Viikonlopun leffatärpit: Nightcrawler ja Yön eläimet 


Syksy lähenee uhkaavasti, kun illat pitenevät ja hämärtyvät. Nautitaan seuraavasta kesäviikonlopusta kuitenkin vielä muutaman jännityselokuvan verran: tällä kertaa tärppeinä toimivat Nightcrawler (2014) ja Nocturnal Animals (2016), joissa molemmissa näyttelee Hollywood-suosikki Jake GyllenhaalLöydät nämäkin elokuvat Telia TV Vuokraamosta.


 


Nightcrawler
117 min


Jännitys, draama


K16

What if I were to say that it's not that I don't understand people, but that I don't like them? – Lou Bloom


 


Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Dan Gilroy debytoi ohjaajana vuonna 2014 ilmestyneessä, puhuttavassa filmissään Nightcrawler. Elokuvassa Gyllenhaalin näyttelemä päähenkilö Lou Bloom saa elantonsa hämäräpuuhista ja löytää itselleen täydellisen tavan takoa rahaa: kuvaamalla öisiä onnettomuuspaikkoja. Mitä nopeammin Bloom ehtii tapahtumapaikalle, sitä todennäköisemmin hän saa myytyä videonsa ja juttunsa parhaiten tarjoavalle medialle.


 


Elokuvan nimi tarkoittaa kastematoa, joka tulee öisin maan alta esiin - sekä öisin aktiivista ihmistä. Molemmat tarkoitukset viittaavat Gyllenhaalin hahmon luonteeseen ja työstatukseen. Nightcrawlerina työskennellessään pakkomielteisen oloinen Bloom etsii yhä raaempia ja kauhistuttavampia kuvauspaikkoja. Hahmon moraalintunto laskee sitä mukaa, kun tienestit ja uutisjutut kasvavat isommiksi. Pian hän alkaa pitää itsekin huolen siitä, että materiaali pysyy kuvauskelpoisena ja myyvänä. Viimeinenkin usko hahmon empatiakykyyn rapistuu, kun hän siirtelee ruumista parempaan kuvauspaikkaan ja -asentoon. 


 


Muissa tärkeissä rooleissa nähdään ohjaajan vaimo Rene Russo, Riz Ahmed sekä Bill Paxton. Russon roolihahmo Nina Romina on TV-kanavan uutispomo, jonka kanssa Bloomilla syntyy outo suhde. Ahmed näyttelee Bloomin palkkaamaa avustajaa Rickiä ja Paxton Bloomin kilpailijaa Joe Loderia, joka joutuu nopeasti Bloomin mustalle listalle.


 


Gyllenhaal nakkasi näyttelijäntyöstään elokuvassa Golden Globe -ehdokkuuden, mutta harmikseen ei saanut hänelle jo pedattua Oscar-ehdokkuutta. Elokuva on kuitenkin saanut hyvän vastaanoton kaikessa erikoisuudessaan niin kriitikoilta kuin katsojiltakin. Ohjaajan uusimmassa elokuvassa Velvet Buzzsawssa (2019) näyttelevät myös Nightcrawlerista tutut Jake Gyllenhaal ja Rene Russo.


  


 


Ja sitten yöeläimestä toiseen.


 


Yön eläimet (Nocturnal Animals)
116 min


Jännitys, draama


K16


 


When you love someone, you work it out. You don’t just throw it away. You have to be careful with it. You might never get it again. – Edward Sheffield


 


Elokuvan ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Tom Ford on todellinen monilahjakkuus: elokuva-ansioidensa lisäksi hän on nimekäs muotisuunnittelija. Ford on työskennellyt muun muassa Guccilla ja Yves Saint-Laurentilla, ja hänen elokuvatuotantoonsa kuuluuYön eläinten lisäksi A Single Man (2009).


 


Vuonna 2016 ilmestyneen elokuvan pääosaa Susan Morrowta näyttelee kuusinkertainen Oscar-ehdokas Amy Adams ja hänen vastanäyttelijänään toimii Jake Gyllenhaal Edward Sheffieldin roolissa. Elokuva käynnistyy, kun Edward lähettää ex-vaimolleen Susan Morrowille uuden romaaninsa käsikirjoituksen, ja pyytää tätä samalla illalliselle kanssaan. Susanin yllätykseksi kirja on omistettu hänelle ja myös nimetty hänen vanhan lempinimensä mukaan, vaikka hän ei ole nähnyt entistä miestään vuosiin.


 


Susan alkaa lukea romaania, ja löytää siitä yhtymäkohtia heidän yhteiseloonsa ja eroonsa kaikessa katkeruudessaan. Elokuvassa näytetään lomittain Edwardin kirjan juonta ja todellista elämää – ja kuinka fiktiivinen trilleri yhdistyy Susanin muistoihin aiemman aviomiehensä kanssa. 


 


Mitä pidemmälle Susan pääsee romaanissa, sitä enemmän elokuvan tunnelma kiristyy ja todellisuus kietoutuu fiktioon. Susanin ja Edwardin taustoista ja menneestä rakkaudesta paljastuu uusia puolia, jotka johtavat katkeransuloiseen loppuun. Edwardista kuoriutuu kirjailijana kaikki se, minkä puutteesta Susan häntä aikanaan arvosteli - ja kaikki se, mitä hän omilla valinnoillaan menetti.


  


 


Oletko jo katsonut nämä elokuvat? Minkälaisia elokuvia tykkäät katsoa kesällä?


 


 


Lue lisää: 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa