Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Jari Collin Telia.jpg

Jari Collin tähyilee ulos Telian pääkonttorin kattokerroksesta: ”En koskaan aiemmin ole ollut valitsemassa teknologiaa, joka lähtötilanteessa oli muita vaihtoehtoja kalliimpi ja kilpailijoita jäljessä. Mutta tätä päätöstä ei ole tarvinnut katua kertaakaan, päinvastoin.”

 

Suomalaisoperaattorit saivat kaksi vuotta sitten turvallisuusviranomaiselta viestin: turvallisuuden merkitys mobiiliverkoissa on kasvamassa.

 

”Suhtauduimme siihen vakavasti. Tiesimme, että markkinoilla oli tarjolla edullisempaa 5G-teknologiaa, joka oli lisäksi tuotekehittelyssään puoli vuotta kilpailijoitaan edellä. Siitä huolimatta päätimme turvautua Suomessa yksinomaan Nokian teknologiaan”, Collin kertoo.

 

Ratkaisulla oli hintansa. Telian kilpailijat päätyivät erilaiseen arvioon ja saivat selvän etumatkan tärkeässä 5G-kisan käynnistyksessä.

 

”Tiesimme päätöstä tehdessämme, että Nokian takamatka oli väliaikainen. Nyt jo voi sanoa, että Nokian teknologian suorituskyky on kirinyt tasoihin kilpailijoiden kanssa, paikoin jo edellekin”, Collin sanoo.

 

5G-aikaan päätettiin maailmalla siirtyä välivaiheen kautta. Ensivaiheessa 4G-tukiasemat päivitettiin 5G-aikaan. Näin saatiin mobiiliverkkoihin lisää nopeutta, mutta 5G:n todelliset hyödyt ovat vielä jääneet odottamaan.

 

”Moni ihmettelee ihan hyvästä syystä, että tässäkö tämä 5G olikin. Toistaiseksi oikeastaan vain nopeus on kasvanut”, Collin kertoo.

 

5G-teknologian todelliset hyödyt ovat kuitenkin jo oven takana. Ensimmäiset käyttäjät ovat jo puoli vuotta surffanneet Telian itsenäisessä 5G-verkossa, joka tekee monista 5G-fantasioista totta.

 

”Virtuaalinen todellisuus, edistynyt robotiikka, lyhyt viive, valtava kapasiteetti – näistä on tulossa totta jo tämän vuoden aikana, kun itsenäisen 5G-verkon rakentaminen todenteolla käynnistyy”, Collin kuvailee.

 

Takaa-ajajasta edelläkävijäksi

 

Telian teknologiajohtajalla on hymy herkässä, sillä Nokia-yhteistyön ansiosta yhtiö on noussut takaa-ajajasta edelläkävijäksi. Hänen tyytyväisyyttään lisää, että itsenäinen 5G synnyttää vallankumouksen ensimmäiseksi teollisuudessa, jossa tietoturvallisuuden merkitys on elintärkeä.

 

”Yrityspäättäjät ovat erittäin tarkkoja siitä, missä putkissa heidän yrityksensä tieto kulkee. Myös suuri yleisö on alkanut hiljalleen kiinnostumaan turvallisuusasioista erityisesti Venäjän hyökkäyssodan seurauksena”, Collin painottaa.

 

Myös muissa Euroopan maissa käydään jatkuvasti keskustelua eri 5G-teknologioista ja niiden turvallisuudesta. Helsingin Sanomat kertoi viimeksi keskiviikkona, miten Ruotsin hovioikeus otti kantaa asiaan.

 

”Meillä Nokia oli myös arvovalinta. Olemme länsimainen demokratia, ja tässä tilanteessa Suomenkin piti valita puolensa, kun mietimme omaa turvallisuuttamme. 5G muodostaa jo lähivuosina perustan koko yhteiskuntamme digitaaliselle infrastruktuurille.”

 

”Täytyy myöntää, että nyt tuntuu hyvältä, että kaksi vuotta sitten uskalsimme tehdä hiton vaikean päätöksen”, Collin hymähtää.

 

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuva: Juho Huttunen

 

--

 

Lue myös:

Telian toimitus
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/5G-artikkelit-ja-uutiset/Telian-teknologiajohtaja-Otimme-ison-5G-riskin-se-kannatti/ba-p/240159
Linkki kopioitu