Mobiilitukiasema

  • 24 August 2021
  • 4 kommenttia
  • 27 katselukertaa

Morjes
Vaihdoin tossa luuria ja siinä on 5G mahdollisuus ja kysyisin:
Voiko 5G puhelinliittymällä jakaa tietokoneelle mobiilitukiaseman kautta netin samanlailla kun aiemmin 4G liittymällä? Tarve on satunnaista. Ja millanen toimintavarmuus sekä nopeus on kyseessä. Kuuluvuuskartan mukaan täälä meillä pitäis olla erinomainen toimivuus. Mutta jos vaihdan liittymää, niin miten eroo kilpailijoitten vastaavista liittymistä?
Liittymä mikä kiinnostaa on  RAJATON 5G 200 M


Kartalla luvatulla 10-1000 Mbit/s vaihteluvälillä ja liittymän 200 Mbit/s en kyllä arvaa päivittää puhelinliittymääni, vaihtelu epäilyttää.Kuitenkin maksan kallista hintaa ja nopeus on tyyliin 70 Mbit/s, mikä on jo nyt. Mitään kokeilua ei tietenkään varmaan saa, vaan heti rustattava vähintään vuoden sopimus?

Eli toimiiko mobiilinetinjakaminen ja millaset on todelliset 5G nopeudet erittäin hyvällä kuuluvuusalueella?

 


4 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +19

Hei @Pete2727 !

 

Kyllä mobiilinetin jakaminen toimii 5G -liittymällä läppäriin ja muihin laitteisiin.

5G nopeudet vaihtelee tosiaan liittymästä, laitteesta ja kuuluvuudesta riippuen. Minulla on esim. Rajaton 5G 450 liittymä, OnePlus 9 Pro puhelin ja pelkästään hyvällä kuuluvuusalueella (ei siis erittäin hyvä) olen saanut parhaimmillaan yli 500 Mbit/s, yleensä noin 300 Mbit/s.

Kuuluvuuskartat eivät aina pidä ihan paikkaansa. Olisiko sinulla jollain tutulla Telian 5G -liittymä ja voisiko hän tulla testaamaan nopeuksia alueellesi?

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

En aivan varma ole, mutta mielestäni etämyynnissä (verkosta tai puhelimitse tilaten) on 14 pv peruutusoikeus. Ei tuo pitäisi ainakaan huonontua, koska nyt 4g liittymä käyttää vain 4g, ja 5g luuri ottaa lisäksi käyttöön 5g:n  niin se on melko varmasti tuo 70 + 5g:n osuus.

Kunniamerkki +12

Voihan sen jakaa, jos käyttö on jotain tosi yksinkertaista peruskäyttöä eli lähinnä webbiä ja sähköpostia, jossa tupla-NAT ei haittaa. 5G liittymät on nimittäin NATattuja eli julkista IP osoitetta et saa ja sitten vielä puhelimesi tekee toisen NATtauksen jos käytät sitä tukiasemana.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Samalla lailla 4G-liittymät toimivat NAT:n takaa. Toki voi vaihtaa prointernet-APN:n, mutta siitä ei kauheasti ole apua mitä Androidiin tulee, porttiohjauksia ei vaan voi tehdä. Prointernet toimii myös 5G liittymillä, mutta 4G verkossa.

 

Edit: tuli taas flood protection ja viallinen html.

Vastaa