Viikonlopun leffatärpit - The Quake ja Harajuku


Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

 Tiesitkö, että perjantaina 17.5. on Norjan kansallispäivä? Siksipä tässä poimittuna ja esittelyssä kaksi norjalaista elokuvaa Telia TV vuokraamosta.


 


The Quake


 


Draama, toiminta


104 min


K12


 


Elokuvan päähenkilön geologi Kristian Eikjordin (Kristoffer Joner ) elämä tuntuu vajonneen synkkyyteen ja alakuloon sen jälkeen mitä hän joutui kokemaan Geirangerinvuonon tuhoisassa tsunamissa kolmisen vuotta aiemmin. Siitä kertoo vuonna 2016 ilmestynyt fiktiivinen elokuva The Wave. Kristianille on jäänyt muutaman vuoden takaisesta kokemusta traumaperäinen stressihäiriö, jonka vuoksi hän on vetäytynyt niin työelämästä kuin perheestäänkin. Perheen äiti Idun (Ane Dahl Torp) on lähtenyt Geirangerista lasten kanssa Osloon jatkamaan elämää ilman traumatisoitunutta isää.


 


Nyt Kristian kuitenkin takertuu jälleen työhön ja lähtee Osloon, kun hänen entinen kollegansa on menehtynyt oltuaan tutkimassa Oslonvuonon tunnelin seismistä värähtelyä. Niin edesmennyt kollega kuin Kristian ovat aavistuksissaan ja päätelmissään oikeilla jäljillä, Oslon aluetta uhkaa vakava maanjäristys aivan näinä aikoina. Tätä ei kuitenkaan viranomaistahot tai muut tutkijat tahdo uskoa, värähtelythän johtuvat rakennus- ja räjähdystöistä.


 


Kristianin ennusteet ovat käymässä toteen, monet pienet ennusmerkit kuten ajoittaiset sähkökatkot ja viemärikaivojen tulvimiset kaduille saavat selityksen. Oslossa on pitkään vavissut enteillen suurta järistystä, eikä todellakaan räjäytystöiden vuoksi, ja maaperään kertynyt valtava jännite lopulta purkautuu tuhoten kaupungin.


 


Olen aina ollut kiinnostunut maantieteestä ja erilaisista luonnonmullistuksista, muistan esitelmöineeni 7. luokalla äidinkielen tunnilla aiheesta San Andreaksen siirros Kaliforniassa sekä alueen maanjäristykset. The Quake tyydytti tehokkaasti tiedonjanoni ja sisäisen geologini siitäkin huolimatta, että elokuvassa ei kuvailla suurkaupungin pelastustoimia järistyksen jäljiltä vaan seurataan Kristianin ja hänen läheistensä kasvua takaisin yhteen vaikeiden aikojen jälkeen, ja heidän selviytymistaistelua oopperatalolta, yliopistolta ja Radisson-hotellista maanjäristyksen iskettyä.


  


 


HarajukuDraama
80 min
K16Tutustuin norjalaiseen tv-sarjatuotantoon lähemmin vasta parin vuoden takaisen Skam-nuortensarjan kautta. Skam herätti kiinnostukseni nuorisoa puhuttelevalla, aidolla otteellaan, minkä johdosta norjalaisista elokuvista valikoin katseltavaksi juuri Harajukun. Onko vain sattumaa, että Skam onnistui kietoutumaan nuorison sydämiin, vai ymmärtävätkö norjalaiset ajan hengestä jotain oleellista, mitä kaikkialla muualla ei ymmärretä.


 


15-vuotias Vilde (Ines Høysæter Asserson) asuu oslolaislähiön kerrostaloalueella kaksin äitinsä kanssa. Vilde elää tavallista nuoren elämää kuljeskellen kavereidensa kanssa kaupungilla ja haaveillen jättävänsä tutun kaupungin pölyt taakseen. Vilden suhde äitiin on lämmin, mutta hieman etäinen, niin kuin ikään helposti kuuluu. Kuten tavallista, Vilde on liikkeellä ystäväporukkansa kanssa kaupungilla. Yllättäen lastensuojelun työntekijät ilmestyvät Oslon rautatieasemalle etsimään Vildeä hänen äitinsä tapaturman vuoksi. Koska Vildellä ei ole muita lähiomaisia, viranomaiset ehdottavat hänen ottavan yhteyttä isäänsä, jota Vilde ei ole tavannut aiemmin. Hankalan tilanteen edessä Vilde suostuu ehdotukseen, mutta todellisuudessa Vilde on jo askeleen edellä, ja suunnittelee epätoivoista pakomatkaa haavemaailmassaan siintävään Tokioon.


 


Kun ihminen joutuu kohtaamaan yhden päivän aikana raadollisen määrän koettelemuksia, yksinäisyys tuntuu painostavalta. Elokuvan visuaalinen toteutus on miellyttävä sekoitus korostetun harmaana kuvattua Osloa, värikkäitä Tokion katuja ja vilkkuvia neonvaloja. Vilden mielenmaisemaa kuvataan myös kohtauksiin sovitetuilla japanilaistyylisillä animaatioilla. Elokuva jättää paljon tulkinnan varaan, ja nostaa esiin kysymyksiä lastensuojelun, kadonneiden perhesiteiden ja yksinäisyyden osalta.


  


Lue myös: 


 


 


 


 


 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa