Lähes kaikki uudet televisiot ovat niin sanottuja Smart-TV:eitä, eli älyteknologialla varustettuja televisioita, jotka voit liittää kotisi langattomaan WiFi-verkkoon tai verkkokaapelilla suoraa reitittimeen. Yhteistä näillä televisioilla on se, että ne ovat älykkäämpiä kuin perinteiset televisiot, sillä ne sisältävät valmiiksi erilaisia suoratoistopalveluita, kuten YLE Areena, HBO, Viaplay, MTV Katsomo jne. Lisäksi joillain älytelevisioilla voit käyttää myös sosiaalisen median palveluita.
Smart-TV -käyttöjärjestelmiä löytyy useita ja suosituimpia niistä ovat Android TV, WebOS ja Tizen. Tässä artikkelissa pureudutaan nimenomaan näihin kolmeen käyttöjärjestelmään, ja vertaillaan niitä keskenään.
Android TV
Android TV on televisiolle suunniteltu versio Android-käyttöjärjestelmästä. Televisiovalmistajista sitä käytävät Sony, Philips, TCL, Thomson ja Nokia. Sovellusvalikoima on vertailussa mukana olevista käyttöjärjestelmistä ehdottomasti laajin, koska Android TV:n pohjana on Google Play -kauppa. Android TV:n kotisivulla kuvakkeet on aseteltu vaakasuoraan, nauhamaisesti. Kuvakkeet koostuvat äskettäin katsottujen sovellusten pikkukuvista, suosituksista ja keskeneräisistä sarjoista. Jos esimerkiksi katsot YLE Areenasta tiettyä ohjelmaa, pikkukuva näyttää sitä ohjelman nauhassa, ja pääset kätevästi palaamaan siihen seuraavalla kerralla. Nauhamainen asettelu tarjoaa käyttäjälle ennen kaikkea helppokäyttöisyyttä. Katselussa olevaan ohjelmaan on helppo palata ja löytää myös uutta katsottavaa suositusten kautta.
WebOS
LG WebOS on Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, joka on tehty yksinomaan LG Smart TV:ille. Käyttöliittymä on yksinkertainen ja minimalistinen eikä vie liikaa näyttötilaa. Vaakasuuntainen nauha kulkee näytön alareunassa vasemmalta oikealle ja nauha sisältää kaikki ominaisuudet, sovellukset ja suoratoistopalvelut vinoissa pikkukuvakkeissa. Koska kaikki käyttäjän tarvitsemat tiedot ja sovellukset ovat valittavissa nauhasta, on palveluiden käyttäminen tehokasta ja haluttujen sovellusten välillä on helppo navigoida. Sovelluksia on mahdollista käyttää ääniohjauksella Google Voice Assistantin kautta, tai LG Magic TV -kaukosäätimellä, jossa osoitin ikään kuin leijuu näytöllä. Voit kohdistaa osoittimen haluamaasi sovellukseen ja napsauttaa valitaksesi sen. WebOS sisältää kaikki tärkeimmät suoratoistopalvelut, kuten Amazon Primen, Hulun, Vudun, Google Play Moviesin, YouTuben ja monia muita.
Tizen
Tizen on Samsungin kehittämä Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, ja käytössä siis Samsungin älytelevisioissa. Käyttöliittymä on yksinkertainen ja vie vain vähän tilaa tv-ruudulta, toisin kuin Android TV. Kuvakkeiden asettelu on korttityyppinen, joka kulkee vaakasuunnassa näytön alareunassa näyttäen kaikki suoratoistopalvelut ja sovellukset. Sovellusten selaaminen on helppoa ja yksinkertaista. Jos valitset esimerkiksi aiemmin katsomasi sarjan pikkukuvakkeen, voit kuvaketta napsauttamalla jatkaa siitä mihin aiemmin jäit. Navigointi onnistuu manuaalisesti kaukosäätimellä tai Bixbyn integroidun Voice Assistantin avulla ääniohjauksella. Android TV:n Advance Google Assistant suoriutuu äänikomennoista kuitenkin paremmin kuin Bixby. Sovellusvalikoima Tizenissä on myös laaja, ja palvelusta löytyy niin Netflix, Hulu, HBO, YouTube ja monet muut.
Käyttöliittymät vertailussa
Itse käyttöliittymällä on suuri merkitys siihen millaiselta tv:n käyttäminen arjessa tuntuu. Mitä sujuvampi se on, sen helpompi sitä on luonnollisesti käyttää. WebOS on kerrottu olevan käyttöliittymän suhteen parempi kuin Tizen ja Android TV. Sen aloitusvalikko ei valtaa koko näyttöä, ja graafisesti rikastetut kansiot ja kuvakkeet auttavat selaamaan sisältöä helposti. Myös Tizen pitää suurimman osan ruudusta tyhjänä, jotta sisällön selaaminen onnistuu samalla kun katsot TV:tä. Alareunan työkalupalkissa on lisäksi ”viimeisimmät” -ruutu, joka vaihtaa automaattisesti äskettäin katsotun sisällön ja äskettäin käytettyjen sovellusten välillä. Android TV:n käyttöliittymä on puolestaan hieman erilainen, koska kuvakkeiden asettelu vie näytöltä paljon tilaa. Toki aloitusnäytön järjestystä voi muokata haluamanlaisekseen, jolloin siinä on kaikki tarpeellinen heti ensimmäisenä.
Sovellusvalikoima
Vertailussa mukana olevista käyttöjärjestelmistä Android ja Tizen kehitettiin ensin älypuhelimille, kun taas WebOS on suunniteltu yksinomaan älytelevisioille. Tämä ehkä heijastuukin suoraan sovellusvalikoimaan. Kaikista kolmesta käyttöjärjestelmästä löytyy perus suoratoistopalvelut kuten Netflix, Hulu, YouTube jne. Android TV vie kuitenkin ykkössijan sovelluksien määrässä, koska sen perustana on Google Play. Toisaalta WebOS ja Tizen tarjoavat sovelluksia paikallisesta sovelluskaupasta kuten Tizen Store ja LG Content Store. Sovelluksien määrää Google Playhin ei kuitenkaan voi verrata.
Äänentunnistus
Äänentunnistusominaisuudet ovat kaikissa käyttöjärjestelmissä hyvät. Android TV:ssä on sisäänrakennettu Google Assistant, mutta se toimii myös Amazonin Alexalla ulkoisen kuuntelulaitteen avulla. Tizenissä on sisäänrakennettu Bixby-ominaisuus. Tizen tukee myös Google Assistantia ja Alexaa, mutta vain ulkoisten kaiuttimien kautta. Uusimpien LG-televisioiden avulla voi käyttää myös Alexaa, Google Assistantia ja LG:n omaa ThinQ AI -järjestelmää ilman ulkoisia laitteita.
Käyttö muiden älylaitteiden kanssa
Koska Android TV ja WebOS käyttävät sisäänrakennettua Google Assistantia, ne voivat olla vuorovaikutuksessa kodin muiden älylaitteiden kanssa. Toisaalta Samsungilla on oma IoT-alusta nimeltä SmartThings, joka on esiladattu Samsungin älytelevisioihin. Sen kautta voit ohjata kaikkia älykodin laitteita taustavaloista termostaatteihin.
Ruudunjako eli screencasting
Ruudunjako ominaisuuden avulla voit peilata sisältöä suurelle näytölle. Lähes kaikissa televisioissa on tämä ominaisuus, ainoa ero on tekniikka joka vaihtelee käyttöjärjestelmän mukaan. Android TV:ssä on sisäänrakennettu Chromecast, jonka avulla voit jakaa sisältöä Chromecastia tukevista sovelluksista. Kuten MTV Katsomosta, Netflixistä, YouTubesta jne. Tizen käyttää puolestaan SmartThings-tekniikkaa, joten sinun täytyy ladata puhelimellesi erillinen SmartThings-sovellus, josta haluat peilata sisältöä TV-ruudullesi. WebOS puolestaan käyttää SmartShare-ominaisuutta, jonka avulla voit katsoa kaikkea multimediasisältöä televisiossasi.
Mikä on paras smart tv -käyttöjärjestelmä
Älytelevisioiden suosio on jatkanut kasvamistaan vuodesta toiseen niin suomessa kuin maailmanlaajuisestikin, ja suurin osa myydyistä televisioista oli tilastojen mukaan Tizen -käyttöjärjestelmää tukevia malleja. Television valintaan vaikuttavat monet seikat, eikä käyttöjärjestelmä ole ainoa jonka vuoksi johonkin malliin päädytään. Merkkiuskollisuus, toisten käyttäjien kokemukset, omat aiemmat kokemukset ja monet muut seikat vaikuttavat ostopäätökseen. Jos vertaillaan käyttöjärjestelmiä, valinta kannattaa tehdä sen mukaan mikä on itselle tärkein ominaisuus. Arvosteluiden mukaan webOS on käyttöliittymänsä puolesta listan kärkipäässä, mutta jos tärkeimpänä kriteerinä on sovellusvalikoima, kannattaa silloin valita Android TV.
Millä perusteella sinä valitset televisiosi ja näytteleekö käyttöjärjestelmä millaista roolia televisiota valitessa? Kommentoi alle ja jaa vinkkisi myös muille.
Päivitetty 22.4.2024
Lue myös nämä: