Uutinen

Huijauksia Telian nimissä - älä mene ansaan!

 • 18 July 2019
 • 9 kommenttia
 • 775 katselukertaa
Huijauksia Telian nimissä - älä mene ansaan!
Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +15

Artikkelia on muokattu 19.10.2023

Internetissä ja sähköposteissa liikkuu ajoittain Telian nimissä tehtyjä huijauksia. Yhteistä niille on, että niissä luvataan usein arvokas palkinto tai mahdollisuus osallistua arvokkaan palkinnon arvontaan. Usein niissä kehotetaan toimimaan myös nopeasti. Nämä ovat huijauksia, eikä Telialla ole mitään tekemistä niiden kanssa. Ethän siis klikkaa niitä auki, äläkä varsinkaan luovuta omia henkilö- tai luottokorttitietojasi tällaisiin.

Yllä olevassa kuvituskuvassa on esimerkki, nyt jo tosin vanhasta huijauksesta, mutta se käy esimerkistä edelleenkin. Kyseessä on perinteinen tietojenkalasteluun perustuva huijaus, jossa käytetään Telian logoa ja värejä. Huijaus on otsikoitu ”Hyvä Telian Asiakas, Onnittelut!”. Tekstissä mainitaan, että juuri sinut olisi valittu voittajaksi keksityn vuosipäivän kunniaksi ja saat palkinnoksi kalliin iPhonen tai Samsungin puhelimen. Ainoana ehtona, että sinun tulee täyttää linkissä oleva kysely. Todellisuudessa tässä halutaan kalastella sinun henkilö- ja luottokorttitietojasi.

Teemme toimenpiteitä, että saamme tällaiset viestit poistettua parhaamme mukaan. Huijarit ovat veikkaita ja nopeita, ja uusia huijauksia tulee silti aika-ajoin.

Jos olet törmännyt Telian nimissä tehtyyn huijaukseen, tai epäilet sen olevan huijaus, lisää siitä kuvankaappaus tämän artikkelin kommentteihin niin tarkistetaan mistä on kyse. Piilota siitä henkilökohtaiset tiedot sekä linkit (url-osoitteet).

 

Näin voit tunnistaa huijauksen

 

 1. Tarkista mistä sähköpostiosoitteesta viesti on tullut. Jos osoite on outo, tai siinä on kirjoitusvirheitä tai vaikka erikoismerkkejä, kyseessä on todennäköisesti huijaus.
 2. Tarkista viestissä oleva linkki, mihin verkko-osoitteeseen sinua yritetään ohjata. Älä klikkaa linkkiä mutta jos käytät tietokonetta niin vie hiiri linkin päälle niin näet osoitteen, jonne linkki johtaa. Jos se ei ole linkki yrityksen verkkosivuille vaan siinä on pienikin kirjoitusvirhe tai esimerkiksi erikoismerkki, kyseessä on todennäköisesti huijaus.
 3. Jos tarjous tai palkinto kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei hyvin todennäköisesti ole totta.
 4. Netissä surffaillessa vastaan tulee viesti, jossa kerrotaan huonolla suomenkielellä ja kirjoitusvirheillä höystettynä jostakin tarjouksesta, voitosta tai kyselystä, niin todennäköisesti kyseessä on huijaus. Huijausviestien kirjoitusasu on parantunut huomattavasti viime vuosina, mutta silti näissä on vielä puutteita.
 5. Jos jokin yritys kysyy sinulta henkilötietoja, käyttäjätunnuksia, pankkitunnuksia tai luottokorttietietoja sähköpostilla, kyse on todennäköisesti huijauksesta. Yritykset eivät kysele tällaisia tietoja sähköpostilla tai nettilomakkeilla, joten tietoja ei kannata luovuttaa.
 6. Jos sinua kehoitetaan toimimaan nopeasti, osallistuaksesi esimerkiksi arvontaan, kyseessä on todennäköisesti huijaus.
 7. Outo linkki arvontaan, kyselyyn tai tilaukseen liittyen, joka ei ole selkeästi yrityksen oma sivusto. Esimerkiksi Telian arvonnat ja kyselyt on lähes poikkeuksetta www.telia.fi tai https://yhteiso.telia.fi/ tai Telia Finland facebookissa https://www.facebook.com/teliafinland/
 8. Jos epäilet jonkin ilmoituksen olevan huijausta, niin kannattaa varmistaa asia kyseisen yrityksen nettisivuilta, sosiaalisen median kanavista tai asiakaspalvelusta. Yleensä yritykset ilmoittavat aktiivisesti jos heidän nimissään on huijausviestejä liikenteessä.

 

Toimi näin jos olet tullut huijatuksi

 

 1. Älä häpeile tai lakaise asiaa maton alle. Moni muukin on joutunut taidokkaiden huijausten uhriksi, joten et ole ainoa.
 2. Jos olet luovuttanut pankkitietojasi tai luottokorttitietojasi, niin ota välittömästi yhteyttä pankkiin korttien sulkemiseksi.
 3. Huijausrikoksista voi olla myös yhteydessä paikalliseen poliisiin, joka osaa olla myös avuksi.
 4. Tarkempia ohjeistuksia löydät Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta 


Ole tarkkana netissä ja vältä huijaukset!


9 kommenttia

Minulle on nyt tullut näitä huijausviestejä, kun pelaan Shakki Level 100 peliä. Olen yrittänyt kaikilla keinoilla estää viestien tulon, mutta kuitenkin niitä tulee.

@OTPLr : Vastasinkin sinulle jo toiseen ketjuun. Jatketaan siis keskustelua siellä :)

Tuon kaltainen on kysymyksessä oleva huijaus. Vastasin jo toisaalla.

@NikoNo@  kirjoitti:

11803i8380D35868F582A0.jpg

edit Merja_J: lainauksia editoitu

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +2

Sama huijaus pyörii edelleen

 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +15

@Anneli1986 Kiitokset ilmoituksesta! Näiden kanssa kannattaa olla aina tarkkana ettei tule syötettyä tietoja ja joudu siten huijauksen uhriksi. 😬

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Palkintohuijauksia tuntuu menevän ja tulevan koko ajan.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +13

Sama huijaus pyörii edelleen

 

Löytyy lähes kaikki klassiset varoitusmerkit… Verkko-osoite on outo (kuva tosin myös osoittaa miten huonosti sen puhelimen näytöltä saattaa nähdä), “Telia asiakkaan palkinnon ohjelma” huonoa suomenkieltä, luvataan jotain mikä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, ja vastaamisella on kova kiire.
Jokaisen seikan näistä pitäisi jo yksinään soittaa hälytyskelloja, saati kaikki yhdessä, joten tämä yritelmähän on kaikessa huonoudessaan oikein hyvä valistuskuva.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Sama huijaus pyörii edelleen

 

Kiitos tästä myös minun puolestani. Näitä on hyvä jakaa, jotta mahdollisimman moni tietäisi näitä varoa ja viestit poistaa.

--

Tiedoksi samalla kaikille, että siirsimme tämän artikkelin tänne meidän uuteen Huijaukset ja digiturvallisuus -osioon, josta tämä on helposti löydettävissä. Jos haluat niin voit jakaa tänne Telian nimissä tehtyjä huijauksia ja näin jakaa tietoutta eteenpäin. Tai jos haluat varmistaa, että oliko viesti oikeasti Telialta vai ei niin tätä kautta voimme selvittää asiaa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Löytyy lähes kaikki klassiset varoitusmerkit… Verkko-osoite on outo (kuva tosin myös osoittaa miten huonosti sen puhelimen näytöltä saattaa nähdä), “Telia asiakkaan palkinnon ohjelma” huonoa suomenkieltä, luvataan jotain mikä vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, ja vastaamisella on kova kiire.
Jokaisen seikan näistä pitäisi jo yksinään soittaa hälytyskelloja, saati kaikki yhdessä, joten tämä yritelmähän on kaikessa huonoudessaan oikein hyvä valistuskuva.

Jos voisin niin painaisin tälle sinun kommentille useammankin peukun. Listasit todella hyvät keinot, joilla huijauksen voi todennäköisesti tunnistaa 👌

Vastaa