5G

Näin 5G muuttaa arkeasi

  • 16 November 2021
  • 3 kommenttia
  • 42 katselukertaa
Näin 5G muuttaa arkeasi
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10498 kommenttia

Leffoja liikennevaloissa, kolareita väistäviä autoja ja elämää ennakoivia älylaitteita. 5G-verkko ja sen luomat teknologiset mahdollisuudet mullistavat koko arkemme. Kaikki tapahtuu heti.

 

Herätyskellon pirinää, suihkuun, vaatteet niskaan, pikainen aamiainen, ulos ovesta. Normiaamu. Kun kotisi laitteet ovat 5G-verkossa, napsauttaa kännykkäsi herätyskellon soidessa kahvinkeittimen ja lattialämmityksen päälle. Samalla kun nautit aamukahvia, seuraat some-päivityksiä silmälasien näytöltä. Uutistarjonnan tsekkaat peilin näytöltä hampaita harjatessasi. Seuraavaksi sinulle ehdotetaankin jo päivän säähän sopivaa vaatetusta.

 

“Tulevaisuuden laitteet ovat todella älykkäitä ja keräävät aiempaa enemmän tietoa ihmisistä itsestään. Esimerkiksi ihmisten terveyttä voidaan jatkossa seurata huomaamattomien sensorien avulla. Niistä saadun tiedon perusteella lääkäri voi ennakoida hoitoa, jos terveydentilassasi näkyy muutoksia”, kertoo Oulun yliopiston langattoman tietoliikenteen tutkimuskeskuksen professori Matti Latva-aho.

 

Sinä, minä ja 5G liikennevaloissa

 

Autoista tulee pikkuhiljaa itsestään liikkuvia. 5G-verkossa niistäkin tulee viisaampia.

”Pian ajoneuvot kommunikoivat keskenään ja reagoivat hätätilanteisiin automaattisesti. Autosi saa tiedon kolareista matkan varrella ja osaa välttää törmäyksiä tai muita poikkeavia tilanteita”, Latva-aho sanoo.

5G:n tukiasemia voidaan sijoittaa esimerkiksi valopylväisiin, jolloin voit liikennevaloihin pysähtyessäsi katsoa tuulilasin heijastettua elokuvaa. Elokuva lakkaa automaattisesti, kun valot vaihtuvat.

 

Koskettavia kokemuksia töissä ja kotona

 

Nopeammat yhteydet ovat jo nyt lisänneet ihmisten yhteydenpitoa toisiinsa. Kuvien ja videoiden hidas latautuminen on 5G-verkossa historiaa. Ne näkyvät saman tien.

 

Videoyhteys ei enää jähmety kesken kaiken. Voit nauttia konsertista yhdessä toisella puolella maapalloa olevan sukulaisesi kanssa tai pelata suosikkipeliäsi todelta tuntuvissa ympäristöissä. ”Maailmalla on kehitetty esimerkiksi tuntohanskoja, joiden avulla saat virtuaalitodellisuudessa myös tuntoaistimuksia”, Latva-aho kertoo.

 

Myös etätöiden tekeminen helpottuu. Nykyistä merkittävästi nopeammat yhteydet takaavat, että kuva ja ääni toimivat kokouspuheluissa ilman häiriöitä.

 

”Nykyiset kokouspuheluthan ovat oikeastaan aika epämiellyttäviä, eikä videoyhteys tuo niihin juuri mitään lisää. Edistyneet hologrammiteknologiat mahdollistavat asioiden hoidon miellyttävästi, vaikka et olisikaan fyysisesti kokoushuoneessa. Uskon myös, että 20 vuoden päästä työmatkailu lentäen voi pudota jopa murto-osaan nykyisestä”, Latva-aho ennustaa.

 

Se tulee – oletko valmis?

 

5G vaatii uudenlaisia teknologiaa.

 

”Suurin muutos ihmisten elämään tulevaisuudessa 5G:n myötä on ehkä se, että nykyisen kaltaiselle fyysisille laitteille, kuten puhelimille tai tableteille ei edes välttämättä ole tarvetta. Tieto voi kulkea vaikka sormuksessa”, professori Matti Latva-aho sanoo. 

 

Vieläkö muistat?

 

Langattomien verkkoyhteyksien juuret juontuvat 1980-luvulle.

Vuosi 1981: 1G – Pelkkää puhetta

Suomi sai käyttöönsä ensimmäiseen langattoman puhelinverkon. Teknologia oli tuolloin yksinkertainen. NMT-verkko tuki puhelimissa lähinnä analogisia toimintoja ja äänipuheluita.

Vuosi 1990: 2G – Tekstiviestit tulivat

Siirtyminen NMT-verkosta GSM-verkkoon muutti puhelimen käyttöä merkittävästi. Pystyimme lähettämään tekstiviestejä, saimme puhelut pitoon, pystyimme tunnistamaan soittajan numeron ja soittamaan ulkomaille.

Vuosi 2001: GPRS – Internet innosti

GPRS toi ensimmäiset internet-yhteydet puhelimeen. Aloimme vaihtaa  multimediaviestejä ja sähköposteja. GPRS mahdollisti myös jatkuvan, mutta hitaan yhteyden verkkoon, ja mobiiliioperaattorit pystyivät laskuttamaan käyttäjiä käytetyn datamäärän mukaan.

Vuosi 2004: 3G ja 4G – Kaikki kännykässä

Siirtyminen 2G-verkosta nykyisiin, kolmannen ja neljännen sukupolven langattomiin verkkoyhteyksiin on muuttanut elämäämme. Kännykällä voi tehdä lähes kaikkea mikä, oli ennen mahdollista vain tietokoneella.

 

5G ei ole vain 4G:n parempi versio vaan uusi maailma, jossa yhteydet toimivat yhtä nopeasti kuin ihmisaivot. Sonera tuo 5G:n Helsinkiin vuonna 2018!


3 kommenttia

Meitä linkkimastojen puolivälissä olevia, jotka eivät pääse vielä 4G saati 3G verkkoon, on vielä jonkun verran maaseudulla. Kohta kuitenkin kuolemme pois, emmekä ole rasitteena kaupunkien kehitykselle. Edullista sateliittipuhelinta odotellessa, mennään vielä 2G verkossa 🙂

Telialla on nyt hyvä tilaisuus markkinoida osaamistaan ja tuotteitaan kotitalouksille Tuusulan asuntomesuilla Heinä- Elokuussa 2020, kuten se teki kesällä 2018 Porin asuntomessuilla Karjarannassa. 

 

Odotan, että tuolloin Telialla on Tuusulassa käytössä 5G matkapuheliverkko, koska lähin tukiasema löytyy Keravalta vajaan parin kilometrin päästä, sekä uskon, että tälle uudelle Tuusulan Rykmentinpuiston asuinalueelle, tai sen lähistölle saatetaan tarvita myös kokonaan uusi tukiasema matkapuhelinverkolle. Sinne muuttaa ajan kuluessa asukkaita noin 15000, joille pitää löytyä hyvät internet- ja matkapuhelinyhteydet. Tälle alueelle tulee tietääkseni valokuitukaapelointi internetyhteyksiä varten. 5G matkapuhelinverkkoverkko olisi myös hyvä saada tänne valmiiksi ennen Tuusulan 2020 asuntomessujen alkua, jotta sitä voidaan esitellä yleisölle, jotka käyvät näillä asuntomessuilla.

 

Kävijämäärä tulee olemaan Tuusulan 2020 asuntomessuilla todella iso, koska nämä asuntomessut ovat Hyrylän taajamakeskuksen vieressä etelä Tuusulassa välittömästi pääkaupunkiseudun läheisyydessä, sekä ne ovat asuntomessujen 50 vuotisjuhlamessut ja kolmannet asuntomessut, jotka järjestetetäänTuusulassa.  

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +14

@MakiluolaLaitoin tuosta Tuusulan asuntomessut ideasta viestiä verkonsuunnitteluumme. 5G-yhteydet tosiaan ovat luotu myös juurikin vastaavia tilausuuksia varten, joissa nykyiset verkot ruuhkaantuvat. Kiitos hyvästä ideasta ja mukavaa viikonlopun alkua!

Vastaa