Arvostelu

Testissä Samsung Galaxy SmartTag -paikannin

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 2012 katselukertaa

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +15

Katoilevatko avaimet, lompakko, lemmikki, tai etkö aina tiedä missä vaikkapa laukkusi on? Samsung Galaxy SmartTag -paikannin on luotu auttamaan sinua paikantamaan helpommin kadoksissa olevan esineesi tai asiasi. Hankin jokunen tovi sitten itsellenikin SmartTagin, ja nyt on aika selvittää onko siitä minulle aidosti hyötyä ja apua. Entä millaisiin paikkoihin itse koen SmartTagin hyödyllisimmäksi kiinnittää?

 

Smarttag ja sen käyttöönotto

 

SmartTag on varmasti yksi Samsungin edullisimmista lisävarusteista. Se on kooltaan noin 4 x 4 senttimetriä, ja paksuus on noin yhden sentin. Materiaalina Tagissa on käytetty muovia ja se on kestävyydeltään IP53 -luokiteltu, eli toisin sanottuna roiskevedenkestävä. Tagin yläkulmassa on reikä, josta se on helppo kiinnittää suoraan vaikkapa avaimen renkaaseen, tai esimerkiksi nippusiteillä lastenrattaisiin tai matkatavaroihin kiinni. Itse laitoin Tagin avaimenperäksi kotiavaimiini.

SmartTagin käyttöönotto oli helppo ja nopea. Paikannin otetaan käyttöön Samsungin SmartThings sovelluksessa, joka oli ainakin itselläni jo esiasennettuna puhelimessani.  Ensimmäiseksi sinun tulee valita sovelluksesta laite, jota olet käyttöön ottamassa. Tag löytyy sieltä listalta nimellä Tunniste/seurain.

Laitteen valinnan jälkeen puhelin ohjaa koko ajan tekemistä, ja pyytää pariin otteeseen painamaan SmartTagin keskeltä löytyvää painiketta, jolloin laite piippaa ja käyttöönotto edistyy. Kun olet ottanut laitteen käyttöön, sinun on vielä hyväksyttävä sovelluksessa SmartThings Find -toiminne ja sallittava sijaintitietojen käyttö. Tämän jälkeen näet heti missä tagisi parhaillaan on. Sovelluksesta myös määritellään, mihin esineeseen tai asiaan olet paikantimesi kiinnittänyt. Listalta löydät vaihtoehtoja eri lemmikkieläimistä autoon ja urheiluvälineisiin. 

 

Esineen paikantaminen

 

Esineen paikantamiseen SmartTagin avulla on kaksi erilaista tapaa riippuen siitä, onko kadoksissa oleva esine jossakin lähettyvillä bluetooth-kantaman sisällä, vai kauempana kantaman ulkopuolella. Laitevalmistajan mukaan bluetooth-kantama SmartTagissa voi olla jopa 120 metriä hieman käyttöympäristöstä ja välissä olevista esteistä riippuen.

Jos tiedät tai epäilet, että esine ei voi olla kovinkaan kaukana sinusta, paikannus tapahtuu suoraan SmartThings -sovelluksesta. Riittää että avaat sovelluksen, klikkaat karttanäkymän auki mistä näkyykin jo SmartTagisi sijaintiosoite, ja klikkaat Hae läheltä. Tällöin Tagi alkaa pitämään piippaavaa ääntä, ja voit katsoa sovelluksen kautta heikkeneekö vai voimistuuko signaali sen mukaan, lähestytkö laitetta vai loittonetko siitä. Tämä on erinomainen keino löytää nopeasti esimerkiksi juuri avaimet kotoa. Ainakin itselleni on hyvinkin tuttua, että olen kiireellä lähdössä kotoa ja yhtäkkiä en löydäkään avaimia mistään. On aloitettava käymään läpi eri laukkuja ja takintaskuja, on muisteltava missä yhteydessä ja missä varusteissa käytin avaimia viimeksi. Nyt testimielessä piilotin avaimia kotonani eri paikkoihin ja kokeilin toimiiko loittonemisen ja lähenemisen signaali hyvin. Ainakin omien havaintojeni perusteella sen toimivuudessa ei ollut mitään moitittavaa.

Hae läheltä -toiminteen lisäksi voit myös klikata Navigoi-, tai Soita-painikkeita. Navigointi on siinä kohtaa hyvä, kun näet SmartTagisi kartalla, mutta et tiedä miten pääsisit sen luokse. Kun klikkaat navigoinnista, Tagin sijainti näkyy Google Maps -sovelluksessa ja ohjeistaa miten pääset määränpäähäsi. Navigoi-painike ei toimi, jos olet jo täsmälleen samassa sijaintiosoitteessa Tagin kanssa.

Soita-painikkeella saat SmartTagisi pirisemään. Pirinä jatkuu sinne saakka, kunnes painat Lopeta-painiketta. Tämä on siinä kohtaa hyvä toiminne, jos tiedät Tagin olevan lähellä, mutta tarvitset hieman lisäapua sen löytämiseen. SmartTagin äänenvoimakkuutta voit säätää SmartThings -sovelluksesta.

Jos SmartTagiin kiinnitetty esineesi on bluetooth-kantaman ulkopuolella siihen yhdistetystä laitteesta, niin paikantaminen tapahtuu hieman eri tavalla. Tällöin se onnistuu Galaxy Find Networkin avulla. Kun laitteesi katoaa, päivittyy tieto sen sijainnista aina silloin jos SmartTag ilmestyy minkä tahansa muun verkostoon kuuluvan laitteen Bluetooth-yhteyden kantomatkan sisälle. Esimerkiksi jos laukkusi katoaa, ja olet kiinnittänyt siihen SmartTag -paikantimen, sen sijaintitieto päivittyy SmartThings -sovellukseen sitä mukaa kun toinen Galaxy-käyttäjä on laukkusi lähettyvillä. 

Galaxy -käyttäjiä on nykyään suuri joukko, eli mitä todennäköisimmin saat kadoksissa olevasta esineestä, asiasta tai lemmikistä päivittyneitä sijaintitietoja myös sen jälkeen kun itse siirryit kantaman ulkopuolelle. Tämän toiminnon kanssa kannattaa huomioida, että se on käytössä vain Galaxy-laitteilla.

 

Galaxy SmartTag ja sen muut toiminnot

 

Samsung Galaxy SmartTag on siinä mielessä monipuolinen, että sen avulla voit ohjata myös kotisi IoT-laitteita yhdellä napin painalluksella. Itselläni ei harmillisesti  tällaisia laitteita ole, mutta Samsungin mukaan saat esimerkiksi kotisi valot klikattua auki jo ennen kuin olet itse kotona. Jotta SmartTagin napinpainallustoiminnot toimivat, niiden tulee olla yhteydessä käyttäjän mobiililaitteeseen, sekä IoT-laite on rekisteröitävä myös SmartThings -sovellukseen. IoT (Internet of Things) tarkoittaa yksinkertaisesti selitettynä esinettä, joka on liitetty internetiin. Näitä voivat kotona olla juurikin esimerkiksi älyvalot, jääkaappi ja muut kodinkoneet, sekä vaikkapa ilmanlämpöpumppu ja ilmankostutin.

SmartTag toimii puhelimesi kanssa myös toisin päin: Jos puhelimesi on hukassa, mutta Tag tallessa, saat puhelimesi soimaan kun klikkaat Tagin keskipainiketta kahdesti. Tämä toki edellyttää sen, että puhelimesi ja SmartTag ovat yhdistetty keskenään.

 

SmartTagin plussat ja miinukset

 

Koen ainakin itse Galaxy SmartTagin hyödylliseksi ja kohtuuhintaiseksi. Testausjaksoni aikana se ei tosin päässyt tositoimiin, eli missään kohtaa avaimeni eivät oikeasti olleet hukassa, vaan kaikki oli järjestettyä ja sijainnit olivat koko ajan tiedossani. En kuitenkaan näe mahdottomana, ettenkö joskus tulevaisuudessa kiittelisi itseäni ja hankintaani: avaimet kun voivat hukkua ihan keneltä vain ja ihan milloin vain.

Avaimien lisäksi hyödyllisimmiksi kiinnityspaikoiksi sanoisin juuri lemmikin kaulapannan, matkalaukun, tai muut arvokkaammat hankinnat joita ajoittain kuljetat kotisi ulkopuolelle ja joita et välttämättä voi olla koko ajan vahtimassa. SmartTag on nimittäin hyvä myös varkaustilanteessa, kunhan olet sijoittanut sen ei-niin-näkyvään paikkaan ja kerrot paikannetusta sijainnista viranomaisille. Myös vieraassa kaupungissa tai maassa SmartTagista voi olla hyötyä jos jätät sen parkkeerattuun kulkupeliisi. Nähtävyyksiä kierrellessäsi voit nimittäin hukata lähtöpaikan, ja unohdat mihin auton tai polkupyörän jätit.

SmartTagin plussiksi koen nimenomaan sen monipuolisuuden: erilaisia käyttötarpeita ja käyttökohteita sille on lukuisia. Et ikinä voi tietää milloin sen hankinta osoittautuu kultaakin arvokkaammaksi jos löydät sen avulla hukkuneen esineen tai rakkaan lemmikkisi. Hinta on tosiaan myös sen verran kohtuullinen, että tarvittaessa niitä voi hankkia useammankin kappaleen ilman että hankinta tuottaa ison loven lompakkoosi.

En erityisemmin jäänyt kaipaamaan mitään lisää SmartTagiini, mutta pieneksi miinukseksi silti mainitsen sen hankalahkon patterin vaihdon. SmartTagissa on tosiaan valmiiksi paristo sisällä, joten näin käyttöönotto- ja testausvaiheessa minun ei tarvinnut siihen sen enempää kiinnittää huomiota. Yritin kuitenkin mielenkiinnosta avata  SmartTagin paristoluukun ohjeessa mainitulla kolikolla, mutta ainakin itselleni se oli niin jäykkä, etten lopulta saanut sitä itse auki. Paristosta kuitenkin sen verran, että laite toimii CR2032 -paristolla ja laitevalmistajan mukaan se kestää noin vuoden ilman vaihtamista. Pariston varaustason voit tarkistaa SmartThings -sovelluksesta.

Onko sinulla jo SmartTag tai muu vastaava paikannin käytössäsi? Mihin sijoittaisit sen?

 

Lue lisää:


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa