Kaakkurin liikekeskus


Ei tullut asionnista mitään eilen Oulun Kaakkurin liikekeskuksessa, kun yritin samalla kyseisten kauppojen nettisivuja puhelimella selailla ja suorittaa tuotteiden vertailuja.

 

Puhelin oli 4G-verkossa, mutta signaali oli aivan onneton. Edes yhtä "palkkiakaan" ei kunnolla puhelimessa ollut. Sovellukset esim. Cellmapper näytti RSSP-signaalitasoksi vaatimattomat -116 dBm. Ei voinut puhelimella selailla Verkkokauppa-com:n ja Power:n verkkosivuja ollenkaan, kun sivut eivät kunnolla latautuneet huonon verkon takia. Ennen on toiminut moitteitta.

Todella säälittävää Telialta!

 

En viitsinyt alkaa vaihtamaan/pakottamaan puhelinta 3G-verkkoon tai kytkemään sitä liikkeiden avoimiin WiFi-verkkoihin (jos niitä nyt edes olisi ollut). Olin liikkeen sisällä, myönnän, mutta kyllä tällaisiin liikekeskuksiin pitää saada kunnon signaalin peitto myös sisälle. Alueella on muitakin isoja liikkeitä mm. Bauhaus jne. noiden elektroniikkaliikkeiden lisäksi, joten asiakkaita sielläpäin on runsaasti.

 

Annan tästä kyllä palautteen vikapalveluun, sillä jotainhan tuolla on nyt vialla tai muutoksia tehty päin p**settä.


8 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

@kefiiri kirjoitti:


Ei tullut asionnista mitään eilen Oulun Kaakkurin liikekeskuksessa, kun yritin samalla kyseisten kauppojen nettisivuja puhelimella selailla ja suorittaa tuotteiden vertailuja. Puhelin oli 4G-verkossa, mutta signaali oli aivan onneton. Edes yhtä "palkkiakaan" ei kunnolla puhelimessa ollut. Sovellukset esim. Cellmapper näytti RSSP-signaalitasoksi vaatimattomat -116 dBm. Ei voinut puhelimella selailla Verkkokauppa-com:n ja Power:n verkkosivuja ollenkaan, kun sivut eivät kunnolla latautuneet huonon verkon takia. Ennen on toiminut moitteitta.Todella säälittävää Telialta! En viitsinyt alkaa vaihtamaan/pakottamaan puhelinta 3G-verkkoon tai kytkemään sitä liikkeiden avoimiin WiFi-verkkoihin (jos niitä nyt edes olisi ollut). Olin liikkeen sisällä, myönnän, mutta kyllä tällaisiin liikekeskuksiin pitää saada kunnon signaalin peitto myös sisälle. Alueella on muitakin isoja liikkeitä mm. Bauhaus jne. noiden elektroniikkaliikkeiden lisäksi, joten asiakkaita sielläpäin on runsaasti. Annan tästä kyllä palautteen vikapalveluun, sillä jotainhan tuolla on nyt vialla tai muutoksia tehty päin p**settä.


Ikävää sinänsä @kefiiri, mutta mobiiliverkko ei ole niin täydellinen joka paikassa - sillä pienen pieniä katvealueita löytyy joka kolkasta. Asuin aikoinaan kerrostalossa keskustan tuntumassa, jossa oli todella heikko kuuluvuus että puhelutkin täytyi pitää lähellä ikkunaa tai tiettyä paikkaa huoneistoa vaikka olin korkealla sijainnillakin. Sitten kun meni rakennuksesta muutamia satoja metrejä niin johan rupesi mobiilinetti toimimaan! :smileyhappy: Kuuluvuuteen siis vaikuttaa muun muassa: 

  • Yhtäaikaisten käyttäjien määrä – mitä enemmän käyttäjiä, sitä enemmän nopeuden vaihtelua ja netin hidastelua.


  • Etäisyys tukiasemasta eli kentänvoimakkuus.


  • Käyttöpaikka rakennuksen sisällä (mitä useampia seiniä välissä, sitä huonompi toimivuus).


  • Betoniseinän raudoitus on tehokas estämään sisätilakuuluvuutta.
Lähde: https://www.telia.fi/asiakastuki/nettiyhteydet/mobiilinetti/ongelmatilanteet-mobiilinetti Kokeilitko rakennuksen ulkopuolella nettiyhteyttä? Toimiko paremmin? Kyllähän uusia tukiasemia ja parannuksia tulee jatkuvasti, joten Suomessa alkaa olemaan tiheä peittoalue :smileyhappy:

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Jos mää nyt yhtään muistan, että taloverkon rakennus ei ole automaatio operaattorilta, vaan pitää jo rakennusvaiheessa olla kauppakeskuksen rakennuttaja operaattoreihin yhteydessä. Toki voin olla väärässäkin. Onko edes 3G tai 2G verkkoa? Tiedän itse monta kauppaa, jossa saattaa olla vain 2G-verkko ja sekin GPRS -tasoinen.

Luuletko @Sekunti etten tiedä mobiiliverkkojen teoriaa ja käytäntöä. Tunnen ne ehkä paremmin kuin arvaatkaan.

 

Siispä päästään siihen että myös liikekeskuksiin sisällekin saadaan verkkoa kun se suunnitellaan niin. Tiedän tämän varsin hyvin kuten jo mainitsin tuntevani radiotekniikan ja mobiilit verkot. Ja huomaa että mainitsin sen ennen siellä toimineen HYVIN.

