Pelaaminen

Pelihiiren osto-opas

 • 5 March 2019
 • 0 kommenttia
 • 456 katselukertaa
Pelihiiren osto-opas
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

Erilaisia pelihiiriä on markkinoilla todella paljon, joten uutta hiirtä ostaessa voi monella mennä sormi suuhun. Vaihtoehtoja löytyy langallisesta hiirestä langattomaan, pienikokoisesta suurempaan ja ergonomisesti muotoilluista sellaisiin, jotka sopivat niin oikea-, kuin vasenkätisille. Toki toimistohiirellä pelaaminenkin on mahdollista, mutta halvemmat hiiret eivät tahdo pysyä mukana nopeissa liikkeissä heikkolaatuisten sensoreiden vuoksi.

Vääränlaisen hiiren käyttö voi pidemmällä aikavälillä saada aikaan jopa rasitusvamman, joten mitä tahansa hiirtä ei kannata ostaa. Käden kipeytymiseen voi toki vaikuttaa myös pöydän korkeus ja käden asento, joten huomioi myös nämä asiat, jos hiirikäsi kipeytyy rasituksen seurauksena.

Ennen ostoa pohdi etenkin hiiren kokoa ja muotoa, jotta hiiren käyttäminen on mukavaa ja se istuisi mahdollisimman hyvin käteesi. Lisäksi tarkista myös oman kätesi koko, sillä isompikokoisille käsille pieni hiiri ei välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto. Suosittelen myös miettimään minkälaisia pelejä pelaat, mikä on käytettävissä oleva budjetti ja lisäominaisuudet, joita mahdollisesti hiireltä haluat.

 

Mukavuus takaa hyvän pelikokemuksen


MOBA tai MMO-pelejä, kuten World of Warcraftia ja League of Legendsiä pelatessa tärkeimpinä ominaisuuksina pidän hiiren mukavuutta ja lisänäppäimiä, sillä lisänäppäimiin voi tallentaa erilaisia makroja, joka mahdollistaa monen eri komennon suorittamista yhdellä napin painalluksella.

FPS-peleissä huomio kannattaa kiinnittää hiiren oikeaan kokoon ja hyvään sensoriin. Sensorin tulee olla sen vuoksi riittävän hyvä, että tähtäimellä voi tehdä millintarkkoja liikkeitä ilman, että sensori hyppii pikseleiden yli. Heikompilaatuinen sensori ei myöskään pysy mukana liikkeessä, jolloin FPS-pelien pelaamisesta tulee tuskallista. Kaikkein turhauttavinta lienee se, kun liikutat tarkkuutta vaativissa tilanteissa hitaasti hiirtä ja tähtäin hyppääkin yhtäkkiä jonnekin muualle kuin pitäisi.

Nämä suositukset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö esimerkiksi FPS-pelejä voisi pelata erityisesti MOBA-peleille suunnitellulla hiirellä tai päinvastoin.

 

Eri hiiriotteet


Hiirestä voi tarttua kiinni useammalla eri otteella ja yleisimmät hiiriotteet ovat palm grip, claw grip ja fingertip grip. Vaikka monet hiiret sopivat useammalle eri hiiriotteelle, löytyy markkinoilta myös erikseen tiettyä hiiriotetta käyttäville suunnattuja hiiriä. Jos selaat tällä hetkellä tätä kirjoitusta tietokoneella, koita katsoa omaa hiiriotettasi. Muistuttaako se jotain alla olevista kuvista?

 

9872i55AC4112A5634864.png 

 

Langaton vai langallinen

 

Langattomat hiiret saavat virtansa paristoista ja ne kytketään tietokoneeseen USB-liitäntään kytkettävällä vastaanottimella. Langattoman hiiren hyvä puoli on se, ettei hiiren johto ole tiellä tiukissakaan tilanteissa. Etenkin pelikäyttöön suunnitellut langattomat hiiret kuitenkin ovat usein kalliimpia ja painavampia kuin langalliset hiiret. Logitech on tuonut hiljattain markkinoille myös kevyempiä langattomia hiiriä, joissa käyttöaika yhdellä AA-paristolla on jopa yli 200 tunnin luokkaa. Langattomat hiiret olivat aiemmin huonompia pelaamiseen viiveensä vuoksi, mutta nykyteknologian ansiosta langattomien hiirien vasteajat ovat pudonneet jopa 1 millisekuntiin.

Langallisella hiirellä sinun ei tarvitse huolehtia paristoista, sillä hiireen tulee virta USB-portista. Koska paristoja ei tarvita, voit luottaa siihen, ettei paristoista pääse virta loppumaan kesken tärkeän pelin. Jos koet johdon olevan tiellä, hiiren johdolle on nykyään saatavilla erikseen myytävänä lisätarvikkeena johdonpidikkeitä, jotka estävät hiiren johdon sotkeutumisen tiukissa pelitilanteissa.

