peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
58118 Jäsentä
161847 Kirjoitusta

Telia yhteisö on nyt myös laiteyhteisö

Lue lisää
Yhteistyössä OnePlus

Kannattaako Chromecast Ultra ostaa?Moderaattori
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎26-09-2018
Kirjoituksia: 207
1/6

Kannattaako Chromecast Ultra ostaa?

IMG_1431.JPG

 

Testataan kannattaako! Ostin hetki sitten käyttööni Ultran, kun normaali Chromecast oli jo entuudestaan tuttu. Verkkokaupasta löytyvät molemmat versiot: Chromecast ja Chromecast Ultra

 

Esittelen ensin testissä käyttämäni laitteet. Käytössäni on vajaa pari vuotta vanha Telian verkkokaupasta ostettu Samsung 55” UHD Curved Smart TV -malli. Tarkemmat ominaisuudet Samsungin sivuilla. Kuvat olen ottanut iPhone 8:lla. Nettiyhteytenä mobiililaajakaista 60M nopeudella. UHD-laatu kuvan lähetys edellyttää nettiyhteydeltä vähintään 25M.

 

Kytkentä ja käyttö

 

Ensimmäinen huomioni näiden kahden eroavaisuuksista on kytkeminen. Chromecastin saa näppärästi kytkettyä tv:n USB-paikkaan, jolloin erillistä johtoa pistorasiaan ei tarvita. Ultrassa moista vaihtoehtoa ei ole. Ultra täytyy kytkeä myös pistorasiaan ja johdosta ei saa USB-versiota. Toinen ero kytkennöissä on se, että Ultraan saat kytkettyä nettiyhteyden ethernet-liitännällä. Hyvä lisä, mutta jos telkkariin itsessään tulee jo nettiyhteys, tämä saattaa jäädä käyttämättä.

 

Asennus onnistui mutkitta puhelimen avulla ja kuvan lähettämistä pääsin nopeasti kokeilemaan.  Aloittaessani castaamisen huomasin, että Ultra aloittaa lähettämisen ja vastaa toimintoihin nopeammin. Ei kuitenkaan niin paljon, että väittäisin sitä tässä kohtaa paremmaksi. Ultra lupaa parempaa kuvanlaatua ja teinkin useamman kuvatestin. HD-tasoista kuvaa löytyykin helposti lähetettäväksi, usein tarkkuutena on 1280x720 pikseliä. Ultra HD -kuvaa on vaikeampi löytää castattaväksi, mutta otin testiin erilaisia alustoja tarkasteluun. Ultra HD kuvassa kuvan tarkkuus voi olla jopa 3840x2160 pikseliä.

 

Kuvatestit

 

Testatessani annoin ohjelman hieman pyöriä ja pysäytin sitten molemmilla laitteilla kuvan samaan kohtaan. Eron hahmottamiseksi tein useamman kuvatestin.

 ultra.JPGChromecast Ultra. Kuva: Netflix, Outlander

IMG_1438.JPGChromecast. Kuva: Netflix, Outlander

Netflixin Outlander on tuotettu Ultra HD laadulla ja tässä ensimmäisessä kuvassa on Chromecast Ultralla peilattuna ja jälkimmäisessä on perinteisellä Chromecastilla. Tarkkaan katsottuna kuvissa on eroa. Ultran kuvassa kasvojen iho on pehmeämpi ja aidomman näköinen.

 

ultra12.JPGChromecast Ultra. Kuva: Netflix, Once Upon a Time

 

IMG_1440.JPGChromecast. Kuva: Netflix, Once Upon a Time

Luontokuvanäkymässä eron laitteilla huomaa kun kiinnittää huomionsa puiden latvoihin ja kuvan pehmeyteen. Jo näiden kahden kuvatestin perusteella voin sanoa, että Ultran kautta lähetettynä kuvanlaatu on pehmeämpi kun tavallisella Chromecastilla kuva on ns. kova ja joistain kohdin jopa yli terävöitynyt. 

 

ultra4.JPGChromecast Ultra. Kuva: HBO, Game of Thrones

 

IMG_1447.JPGChromecast. Kuva: HBO, Game of Thrones

Tässäkin kuvaparissa huomaa tuon Ultran pehmeyden ja silti hahmon yksittäiset hiukset erottuvat. Kiinnitin huomiota myös varjokohdissa kuva on Ultralla parempi. 

 

ultra3.JPGChromecast Ultra. Kuva: Twitch, Streamaajana Ninja

 

IMG_1444.JPGChromecast Ultra. Kuva: Twitch, Streamaajana Ninja

Viimeiseen testiin otin Twitchin. Streamin laatu riippuu hyvin paljon myös streamaajan laitteista ja nettiyhteydestä. Vaikkei kuva ole ihan tismalleen samasta kohtaa, grafiikassa on eroja. Ultralla kuvaa oli miellyttävämpi seurata.

 

Tiivistettynä

 

Kahden laitteen välillä eroja on vähän, mutta sen verran, että suosikikseni testissä nousi Chromecast Ultra. Tulevaisuudessa kun 4K sisällöt laajentuvat, tulee varmasti Ultran kysyntä nousemaan.

 

Chromecast:

+ Edullinen

+ Suoraan tv:stä lataus

- Hitaampi

 

Chromecast Ultra:

+ Nopeampi

+ Parempi kuvanlaatu

- Pistorasiaan kytkettävä latausjohto

 

Testin jälkeen olin vakuuttunut Chromecast Ultrasta ja se jää minulle päivittäiseen käyttöön. Onko sinulla jompi kumpi tai oletko päässyt vertailemaan?

 

Lue myös:

 

Chromecast vs. Apple TV

Telia Yhteisö on nyt myös Laiteyhteisö.jpg
0 tykkäystä
5 vastausta
Vakiokalustoa ☆
Rekisteröitynyt: ‎05-05-2015
Kirjoituksia: 169
2/6

Vs: Kannattaako Chromecast Ultra ostaa?

Mulla on ihan ekan sukupolven Chromecast ja tuo Ultra. Tuo ensimmäisen polven laite alkoi tuntumaan hieman hitaahkolta ja muutenkin tarvitsin makuuhuoneen telkkariin toisen Castin niin hankin tuon Ultran olohuoneeseen ja vanha sai siirtyä makkariin. Kuvanlaadullisesti en luonnollisesti ole juuri eroa huomannut koska molemmat televisiot on max 1080p laitteita.

 

Suorituskyvyllisesti odotin kyllä merkittävämpää parannusta Hymiö Yllättynyt Siis onhan tuo Ultra vikkelämpi, mutta jotenkin odotukset oli korkeammalla, odotin jotenkin sellaista minimaalista viivettä tai melkeinpä viiveettömyyttä hyppiessä aikapalkilla, mutta mietintää tämäkin harrastaa joskin paljon lyhyemmin. Eräs selkeä parannus on kuitenkin kuvanlaadun vakaus. Ekan sukupolven laitehan tukee vain 2,4Ghz wlania ja Ultraan saa jopa verkkopiuhan kiinni ja piuhalla sen olen kytkenyt. Tuo ensimmäisen polven laite sai välillä kunnollisia yskänkohtauksia jossa ääni sekä kuva meni puuroksi ja useimmiten korjaantui vain katkaisemalla lähetys ja aloittamalla se uudelleen, uskoisin tämän johtuvan pahasti ruuhkautuneesta 2,4Ghz taajuuskaistasta, niitä verkkoja on kantoaluuella kymmenittäin!

 

En tiedä pistinkö turhaa rahaa Ultraan, koska ihan lähiaikoina ei ole suunnitteilla televisiotakaan uusia 4K aikaan (sanotaan varauksella, koska nykyinen töllö on käytännössä pirun kallis leivänpaahdin, eli leivänpaahdinta lähdin hakemaan kun tämä tarttui mukaan Hymiö Erittäin onnellinen ). No, ainakin on Ultra valmiina sitten kun aika koittaa. Muutenkin Castin käyttö on suhteessa vähäistä, kun tallennan yleensä ohjelmat joita haluan katsoa, viimeistään siinä kolmannella uusintakerralla niin pääsee mainosten yli.

 

Omat plussat Ultrassa on siis vain että se on nopeampi ja se että saa verkkokaapelin kiinni, jolloin ainakin langattomat häiriöt on eliminoitu.

0 tykkäystä
Moderaattori
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎17-12-2014
Kirjoituksia: 1 381
3/6

Vs: Kannattaako Chromecast Ultra ostaa?

Hyvä setti @ReOlivia ja kuvat havainnollistaa hyvin tilannetta!

 

@nistop myös erinomainen pointti, että Ultraan saa myös verkkokaapelin suoraan kiinni ja se tosiaan kannattaakin tehdä, mikäli mahdollista. Langaton WLAN-verkko on aina alttiimpi häiriöille, kuin kaapelilla kytketty yhteys. Onhan se Ultra sinullekin varmasti hyvä hankinta, kun siinä riittää ainakin potkua pitkälle tulevaisuuteen ja mikäli päädyt hankkimaan uuden leivänpaahtimen jossain vaiheessa, niin saat 4K laatua ruudulle Hymiö Onnellinen

Liiga Yhteisössä.jpg
0 tykkäystä
Vakiokalustoa
Rekisteröitynyt: ‎27-09-2018
Kirjoituksia: 136
4/6

Vs: Kannattaako Chromecast Ultra ostaa?

Meillä on kumpikin ja ultrassa se hyvä että jos streamaa videota puhelimesta missä on 60 fps niin ultra toimii paremmin. Normaalissa on se ongelma että video nykii jatkuvasti.

Tosin tuosta normaalista on tullut uusi versio ja siinä ei ilmeisesti sitä ongelmaa enää ole.

YouTube Juha Luuri
jluuri.fi
0 tykkäystä
Moderaattori
Moderaattori
Rekisteröitynyt: ‎26-09-2018
Kirjoituksia: 207
5/6

Vs: Kannattaako Chromecast Ultra ostaa?

@jluuri Totta, tuo ongelma saattaa poistua tuon uuden version myötä. Itse en ole päässyt sitä vielä kokeilemaan mutta nopeammaksi sitä ainakin väittivät!

Telia Yhteisö on nyt myös Laiteyhteisö.jpg
0 tykkäystä
Vakiokalustoa
Rekisteröitynyt: ‎27-09-2018
Kirjoituksia: 136
6/6

Vs: Kannattaako Chromecast Ultra ostaa?

@ReOlivia

Näin minäkin ymmärsin että tuo ongelma poistui uuden mallin jälkeen. Oli tosi harmittavaa katsoa puhelimella tallennettua videota kun nyki koko ajan

YouTube Juha Luuri
jluuri.fi
0 tykkäystä