Telian nettiliittymien erot


Asun maaseudulla. Käytössäni on 4G-liittymä nimeltään ”Yhteys mukaan keskittäjälle 100M” ja Huawein B715 routeri, jossa valittuna useampi taajuus eli carrier aggregation. Nopeudet ovat vaihdelleet 10 - 20 M:n välillä. Joskus yöaikaan nopeus menee yli 25M:n, jolla sitten saa jo 4k:n Netflixissä pyörimään. Eilen Telian ”kauppias” otti yhteyttä ja kertoi, että käytössämme oleva liittymä on tarkoitettu liikkuviin mobiililaitteisiin ja on siten herkkä tukiaseman kuormitusvaihteluille. Vaihtamalla modeemin ja liittymän kalliimpaan ja nopeampaan versioon (Kotiliittymä) nopeuksien pitäisi nousta ainakin 40 megaan, ja nykyisinkin katolla olevien mimo suunta-antennien kanssa jopa 70 megaan. Selitys siihen, millä edellinen onnistuu on Telian lukitut taajuudet tietyissä mastoissa, jotka on varattu ”kiinteille” kotikäytössä oleville routereille, jotka sitten jotenkin ”yksilöidään” käyttäjän liittymän optimoimiseksi. Liittymä kauppiaan mukaan toimii, kuten kiinteä laajakaista, jossa nopeusvaihteluita ei juurikaan ole. Pakettiin kuuluu myös Huawein B535 modeemi, jolla edellinen siis pitäisi olla mahdollista. Luonnollisesti innostuin kovasti ajatuksesta saada täällä maaseudulla 70 megan nopeus ja tein kaupat. Yön yli nukuttuani asia alkoi kuitenkin mietityttämään ja palauttelin mieleeni hataria mobiili laajakaistatietojani tuloksena, että koko diili alkoi askarruttaman. Ymmärtääkseni B715 on cat9 laite ja B535 cat7 laite, jolla ei ole kaikkia B715:n ominaisuuksia. Muutenkin olen ymmärtänyt, että B715 olisi laadukkaampi laite kuin B535. Ja mistä on kyse ”kauppiaan mainitsemissa yksilöidyissä taajuuksissa? Lisäksi joskus olen kuullut, että nimellisnopeudeltaan nopeimmille yhteyksille annetaan enemmän kaistaa, kuin nimellisnopeudeltaan hitaimmille nopeuksille (esim. 50Mb/ vs. 100 Mb/s). Pitääköhän tämä tieto paikkansa?Nopeustakuu tuossa ”nopeammassa” liittymässä on kuitenkin vain 10 megaa. Tämä nopeushan nykyisellä järjestelylläkin onnistuu. Eli onko minulle oikeasti jotain hyötyä liittymän vaihdosta kalliimpaan kauppiaan ehdottamalla tavalla?
Viisaammat ja tietävämmät, voisitteko ystävällisesti selittää asiaa empivälle?


24 kommenttia

Alkuun ensinnä pahoittelut omasta puolestani, tuossa kuulostaa  menneen myyntitilanne pahasti pieleen.  Tämä uusi laite+liittymä olisi sinulle kannattava ainoastaan siinä tilanteessa että saisit sen halvemmalla kuin nykyisen. Jos tilanne olisi tämä niin sekään ei oikeuta noita asiavirheitä mitä on kerrottu.  Sitten miten tämä tekniikan näkökulmasta menee. Liittymätyypillä et saa etua nopeuksien suhteen kuin vain siinä tapauksessa että toisen liittymän maksiminopeus saavutetaan ja se on pullonkaulana. Liittymät käyttävät samoja taajuuksia ja tukiasemia ja niillä on samat ominaisuudet käytössä, kuten carrier aggregation. Myöskään radioresurssia ei priorisoida sen mukaan mikä liittymän nopeusluokka on. Liittymät ovat samalla viivalla.  Reitittimet ovat aika lähellä toisiaan ominaisuuksien suhteen mutta B715 taitaa olla ylemmän luokan laite lähtöjään. 
Mitä noiden CAT-luokituksia tutkailin niin B715 on edellä latauspuolen nopeuksissa 450 vs 300, mutta B535 vastaavasti lähetyspuolella 100 vs 50. Sinun kohdallasi kuulostaa että enemmän tulisi relevantiksi kummassa laitteessa on parempi antennisuorituskyky, mutta tämäkin on pois laskuista kun sinulla on ulkoiset antennit käytössä.  Suosittelen ottamaan yhteyttä asiakaspalvelukanavissamme joissa sinut voidaan tunnistaa niin saadaan sopimukset oikealle tolalle ja palaute tästä myyjälle eteenpäin. 


@JuhoOlliLo@  kirjoitti:

Alkuun ensinnä pahoittelut omasta puolestani, tuossa kuulostaa  menneen myyntitilanne pahasti pieleen. 

 

Tämä uusi laite+liittymä olisi sinulle kannattava ainoastaan siinä tilanteessa että saisit sen halvemmalla kuin nykyisen. Jos tilanne olisi tämä niin sekään ei oikeuta noita asiavirheitä mitä on kerrottu. 

 

Sitten miten tämä tekniikan näkökulmasta menee. Liittymätyypillä et saa etua nopeuksien suhteen kuin vain siinä tapauksessa että toisen liittymän maksiminopeus saavutetaan ja se on pullonkaulana. 

Liittymät käyttävät samoja taajuuksia ja tukiasemia ja niillä on samat ominaisuudet käytössä, kuten carrier aggregation. 

Myöskään radioresurssia ei priorisoida sen mukaan mikä liittymän nopeusluokka on. Liittymät ovat samalla viivalla. 

 

Reitittimet ovat aika lähellä toisiaan ominaisuuksien suhteen mutta B715 taitaa olla ylemmän luokan laite lähtöjään. 
Mitä noiden CAT-luokituksia tutkailin niin B715 on edellä latauspuolen nopeuksissa 450 vs 300, mutta B535 vastaavasti lähetyspuolella 100 vs 50. Sinun kohdallasi kuulostaa että enemmän tulisi relevantiksi kummassa laitteessa on parempi antennisuorituskyky, mutta tämäkin on pois laskuista kun sinulla on ulkoiset antennit käytössä. 

 

Suosittelen ottamaan yhteyttä asiakaspalvelukanavissamme joissa sinut voidaan tunnistaa niin saadaan sopimukset oikealle tolalle ja palaute tästä myyjälle eteenpäin. 


Hei, kiitokset ripeästä reagoinnista ja asiantuntevasta selkeästä infosta. . Lähetin kopion keskustelustamme asiakaspalveluun ja pyysin heitä ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin.

 

 

Asuntomessuilla Lohjalla törmäsin taas samaan väitteeseen: "vaihtamalla nykyisen 100 M:n liittymän 200 M:n liittymään Telia priorisoi 200 megan yhteysnopeuden ja näin saan aina nopeamman yhteyden, kuin nykyisellä sadan megan yhteydellä. Kerroin myyjälle JuhoOlliLo:n kertomat tiedot, mutta myyjä kiiisti tämän tiedon ja väitti, että liittymän vaifdolla yhteysnopeutemme kasvaa (juuri tuon prorisoinnin takia = radioresurssia priorisoidaan sen mukaan, mikä liittymän nopeusluokka on). Tämä siis tapahtui 5.8.2021Telia brändätyllä "postilla" Telian logollla varusutettuun t-paitaan pukeutuneen myyyjän toimesta. Ihmetyttää kovasti Telian toiminta/markkinointi!?!?!?

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Elisa ja DNA tekevät nopeusluokkien perusteella priorisointia ja se on täysin sallittua Traficomin linjauksen mukaan.

 

Minun tietääkseni, ainakin kun äsken tarkistin, ei Telia tee sitä ainakaan samalla tavalla kuin mitä kilpurit. Nimittäin 4G-verkossa voidaan asettaa liittymäkohtaisesti (tai APN) eri QCI-luokkia, ja Telialla ainakin aiemmin kaikki ovat olleet luokkaa 9, joka on matalin, kaikki samalla viivalla. Lisäksi verkon puolella on olemassa joitain parametrisointimahdollisuuksia liittyen priorisointiin, mutta niitä ei päätelaitteella voida nähdä.

 

Suhtautuisin suurella varauksella priorisointiväitteisiin.

Kunniamerkki +12

Arvaisin että vain viranomaiset voivat saada paremman QCI-luokan, koska nämäkin ressukat ovat siirtyneet hienosta varmennetusta tetra-verkosta kaupallisiin hupiverkkoihin. Mutta kaikkeen sitä mobiililaajakaistojen kotikäyttöön tyrkyttäjät alentuvatkin! Surullisinta on se, että suurimpaan osaan kansasta tuo potaska uppoaa, koska tärkeintä on että se netti pitää saada halvalla.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +10

@konstaepeli  kirjoitti:


Asuntomessuilla Lohjalla törmäsin taas samaan väitteeseen: "vaihtamalla nykyisen 100 M:n liittymän 200 M:n liittymään Telia priorisoi 200 megan yhteysnopeuden ja näin saan aina nopeamman yhteyden, kuin nykyisellä sadan megan yhteydellä. Kerroin myyjälle JuhoOlliLo:n kertomat tiedot, mutta myyjä kiiisti tämän tiedon ja väitti, että liittymän vaifdolla yhteysnopeutemme kasvaa (juuri tuon prorisoinnin takia = radioresurssia priorisoidaan sen mukaan, mikä liittymän nopeusluokka on). Tämä siis tapahtui 5.8.2021Telia brändätyllä "postilla" Telian logollla varusutettuun t-paitaan pukeutuneen myyyjän toimesta. Ihmetyttää kovasti Telian toiminta/markkinointi!?!?!?


Kiitos kun kerroit tapahtuneesta! Laittelen tästä palautetta eteenpäin, jotta tälläinen väärän tiedon levittäminen sekä valheellinen markkinointi saadaan kitkettyä pois kyseisen myyjän osalta.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +10

@Purnipsi  kirjoitti:


Elisa ja DNA tekevät nopeusluokkien perusteella priorisointia ja se on täysin sallittua Traficomin linjauksen mukaan. Minun tietääkseni, ainakin kun äsken tarkistin, ei Telia tee sitä ainakaan samalla tavalla kuin mitä kilpurit. Nimittäin 4G-verkossa voidaan asettaa liittymäkohtaisesti (tai APN) eri QCI-luokkia, ja Telialla ainakin aiemmin kaikki ovat olleet luokkaa 9, joka on matalin, kaikki samalla viivalla. Lisäksi verkon puolella on olemassa joitain parametrisointimahdollisuuksia liittyen priorisointiin, mutta niitä ei päätelaitteella voida nähdä. Suhtautuisin suurella varauksella priorisointiväitteisiin.


Liittymien radioresurssien priorisoinnissa on tosiaan olemassa kahta koulukuntaa. Toiset palveluntarjojat priorisoi nopeammille ja samalla kalliimmille liittymille hienoisen edun dataliikenteeseen. Toiset palveluntarjoajat antavat alueella käytössä olevien taajuuksien kapasiteetin sanella liittymillä saavutettavat nopeudet. Molemmissa toteutuksissa on omat hyvät ja huonot puolet.  Priorisoinnin etuna on paremman vaihteluvälin ja paremman miniminopeuden saavuttaminen (olettaen että muut asiat ovat kunnossa),rahalla saa hieman yhteyden nopeutta parannettua asiakkaan näin halutessa. Priorisoinnin negatiivisena kulmana voi ajatella, että asiakas on painostettu tilaamaan suurempaa datanopeutta kuin ilman priorisointia verkossa.  Liittymien tasavertaisen priorisoinnin etuna on se, että kaikki ovat samalla viivalla radioresurssien käytön kanssa liittymästä riippumatta. Tässä kohtaa laitteen ominaisuudet korostuvat. Asiakas ei koe painostusta tilata suurempaa datanopeutta kun resursseja jaetaan tasapuolisesti. Miinuksena on se ettei suuremmista ja samalla kalliimmista paketeista ole samalla tavalla hyötyä kuin priorisoidun käyttömallin kohdalla. Saa nähdä mitä SA 5G-verkon tulessa tapahtuu liittymien luokituksille. Henkilökohtaisesti arvostan tasapuolisuutta radioresurssien jaossa, mutta näen kyllä pienen priorisoinnin hyödyn kun puhutaan "lippulaiva" dataliittymistä ja niiden asiakastyytyväisyydestä. 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Nopeusluokkien mukaan priorisoinnilla on yllättävän suuret vaikutuset. Olen erään operaattorin 50 Mbps ja 1000 Mbps liittymillä kokeillut, miten ruuhkaisessa verkossa liittymät suoriutuvat DL-nopeuksien osalta (50 Mbps QCI 9 ja 1000 Mbps QCI 6). 50 megan liittymällä pääsin noin 6-10 Mbps nopeuksiin, kun 1000 Mbps liittymä antoi jopa 50-60 Mbps. Tukiasemassa neljä taajuutta, 800+1800+2100+2600 ja puhelimet tukivat 4CA:ta. Pahimmillaan 5 Mbps liittymä mateli muutaman megan nopeudella. UL-nopeuksissa vaihtelua oli vähemmän, se nyt harvemmin ruuhkautuu.

 

5G SA on mielenkiintoinen lisä, koska sitten voidaan ehkä antaa FWA-asiakkaille oma taattu viipale kaistaa. Tätä joku jo markkinoi NSA:ssa, vaikka sitä ei voi vielä tehdä. Lisäksi sitten Virve 2.0 varmasti tarkoittaa Elisan verkossa tiettyä kaistaa viranomaisille.

 

Mitä tuosta asuntomessujen myyjän väitteistä vielä, niin ei se myyjä varmasti itse ole tuota keksinyt, vaan hänelle on ehkä jossain koulutuksessa annettu ohjeeksi käyttää noita ilmaisuja. Kannattaakin siis tarkistaa, ettei myyntineuvottelijoiden koulutuksessa ole materiaalia, josta tuon virheellisen väittämän voi oppia.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +10

@Purnipsi  kirjoitti:


Nopeusluokkien mukaan priorisoinnilla on yllättävän suuret vaikutuset. Olen erään operaattorin 50 Mbps ja 1000 Mbps liittymillä kokeillut, miten ruuhkaisessa verkossa liittymät suoriutuvat DL-nopeuksien osalta (50 Mbps QCI 9 ja 1000 Mbps QCI 6). 50 megan liittymällä pääsin noin 6-10 Mbps nopeuksiin, kun 1000 Mbps liittymä antoi jopa 50-60 Mbps. Tukiasemassa neljä taajuutta, 800+1800+2100+2600 ja puhelimet tukivat 4CA:ta. Pahimmillaan 5 Mbps liittymä mateli muutaman megan nopeudella. UL-nopeuksissa vaihtelua oli vähemmän, se nyt harvemmin ruuhkautuu.


 Yllättävän suuret vaikutukset oli kyllä! Tuolla priorisoinnilla näkisin liittymän tarjoavan käyttökelpoista nopeutta melkein missä tilanteessa tahansa.  
@Purnipsi  kirjoitti:

Mitä tuosta asuntomessujen myyjän väitteistä vielä, niin ei se myyjä varmasti itse ole tuota keksinyt, vaan hänelle on ehkä jossain koulutuksessa annettu ohjeeksi käyttää noita ilmaisuja. Kannattaakin siis tarkistaa, ettei myyntineuvottelijoiden koulutuksessa ole materiaalia, josta tuon virheellisen väittämän voi oppia.


Hyvä lisäys! kaikki lähtee koulutuksesta ja riittävästä tuesta joka myyjille tarjotaan. Itse jäin pohtimaan palautetta kirjatessani, että olisiko vanhat opit jääneet päähän mahdollisesti edellisen työnantajan koulutuksesta. Se kun ei tavatonta ole, että myyjät vaihtavat väriä vuosien saatossa. Mutta turha meidän/minun on sitä jäädä täällä pohtimaan. Laitettiin palautetta eteenpäin ja tarjotaan sitä kautta hänellekin mahdollisuus oppia millä argumenteillä meidän mobiililiittymiä kannattaa ja saa tarjota.

Ok, kiitän taas kommenteista. Syy siihen, että jään aina keskustelemaan operaattoreiden edustajien kanssa, kun he minua lähestyvät on asuinpaikkani sijainti maaseudulla ja jostain syystä haasteelliset nettiyhteydet. Vaihdoin liittymän Teliaan, koska toisen operaattorin masto kuormittui niin pahoin, että nopeudet tippuivat välillä jopa alle yhden megan ja operaattorin tekninen tuki myönsi ongelman, mutta ei luvannut siihen korjausta ”lähiaikoina” johtuen siitä, että heillä oli tekeillä laajemmat verkon parannus suunnitelmat. Aluksi Telian alimmatkin latausnopeudet olivat yli 10 megan ja parhaimmillaan pääsi jopa 30..40 megan nopeuksiin, joilla jo 4K leffatkin näkyivät ok. Nyt tilanne on muuttunut ja maksinopeudet ovat pudonneet aikaisemmasta reilusti ja alarajakin putoaa aina välillä alle 10 megan. Käytössä on Huawei B715 reititin ja ulkoiset (mimo) suunta-antennit.
Huawein valikosta löytyvät yhteyden arvot:

RSRQ -12dB, RSRP -93dBm, SINR 7dB, PLMN 24491, Kaista LTE 800MHz,
ELL_ID 37527052-- LTE 800MHz

Cell mapperin tiedot:
eNB ID 146590 -- Nummenpää -- Bands 3, 20, 28etäisyys 1.26 km


Koska täällä tuntuu olevan paljon asiantuntevia ihmisiä, ajattelin kysyä, osaako joku edellisen perusteella ytävällisesti  ystävällisesti kertoa, mikä tässä nettiyhteydessä mättää? Onko Teliankin yhteydet täällä nyt niin ruuhkautuneet, että parempaa ei ole tarjolla?

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

-93 dBm RSRP ei ole kovin suuri 800 MHz, edes ulkoantenneilla. Se, että 1,26 km on etäisyyttä, niin on kyllä todellinen katve. Ei ehkä tuo korkeampi Band 3 toimi laisinkaan  (1800 MHz).  Oletko kokeillut taajuuslukkoa 700 MHz , Band 28 taajuudelle? Oletko modeemin asetuksista pakottanut ulkoantennit käyttöön, joskus ne eivät tunnistu oikein automaattisesti.

 

Eli: 

1. Ilmeisesti on kovakin katve, sinne ei tukiasema kuulu kunnolla.

2. Jos vain B20, eli 800 MHz kuuluu, niin ei tarvita kovinkaan kummoista käyttäjämäärää, että se tukkeutuu. Varsinkin jos signaalin laatu ei ole kovin hyvä, joutuu verkko käyttämään mm. virheenkorjaukseen enemmän vaivaa, jolloin varsinainen koettu datanopeus on hitaampi kuin vaikka ruuhkassa suoraan tukiaseman antennin edessä.

 

...

 

Cellmapperin perusteella DNA:ta ei kannata edes kokeilla, heillä vain 800 MHz tuossa. Elisa saattaisi olla ehkä kannattava kokeilu, heillä 800+1800 ja tukiasema hieman eri paikassa Paratiisinmäellä. 

Aiemmin asetuksena on ollut Auto ja carrier aggregation käytössä. Silloin tällöin jostain syystä yhteys on tapahtunut paljon kauempana olevaan mastoon 700 MHz:n taajuudella?!?!  Buuttamalla taas löytynyt taas Nummenpään masto ja 800MHZ. Nyt laitoin asetukseksir700MHz ja Huawei näyttää seuraavat arvot:
RSRQ -7dB
RSRP -94dBm
SINR -6dB
PLM 24491
Kaista LTE 700MHz
Fastcom tulos vaihtelee 4...7 megan välillä

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

@konstaepeli  kirjoitti:

Ok, kiitän taas kommenteista. Syy siihen, että jään aina keskustelemaan operaattoreiden edustajien kanssa, kun he minua lähestyvät on asuinpaikkani sijainti maaseudulla ja jostain syystä haasteelliset nettiyhteydet. Vaihdoin liittymän Teliaan, koska toisen operaattorin masto kuormittui niin pahoin, että nopeudet tippuivat välillä jopa alle yhden megan ja operaattorin tekninen tuki myönsi ongelman, mutta ei luvannut siihen korjausta ”lähiaikoina” johtuen siitä, että heillä oli tekeillä laajemmat verkon parannus suunnitelmat. Aluksi Telian alimmatkin latausnopeudet olivat yli 10 megan ja parhaimmillaan pääsi jopa 30..40 megan nopeuksiin, joilla jo 4K leffatkin näkyivät ok. Nyt tilanne on muuttunut ja maksinopeudet ovat pudonneet aikaisemmasta reilusti ja alarajakin putoaa aina välillä alle 10 megan. Käytössä on Huawei B715 reititin ja ulkoiset (mimo) suunta-antennit.
Huawein valikosta löytyvät yhteyden arvot:

RSRQ -12dB, RSRP -93dBm, SINR 7dB, PLMN 24491, Kaista LTE 800MHz,
ELL_ID 37527052-- LTE 800MHz

Cell mapperin tiedot:
eNB ID 146590 -- Nummenpää -- Bands 3, 20, 28etäisyys 1.26 km


Koska täällä tuntuu olevan paljon asiantuntevia ihmisiä, ajattelin kysyä, osaako joku edellisen perusteella ytävällisesti  ystävällisesti kertoa, mikä tässä nettiyhteydessä mättää? Onko Teliankin yhteydet täällä nyt niin ruuhkautuneet, että parempaa ei ole tarjolla?


Saisitko lukittua modeemin 700 MHz B28 taajuudella ja testattua nopeudet speedtestillä. Miltä näyttää? Laitatko myös signaaliarvot siitä tänne samalla tavalla kuin tuo B20. 

 

Onko nykyisissä nopeuksissa kuinka paljon eroa iltapäivällä/illalla vs yöllä/aamulla?

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +8

@konstaepeli  kirjoitti:

Aiemmin asetuksena on ollut Auto ja carrier aggregation käytössä. Silloin tällöin jostain syystä yhteys on tapahtunut paljon kauempana olevaan mastoon 700 MHz:n taajuudella?!?!  Buuttamalla taas löytynyt taas Nummenpään masto ja 800MHZ. Nyt laitoin asetukseksir700MHz ja Huawei näyttää seuraavat arvot:
RSRQ -7dB
RSRP -94dBm
SINR -6dB
PLM 24491
Kaista LTE 700MHz
Fastcom tulos vaihtelee 4...7 megan välillä


Ilmeisesti ottaa nyt yhteyden ihan väärään tukariin kun SINR on noin pahasti negatiivinen, joten ei voi toimiakaan kunnolla. Miten muuten B3 1800 MHz, toimiiko se ollenkaan taajuuslukolla?

 

Välissä lienee paljonkin metsää ja/tai mäkiä käyttöpaikan ja tukiaseman välillä? 

 

Onko antenni miten hyvin suunnattu tukiasemaan? 

 

Elisa Paratiisnmäen mastoon olin aiemmin yhteudessä, kunnes nopeudet putusivat. Elisan tekninen tuki kertoi, että ongelmaan ei tällä hetkellä ole ratkaisua, koska Haimoossa olevat asiakkaat kuormittavat samaa mastoa. Haimooseen on useampi kilometri matkaa ko. mastosta.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

@konstaepeli  kirjoitti:

Elisa Paratiisnmäen mastoon olin aiemmin yhteudessä, kunnes nopeudet putusivat. Elisan tekninen tuki kertoi, että ongelmaan ei tällä hetkellä ole ratkaisua, koska Haimoossa olevat asiakkaat kuormittavat samaa mastoa. Haimooseen on useampi kilometri matkaa ko. mastosta.


No eipä ihme, Haimoo on Elisan osalta tyhjää täynnä. Kaukana olevat käyttäjät aiheuttavat tukiaseman rajallisten resurssien kulumista "hukkaan" , koska heille edes välttävän palvelun tarjoaminen vaati suhteessa enemmän resurssia. Ja kun yhteysnopeus on hidas, niin lataukset menevät loppuun hitaammin ja kaista pysyy varattuna pidempään. Erikoista, että kuitenkin merkittävä aluekeskus jäänyt täysin ilman peittoa.

 

Telian verkko kuitenkin vaikuttaa kaikista kattavimmalta tuolla nurkalla.

 

700 MHz hieman erikoisuutta aiheuttaa se, että Telia on tuolla nyt ottanut käyttöön 5G 700 MHz taajuuden. Siihen ei B715 ymmärrettävästi pääse. Se löytyy VT25 ja Selintie/Haimoonraitti risteyksen seudun tukarista, cellmapperissa eNB 141220.  Mikään ei nyt kerro sitä, mutta epäilenpä, että myös Nummenpään saitissa saattaa se olla. Telialta ehkä joku voisi sen tähän ketjuun varmistaa, eli eNB 146590. Nuo ovat saattaneet aluksi olla 4G 700 , eli B28 saitteja, koska tietääkseni kaikki ei ollut valmista 5G:n osalta, kun ensimmäisiä päivityksiä tehtiin.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +10

@Purnipsi  kirjoitti:

 700 MHz hieman erikoisuutta aiheuttaa se, että Telia on tuolla nyt ottanut käyttöön 5G 700 MHz taajuuden. Siihen ei B715 ymmärrettävästi pääse. Se löytyy VT25 ja Selintie/Haimoonraitti risteyksen seudun tukarista, cellmapperissa eNB 141220.  Mikään ei nyt kerro sitä, mutta epäilenpä, että myös Nummenpään saitissa saattaa se olla. Telialta ehkä joku voisi sen tähän ketjuun varmistaa, eli eNB 146590. Nuo ovat saattaneet aluksi olla 4G 700 , eli B28 saitteja, koska tietääkseni kaikki ei ollut valmista 5G:n osalta, kun ensimmäisiä päivityksiä tehtiin.


Nummenpään tukiasema tarjoo tällä hetkellä 4G-taajuuksia 700, 800 ja 1800MHz. Toistaiseksi ei alueelta löydy 5G-taajuuksia kuin tuosta Selintie/Haimoonraitti risteyksen alueella sijaitsevasta tukiasemasta tarjolla oleva 700MHz

Tältä saitlita saamani vihjeen perusteella (kiitokset antennit on nyt suunnattu "tarkasti" uudelleen kohti Nummrnpään mastoa karttapaikan kartan ja kompassin avulla. (Oli melkoinen urakka katolla rakennella koko anteenisysteemi uusiksi LTE, UHF, FM). B715:stä on myös 700MHz valinta ja autoasennusvalinta yhdistää mastoon juurikin 700 MHz taajuudella, carrier aggrecation käytössä ja nopeudet silloin keskimäärin 16 Mps (vaihteluväli 12...20 Mps). Nyt sitten ei näytä enää ottava yhteyttän Röykän aseman mastoon (CELL_ID 36507929 eNB ID 412609), josta aina satunnaisest yöaikaan noepudet nousi reiusti yli 30 Mps. Yhteydet Nummenpään mastoon onnistuu kaikilla 3:lla taajuudella, tosin viive (PING) ol todella pikä 1800Mhz taajuudella. Autoasetus yhdistää  siis 700 MHz taajuudella.

Alla yhteystietoja uudelleen suuntauksen jälkeen.

 

CELL_ID37527052 LTE 800MHz

RSRQ -14dB

RSRP -96dBm

SINR 0dB

PLMN 24491

Kaista LTE 800MHz

5,29 Mbps

 

CELL_ID37527052 LTE 700MHz

RSRQ -9dB

RSRP -97dBm

SINR 2dB

PLMN 24491

Kaista LTE 700MHz

5,73 Mbps

 

CELL_ID 37527051 LTE 1800MHz

RSRQ -12dB

RSRP -119dBm

SINR -4dB

PLMN 24491

Kaista LTE 1800MHz
5,3 Mbps PING 446 Ms

 

Nyt yhteydet tuntuvat ainakin toistaiseksi olevan vakaammat, mutta 4K elokuvat ovat edelleen saavuttamattomissa. Onko tämä masto kovinkin kuormitettu, vai onko jotain muuta pielessä?

 

Kiitokset, antennit on nyt suunnattu "tarkasti" uudelleen kohti Nummrnpään mastoa karttapaikan kartan ja kompassin avulla. (Oli melkoinen urakka katolla rakennella koko antennisysteemi uusiksi LTE, UHF, FM). Alla  700MHZ tietoja. uudelleen suuntauksen jälkeen. Ks. myös vastaukseni Purnipsille.

 

CELL_ID 37527052 eNB ID 146590    
DateTimeMbpsSettingFreg.
11.08.2120:2313AutoLTE 700MHz
 20:2817AutoLTE 700MHz
 20:3513AutoLTE 700MHz
 20:4412AutoLTE 700MHz
 21:0312AutoLTE 700MHz
 21:5616AutoLTE 700MHz
 22:4716AutoLTE 700MHz
 22:5618AutoLTE 700MHz
 23:2316AutoLTE 700MHz
 23:4115AutoLTE 700MHz
 23:5820AutoLTE 700MHz
     
11.08.2100:0116AutoLTE 700MHz
 00:0218AutoLTE 700MHz
 00:4820AutoLTE 700MHz
 00:5414AutoLTE 700MHz
 01:2320AutoLTE 700MHz
 01:3416AutoLTE 700MHz
 11.1217AutoLTE 700MHz
 13:4116AutoLTE 700MHz
 14:3912AutoLTE 700MHz
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +9

@konstaepeli  kirjoitti:


Nyt yhteydet tuntuvat ainakin toistaiseksi olevan vakaammat, mutta 4K elokuvat ovat edelleen saavuttamattomissa. Onko tämä masto kovinkin kuormitettu, vai onko jotain muuta pielessä? 


800 MHz on selvästi käytetympi eli sillä taajuudella on enempi kuormitusta ja varmasti siksi myös häiriöisempi. 700 MHz taajuus on selvästi vähemmällä käytöllä, eikä sen käyttäjämäärällä pitäisi olla vaikutusta nopeuksiin. Tällä 700 MHz taajuudella ei toki yksinään pääse huippunopeuksiin.

Kirjaan tästä 800MHz taajuudelta kapasiteetin palautteen verkon suunnitelijoille, tällä hetkellä tukiasemalle ei ole tiedossa parannuksia.

Olen nyt aktiivisesti seurannut yheysnopeutta, kun kerran näin niin npaljon vaivaa antennien uudelleen suuntauksessa. Melkoinen pettymys kyllä. Reitittimen taajuussvaklintana on auto ja se valitsee sitten kaistaksi tuon 700MHz. Lisäksi myös carrier aggrecation näyttäisi kytkeytyvän päälle nopeustestin aikana.

Klo 16 eteenpäin olleet ala-arvoisia, ks. taulukko alla. Eikös Telialian sopimuksessa pitäisi olla 10 Mps taattu alin nopeus? 

