Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Jouni Karhunen Telia 5G.jpg

 

Rummut jytisevät tanakasti, kun Jouni Karhunen alkaa takoa niitä kapuloillaan. Hän ei voi sietää turhanpäiväistä kikkailua lavalla eikä mobiiliverkon tukiasemilla. Karhusen mielestä tukiasemat muodostavat yhteiskunnan perustan, jonka pitää olla aina kunnossa - samalla tavalla kuin bassorummun, joka pitää Karhusen bändin oikeassa rytmissä keikoilla.

 

Jos sähköt katkeavat, koko yhteiskunta kaatuu nopeasti polvilleen. Jouni Karhusen tiimi varmistaa, että tukiasemalla riittää varavirtaa. Jos ei riittäisi, jäisivät hätäpuhelutkin soittamatta.

 

Eikä virta lopu, jos se on tästä miehestä kiinni. Jouni Karhunen vetää Telian voimalaiterakentamisen tiimiä, joka varmistaa, että tukiasemilla ja muissa laitetiloissa riittää sähköä kaikissa oloissa. Sähkökatkon sattuessa sitä otetaan akuista.

 

”Tukiasemat pitää saada pysymään jaloillaan sähkökatkon aikanakin. Jos tukiasema ei toimi, ei soiteta yhtään puhelua, ei edes hätäpuhelua. Ja jos puhelut eivät kulje, ei myöskään saada apua ihmisille tai päästä korjaamaan sähkökatkon aiheuttamia vaurioita. Tämä on huoltovarmuusasia”, Jouni Karhunen sanoo.

 

Sähkö pyörittää kaikkea: vettä ei tule hanasta eikä sähkölämmitteinen talo lämpiä, jos puu kaatuu sähkölinjoille. Ja niinhän aina välillä käy, kuten viime vuosien myrskyt ovat osoittaneet.

 

Virasto määrää, tiimi varmistaa

 

Sähkövirran varmistuksen kriittisissä paikoissa määrää Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Kriittiset pisteet on luokiteltu eri luokkiin tärkeysjärjestyksen mukaan. Määräys voi edellyttää, että varavirtaa riittää esimerkiksi 12 tunniksi. Siihen mennessä pitäisi saada sähköverkko takaisin toimintaan.

 

”12 tunnin vaatimus koskee yleensä paikkoja, joihin on hankala päästä. Taajamissa varavirran vaatimus saattaa olla vain kaksi tuntia. Keskellä kaupunkia sähkövika saadaan aika paljon helpommin korjatuksi kuin tunturin laella tai ulkosaaristossa.”

 

5G tulee rytinällä

 

Iso osa Telian voimalaiterakentamisesta liittyy myös 5G-verkon laajenemiseen. Samaan aikaan käytössä on uutta ja vanhempaa teknologiaa.

 

”Bitti liikkuu kovaa, ja niitä liikkuu paljon. Uusi teknologia vaatii enemmän sähköä ja tehokkaampia sähkönsyötön varmistuslaitteita. Tulevaisuuden 5G-laitteiden maailma antaa paljon – miten paljon, ei kaikkea vielä tiedetäkään – mutta kyllä se myös vaatii paljon sähköä. Asia ei ole mustavalkoinen, ja ainahan uusi tekniikka jakaa muutenkin mielipiteitä”, Jouni Karhunen sanoo.

 

Koska turvallisuus on ykkösasia, Karhusen tiimi rakentaa varavirtasysteemejä sinnekin, minne laki ei velvoita. On hyvää asiakaspalvelua huolehtia siitä, että verkko on kattava ja toimiva.

 

Myös laitteiden laatu on turvallisuuskysymys. Telia rakentaa ja uudistaa 5G-verkkoa Nokian kotimaisten laitteiden varassa, koska Nokian laitteisiin luotetaan ja asemien modernisointi kannattaa. Nokian Zero Emission -teknologiaa hyödyntävä modernisoitu tukiasema käyttää keskimäärin 54 prosenttia vähemmän energiaa kuin vanhat tukiasemat.

 

Taaperon ehdoilla

 

Jouni Karhunen johtaa tiimiään kotikonttorista Hyvinkäältä. Olosuhteiden pakosta hommat hoituvat etätyönä. Se on tässä elämäntilanteessa aika mukavaakin: kotona raavasta miestä pyörittää pikkusormellaan puolitoistavuotias tytär.

 

”Saa olla itselläkin mahanalus jalkoja täynnä, kun hänen perässään juoksee. Juuri nyt tytärtä kiinnostaa vähän kaikki ympärillä oleva”, Jouni Karhunen sanoo.

 

Elämä on hyvin perhekeskeistä osaksi perhetilanteen ja osaksi koronarajoitusten vuoksi.

 

”Olen ehtinyt tulla ja mennä tarpeeksi. Elämä mullistui, kun pikkuihminen tuli perheeseen. Minut on aina kasvatettu ottamaan toiset huomioon, mutta kun elin yksin, ei tarvinnut huolehtia muista. Nyt on tilanne toinen: vastuu alkutaipaleella olevasta elämästä tuntuu todella isolta”, Karhunen sanoo.

 

Kevät Harley Davidsonin kyydissä

 

Perhe-elämän vastapanoksi Karhunen käy salilla ja paukuttaa rumpuja. Molemmat harrastukset ovat tosin koronan vuoksi tauolla, sillä Karhusen perheessä pidetään lähitapaamisten piiri mahdollisimman pienenä. Sukset ja lenkkarit ovat sen sijaan olleet ahkerassa käytössä.

 

”Soittamista on kyllä ikävä. Ennen kaikkea yhdessä soittamista. Vaikka kotonakin on rumpusetti, tulee siellä vähemmän hyväiltyä kalvoja. Tyttären olen antanut vähän taputella settiä.”

 

Kotoa vie välillä pois kuitenkin yksi harrastus: keväinen asfaltin tuoksu on jo houkutellut kaivamaan esiin nahkarotsin, buutsit ja ennen kaikkea Harley Davidson Sportsterin. Sen verran vapautta voi itselleen suoda.

 

Teksti: Leeni Peltonen

Kuva: Otto Uotila

 

--

 

Tutustu myös näihin:

 

 

Telian toimitus
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/5G-artikkelit-ja-uutiset/Tasta-miehesta-ei-virta-lopu-eika-mobiiliverkoista-jos-se-on/ba-p/223934
Linkki kopioitu
3 kommenttia 👇