Huawei B593s ulkoisen antennin suuntaaminen

  • 9 January 2015
  • 3 kommenttia
  • 1 katselukerta

Mulla on ollut puolisen vuotta käytössä kyseinen mobiilireititin ja Soneran 4G-liittymä. Myyjä katseli aikoinaan peittoaluekartasta että tällä alueella Kaarinan Littoisissa pitäisi olla hyvä 4G/erinomainen 3G. Käytännössä modeemi pääsee hädin tuskin 3G-verkkoon sisäisellä antennilla (1 palkki kentänvoimakkuutta, RSCP ja RSSI noin -95 dBm, ECIO -10 dB). Huawein ulkoisella lätkäantennilla tulos on vielä huonompi. Tilanne on sama sisällä ja ulkona, mitään isoja rakennuksia ei ole lähistöllä. Latausnopeus näillä signaaleilla on normipäivänä 1-5 Mbit/s (lataus) ja viive yleensä välillä 100-500 ms.

 

Suoraan sanottuna nettiyhteys on surkea vain alle kymmenen kilometrin päässä Turun keskustasta, joten hankin ulkoisen Macab Pro-5000 antennin vahvistamaan signaalia. Nyt pitäisi löytää joku masto, mihin antennin voi suunnata. Pihalla pyörittelemällä ja reitittimen signaalinvoimakkuuksia katselemalla en löytänyt suuntaa. Mistä sen saisi selville? Asun siis Kaarinassa, Pajuharjunkatu 2:ssa.

 

Lisäksi ehdotan Soneran aspalle, että myyntitykit lakkaisivat puhumasta peittoaluekartasta kun kauppaavat mobiilinettiä. Tälläkin palstalla asiakaspalvelijat ovat jo moneen kertaan myöntäneet, että kartta on vain viitteellinen eikä siihen voi luottaa. Sen käyttäminen myyntitilanteessa on yksinomaan asiakasta harhauttavaa. 

 

 


3 kommenttia

Peittoaluekarttaamme on tarkennettu ja osoitteesi on päivitetyn kartan mukaan 4G-verkon kuuluvuusalueen rajoilla. 3G-verkon osalta kuuluvuus näyttää paremmalta.

 

Tällä hetkellä lähin 4G-verkon tukiasema sijaitsee osoitteestasi kello puoli seitsemän suuntaan (etelä siis suunnassa kello 6) noin 2 kilometrin etäisyydellä. Tukiasema toimii taajuudella 1800 MHz ja tällä taajuudella toimii myös hankkimasi antenni. Suosittelen suuntamaan antennin tähän tukiasemaan eli kello puoli seitsemän suuntaan.

 

Seuraavaksi lähin 4G-verkon tukiasema sijaitsee Turun puolella suunnassa kello 9 noin 2300 metrin etäisyydellä. Tämäkin tukiasema toimii taajuudella 1800 MHz. Antennia voi kokeilla suunnata myös tämän tukiaseman suuntaan ellei osoitteesi ja tukiaseman välissä ole kovin mäkistä maastoa.

 

Osoitteestasi kello puoli kahden suuntaan noin 1200 metrin etäisyydellä olevassa tukiasemassa otetaan alustavan suunnitelman mukaan 4G-verkko käyttöön ensi kevään aikana. Kyseessä on toki alustava suunnitelma, joten aikatauluun voi tulla muutoksia.

 

Lähin 3G-verkon tukiasema sijaitsee vähän yli kilometrin etäisyydellä suunnassa kello viisi ja tukiasema toimii 3G-verkon taajuudella 2100 MHz. Kyseisessä tukiasemassa käytetään Dual Carrier -tekniikkaa, jolloin internetyhteyden teoreettinen maksiminopeus on suurempi kuin perinteisemmässä 3G-verkossa. Jotta Sonera Liikkuva Netti -liittymä voi käyttää 3G Dual Carrier -verkon nopeutta, tulee itse liittymä olla 4G-liittymä.

 

Uusista jo käyttöönotetuista 4G-ja 3G-verkon tukiasemista löytyy tietoa täältä . Sivua päivitetään viikoittain, joten aivan reaaliaikaista tietoa sivulta ei löydy.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +16

Tässä sinulle ratkaisu: http://klaani.sonera.fi/t5/Puhelinliittym%C3%A4t-ja-mobiilinetti/2G-3G-4G-tukiasemien-sijainnit-kartalle/m-p/97586#M1227

 

Olisi hyvä jos lähettäisit sitten tukiasema tiedot tonne kartalle niin pysyy sekin ajan tasaisella... Voit käydä katsomassa niin olen hieman päivitellyt tukiasemien tietoja.

 

Kiitos ohjeista. Päädyin suuntaamaan antennin kello puoli seitsemän suunnassa olevaan tukiasemaan. Sieltä näytti tulevan voimakkaampi signaali. Huawei menee nyt 4G-verkkoon ja signaalinvoimakkuus näyttö vaihtelee yhden ja kahden palkin välillä. RSSI = -83 dBm, RSRP = -115 dBm ja RSRQ = -14 dB. Kahdessa ensimmäisessä on noin kymmenen desibelin parannus tilanteeseen ilman antennia, joten ainakin se toimii.

 

Tästä kun liipasen nopeustestin, niin viive on noin 30ms, eli huomattava parannus aikaisempaan. Latausnopeus on juuri nyt 6-8 Mbit/s, eli pientä parannusta aikaisempaan, mutta lähetysnopeus on tosi vaatimaton 0.5 Mbit/s, joka on siis huonompi kuin sisäisellä antennilla heikossa 3G-verkossa.

 

Onko tämä normaalia 4G-verkon toimintaa? Mä olen ymmärtänyt, että dataliikenteen pitäisi olla huomattavasti nopeampaa kun signaalitasot ovat edes kohtalaisia. Varsinkin tuo uplink-nopeus ei lainkaan vastaa sitä mitä näillä peleillä pitäisi saavuttaa. 

Vastaa