5G nopeuksien vaihtelu

  • 15 March 2024
  • 3 kommenttia
  • 140 katselukertaa

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +8

Alempi tulos keskustassa ja ylempi kaverin luona n. kilometrin päässä linnuntietä. Kuvastaa hyvin miksi edes 5G ei sovi kaikille kodin ainoaksi netiksi ja vaihteluvälejä on vaikea ilmoittaa joka paikkaan sopiviksi.


3 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +10

Moi @elo420 !

Mobiiliyhteyden ns. ainainen riesa on kieltämättä ollut sijainnin (sekä maston ja päätelaitteen välisten esteiden) merkityksellisyys. Korkeimpiin nopeuksiin välttämätön 3,5Ghz taajuus ei kanna niin pitkälle kuin 700Mhz taajuus, joka taas puolestaan tarjoaa vaatimattomampia nopeuksia. Joskus voi tulla olo, että miten kännykän yläkulmassa voi lukea 5G jos nopeudet eivät sitä heijasta. Verkko kuitenkin kehittyy kovaa vauhtia ja tulevaisuudessa voimme sitten naureskella kuinka pitkälle sitä onkaan päästy. 

Itse elän sillä periaatteella, että kunhan käyttämäni palvelut ja sovellukset sun muut toimivat tarvitsemallani tavalla, yhteyden nopeudella ei ole suurtakaan merkitystä. 

5G:ssä kodin ainoaksi netiksi toteutustapoja on onneksi erilaisia ja ulkoyksikköjen ja suuntauksien hyödyntäminen pelastaa monessa tilanteessa - puhumattakaan siitä, että 4G:täkin pystyy edelleen hyödyntämään, jos alueella on saatavilla sitä kautta korkeampia nopeuksia. 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +8

Kaveri asuu opiskelijakämpissä ja ilmainen Telian taloyhtiönetti tulee seinästä niin ei varmaan kovin moni valita vaikka on isoa betonikuutiota mastojen edessä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Onneksi erityisesti opiskelijakämpissä on kiinteä netti varsin kelvollinen. Tuohon sitten perään vaan wifi-tukari/reititin, niin saa puhelimeenkin hyvät nopeudet. Betonirakenteet ovat haastavia 3500 MHz taajuudelle. Pelkkä ilma taas ei ole. 5G SA-verkossa saan tällaisia nopeuksia maaseudulla, tukiasemaan 6km. Taajuusyhdistelmä 2100 MHz + 3500 MHz (Elisa).

 

 

Vastaa