5G

Telian 5G robotti aloitti työt Helsinki-Vantaan lentoasemalla

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 56 katselukertaa
Telian 5G robotti aloitti työt Helsinki-Vantaan lentoasemalla
Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +15

Helsinki-Vantaa on nyt maailman ensimmäinen 5G-lentoasema, kun Telia käynnisti 5G-verkon lentokentälle. Samaan aikaan alkoi myös Telian ja Finavian yhteisprojekti, jossa testataan itsenäisesti toimivan 5G-robotin hyödyntämistä lentokentän työntekijöiden apuna arjen askareissa. Robotti pystyy myös tuottamaan lentomatkustajille uudenlaisia elämyksiä ja mahdollisuuksia, joten tässä ollaan erittäin mielenkiintoisen kehityksen kärjessä.


Tämä nokkela 5G-robotti on asettunut lentoaseman T2-terminaaliin non-Schengen-alueelle. Hankkeessa tutkitaan, miten matkustajat ja henkilökunta suhtautuvat palvelutehtäviä hoitavaan robottiin. Tarkoitus on testailla erilaisia käyttömahdollisuuksia robotin kanssa.


”Robotti voi välittää reaaliaikaista videokuvaa terminaalista ja mahdollistaa etäohjauksen kautta tai autonomisesti vaikkapa terminaalialueiden tarkastuksen, näin voidaan nähdä että kaikki toimii kuten pitääkin. Robotti voi myös opastaa matkustajia terminaalialueella, ja tarkoitus on testata pilotin aikana erilaisia käyttötapauksia”, kertoo Heikki Koski, Finavian Chief Digital Officer.


Lentokentän 5G-verkko ja 5G:n tulevaisuus


Helsinki-Vantaalle avattu 5G-verkko on rakennettu Nokian tekniikalla ja tukiasema hyödyntää 28 GHz:n taajuusaluetta. Kyseessä on ensimmäinen ns. millimetriaaltoja hyödyntävä julkinen 5G-käyttöönotto Suomessa.


Telian 5G-verkko toimii Viestintäviraston myöntämillä testitaajuuksilla. Varsinainen kaupallinen toiminta 5G-verkossa voidaan aloittaa vuoden 2019 alussa, jolloin valtioneuvoston myöntämät uusien taajuuksien toimiluvat astuvat voimaan. Telia voitti 1.10. päättyneessä taajuushuutokaupassa 5G-taajuudet 3,5 GHz:n taajuusalueella.

 

”5G tulee ensimmäisenä yrityksiin, erityisesti teollisuuden automaation ja prosessien etähallinnan tueksi. 5G:n viiveettömät yhteydet ja massiivinen kapasiteetti tulevat erinomaiseen käyttöön lentoasemalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä ja dataa, ja jossa sekä turvallisuus että sujuva palvelu ovat ensiarvoisen tärkeitä”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

 

Monet on kyselleet, että milloin tulee ensimmäisiä kuluttajille suunnattuja 5G laitteita markkinoille. Toistaiseksi eletään aika vahvasti huhujen varassa, mutta joidenkin arvailujen mukaan useampi valmistaja olisi tuomassa 5G kyvykkäitä puhelimia markkinoille jo ensi vuoden aikaan. Näihin on toki hyvä suhtautua pienellä varauksella, mutta toki kehitys kehittyy!

 

9718i855C2BB470F713EF.png 

Lue lisää 5G:n mahdollisuuksista ja mitä se tarkoittaa sinunkin arjessa


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa