5G

Näin hyödyt 5G-liittymästä: testaa jos et usko

  • 8 December 2021
  • 34 kommenttia
  • 345 katselukertaa
Näin hyödyt 5G-liittymästä: testaa jos et usko
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Tiedätkö, mitä hyötyä 5G tarjoaa käyttäjilleen jo nyt? Jos et, lue tämä. Nyt pääset myös halutessasi testaamaan 5G:n toimivuutta: tarjoamme Telia Yhteys -puheliittymäasiakkaillemme kahden viikon kokeilujakson viidellä eurolla.

 

1. 5G:n tiedonsiirto on nopeaa ja vakaata


Verkkokäyttäjälle 5G tarkoittaa huippunopeita tietoliikenneyhteyksiä: 4G:hen verrattuna tiedonsiirto nopeutuu moninkertaisesti. Suomalaisille nopeilla yhteyksillä on erityisen suuri merkitys, koska käytämme mobiilidataa eniten maailmassa.

5G-yhteys ei hyydy kovassakaan käytössä. Tämä ilahduttaa esimerkiksi suoratoistopalvelujen käyttäjiä ja pelaajia. Uuden sarjan koko tuotantokauden tai monen gigan pelin voi ladata sekunneissa. Myös työkäytössä 5G tuo parannusta vanhaan.

”Lähetän jatkuvasti verkon yli isoja videotiedostoja, eikä niiden latautumista voi odottaa kauan”, sanoo media-alan yrittäjä, Telia 5G -lähettiläs ja entinen e-sporttaaja Joonas Nieminen

”Kuvaan muun muassa Ylelle. Uutisten, ajankohtaisohjemien tai urheilun videomateriaalien pitää yleensä olla saman päivän aikana telkkarissa. Tiedostot on saatava nopeasti kentältä Pasilaan Ylen leikkaajalle. Jos joudun lähettämään tiedostoja tien päältä, viritän 5G-puhelimesta oman hotspotin. Nopea 5G-yhteys auttaa tässä paljon! Se on myös turvallisempi vaihtoehto kuin vaikkapa kahvilan tai hotellin julkinen wifi-verkko”, Nieminen sanoo.

 

2. Viive poistuu, pelikokemus paranee

 

Erityisesti reaaliaikaisissa peleissä 5G-yhteydet ovat huima edistysaskel. Pelit latautuvat ja käynnistyvät nopeammin, mutta ennen kaikkea pelikokemus paranee.

5G-verkoissa data liikkuu nopeasti palvelimien ja laitteiden välillä, jolloin pelaajia turhauttava latenssi eli viive lyhenee. Latenssilla tarkoitetaan aikaa, joka puhelimella kuluu keskusteluun palvelimen kanssa. Pelaamisesta tulee saumatonta ja se nostaa pelikokemuksen aivan toiselle tasolle myös mobiilissa.

”Nykyään AAA-tason pelit ovat grafiikoiltaan fotorealistisia. Tämä tarkoittaa isoja tiedostokokoja, isoja päivityksiä ja paljon dataa per sekunti vilistämässä ruudulla. Joidenkin pelien koot ovat nykyään jopa pari sataa gigaa”, Joonas Nieminen sanoo.

E-sporttaajille nopeammat reagointiajat ja suuremmat latausnopeudet merkitsevät myös parempia mahdollisuuksia voittoon.

 

3. Jollet usko, testaa itse


Telia Yhteys -puheliittymäasiakkaana sinulla on nyt mahdollisuus kokeilla 5G:n käyttöä kahden viikon ajan vain viidellä eurolla. Kokeilujakson jälkeen liittymän voi halutessaan päivittää 5G-liittymäksi Minun Teliassa.

Jotta voit käyttää 5G:tä, sinun täytyy olla 5G-verkon kuuluvuusalueella. Katso oman alueesi 5G-kuuluvuus verkkokartasta tai Telian 5G-paikkakuntien luettelosta.

 

Näin hankit 5G-testijakson:

  • Telia Yhteys -puheliittymäasiakkaalla on mahdollisuus kokeilla 5G:n käyttöä kahden viikon ajan 5 € hintaan.
  • Pääset hyödyntämään 5G-teknologian yhteyksiä, kun käytössäsi on 5G-tuella varustettu laite, mobiililiittymä ja SIM-kortti.
  • Tilaa kokeilujakso lähettämällä tekstiviesti: TILAA 5GKOKEILU numeroon 15400.
  • Kun liittymä on yhdistetty 5G-verkkoon, näkyy laitteessa verkon tunnuksena 5G-kuvake. Jos 5G-verkkoon ei pystytä yhdistämään, toimii liittymäsi tavalliseen tapaan myös muissa saatavilla olevissa verkoissa (esim. 4G).

 

--

Lue myös:

 


34 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Olisitte laittaneet ilmaisen kokeilujakson niin olis voinu testatakin. Mulla on työpuhelimena 5G puhelin mutta liittymä on työnantajan joten en voi tilailla siihen mitään maksullisia juttuja. Mutta periaatteessa rauta olisi ollut, millä testata ja 5G verkkohan täällä on ollut jo hyvän aikaa.... 🙂>

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

@SINAD tuo tilanne toki on vähän rajoittava, kun liittymä ei ole omissa nimissä. Ihan vaan heittona ilmoille, että olisikohan työnantaja jossain vaiheessa kiinnostunut päivittämään liittymiä 5G:hen? 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

En usko että tarvitsevat 5G:tä mihinkään koska koko puhelimen olemassaolokin on mulle iso mysteerio. Kaikki työasiat hoidetaan Teamsin kautta. En ole soittanut tuolla puhelimella vielä yhtään puhelua, eikä siihen ole tullut ensimmäistäkään työpuhelua vielä. Veikkaisin että tämä työpuhelinjuttu on joku historiallinen jäänne josta ei ole osattu luopua, mutta varmaankin luovutaan tulevaisuudessa. Puhelin on Telian vuokralaite, turhaa kustannustahan näistä tulee firmalle koska puhelimia ei tarvita mihinkään.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

Telia teki 18 kuukautta sitten merkkiteon, ja toi tänne keski-pohjanmaan itäosiin (Halsualle) nopeat raudat. Tosin vaan omalle mastolle! Ei kiva!!!

Mitä 450/Megabitin vauhti tuo? Minulle parhaimmillaan 150Mb/s, kai siksi, että liittymäni on rajaton 200 MB/s.

Eli 6G tulee Hesaan ja Manseen, ennenkuin 5G tulee Halsualle. Turkuukin lie ennen...

Mutta milloin se 5G on (itsekkäästi) Mulla?  Elisalla ei ole aikomustakaan parantaa täällä verkkojaan, ennenkuin lopuksi!

Mitä siis auttaa uusi puhelin tai liittymä minua? Täh?🗿>

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@Kolahti  Vaikka 5G-verkon rakennus on kovasti tapetilla ja tuntuu että "kaikkialla muualla se jo on" niin todellisuudessa rakennustyöthän ovat vasta alkumeterillä jos koko Suomen mittakaavassa katsotaan. Pari päivää sitten päivitetyssä listassa mainitaan tämän hetkiset 5G-paikkakunnat. Kyseisellä paikkakunnalla voi olla esimerkiksi yksi 5G-masto tällä hetkellä, joten se ei suinkaan tarkoita sitä että koko paikkakunta on 5G-peiton alla. Osa siitä toki on.

Rakennustyöt jatkuvat kiivasta tahtia ja varmasti Halsuakin saa osansa verkon parannuksista. Jos et liiku alueilla jossa 5G toimii niin silloinhan uudesta puhelimesta ja 5G-liittymästä ei tietenkään ole sinulle vielä hyötyä. Kannattaa ottaa meidän rakenteilla olevat verkot -sivu seurantaan ja käydä sieltä aika-ajoin katsomassa kuinka rakennustyöt etenee. Lisäksi suosittelen lukaisemaan tämänkin artikkelin 5G:stä. Siinä on paljon hyvää asiaa. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Harmi, että @SINAD et pääse testaamaan puhelimessa 5G:tä. Mutta, sen sijasta, olisiko tässä 5G-betassa sinulle ideaa? Olet vankkumaton tietokoneen puolestapuhuja ja tässä voisi olla sullekin hyvä mahdollisuus? 🙂>

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

Testasin kännykässäni ( One Plus Nord) tätä 5G tarjousta ja totesin että 4G riittää puhelimessa aivan hyvin.

Nopeahan se oli, mutta niin oli myös akun kulutus vaikka asetuksista oli säästö moodi päällä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@Eeros 5G-yhteydet kuluttavat akkua enemmän kuin 4G-yhteydet riippumatta signaalin voimakkuudesta. Sama tilanne oli aikoinaan 4G-yhteyksien kanssa, nekin kuluttivat akkua alkuun ensimmäisen sukupolven laitteissa aika runsaasti verrattuna pelkkiin 3G-laitteisiin. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

koska tulee keminmaahan 5g

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +14

@tero812 Tästä onkin ollut jo puhetta, mutta tosiaan vielä emme voi antaa tarkkaa arviota tälle. Tämän 5G-artikkelin ohjeilla voit itse seurailla alueesi verkkopäivitysten tilannetta.

ei ole vieä tällä 😞>

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

@pikkukirvesu Missäpäin Suomea majailet? Nettisivuiltamme löydät rakenteilla olevien verkkojen kartan, josta näet suunnitelmissa olevat parannukset verkkoomme. 

nastola  

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

@pikkukirvesu Nastolassa on jo jonkin verran 5G-peittoa ja Nastolan itäpuolella sijaitsevien Turranmetsän sekä Tammelan alueelle on tulossa myös verkkoon päivitystä lähiaikoina, jonka ansiosta verkon peitto ja kapasiteetti parantuu vielä. Kuuluvuuskartasta näet suuntaa antavan osoitekohtaisen kuuluvuuden, mutta asiakaspalvelun kautta voimme vielä tarkemmin katsoa alueen kuuluvuustilannetta tarkempien sijaintitietojen kera. Tänne Yhteisöön ei kannata omaa osoitettaan laittaa kaikkien näkyville.

entä  nastolan kirkonseutu  on vielä  katvetta 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

@pikkukirvesu Ainakaan lähiaikoina ei parannusta Nastolan ytimeen ole tulossa. Tämä aiemmin mainitsemani parannus ei yllä ihan sinne keskustaan. Siellä tosiaan on 5G-peittoa, mutta keskustan itäpuolella on jonkin verrran katvetta. 

Osaatko sanoa mihin asti yltää, asun ihan rajamailla keskusten eteläpuolella


 


Muokattu SaJoonas: siistitty vähän tekstiä

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

@pikkukirvesu Kurkkasitko jo kuuluvuuskarttaa, miltä se tällä hetkellä näyttää? Sieltä voit katsoa nykyisen kuuluvuustilanteen syöttämällä osoitteesi hakukenttään. Tulevat parannustyöt vaikuttavat kyllä jonkin verran myös Immiläntien varteen ja Kisaharjun alueelle, mutta ei oikeastaan ollenkaan keskustan eteläpuolelle. Arvioitu muutostyön valmistumisaika on vielä tämän kuun puolella. 

Olen katsonut, siinä kohdassa on katve. Naapuritalossa saa 5G:n, minun talossa ei.

Muokattu SaJoonas: siistitty vähän tekstiä

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

@pikkukirvesu Okei. Laajennamme valtakunnallisesti 5G-verkkoa kovaa tahtia, joten eiköhän se jossain kohtaa myös sinunkin kotiisi yllä 🙂> 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

Kokeilin 5€ 5Gtä. Halsua-Kaustinen-Kokkola(Ullava)-Kannus-Toholampi-Lestijärvi-Halsua kierroksella ei kertaakaan 5G napannut. Kokkolan keskustassa kai toimii, mutta näin halsualaisena se ei paljon lämmitä.

Ja ei oleva tai tuleva 5G peittoalueenne pieniä kuntia näytä suosivan. 

Eikös liki joka mastoonne valokuitu tule jo? Eli puuttuu vain antennit+muut värkit millä saisi 5Gn nopeasti joka kylälle? Näin maallikkona tuumailen kun Kasenet lupaa jo 2GB nopeuksia tännekin valokuitu-asiakkaille.

Vai miten/mistä te bittinnä jakoon saatte, tuskin Starlinkiltä sentään.😂>=minä puupää.

En elättele suuria toiveita siitä, että Halsualle 5G ihan lähiaikoina tulossa olisi. Tosin olisin tosi mielelläni väärässä, kuten yleensäkin. 

Hyvää kesää kaikille suomalaisille.

 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +12

kyllä se on niin ettei kiinteä kaapeli netti ja kiinteä valokuitu pääse lähellekkään kiinteän 5g ulkonetin nopeutta ja vakautta vaan 5g se on aivan omaa tasoa niin lataus kun lähetys nopeuksissa ja ping nopeutessa sillä sentään voi verkko pelata sillä 5g liittymällä sitten kun se mun alueelle tulee toisin kuin 4g juurikin siksi koska kun kiinteä kaapeli netti ei pääse lähellekkään 5g nettiä ja taas kiinteä valokuitu ehkä pääsis juuri ja juuri samalle nopeutelle mutta maksaisi liikaa niin se nyt vaan olisi tyhmää valita kiinteää kaapeli nettiä tai kiinteää valokuitua kun voi valita paljon paremman nopeamman ja vakaaman kiinteän 5g ulkonetin suuntaanteenin kera ja oottakaapa kun tulee 6g sitten päästään jo 100 gigan nopeuksiin kun 5g tulee aikanaan pääseen suorastaan fantastiseen 10 gigan nopeuteen 5g on siis huippu nopea ja huippu vakaa en ihmettele miksei ihmiset halua maksaa valokuitusta kun halvemmalla saa nopeamman ja vakaaman 5g netin uskomatonta mutta totta ja uskon että 5g voi vielä kehittyä tästä 10 gigan nopeutesta tuonne 50 gigaan ja sitten 6g tuo aikanaan ne 100 gigan nopeutet 5g se ainoa ja oikea laajakaista

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +6

Kyllä näin on @tero812 ja ilman ainuttakaan pistettä.😂>

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +10

jos valokuitua, siis sitä missä tulee pistoke kotiin tai pihalle, markkinoitaisiin voimakkuudella mitä 5g:ssä käytetään niin seuraavat.

 

valokuitu tarjoaa vähintään 1 Tbit/s nopeuden (1000Gbit/s).

valokuidun vaste olisi enintään 10 µs (mikro), yleensä 1µs.

valokuitu kestää elektromagneettisen säteilyn ja pommin.

pätkintää olisi kerran 100 vuodessa.

kapasiteetti olisi taattu myös suurien runkoverkkokatkoksien aikanakin.

 

(itse en laske valokuituun sellaisia joiden lopputekniikka on kuparia, mm *dsl, kaapeli, ethernet.)

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Testasin ja esittämänne väitteet eivät pidä paikkaansa, vaan ovat täyttä valetta. En tuhlaa aikaa ja vaivaa todetakseni, että 5G toimii ainoastaan ulkona eikä sisällä. Itselläni on sellainen outo tapa, että mieluummin käytän laitteita sisällä, enkä kyllä kenenkään muun ole nähnyt räystäsvuodossa nettiä käyttävän, ainakaan usein. Kaapelilaajakaista ja 4G ovat tällä hetkellä käytössä ja niillä pärjätään varmaankin melko pitkään.

Vastaa