Viikon elokuvauutuudet: The Lighthouse & Parasite
Viikon elokuvauutuuksina esitellään tällä kertaa psykologinen kauhudraama The Lighthouse, sekä parhaan elokuvan Oscarin tämän vuoden Academy Awards -gaalassa napannut Parasite. Molemmat uutuuselokuvat löydät Telia TV:n vuokraamosta. Jos sinulta vielä puuttuu Telia TV, pääset ottamaan sen tästä käyttöösi tästä. Ensimmäisen elokuvan saat vuokrattua maksutta.The Lighthouse
Ikäraja: K16
Kesto: 1t 49min
Genre: Kauhu, DraamaPainostavan hypnoottinen The Lighthouse alkaa kohtauksella, jossa kaksi miestä, vanha majakanvartija Thomas Wake (Willem Dafoe), sekä hänen uusi apulainen Ephraim Winslow (Robert Pattinson) saapuvat syrjäiselle ja karulle majakkasaarelle neljän viikon työkomennukselle. Dafoen esittämä konkari on aikoinaan joutunut luopumaan paikastaan laivalla ja kaipaa takaisin merelle, kun taas Pattinsonin tulkitsema entinen metsuri etsii helppoja tienestejä ja uutta alkua elämälleen.Viinaan menevä majakanvartija kyykyttää uutta apumiestään mielivaltaisilla askareilla ja pitää majakkaa yksityisomaisuutenaan. Aaltojen pieksemän saaren painostava ilmapiiri on ajanut edellisen apulaisen hulluksi, tai niin elokuva ainakin antaa ymmärtää, ja samat oireet alkavat pikkuhiljaa vaivata myös uutta tulokasta. Myrskyn voimistuessa miehet huomaavat jääneensä saarelle jumiin, seuranaan vain toisensa. Mitä pidemmälle leffa etenee, sitä synkemmäksi, sekopäisemmäksi ja omituisemmaksi kaikki menee. Päähenkilöt alkavat nähdä näkyjä, ajan käsite vääristyy ja vainoharhaisuus ottaa miehistä vallan.

The Witch -kulttileffasta tunnetun Robert Eggersin ohjaama elokuva on pohjimmiltaan psykologista kauhua, mutta liiallinen lokerointi ei tee sille oikeutta. Kyse on pikemminkin täysin omalaatuisesta ja uniikista keitoksesta, jossa kauhu sekoittuu draamaan, fantasiaan ja jopa komediaan. Elokuva on eräänlainen surrealistinen kuvaus siitä, kuinka psyyke hajoaa ja hulluus ottaa vallan äärimmäisissä olosuhteissa. Lopulta onkin vaikea sanoa, mikä elokuvassa on totta ja mikä päähenkilöiden kuvitelmaa. The Lighthouse on kuvattu aidolle 35 mm mustavalkofilmille ja siinä käytetään vanhanaikaista neliömäistä kuvasuhdetta, joka antaa elokuvalle omaleimaisen synkän ja painostavan tunnelman, sekä visuaalisesti äärimmäisen tyylikkään ulkoasun. Vanhanaikaisuudestaan huolimatta, tai kenties juuri siksi, elokuva tuntuu todella tuoreelta ja raikkaalta verrattuna nykypäivän valtavirtaleffoihin. Vaikka mustavalkoisuus voi joskus tuntua hieman tekotaiteelliselta tai päälle liimatulta ratkaisulta, on se tässä tapauksessa täysin oikea valinta. En usko, että leffa olisi toiminut läheskään yhtä hyvin väreissä.Twilight-saagasta tuttu Pattinson tekee elämänsä roolin ja Dafoe pistää vielä piirun verran paremmaksi. Näyttelijöiden kemiat toimivat loistavasti yhteen ja molemmat onnistuvat vangitsemaan katsojan huomion täydellisyyttä hipovalla näyttelijäsuorituksellaan. Onkin mielestäni suuri ihme, ettei kumpaakaan palkittu roolistaan Oscar-ehdokkuudella. Muita palkintoja ja ehdokkuuksia toki ropisi roppakaupalla.The Lighthousea on kehuttu maasta taivaisiin ja se myös lunastaa sille asetetut odotukset. Se on paitsi hämmentävä ja paikoin jopa häiritsevä, myös lumoavan koukuttava elokuva, jossa eri genret sekoittuvat iloisesti keskenään. Ehdottomasti yksi viime vuosien parhaista ja mieleenpainuvimmista elokuvista, jota voi varauksetta suositella kaikille psykologisen kauhun ja trillerien ystäville.

Arvostelija: @IlariJR  

 PARASITE Ikäraja: K16Kesto: 2t 12minGenre: Jännitys, Musta komedia Parasite on Suomen elokuvateattereissa ensi-iltansa 2020 tammikuussa saanut maailmallakin arvostetun eteläkorealaisen ohjaaja Bong Joon-Hon korealaiselle elokuvalle tunnuspiirteistä mustaa huumoria ja juonenkäänteitä yhdistelevä jännityselokuva. Nyt tämä jännäri on meilläkin! Elokuva vilisee Etelä-Korean näyttelijätähtiä, joita joitakin voi bongailla myös muista Bongin elokuvista. Song Kang-Hon roolisuoritus Kimin perheen isänä on ilmiömäinen ja erittäin vivahdeikas – mitä muuta voikaan olettaa oikealta konkarilta. Kimien äitiä esittävä Jang Hye-Jin suoriutuu kuin myös köyhän elämään lopen kyllästyneen perheenäidin roolista loistavasti. Kimien lapsia esittää Choi Woo-Shik ja Park So-Dam, jotka nuoresta iästään huolimatta ovat todellisia taiturinäyttelijöitä sekä erittäin suosittuja julkkiksia kotimaassaan. Elokuvassa pilkahtaa myös nopeasti maan yksi ehdottomasti rakastetuimmista näyttelijöistä, Park Seo-Joon Choin hahmon ystävänä. Elokuvassa seurataan Kimin perhettä, joka yksi kerrallaan soluttautuu valeidentiteettien turvin ökyrikkaan Parkin perheen lähipiiriin. Kimin perheen pojan Ki-Woon (Choi) lukiokaveri Min-Hyuk (Park Seo-Joon) tarjoaa Ki-Woolle tuutorin pestiä, jota on itse aiemmin hoitanut rikkaan Parkin perheen nuorimmalle pojalle. Ki-Woo näkee tilaisuutensa ansaita vihdoin kunnolla rahaa päätyen hiljalleen soluttamaan koko perheensä työskentelemään Parkin perheen kotiapulaisina kohtalokkain seurauksin. Elokuva on saanut runsaasti kehuja ja arvostusta elokuvamaailmassa ja onkin voittanut aikamoisen potin arvostettuja palkintoja. Vuoden 2019 Cannesin elokuvajuhlilla Parasite voitti suvereenisti elokuvajuhlien arvostetuimman palkinnon, Kultaisen palmun (Palme d’or). Tänä vuonna (2020) Parasite voitti neljä Oscaria; ohjauksesta, alkuperäiskäsikirjoituksesta, kansainvälisestä elokuvasta sekä ensimmäisenä ei-englanninkielisenä leffana parhaan elokuvan Oscarin. Elokuva todella on yhtä hyvä kuin kriitikotkin sanovat, mielestäni ehkä vielä parempikin. Parasite sitoo katsojan mukaansa ja säilyttää hohtonsa alusta loppuun, eikä elokuvassa pituudestaankaan huolimatta ole yhtäkään tylsää kohtaa. Juonenkäänteitä riittää ja huumori hersyy epäkorrekteissakin kohdissa - itse katsoessani Parasitea kihisin sekä hämmennyksestä, jännityksestä että naurusta! Bong Joon-Ho on todella onnistunut luomaan täydellisen jännärin. On lähes mahdotonta arvata, mitä seuraavaksi on luvassa. Siinä leffan taika piileekin. 

Arvostelija: @SalliJf  

 
Lue lisää:
Kesäkuun sarjauutuudet - runsas kattaus loistosarjoja!Viikon elokuvauutuudet: A Hidden Life & The Jesus RollsElokuvahistorian parhaat soundtrackit, osa 1- Ohjaaspesiaali - esittelyssä Oscar-voittaja Bong Joon-Ho

 

  


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa