Mitä tarvitaan, jotta netti, TV ja streaming toimisi mökillä, jossa ei ole kiinteää kuparilinjaa?


Mökki on Etelä Suomessa parin kymmenen kilometrin päässä lähimmästä kaupungista ja vai parin kilometrin päässä vireästä kuntakeskuksesta.

 

 1) Käsittääkseni ensin pitäisi hankkia uusi puhelinliittymä jotta modeemilla pääsee nettiin.

Mobiililiittymä ei ole fyysinen kapistus, silloin kai tarvitaan myös jotain mitä joskus sanottiin mokkulaksi ?

Tuleeko Telialta joku laite liittymän mukana, kun olisi tarkoitus, että netti toimisi periaatteessa samalla tavalla kuin kiinteä liittymä kaupungissa. (Eli ettei tarvisi hakea nettiyhteyttä milloin kenenkin puhelimella, vaan mökissä olisi oma netti)

 

2) Tarvitaan modeemi, jotkut sanoo reititin ?

Tällä ilmeisesti saisi samalla WLAN:in mökille, ja tähän voisi halutessaan liittää myöhemmin riista/turvakameran.

 

3) Tarvitaan Telia-digiboxi, jota voi käyttää kaukosäätimellä. 

 

4) Telia-TV (aluksi ei maksullisia kanavapaketteja = ilmainen)

 

Saisitteko selvitettyä kohdille 1-2-3 ”noin hinnat” - tai vaihtoehtoisesti millä kuukausimaksulla saisi kaiken edellämainitut vuokrattua?

 

Muuta,

Liittymiä on monen laisia... tähän tarkoitukseen riittäisi sellainen, jolla pystyy maksamaan laskuja, katsomaan televisiota ja suoratoisto sarjoja ja -elokuvia. Riittääkö riistakameraversio, vai olisiko se liian hidas?

 


2 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +5


Mokkula tarkoittaa modeemia. Modeemi on signaalinmuuntaja, joka tarvitaan laajaverkon (WAN) ja lähiverkon (LAN) väliin; WLAN on LAN-verkon langaton jatke. Operaattoreiden modeemit sisältävät aina(?) myös WLAN-reitittimen, muista kaupoista saa sellaisiakin modeemeja joissa sitä ei ole.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

@Jucudus@  kirjoitti:


Mökki on Etelä Suomessa parin kymmenen kilometrin päässä lähimmästä kaupungista ja vai parin kilometrin päässä vireästä kuntakeskuksesta.  1) Käsittääkseni ensin pitäisi hankkia uusi puhelinliittymä jotta modeemilla pääsee nettiin.Mobiililiittymä ei ole fyysinen kapistus, silloin kai tarvitaan myös jotain mitä joskus sanottiin mokkulaksi ?Tuleeko Telialta joku laite liittymän mukana, kun olisi tarkoitus, että netti toimisi periaatteessa samalla tavalla kuin kiinteä liittymä kaupungissa. (Eli ettei tarvisi hakea nettiyhteyttä milloin kenenkin puhelimella, vaan mökissä olisi oma netti) 2) Tarvitaan modeemi, jotkut sanoo reititin ?Tällä ilmeisesti saisi samalla WLAN:in mökille, ja tähän voisi halutessaan liittää myöhemmin riista/turvakameran. 3) Tarvitaan Telia-digiboxi, jota voi käyttää kaukosäätimellä.  4) Telia-TV (aluksi ei maksullisia kanavapaketteja = ilmainen) Saisitteko selvitettyä kohdille 1-2-3 ”noin hinnat” - tai vaihtoehtoisesti millä kuukausimaksulla saisi kaiken edellämainitut vuokrattua? Muuta,Liittymiä on monen laisia... tähän tarkoitukseen riittäisi sellainen, jolla pystyy maksamaan laskuja, katsomaan televisiota ja suoratoisto sarjoja ja -elokuvia. Riittääkö riistakameraversio, vai olisiko se liian hidas? 


Ensiksi kokeilisin, jos en tiedä, miten Telian mobiilinetti toimii mölkillä. Jos se ei toimi, niin sitten kokeillen muiden operaattoreiden prepaid-simmit. Tarvitset siis mobiililaajakaistaliittymän, esim. Telia Yhteys Keskittäjälle. Tuota ei ole pakko ottaa ympättynä mihinkään laitteeseen. Voit ostaa mokkulan/modeemin (mobiililaajakaistareitittimen) mistä vain. Itse voin suositella Huawei B818-mallia, jota ainakin satshopista saa asiakaspalautustuotteena n. 120€ hintaan ja pinkin kolmikirjaimisen operaattorin kivijalkamyymälöistä 60€ hintaan. Miksi suosittelen tätä? No siksi, koska minulla on sama modeemi ja tiedän, että se on vakaa sekä mobiiliverkko-ominaisuuksiltaan yksi parhaista. Valitettavasti yhtä kehittynyttä 4G-LTE-modeemia ei Telialla ole kuin yritysten verkkokaupassa myynnissä. Kuluttajavalikoimista 4G modeemi on valitettavan heikko LTE-cat luokaltaan, parempaa haluava joutuu ostamaan 5G-modeemin, joka on paljon kalliimpi kuin tuo 60€ modeemi. Eli nyt sinulla on jo liittymä ja modeemi. Telia TV toimii mobiilinetin yli tosiaan "Telia TV digiboksi" palveluna. Se on eri, kuin ehkä käyttämäsi Telia TV Laajakaistalla, eli perinteinen IPTV.  Hintaa: Liittymä 15-30€/kk , modeemi 60-200€ kertamaksu. Semmoiset kulut suurin piirtein tulevat.Jos taas mökillä ei ole kunnollista mobiililaajakaistaverkon peittoa, voi tuohon joutua lisäämään vielä ulkoantennit, jotka maksavat n. 100€ + oma aika ja vaiva asennustöiden muodossa. Kannattaa myös huomioida, että mokkuloiden wifi ei välttämättä ole kovin kattava ihan joka paikkaan, varsinkin jos mökki on vaikkapa kivestä rakennettu. Esimerkiksi tällä Ubiquiti AC LR jonka voi kattoon/seinään/kaapin päälle unohtaa, saa verkon pelittämään lähes takuulla koko kämppään. Käyttöönottoon löytyy netistä paljon tutoriaaleja. Kertaalleen käyttöönotossa vaaditaan Ubiquitin controller-softan käyttöä, mutta sitten sen voi unohtaa. Nykyään taitaa onnistua myös kännykällä käyttöönotto. 

Vastaa