Viikonlopun leffatärpit - Diego Maradona & Risto Räppääjä ja pullistelija

  • 7 June 2021
  • 1 kommentti
  • 14 katselukertaa

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16


 


 


Telia TV vuokraamo esittelee tähän viikonloppuun kaksi täysin erilaista ja toisistaan poikkeavaa elokuvaa. Diego Maradona on elämänkertaelokuva, jossa päästään lähelle elävän legendan uraa ja elämää, kun taas Risto Räppääjä ja pullistelija vie meidät tällä kertaa reissulle urheiluopistoon, jossa kisataan mm. kädenväännöstä, ja Risto Lennartin kanssa yltyy näyttämään naisväelle etteivät he naapurin voimailijoita kehnompia ole. 


 


Diego Maradona


 


K7
Genre: dokumentti
Kesto: 130 minuuttia


 


Diego Maradona on hahmo, jonka tietävät monet myös jalkapalloa seuraamattomat ihmiset. Mestarin otteet kentällä hakevat vertaansa ja kentän ulkopuolella on myös riittänyt säpinää. Tässä dokumenttielokuvassa Asif Kapadia tarttuu tämän ristiriitaisen hahmon elämään. Elokuvaa voi hyvin katsella, vaikka ei itse jalkapallosta niin ymmärtäisikään ennakkoon. Tämän jälkeen olet astetta syvemmällä 80-90 luvun jalkapalloilun maailmassa.


 


Asif Kapadia on kokenut ohjaaja, jonka aiempia dokumenttielokuvia ovat esimerkiksi Amy, Senna ja Ronaldo. Ennakkoon odotukset ovat jo korkealla tämän leffan suhteen. Elokuvan merkittävimmissä rooleissa nähdään itse Diego Armando Maradona, Claudia Villafañe ja Diego Maradona Jr.


 


Maradona-elokuva on koostettu aidosta videomateriaalista, jota löytyy arkistojen kätköistä erittäin runsaasti. Kokonaisuus toimii hienosti ja ohjaaja Kapadia on onnistunut rakentamaan varsin loogisen ja toimivan kokonaisuuden, jossa on nerokkaasti valittuja klippejä joukossa. Dokumentin aikana kuullaan Diegon omia kommentteja sekä vaimon, lähipiirin ja urheilutoimittajien kommentteja legendan urasta ja värikkäästä siviilielämästä.


 


Diego Maradonan tarina on joidenkin muidenkin tähtien tavoin osittain täydellistä ja kadehdittavaa, kun taas toisessa hetkessä kulissit särkyvät ja pudotaankin täysin pohjalle. Elokuvan alussa Maradona siirtyy Barcelonan joukkueesta hyljeksittyyn ja vihattuun Napolin joukkueeseen. Siirtosumma oli tuohon aikaan valtava ja tästä pallotaiturista odotettiinkin joukkueelle pelastajaa. Dokumentin aikana tulee loistavasti esiin, kuinka poikkeuksellisesta ja lahjakkaasta yksilöstä on kysymys. Maradona on yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista.


 


Jalkapallouran loisto toi mukanaan jumalaisen aseman Italiassa ja varjopuolena siviilielämä oli toisinaan haastavaa. Diego Maradonassa oli vahvasti kaksi persoonaa, joista Diego oli se ystävällinen ja lämmin ihminen, kun Maradona puolestaan itsekäs ja ylimielinen. Elokuvan aikana tätäkin käsitellään mielenkiintoisella tavalla. Mafian kanssa veljeily ja huumeet veivät lopulta Maradonan elämästä loiston, vaikka toisaalta se tuntuikin tuovan pakoreitin suurista paineista ja fanien raastavasta huomiosta.


 


Jos koet päihteet rankkana ja vastenmielisenä, niin välttämättä ei kannata tähän elokuvaan tarttua. Vaikka huumeet eivät ole tarinassa mitenkään keskeisessä asemassa tai edes positiivisessa mielessä esillä, niin silti tätäkin maailmaa avataan asiaan kuuluvalla tavalla.


 


Kokonaisuudessaan erittäin mielenkiintoinen dokumentti ja lopulta 2 tuntia ja 10 minuuttia kestävä elokuva tuntuu paljon lyhyemmältä.


 



 


 


Risto Räppääjä ja pullistelija 


 


Sallittu


Genre: koko perheen elokuva


Kesto: 84 minuuttia


 


Meistä moni tietää ja tuntee Risto Räppääjän. Hän on Sinikka ja Tiina Nopolan luoma lastenkirjasarjan varhaisteini-ikäinen punapäinen pojankoltiainen, joka asuu Rauha-tätinsä kanssa, koska isänsä on kuollut ja äitinsä asuu ulkomailla kaiketi tutkijana. Naapurintyttö Nelli Nuudelipää on Riston paras kaveri, joka seikkailee kaikissa kirjoissa ja elokuvissa Riston ja Riston perheen matkassa. Nellin omat vanhemmat ovat kiireisiä TV-kokkeja, joilla ei liikene aikaa työn ulkopuolella juurikaan.


 


Ensimmäinen Risto Räppääjä -elokuva ilmestyi vuonna 2008, jo yksitoista vuotta sitten. Se oli otollista aikaa meidän perheessä tutustua Ristoon, kun oma punapäämme oli tuolloin satukirja- ja lastenelokuvaiässä. Siitä lähtien olenkin nähnyt kaikki Ristot elokuvateatterissa, leffaseura vain on vuosien saatossa vaihtunut. Vaikka Risto ei vanhene, omat lapset kylläkin.


 


Uusin Risto Räppääjä ja pullistelija on Risto-elokuvista järjestyksessä jo kahdeksas. Se perustuu Nopoloiden vuonna 2016 ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan. He ovat myöskin käsikirjoittaneet tämän elokuvan.  Tällä kertaa päästään seuraamaan Riston, Rauha-tädin, tämän miesystävän Lennart Lindbergin sekä Nelli Nuudelipään kesäreissua Voimakallion urheiluopistoon. Siellä mökkikylässä aivan naapurissa majoittuvat isä ja poika, Bill ja Sylvester Pöntinen. Parivaljakko harrastaa tosissaan voimailua, ja Risto sekä Lennart saattavat kokevansa olevansa hiukan alakynnessä, kun Rauha sekä Nelli alkavat kaveerata naapurin miehen ja pojan kanssa, ja kiinnostuvat heistä Riston ja Lennartin mielestä ehkä vähän liiaksikin. Niinpä Risto ja Lennart päättävät näyttää hekin kykynsä voimailijoina!


 


Loppu onkin historiaa. Risto Räppääjä -elokuville tyypilliseen tapaan Rauha-tädin tomera serkku Elvi-täti astuu kuvaan, hän alkaa valmentaa kaksikolle kädenvääntöä, jotta nämä pärjäisivät Voimakallion isä-poika-kädenvääntökilpailussa. He tahtovat päihittää Billin ja Sylvesterin, ja saada Rauha-tädin ja Nellin huomion pois Pöntisistä. Tämän elokuvan voisi luokitella miltei mustasukkaisdraamaksi!


 


Risto Räppääjä -elokuvien kokoonpano on vaihtunut vuosien varrella. Nyt ohjaajana on toiminut Markus Lehmusruusu, joka on mielestäni puhaltanut uutta eloa elokuvaan. Riston roolissa nähdään ensikertaa Silmu Ståhlberg ja Nellinä ilmeikäs Lumi Kallio. Kumpikin hyviä valintoja päärooleihin. Pamela Tola näyttelee Rauhan roolin, Ylermi Rajamaa Lennartin ja Jenni Kokander Elvi-tädin. Billiä näyttelee Timo Lavikainen sekä tämän poikaa Eelis Kesäläinen. Ensimmäisten elokuvien jälkeen oli mielestäni ikävää, että koko näyttelijäkaarti meni aina uusiksi, ymmärtäen tietysti sen, että lapsinäyttelijät kasvavat ulos ikuisista 11-vuotiaista hahmoistaan, mutta tällä kertaa olin oikein mielissäni kaikista näyttelijävalinnoista. 


 



 


Katso myös nämä viikonlopun leffavinkit:


 


1 kommentti

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Maradona dokkari oli kyllä todella mielenkiintoinen. Suosittelen! :smileyhappy:

Vastaa