Huawei 315s-22 ja ulkoinen antenni tökkii pahasti?

  • 24 June 2017
  • 5 kommenttia
  • 12 katselukertaa

Hola!

Hankin Huawei 315s-22 reitittimen ja siihen mobiili sim kortin (150mbs). Yhteys vakaa sen omilla pikkuantenneilla, noin 20mbs sisään ja ulos.

Hankin Telialta ulkoisen lisäantennin Insmat suunta-antenni MiMo WMM8G-7-27 4G (99€), jonka ilmoitetaan olevan yhteensopiva Huawei 315 kanssa. Siinä on 5m parikaapeli liittämistä varten.

 

Kun ulkoisen antennin liittää reitittimeen, niin nopeus tuplaantuu, jopa ylittyy alkuun. Sitten alkavat ongelmat. Yhteys alkaa takkuilla. Toimii epäsäännöllisen ajan ja sitten taas menee poikki, vaikka reitittimestä näkyy, että signaali on kohtalainen. Olen kokeillut myös kaapeleiden vaihtoa eri antenni pistokkeisiin (siinähän on jopa 2 mahdollisuutta), ja ero tietenkin on, mutta oikeassa vaihtoehdossa ei tulos parane.

 

Myös reitittimen pakotettaessa vain 4G verkkoon palvelun ilmoitetaan olevan EI SAATAVILLA. Auto/4G/3G asenossa toimii parhaiten, mutte ei ulkoisen antennin kanssa.

 

Lähimmät mastot olen kysynyt Telialta ja suunnannut ulkoisen antennin talon katolla olevassa tv-antenimastossa molempiin mastoihin, mutta tilanne jatkuu samana. Toisen mastoista jopa näen meidän katolta (Paihola). Tämä näköyhteydelläoleva masto antoi jopa huonomman tuloksen, sen hetken kuin toimi.

 

Saako kukaan langanpäästä kiinni, ja osaatteko auttaa. Telian helpissä tai mikä se nyt oli, keroitvat suunnilleen kaiken olevan kunnossa, vaikka niin ei nyt taida olla oman empiirisen havainnon perusteella?

 

Kuten tiedätte arvoisat klaanilaiset, tämän asian parissa on mennyt jo tuntisotalla aikaa ja kohta alkaa mennä herrrr....

 

Otan vastaan ajatuksianne, jos sen suotte, kiitos!

 


5 kommenttia

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +13

@eWire jos liittymä toimii ilman ulkosia antenneja ok, niin silloin tuo ongelma jäänee antenneihin tai sitten jotakin hämminkiä on itse reitittimessä. Montako kuuluvuuspalkkia on reitittimessä ilman antenneja ja saitko sen vain 4G-verkkoon pakotettua?

 

Oletko Paiholan mastosta kuinka kaukana ja noin missä ilmansuunnassa? Voit laittaa myös kyselyä meidän Chatin kautta / ChatBOT:in kautta tulemaan tai palvelupyyntöä, niin voisimme uudestaan katsoa asiaa. Toki voidaan tämän kautta selvitellä tilannettasi, mutta en pääse tarkkaa osoitetta katsomaan tai liittymätietoja.

Ulkoisten antennien kanssa kannattaa huomioida muutama asia.

 

1) antennin luvattu vahvistus on riippuvainen taajuusalueesta, mikäli kyse on monitaajuusantennista. Sinulla tässä on sellainen.

2) antennin vahvistus esim. 800 Mhz LTE alueella on 6 dBi. Tämä on todella vähän ja pitää huomioida, että kaapeli sekä liitokset aiheuttavat vaimennusta. 

3) modeemissasi on myös sisäiset antennit, joiden vahvistus on tyypillisesti 3-4 dBi. Ulkoisella antennilla saat tässä tapauksessa ehkä +2 dBi paremman vahvistuksen joka ei luultavasti paljon auta.

4) monitaajuusantennisi saattaa aiheuttaa sen, että se poimii useammasta tukiasemasta signaalin jotka häiritsevät toisiaan. Kyse on ns. monikanavaongelmasta, eli kaikki tukiasemat toimivat saman taajuusalueen sisällä samoilla kanavilla ja häiritsevät väistämättä toisiaan.

5) ulkoisella antennilla modeemi saattaa vaihtaa eri tukiasemaan, kun se yrittää päätellä parasta signaalia tarjoavaa tukiasemaa. Tämä menee joskus ns. päin hiittä ja modeemi kytkeytyykin itse asiassa paljon huonompaan tukiasemaan. Voisi olla kyse tästä omassa tapauksessasi, jos nopeus ensin on hyvä mutta sitten romahtaa.

6) modeemin signaalitasot pitää tarkistaa sen hallintaliittymän kautta. Ei niistä "palkeista" jotka eivät kerro yhtään mitään signaalin laadusta. Katso siis arvot RSRQ, RSSI ja RSRP ilman ulkoisia antenneja, ja sitten niiden kanssa. Googlettelemalla löydät näille selitykset ja oikeat arvot joilla radiosignaalin pitäisi olla riittävän hyvä.

7) tarkista modeemista, voiko siinä pakottaa taajuusvalinnat automaatilta pois. Sitten tutkit, mikä taajuusalue 4G:llä toimii parhaiten (800 Mhz, 1800 Mhz tai joku korkeampi)

 

Tervetuloa mobiiliverkkojen ja radiotekniikan ihmeelliseen maailmaan! Mainoslauseet, joilla Suomessa porukka on huumattu mobiiliin, osoittautuvat usein petokseksi =)

Kunnianarvoisa KimppiKoo @Kimppikoo

1. Kiitän seikkaperäisestä ja ymmärrettävästä vastauksesta, johon olet käyttänyt aikaasi toista auttaaksesi. Olet oikea Soturi!

2. Huomaan tulleeni "jymäytetyksi", en olisi tilannut antennia missään tapauksessa, jos olisin älynnyt tiedustella asiaa etukäteen. Mutta sitä ei osaa tehdä ennenkuin on kaulaansa myötä suossa.

3. Jotenkin tuntuu helpottavalta, että saa ratkaisun vihdoin, kun on tehnyt tuntikausia töitä, kiivennyt katolle kääntelemään antennia ja tuhat kertaa ruuvannut ne johdot irti reitittimestä ja takaisin. Ovat muuten sellaisen suunnitttelmat, joka ei koskaan joudu niitä ruuvaamaan.

4. Tuossa vanhassa paikassa eteisaulassamme reititin pukkaa noin 20 Mbps (välillä molempiin suuntiin) ihan niilla omilla antenneillaan. Palautin antennin vanhaanpaikkaan ja tyydyn nyt sitten tuohon vauhtiin, se on aikankin aika stabiili.

5. Katolla lisäantenni tuupasi tulemaan jopa 50 Mbps molenpiin suuntiin, mutta sitten hetken kuluttua kävi, kuten ansiokkaasti selvitit.

6. Voisimmekohan maksaa myös palvelust samalla tavalla, välillä vähemmän, välillä ei ollenkaan ja joskus melkein puolet hinnasta. Eikö se olisi kohtuullista? Lupaisimme kyllä auliisti aina maksaa täyden hinnan, mutta emme sitoutuisi koskaan tomittamaan sitä ja voisimme ilmoittaa yleisemmän vaihteluvälin, jonka kukkaromme sallii.

7. En ole aivan tumpelo näissä asioissa, mutta nyt tunnen itseni jotenkin avuttomaksi. Sadan euron turhaa antennia tuskin kukaan ostaa ja myyjä on jo saanut rahansa, eivätkä ota palautusta, koska sehän toimii...

8. Kiitän kovasti saamastani avusta, koska se toi mielenrauhaa, vaikkei yhteys paranekkaan.

9. Erinokmainen paikka tämä klaani, koska täältä saa apua, mitä ei mistään muualta saa, joten siitä suurkiitos ylläpitävälle seuralle!

10. Jatkan edelleen täällä mobiilimaailman sumuisessa viidakossa taistellen kaikkia vaaroja vastaan yhtä urheasti kuin ennenkin.

 

Kiittäen ja kumartaen KimppiKoolle!

 

yt. eWire

 

Mobiiliverkkotekniikka sivusto

Antennit kannattaisi ostaa 30 vrk:n kokeilu- ja palautusoikeuden takia ehkä täältä:https://www.4g-antennit.fi/page/6/

PasiS, kiitos erinomaisesta vinkistä. Mikäli vielä aion kiivetä katolle, hommaan antennin mainitusta paikasta ja suotittelen sitä muillekin. :-)

Vastaa