Ratkaistu

Ongelmia uuden reitittimen käyttöönotossa

  • 25 January 2024
  • 7 kommenttia
  • 210 katselukertaa

Kunniamerkki +3

Puhelinmyyjä ilmoitti, että lähettävät uuden reitittimen - se tuli tänään. Ja siinä oli lappu mukana, että käyttöönotto on helppoa; Työnnä SIM-kortti laitteeseen ja töpseli seinään ja verkko on valmis surfaukseen.

 

Tein niin. Ja huomasin, että mikään ei enää toiminut talossa. Yksikään tietokone ei pääse verkkoon ilman uusia tunnareita. Kaikki kiertovesipumput lopettivat tottelemisen, autojen lämmityslaitteet katosivat OFFLINE tilaan. Talossa ei varmaankaan toi verkonvahvistuslaitteetkaan. Yksikään telkkari ei toi, eikä digiboksi. Eikä yksikään puhelin.

 

Mitä??

 

--

 

Muokkaus SonjaMelina: täsmennetty otsikkoa

icon

Ratkaisu jäseneltä AriChili 28 January 2024, 09:01

Katso alkuperäinen viesti

7 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +4

Laita WLAN verkon nimeksi reitittimeen sama mikä oli vanhassa, niin ei tarvitse jokaista laitetta erikseen yhdistää uuteen verkkoon.

Langalliset laitteet toki toimii suoraan, kunhan laite nyt on vaan yhdistynyt nettiin. 

Kunniamerkki +3

Jos vaihdan verkon nimen reitittimellä, niin onko salasanakin muutettava reitittimellä samaksi, kuin vanhassa verkossa?

 

Osaatko arvioida miten käyttäytyvät nuo pari vuotta vanhat laitteet, joissa on  - oliko se nyt 2,4 Ghz taajuus? Pelaavatko nekin sitten OK? Esimerkiksi aurinkopaneelien Invertteri ja jotkut etäkäyttöiset pistorasiani?

 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +4

Juu salasana toki myös samaksi, sekun on tallennettu niille laitteille ja sillä yhdistää.

Jos ei lähde toimimaan kaikki laitteet ja reititin on paljonkin uudempi ja käyttää yhdistettyä verkonnimeä 5GHz ja 2.4 GHz taajuksilla, voi joutua ne vielä erottamaan toisistaan. (Ja nimetä kuten vanhassa oli).

Voi myös olla että vaikka wlan verkon nimi ja salasana on sama ja laite vaihtuu uudempaan, esim 2.4 GHz taajuudella Wifi4 -> Wifi6, niin kaikki IoT laitteet ei toimi suoraan. Tälläiseenkin joskus törmännyt.

Kokeile alkuun jos pelkkä verkonnimi ja salasanan vaihto vanhaan auttaisi.

Kunniamerkki +3

Eli rapsutan reitittimeen painetun WIFI-salasanan pois ja kirjoitan permanenttitussilla uuden siihen? Ja käyn tietokoneen asetusten kautta vaihtamassa reitittimen salasanan? Miksikähän TELIAn ohjeissa oli ainoastaan, ettäö kun  laitan töpselin seinään, niin kaikki toimii?  Nyt ei toimi mikään.

 

Kunniamerkki +3

...ja pahoin pelkkään, että nuo 2,4 HHz laitteet eivät enää toimi, kuten tuo 2.000 eur Invertteri ei tule toimimaankaan, ja kolme noista wifi pistokkeista a’ 20 eur ei myöskään toimi.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Eli rapsutan reitittimeen painetun WIFI-salasanan pois ja kirjoitan permanenttitussilla uuden siihen? Ja käyn tietokoneen asetusten kautta vaihtamassa reitittimen salasanan? Miksikähän TELIAn ohjeissa oli ainoastaan, ettäö kun  laitan töpselin seinään, niin kaikki toimii?  Nyt ei toimi mikään.

 

Ei missään nimessä kannata. Se verkon nimi (SSID) ja salasana ovat reitittimen oletusasetuksia, jotka palautuvat jos reititin pitää joskus resetoida takaisin tehdasasetuksille. Tällöin ne pitäisi olla jostain löydettävissä.

Ne tehdasasetukset kannattaa aina vaihtaa omiin, mutta missään nimessä tietoturvan kannalta hyvä käytäntö ei ole pitää käytössä olevia salasanoja esillä, saati kirjoittaa suoraan reitittimeen. Ymmärrän jos helppouden takia monet näin kuitenkin edelleen tekevät. Kunhan olet itse täysin varma siitä, ettei niitä tietoja ole mahdollista käyttää väärin jos esillä pidät.

Ei sellaista lupausta voi tehdä, että WiFi:ssä olevat laitteet toimisivat heittämällä reititintä vaihtamalla, koska tietenkin verkon nimi ja salasana vaihtuvat. Tuo lupaus voi pitää paikkansa vain ethernet-kaapelilla yhdistettävien laitteiden kohdalla.

Helpoimmalla pääset tosiaan kun vaihdat laitteen asetuksista aiemmin käyttämäsi verkon nimet ja salasanat uudellekin laitteelle.

Jos reitittimessä on asetus nimeltä band steering päällä, niin ota se pois päältä, niin saat erilliset 2,4GHz ja 5Ghz verkot käyttöön ja molemmilla taajuuksilla on oma verkon nimi ja salasana, jos se on sinulla näin aiemminkin ollut. Band steering asetuksella on vain yksi yhteinen verkon nimi ja salasana kummallekin taajuudelle.

Kunniamerkki +3

SOLVED!  Kiitoksia auttaneille @Yaria  ja @JJJku !

Pääsin helpolla, kun vaihdoin uudessa laitteessa verkkojen nimet ja yhteisen salasanan samaksi, kuin aiemmassa laitteessa oli. Näyttäisi siltä, että kaikki laitteet toimivat jälleen; invertteriä en pääse vielä testamaan, kun aurinkopaneelit ovat lumen alla, eikä tuyle sähköä, mutta ei ole odotettavissa sillekään ongelmaa.


--
Muokkaus katjane: pingattu käyttäjänimet

Vastaa