DateTimeMbpsSetting 
 17:156.7AutoLTE 700MHz
 17:174.9AutoLTE 700MHz
 17:194.8AutoLTE 700MHz
 17:204.6AutoLTE 700MHz
 17:225.2AutoLTE 700MHz
 17:256.8AutoLTE 700MHz
 17:278.0AutoLTE 700MHz
 17:294.6AutoLTE 700MHz
 17:306.0AutoLTE 700MHz
 17:426.2AutoLTE 700MHz
 17:527.6AutoLTE 700MHz

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +9

@konstaepeli  kirjoitti:


Olen nyt aktiivisesti seurannut yheysnopeutta, kun kerran näin niin npaljon vaivaa antennien uudelleen suuntauksessa. Melkoinen pettymys kyllä. Reitittimen taajuussvaklintana on auto ja se valitsee sitten kaistaksi tuon 700MHz. Lisäksi myös carrier aggrecation näyttäisi kytkeytyvän päälle nopeustestin aikana.Klo 16 eteenpäin olleet ala-arvoisia, ks. taulukko alla. Eikös Telialian sopimuksessa pitäisi olla 10 Mps taattu alin nopeus?


Kyllä, 4G -verkossa olemme ilmoittanut latausnopeuden vaihteluväliksi 10Mbit/s - liittymän maksiminopeus. Tuo 10Mbit/s nopeus voi myös jäädä saavuttamatta, jos tukiasema on ruuhkainen (kuten nyt 800MHz on iltaisin) tai jokin muu häiritsee signaalin laatua. Pyrimme pitämään nopeuden vähintään 10Mbit/s nopeuden tasolla kaikille, mutta varmasti aina löytyy parantamisenkin varaa. Siksi päivitämmekin verkkoa jatkuvasti. Tästä 800MHz taajuuden ruuhkaisuudesta lähtikin jo palaute, eli se huomioidaa seuraavissa parannuspäätöksissä. Mitään aikataulua parannuksista kyseiselle tukiasemalle en pysty vielä lupaamaan.

Mobiilitekniikka ei kyllä ole ns. leipälaji minulle, mutta yritän ymmärtää ja saada homman pelaamaan kotosalla. Sanoit, että 800MHz on täällä ruuhkainen ja asia on viety eteenpäin. Mutta eikö tuo 700MHz ole myös ruuhkainen, kun nopeudet klo 16 jälkeen putosivat tuolla tavalla.

Ihmetyttää sekin, että klo 19:09 nopeus tippui 4.3 Mbps:ään, 700MHz ja reitin oli vaihtanut yhteyttä paljon kauempana olevaan mastoon CELL_ID 36507929/eNB ID 142609 (Järvenpääntie/Lapoo), vaikka mimo-suunta-antennipari on suunnattu juuri tuohon Nummenpään mastoon.

 

Linkkinä olevaa päivityskartan ja kertomasi perusteella voin siis päätellä, että tilanteeseen ei ole suunnitteilla, eikä odotettavissa parannusta kovinkaan pian?

Kun nopeudet laskee alle 10Mbps:n on tilanne jo aika toivoton ainakin viihdekäyttöä ajatelle jopa yhdelle käyttäjälle kerrrallaan. Esim HDTV itsessään vaatii n. 10 Mbps nopeuden toimiakseen netissä.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +9

@konstaepeli  kirjoitti:


Mobiilitekniikka ei kyllä ole ns. leipälaji minulle, mutta yritän ymmärtää ja saada homman pelaamaan kotosalla. Sanoit, että 800MHz on täällä ruuhkainen ja asia on viety eteenpäin. Mutta eikö tuo 700MHz ole myös ruuhkainen, kun nopeudet klo 16 jälkeen putosivat tuolla tavalla.Ihmetyttää sekin, että klo 19:09 nopeus tippui 4.3 Mbps:ään, 700MHz ja reitin oli vaihtanut yhteyttä paljon kauempana olevaan mastoon CELL_ID 36507929/eNB ID 142609 (Järvenpääntie/Lapoo), vaikka mimo-suunta-antennipari on suunnattu juuri tuohon Nummenpään mastoon. Linkkinä olevaa päivityskartan ja kertomasi perusteella voin siis päätellä, että tilanteeseen ei ole suunnitteilla, eikä odotettavissa parannusta kovinkaan pian?Kun nopeudet laskee alle 10Mbps:n on tilanne jo aika toivoton ainakin viihdekäyttöä ajatelle jopa yhdelle käyttäjälle kerrrallaan. Esim HDTV itsessään vaatii n. 10 Mbps nopeuden toimiakseen netissä.


700MHz taajuus ei ole ruuhkautunut (Nummenpään maston), iltapäivästä ja illastakin sen toteutuneet nopeudet on selvästi suuremmat kuin saamasi nopeudet. Eli se taajuus ei ole ruuhkainen, hitautta aiheuttaa varmaan enemmänkin heikko signaalin voimakkuus. Myös se, että modeemi yhdistää eri tukiasemaan, kertoisi vaihtelevasta signaalin voimakkuudesta, siksi modeemi hakee uusia yhteyksiä.

Vastaa