 

Nyt on vikaa ollut tai jotain suurempaa verkkomuutosta tehty, joka sitten mennyt pieleen. Luultavasti verkkovika. 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

@kefiiri kirjoitti:


Luuletko @Sekunti etten tiedä mobiiliverkkojen teoriaa ja käytäntöä. Tunnen ne ehkä paremmin kuin arvaatkaan. Siispä päästään siihen että myös liikekeskuksiin sisällekin saadaan verkkoa kun se suunnitellaan niin. Tiedän tämän varsin hyvin kuten jo mainitsin tuntevani radiotekniikan ja mobiilit verkot. Ja huomaa että mainitsin sen ennen siellä toimineen HYVIN. Nyt on vikaa ollut tai jotain suurempaa verkkomuutosta tehty, joka sitten mennyt pieleen. Luultavasti verkkovika. 


Voisikohan olla sitten ihan tukiasemavika? Vikailmoa vain vetämään.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

@kefiiri kirjoitti:


Luuletko @Sekunti etten tiedä mobiiliverkkojen teoriaa ja käytäntöä. Tunnen ne ehkä paremmin kuin arvaatkaan. Siispä päästään siihen että myös liikekeskuksiin sisällekin saadaan verkkoa kun se suunnitellaan niin. Tiedän tämän varsin hyvin kuten jo mainitsin tuntevani radiotekniikan ja mobiilit verkot. Ja huomaa että mainitsin sen ennen siellä toimineen HYVIN. Nyt on vikaa ollut tai jotain suurempaa verkkomuutosta tehty, joka sitten mennyt pieleen. Luultavasti verkkovika. 


Tiedän sen kyllä :smileyhappy: Muistaakseni tuonne Oulun seudulle tehtiin joitakin muutoksia joihinkin tukiasemiin. Tietysti asialla voi olla hyvin tilapäinen verkkovika ja toinen mahdollisuus voi olla että tukiaseman suuntauksia on muutettu. Kannattaa testata uudelleen siellä paikassa ja jos häiriö jatkuu edelleen niin toki kannattaa jättää ilmoitus täällä Telialle.

Vikailmoituksen jätin chatin kautta, kun en löytänyt muuta paikkaa mistä se tehdä. Jotenkin on huonot nämä Telian sivut, kun täältä ei oikein löydä haluamaansa.

 

Vielä tuosta ongelmatilanteesta.

Palvelevan solun signaalin taso oli siis suorastaan surkea eli -116dBm. Koko kaistan rf-taso RSSI oli -73dBm. Joten tuosta voi päätellä siellä kuitenkin olevan 4G-verkkoa. Sitähän ei oikein nyt tiedä kuinka monen solun summasignaali tuo oli.

 

Voi olla että juuri kriittinen solu oli vialla tai sitten antennisuuntia on muutettu epäedullisesti, herää vain kysymys miksi näin olisi tehty. Ehkäpä juuri tuonne suuntaan oleva solu oli viaktilassa.

 

On vielä yksi mahdollisuus, jos on tullut uusia tukiasemia alueelle tai sen lähistölle. Nimittäin naapuri parametroinnissa voi olla virhe.

 

Puhelin ei löydä muita soluja kuin mitä sen käsketään monitoroida, niin omasta verkosta, toisesta verkosta kuin toisesta taajuuskaistasta. Kun on saapunut alueelle tietystä suunnasta ja siellä on parametrointi virhe, ei puhelin välttämättä löydä parasta solua. Puhelimen uudelleenkäynnistys, jonka muuten tein, ei aina auta kun puhelin muistaa missä verkossa ja solussa se ennen sammusta oli. Ja kun sitä aluksi kokeillaan ja se solu löytyy niin taas ollaan huonossa kentässä, vaikka parempikin olisi tarjolla. Käyttämällä puhelin 3G tai jopa 2G verkossa väkisin ja palauttamalla se siten auto-tilaan(eli 4G käytössä) tuosta 4G-verkon naapuriparametrivirheestä pääsee useinkin eroon. Toinen vaihtoehto on "heittää" lenkki jossain muualla eri suunnassa jolloin puhelin käy ihan eri soluissa kiinni.

 

Tekevälle joskus sattuu kömmähdyksiä kun uusia tukiasemia tulee. Ei tarvitse kuin yksi pieni moka niin se riittää.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Cellmapperin mukaan tuolla Kaakkurissa pitäisi olla LTE 1800MHz tukiasema, node ID 144583  . Muistatko/otitko screenshottia, oliko tuohon yhteydessä? Tuskin sentään tuollaista olisi pois purettu, vaan vikatila päällä?

En tallennellut mitään tai muista ulkoa. 

 

Kyllä tuohon rakennukseen missä mm. Verkkokauppa on pitää palvella paremmin id140418. Myös se on 1800. On vielä lisäksi pienessä mastossa (muistaakseni) heti siinä moottoritien toisella puolella. Eli ihan lähellä on. Jospa tuonne suuntaan oleva solu oli nurin juuri tuolloin.

 

Mutta...antaapa olla tämä nyt tässä. Katsotaan sitten seuraavalla kerralla.

Otti vaan suunnattomasti pattiin, kun olisin kauppojen verkkosivuja tutkinut ja eihän siitä mitään tullut.

Vastaa