 

Jos kuljetat hiirtä mukanasi esimerkiksi työn vuoksi tai haluat pöydältä ylimääräiset johdot pois, on langaton hiiri usein parempi vaihtoehto. Langallinen hiiri ajaa hyvin asiansa, jos hiirtä käytetään ainoastaan kotona ja etsit erityisesti kevyttä hiirtä itsellesi.

 

Hiiren DPI ja Polling rate

 

DPI

Usein hiiriä markkinoidaan korkealla DPI:llä, joka tulee sanoista "dots per inch". Yksinkertaisimmillaan, tämä on kuvaa sitä, kuinka pitkälle hiiren osoitin liikkuu tuumaa kohti. Useimmissa hiirissä DPI-arvoa voi säätää itselleen sopivaksi ja etenkin pelaajille tämä on tärkeä ominaisuus. Korkeampi DPI-tarkoittaa sitä, että osoitin liikkuu nopeammin. Korkea DPI voi olla hyödyllinen esimerkiksi useampaa näyttöä käyttäessä tai mikäli näyttösi toimii korkealla resoluutiolla (4K). Alemmalla DPI:llä hiiri liikkuu hitaammin ja näin ollen se antaa sinulle paremman kontrollin. Suosittelen matalamman DPI:n käyttöä esimerkiksi kuvia muokatessa tai tarkkuutta vaativia pelejä pelatessa.

 

Polling rate
Mainoksissa törmää myös ominaisuuteen nimeltä "Polling rate", joka on hertseillä mitattu luku. Tämä kertoo kuinka monta kertaa sekunnin aikana hiiri ilmoittaa sijaintinsa tietokoneelle. Korkeampi luku merkitsee parempaa tarkkuutta ja sulavampia liikkeitä. Suosittelen itse 1000 Hz käyttöä etenkin pelaamiseen, mutta ei 500 Hz huonokaan ole. Käytännössä 500 hz ja 1000 hz:n ero on ainoastaan yksi millisekunti.

 

 

Mikä hiiri sopii minulle

Kokosin alle muutamia hyviä vaihtoehtoja uudeksi hiireksi, ottaen huomioon erilaiset vaatimukset ja tarpeet.

 

Logitech G Pro Wireless

 

12622iD1E4F5D158805CE9.png

 

 • Kevyt ja pienikokoinen langaton hiiri, joka sopii myös perheen pienimmille. Sopii parhaiten claw-, fingertip ja palm/claw hybrid -gripeille
 • Symmetrisesti muotoiltu
 • Huipputarkka langaton HERO 16k -sensori
 • DPI:tä voi säätää 100 - 16,000 välillä.
 • Irroitettavat ja vaihdettavat sivupainikkeet.
 • Paino vain 80 grammaa
 • Laitevalmistajan mukaan jopa 60 tuntia peliaikaa yhdellä latauksella.
 • Hiiressä on akku, joten paristoilla ei tarvitse kikkailla
 • Ammattipelaajien suosima

 

 

Logitech G703 Lightspeed
9876i03D94443E7CDB340.png

 • Tämä langaton hiiri sopii keskikokoiselle ja isommallekin kädelle. Suositellut hiiriotteet: Claw- ja Palm grip. Suurilla käsillä voi sopia myös Fingertip gripille.
 • Yhteensopiva PowerPlay-latausjärjestelmän kanssa. PowerPlay-latausjärjestelmä lataa langattoman Logitech hiiren pelin aikana. Paristoilla käyttöaika paristoilla jopa 30 tuntia.
 • Huipputason sensori (PMW3366), joka löytyy esimerkiksi monien kilpapelaajien hiiristä.
 • DPI:tä voi säätää 200 - 12000 DPI:n väliltä.
 • RGB-valaistus, jota voi säätää Logitech Gaming Softwaren avulla.
 • Paino 106 grammaa

 

Logitech G305 Lightspeed

 

9878i559A45F087745A4C.png

 • Langaton pelihiiri, joka painaa 99 grammaa. 
 • Yhdellä AA-paristolla käyttöaika jopa 250 pelituntia
 • Symmetrisesti muotoiltu, mutta lisänäppäimet löytyvät ainoastaan hiiren vasemmalta puolelta ja hiiren päältä. Näin ollen vasenkätiset eivät pääse hyödyntämään peukalon puolelle sijoitettuja sivunäppäimiä, jotka helpottavat esimerkiksi selaimen käyttöä.
 • Näppärä kantaa mukana pienen koon ja langattomuuden ansiosta.
 • Huipputarkka HERO-sensori
 • Kuusi ohjelmoitavaa painiketta

 

Toivottavasti löydät näillä vinkeillä itsellesi sopivan hiiren. Jos haluat kysyä jotain tai jokin asia askarruttaa, laita ihmeessä kommenttia alapuolelle, niin autan parhaani mukaan. Loppujen lopuksi paras pelihiiri on sellainen, joka on laadukas ja tuntuu parhaalta kädessäsi. Koko hiiri valikoiman löydät verkkokaupastamme.

 

Lue myös:

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa