Skip to main content
Pelaaminen

Näin parannat PS5-konsolisi suorituskykyä

  • 22 August 2024
  • 2 kommenttia
  • 119 katselukertaa
Näin parannat PS5-konsolisi suorituskykyä

Playstation 5 -pelikonsolista löytyy monia asetuksia, joiden ansiosta sen suorituskykyä sekä esimerkiksi netin viivettä voi optimoida paremman pelikokemuksen takaamiseksi. Käyn tässä artikkelissa lävitse, miten asetukset on kannattavaa asettaa.

 

Playstation 5  vinkit miten saat kaiken irti konsolistasi

 

Playstation 5 -pelikonsoli sisältää useita hyödyllisiä asetuksia, joilla voit tuunata konsolin toimimaan haluamallasi tavalla. Asetukset vaikuttavat muun muassa PS5:n grafiikkamuotoon, yhteysmuotoon sekä näyttötekniikoihin. Tutustutaan seuraavaksi näihin asetuksiin lisää.

 

Grafiikkamuoto

 

Playstationin Pelin esiasetukset-valikosta on mahdollista valita kolmen tehotilan väliltä. Pelin oletustila käyttää pelin suosimaa profiilia, Suorituskykytila suosii FPS-lukemaa, joka tekee kuvasta sulavemman ja viimeinen profiili Resoluutiotila suosii kuvanlaatua pitämällä resoluution mahdollisimman korkeana.

Jos tahdot pitää suorituskyvyn mahdollisimman korkeana esimerkiksi kilpailullisia pelejä varten, niin sinun kannattaa ehdottomasti aktivoida Suorituskykytila käyttöön PS5:llesi. Suorituskykytila voi jopa kaksinkertaistaa FPS-lukemasi, jolloin pelit tuntuvat merkittävästi sulavemmilta ja jos omistat korkean virkistystaajuuden näytön, niin saat siitä kaiken irti Suorituskykytilassa.

 

Esimerkkikuva asetuksien vaihtamisesta.

 

Nettiyhteyden optimointi

 

Verkko-välilehdellä voit muokata Wi-Fi asetuksiasi nopeuttaaksesi nettinopeuttasi sekä vähentääksesi netin viivettä. Jos käytät konsoliasi siten, että se on yhdistetty suoraan kaapelilla modeemiisi, voit ohittaa tämän kohdan, sillä asetukset koskevat vain langattomasti yhdistettyä laitetta.

Ollessasi asetuksissa valitse seuraavat valinnat:

  • Verkko -> Asetukset -> Määritä internet-yhteys -> oman verkkosi päällä, paina options-nappia ohjaimella -> valitse Wifi-taajuuskaistat.

Tässä valikossa voit lukittaa pelikonsolisi käyttämään aina korkeampaa taajuutta, kuten 5 Ghz:iä. Korkeampi taajuus vähentää netin viivettä, kasvattaa netinnopeutta ja siirtää konsolin käyttämään vähemmän ruuhkaista Wi-Fi taajuutta.

 

Näyttöteknologiat

 

Näyttö ja video -valikosta voit valita VRR-tilan käyttöösi jos näyttösi tai televisiosi tukee Variable Refresh Rate -teknologiaa eli reealiaikaisesti vaihtuvaa virkistystaajuutta. Teknologian ansiosta pelin suorituskyky ja virkistystaajuutesi pysyvät samana, jonka takia pelikuva ei repeile lainkaan. Ilman teknologiaa erityisesti peleissä, jossa FPS-lukema on matala, kuvan repeily saattaa näkyä merkittävästi ja häiritä pelikokemusta. Pelitila onkin ehdottomasti kannattavaa laittaa päälle, jos näyttösi tukee sitä.

Samassa valikossa on suositeltavaa aktivoida 120 Hz:n ulostulo -tila laittamalla valinnaksi Automaattinen. Tällöin PS5 käyttää korkeinta saatavilla olevaa virkistystaajuutta.

Viimeisenä valikosta löytyy asetus nimeltään ALLM eli auto low latency mode (automaattinen pienen viiveen tila). Kun asetus on Automaattinen -tilassa, se aktivoi automaattisesti televisiosi tai näyttösi matalan viiveen tilan. Matalan viiveen tila vähentää merkittävästi input lagia. Voit lukea tekemästämme artikkelista, miksi tämä on tärkeää pelaamisessa.

 

Pelikonsolin suorituskyvyn palautus

 

Pitääksesi PS5-pelikonsolisi suorituskyvyn samanlaisena kuin silloin kun otit sen ensimmäistä kertaa käyttöösi, on kannattavaa tehdä vuosittain muutama toimenpide.

  • Ensimmäiseksi konsolin ollessa sammuneena pidä konsolisi virtanäppäin pohjassa niin kauan, että kuulet kaksi piippausta.
  • Tämän jälkeen sinulle avautuu uusi safe menu / vikasietovalikko josta valitset Tyhjennä välimuisti ja rakenna tietokanta uudelleen​​​​​​​.
  • Valitse ensin Tyhjennä käyttöjärjestelmän välimuisti ja tämän ollessa valmis pleikkari käynnistyy normaalisti uudelleen.
  • Tämän jälkeen sammuta konsoli uudestaan ja pidä uudelleen virtanäppäin pohjassa päästäksesi vikasietovalikkoon.
  • Tällä kertaa valitse Rakenna tietokanta uudelleen.

Nämä toimenpiteet tyhjentävät konsolin välimuistin sekä rakentaa uudelleen tietokannan. Tämä on erityisesti kannattavaa tehdä, jos huomaat konsolin oireilevan omituisesti tai pelisi kaatuilevat usein pelisessioidesi aikana.

 

Tältä PS5:n vikasietotila näyttää.

 

Alla olevasta videosta voit seurata miten asetukset vaihdetaan konsolin asetuksissa. Lisäksi videossa näytetään muutama muukin vinkki. Huomioithan kuitenkin, että videolla asetukset ovat englanniksi:

 

Löytyykö sulta vinkkejä, kuinka optimoida tai parantaa Playstationin toimintaa? Kerro alla kommenteissa!

 

Lue myös:

 

Tuli mieleen, että jos on laittanut konsolin johonkin kaappiin taikka ahtaaseen hyllyyn, niin ilmankierto laitteen ympärillä saattaa estyä. Konsoli tuottaa aika paljon lämpöä, joten on hyvä pitää laite ilmankierron kannalta avoimessa paikassa. Kai tuo ilmoittelee, jos ylikuumenee, mutta varmasti suorituskyky laskee ennen sitä, kun ns. throttle käynnistyy.


Tuli mieleen, että jos on laittanut konsolin johonkin kaappiin taikka ahtaaseen hyllyyn, niin ilmankierto laitteen ympärillä saattaa estyä. Konsoli tuottaa aika paljon lämpöä, joten on hyvä pitää laite ilmankierron kannalta avoimessa paikassa. Kai tuo ilmoittelee, jos ylikuumenee, mutta varmasti suorituskyky laskee ennen sitä, kun ns. throttle käynnistyy.

Hyvä huomio! 😊 Ja vaikka laite ei pääsisi täysin ylikuumenemaan, niin ainakin pleikkarin tuuletinnopeudet kasvaisivat huomattavasti korkeammiksi ja siten myös äänitaso. Samalla tuli nyt mieleen, että aika-ajoin konsolin ilmanottoaukot kannattaa putsata pölystä, jotta komponenttien lämpötilat pysyvät matalina.


Vastaa