperheitä, jotka ovat paenneet natsien nousua Saksassa ja Itävallassa. Etenkin lasten karut olosuhteet järkyttävät Nickyä, ja hänen on pakko yrittää pelastaa niin paljon lapsia kauheuksilta kuin mahdollista. Yhdessä äitinsä Babin kanssa he keräävät lahjoituksia ja tuovat lapsia turvaan brittiläisiin sijaisperheisiin. Sota kuitenkin lähestyy, joten ehtivätkö he pelastaa tarpeeksi lapsia ennen rajojen sulkeutumista?

Viisikymmentä vuotta myöhemmin 79-vuotiasta Nickyä vaivaa edelleen lasten kohtalo – etenkin niiden, joita ei ehtinyt pelastamaan. Hän on kantanut syyllisyyttä vuosikymmenten ajan kertomatta uroteostaan kenellekään. Vasta kun hänet yllätetään suorassa televisiolähetyksessä, hän ymmärtää yksittäisen ihmishengen pelastamisen merkityksen. Britannia saa vihdoin vuosikymmenten jälkeen aidon sankarin keskuuteensa.

 

Tuotanto ja kokoonpano

 

One Life pohjautuu Nicholas Wintonin tyttären Barbara Wintonin kirjoittamaan kirjaan If It's Not Impossible…The Life of Sir Nicholas Winton. Barbara vaati juuri Anthony Hopkinsin tuomaan isänsä tarinan valkokankaalle, muutoin koko elokuvaa ei tulisi. Siinä nähdään myös Wintonin aidosti pelastamia henkilöitä. 

Ohjaaja James Hawes ikuistaa valkokankaalle kauniin elämäkerran kunnioittaen aidon tarinan kulkua. Elokuvan pääosaa näyttelee Oscar-voittaja Anthony Hopkins (vanhempi Nicholas Winton), joka on saanut suorituksestaan valtavasti kehuja. Hänen Grete-vaimoaan näyttelee Lena Olin. Nuorempana Wintonina nähdään Johnny Flynn, sekä Wintonin äitinä Oscar-ehdokas Helena Bonham Carter (Babi).

 

Kriitikoiden ja yleisön vastaanotto

 

Kriitikoilta on löytynyt hyviä näkökulmia elokuvan suhteen. Toiset ylistävät sanoman merkitystä; kuinka jokainen voi vaikuttaa maailman paremmuuteen. Toiset kritisoivat elokuvan toteutusta, eivätkä koe sen tuovan tarpeeksi kunniaa Nicholas Wintonin oikeille teoille. Kriitikoiden antama Metacritic-arvosana on kuitenkin 69/100, joka osoittaa yleisesti ottaen myönteisiä arvosteluja. 

 

Sinun tulisi olla aivan tunteeton, ettei tämä epätavallinen “brittiläisen Schindlerin” tarina koskettaisi sinua. Se on tarina Euroopan sodanajasta ja sen jälkeisistä muistoista, sekä inspiroivasta hetkestä koko brittien tv-historiassa. -Peter Bradshaw (The Guardian), 4/5 tähteä.

 

Yleisö on ottanut elokuvan vastaan erinomaisesti. Rotten Tomatoes -arvosana on huikeat 95 %. Myös Suomessa elokuva on kerännyt loistavat arvostelut. Etenkin sen sanoma on koskettanut ja inspiroinut katsojia tarjoamaan apua toisille ihmisille. Wintonilta kysytäänkin elokuvassa “Miksi teette näin, herra Winton?”, johon hän vastaa “Jos voin tehdä jotain, minun täytyy tehdä se”. Tämä kiteyttää Wintonin vaatimattomuuden ja jalomielisyyden – hän tekee kaiken puhtaan auttamisen ilon vuoksi.

 

Maailma tarvitsee lisää tällaisia tarinoita. Elokuvan tärkein ulottuvuus on sen sanoma. Ihmisten kiltteys on yhä suuri voima maailmassa. Jokainen voi tehdä muutoksen. Yksikään teko – oli se sitten pieni tai suuri – ei ole koskaan turha. -IMDb-arvostelu, 8/10 tähteä.

 

 

Aiotko katsoa elokuvan tai oletko kenties nähnyt sen jo? Kerro kommenteissa!

 

 

--

Lue myös:

 

0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa