Älykoti, keskustelua laitteista ja järjestelmistä


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10241 kommenttia

Tässä ketjussa keskustellaan ja suositellaan erilaisia älykotijärjestelmiä ja yksittäisiä laitteita. Ja kuten aina niin tyhmiä kysymyksiä ei ole 🙂

 

--

Muokkaaja katjane: Muokatttu lainauksia kommenteista 


102 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Ostin hiljattain robotti-imurin (Xiaomi Mi Robot Mop Pro) jonka laitan päivittäin ajamaan talon läpi, kun talo on tyhjillään. Ollaan "vähän" laiskoja imuroimaan niin tuollainen robotti-imuri on lähtökohtaisesti loisto-ostos tässä mielessä. Aiempaa kokemusta ei ollut yhtään mutta ajattelin, että kokeillaan nyt. Parisen viikkoa tuo on nyt täällä ajellut ja ihan tyytyväinen olen, talo pysyy siistinä ja tosiaan helposti 🙂> Imuri on kohtuu tehokas ja akku riittää helposti siihen pinta-alaan, mitä sen tarvitsee imuroida. Imuria hallinnoidaan Xiaomin omalla älykotisoftalla ja sinne olen määritellyt huoneet ja alueet, missä imuri ei saa ajaa. Reilu 40 neliötä imuri käy meillä päivittäin läpi ja akku kuluu noin 50%, joten reilu 80 neliötä tämän logiikan mukaan laite imuroisi yhdellä latauksella.


 


Säiliö on pieni ja se täyttyy sen verran jokaisella rundilla, että se on pakko tyhjentää jokaisen ajon jälkeen. Täyteen se ei tule mutta toisaalta säiliö on liian pieni siihen, että se riittäisi kahteen imurointikertaan.


 


Laitteen alla on pyörivä harja ja tulee sekin putsattua jokaisen ajokerran jälkeen. Mietin vain, että jos olisi kotieläimiä niin kuinkahan tuo toimisi kun karvoja lattialla. Harja kun menee kuitenkin "tukkoon" jo pitkistä hiuksista.


 


Imurissa on myös moppaustoiminto, mutta sitä en ole edes testannut, koska meillä on niin paljon mattoja. 


Tuo Xiaomi on robotti-imurien edullisimmasta päästä noin 300€ hintaluokassa. Kalliimmissa on vielä enemmän imutehoa, pidempää akunkestoa ja joissain myös ihan oikeaa tekoälyä kameroineen. Tässä edullisemmassa on lidar-tutka ja se kyllä omaan makuun toimii hyvin, näppärästi se tutkii paikat ja kiertää esteet ja niin edelleen. 

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Itsellä on ollut ns. älykoti muutama vuosi älylamppuineen, lämpötilasensoreineen, etähallittavat verhot jne...

 

Pari asiaa mietittäväksi ennen kuin koskee älyjärjestelmiin:


* Kuinka monta järjestelmää? Ongelmana tällä hetkellä että kaikki eivät ole yhteensopivia keskenään eli haluaako hallita kaikkia erikseen erillisten sovellusten avulla. Toki monet tukee sitten HomeKit, Google Assistant tai Alexaa mutta siinä silti joutuu tarvittaessa käyttämään omia sovelluksia hallitsemiseen. 

* Useimmat käyttää pilvipalveluja eli mitäs jos nettiyhteys tai pilvipalvelu nurin? Minne data tallennetaan? Mitä dataa kerätään? Mitäs jos valmistaja lopetaa pilvipalvelun ylläpidon?

* Mitä kaikkea kannattaa automatisoida? Totesin ettei vessan lamppuja kannata esim automatisoida ollenkaan - tai voisi liiketunnistimella mutta jätin tekemttä.

 

Kahden ensimmäisen syyllä lähdin itse Home Assistant projektia asentamaan Raspille mutta tämä on usein työläämpi. Sain kuitenkin itselle täyden hallinnan, paikallisen ja keskitetyn kontrollerin kaikille laitteille ilman että olisi pitänyt ostaa kolme eri kontrolleria ja päälle vielä lähettää kaikki data mahdollisesti valmistajalle ja olla riippuvainen pilvipalveluista. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Onhan tätä "älykotia" rakenneltu jo parikymmentä vuotta, mutta aika erilaisin periaattein kuin tavan kansalaiset sen käsittää. Nykyisin koko termi on mielestäni ryvettynyt ja tehdään täysin älyttömiä asioita aivan turhaan - vain siksi että päästään leikkimään puhelimella yms. Älykodista on tulossa älytönkoti. Esimerkiksi pesukoneen saisi meillä nettiin, mutta en ole laittanut koska siinä ei ole kerrassaan mitään järkeä: pyykit on kuitenkin laitettava sinne itse ja otettava pois, eikä konetta saa jättää pyörimään siten että poistuu kotoa. Kun pesu valmistuu, kone piippaa. Ei siis ole olemassa järkiperusteluja laittaa sitä verkkoon, mutta silti uusissa koneissa on tämä vaihtoehto. Robotti-imuria meille ei tule ennen kuin se on käytännössä älykkääseen siivoamiseen kykenevä kotitalousrobotti joka osaa kiivetä portaita ja imuroida hankalistakin paikoista ja toimii matoista huolimatta tehokaasti. Tällainen kotitalousrobotti voisi myös hoitaa tiskit ja pyykit koneeseen, pestä WC:tä ja sensellaisia. Vasta siinä vaiheessa noteeraisin vekottimen oikeasti elämää helpottavaksi, jolloin hankinnalle olisi olemassa perusteet.


Mikä sitten tekee älykodin? Sekö, että valot leikitään päälle älypuhelimen kautta? Meillä on kuitenkin tehokas kiinteä ja langaton lähiverkko jossa vaikuttaa yli 50 laitetta, joista merkittävä osa pyörii 24/7 hoitaen niille varattuja tehtäviään. Esimerkiksi Raspberry Pi-pikkutietokoneita on verkossa lukuisia. Kaiken suunnittelun ja rakentamisen keskeisin periaate on kuitenkin se, että uudella järjestelmällä tulee olla jokin elämää helpottava tehtävä. Esimerkiksi valaistusta ei ole laitettu älyohjattavaksi, koska sellaiselle ei yksinkertaisesti ole perustetta, olisi turhaa leikkimistä. Seinällä olevat valokatkaisijat ja himmentimet toimivat nopeammin sellaisenaan kuin että valaistuksen ohjaamiseksi pitäisi lähteä etsimään esimerkiksi puhelinta. Osa valaistuksesta on myös automaattista ja ohjelmoitaviin liiketunnistimiin ja/tai valoisuustasoihin perustuvaa, mutta näihinkään ei tarvita etäohjausta. Parhaat järjestelmät toimivat siten, että niiden olemassaolon voi unohtaa kokonaan - asiat siis tapahtuvat ilman että niiden eteen tarvitsee tehdä mitään. Tämä on ollut myös nettiliittymän ja lähiverkon suunnittelussa ja toteutuksessa olennaisena: sen pitää vaan toimia, aina täydellä nopeudella ja häiriöitä ei saa olla koskaan.

Ohjaamista olennaisempaa meillä on ollut oikeastaan etävalvonta. Eli silloin kun ei olla kotona, on tärkeää päästä käsiksi erilaisiin järjestelmiin ja nähdä esimerkiksi lämpötiloja ja muunlaisia statuksia. Esimerkiksi erilaisia lämpötiloja kirjaa langaton sensoriverkko jossa on tällä hetkellä toistakymmentä mitta-asemaa ja mitta-asemien piirilevyjä olisi hyllyssä vielä paneelillinen lisää eli niitä voisi rakentaa ainakin toisen tusinan vielä. Tämä järjestelmä on pyörinyt 24/7 vuodesta 2007. Järjestelmä on täysin itse suunnittelemani, peustuu 2.4 GHz radiokaistaan (ei kuitenkaan wifi) ja mitta-asemat toimivat 9V paristolla 2...5 vuotta, riippuen hieman sijainnista. Samaa alustaa olisi mahdollista käyttää myös erilaisiin langattomiin etäohjauksiin, jos esimerkiksi halutaan ohjata jotakin haluttujen lämpötilojen mukaan yms. Tällaisia valvonta- ja tiedonkeruujärjestelmä rakennettaessa olennaisinta on omavaraisuus ja se, ettei mitään tietoja luovuteta ulkopuolisten palveluntarjoajien haltuun - eli siis pilvipalveluihin. Kaikki valvonta- ja ohjaustiedot tulee olla omalla levypalvelimella ja pilviin ainoastaan salattuna. Pilvihän on loppupeleissä täysin turha, koska kotiin saa yhteyden suoraankin. Tässä toki helpottaisi vielä lisää, jos Telian kiinteään valokuituliittymään (joka pitäisi olla premium-tuote) saisi kiinteän IP-osoitteen - toki nykyiselläänkin toimii koska osoite vaihtuu harvoin ja DynDNS on olemassa, mutta kiinteä IP olisi olennainen osa toimivaa älykotia.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Olen samaa mieltä @SINAD kanssa siinä, että älykodissa, tulee olla jotain joka oikeasti helpottaa elämää. Itsekään en hankkisi esimerkiksi valoja, jotka saa kännykällä päälle, helpommin ne tosiaan perinteisestä katkaisijasta laittaa päälle/pois.


 


Mutta. Olen hiljattain löytänyt Wi-Fi-ominaisuudella olevat led-polttimot. Niissä saa vaihdettua väriä sovelluksen kautta. Ja tässä onkin jo ihan ideaa, väriä vaihtamalla saa vaihdettua tilan tunnelmaa. Esimerkiksi takkahuoneeseen ne sopisi kuin nenä päähän. En ole vielä raskinut tällaisia polttimoita hommata mutta aion kyllä jossain vaiheessa niitäkin testata. Kai ne muuten toimii niin, että sovelluksella vaihdetaan värilämpötilaa ja muutoin niitä voi käyttää katkaisijan kautta?


 


Toinen hyöty älyvaloista voisi olla se, että saa kerralla useaan tilaan (valaisimeen) valot päälle. Tämä vain sitten pitäisi tehdä jo sovelluksen kautta, päälle/pois, eikä olekaan enää niin kätevää.


 


Mitä muuta ihan oikeasti hyödyllistä on älypistorasia. Kävin just hankkimassa Nedisin Wi-Fi-pistorasian ulkokäyttöön. Ajattelin käyttää sitä kakkosauton lohkolämmittimen kanssa, en jaksa räpeltää perinteisten mekaanisten ajastimien kanssa, tai juosta laittamassa johtoa paikalleen, kun haluan laittaa lämmityksen päälle. Kännykän kautta on näppärä laittaa vaikka ajastus päälle, tai muutoin napsauttaa auto lämpeämään kun on tarvis.


 


Tässä tulee nyt sitten vain se mistä @olkitu


mainitsee: Minulla on nyt oma "ekosysteemi" imurille ja oma tuolle pistorasialle. No, kaksi vielä menee mutta useampia en enää haluaisi. Pitää hankkia noita Wi-Fi-polttimoita myös Nedisiltä niin saa ne tuonne pistorasian kanssa samaan.


 


Tiedän, esim. Applen älykoti-järjestelmään saa vaikka mitä mutta tahtoo ne itse laitteet olla aika hinnakkaita. Tässä vaiheessa, kun vasta testailen, en haluaisi käyttää isoja summia. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Pistin minäkin tilaukseen tuon Nedisin Wi-Fi pistorasian ulkokäyttöön energian kulutusmittarilla. Muuten ollut noita mekaanisia ajastimia pistorasiaan, mutta on ne vähän hankalia säädettäviä. Auton lämmitykseen käteviä nuo älypistorasiat kyllä.

Wi-Fi toiminnolla meillä on myös 2 ulkovalvontakameraa, jotka ostin jokin aika sitten. Toinen on autotallilla ja toinen talon etukuistilla. Toissayönä tulikin yllättävä vieras pihaan tallustelemaan ja näin sen aamulla puhelimesta kun tarkastin hälytykset 🤓>

Videolla näkyi kuinka poro meni aivan talon editse 😁>

Nämä ulkovalvontakamerat ovat siis liitetty langattomasti kodin Wi-Fi verkkoon (toki voisi kaapelillakin liittää) ja puhelimessa on sovellus, jonka kautta kameroita voi hallita. Kamerassa on aika tarkka kuva, yökuvaus myös, mikrofoni, jolloin voi myös puhua siihen. Hyvin kuuluu myös äänet ulkoa.

Aiemmin syksyllä kun kävimme Lapissa reissussa, niin hätistelimme valvontakameran avulla harakoita etäyhteydellä kissan ruokakupilta joka oli kuistilla kissan kantokopan sisällä 😂>

Onneksi kissalla oli toinen ruokakuppi traktorin sisällä (sinne harakat eivät päässeet/älynneet mennä raollaan olevasta ikkunasta). Toki kissaa kävi poikani hoitamassa välillä reissun aikana.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14
@TeroRe  kirjoitti:

Mutta. Olen hiljattain löytänyt Wi-Fi-ominaisuudella olevat led-polttimot. Niissä saa vaihdettua väriä sovelluksen kautta. Ja tässä onkin jo ihan ideaa, väriä vaihtamalla saa vaihdettua tilan tunnelmaa.

Mullakin on ollut tähän liittyvä idea jo ehkä kymmenisen vuotta mutta en ole joutanut toteuttamaan sitä (vielä). Siinä tuota värilämpötilaa säädetään automaattisesti ja tämäkin järjestelmä on tarkoitus toimia ilman että sitä tarvitsee ajatella, mutta olisi mielenkiintoista nähdä että kun siihen tottuu niin oppiiko samalla aistimaan eräitä asioita siitä valon sävystä ilman, että tarvitsee katsoa mitään viisareita missään. Eli tavallaan kyse aistien laajentamisesta ilman että asiaa tarvitsee edes tietoisesti miettiä - eräänlaista alitajuista mittaamista siis. Toivottavasti joutaisi joskus rakentamaan sen.

 

@TeroRe  kirjoitti:

Mitä muuta ihan oikeasti hyödyllistä on älypistorasia. Kävin just hankkimassa Nedisin Wi-Fi-pistorasian ulkokäyttöön. Ajattelin käyttää sitä kakkosauton lohkolämmittimen kanssa, en jaksa räpeltää perinteisten mekaanisten ajastimien kanssa, tai juosta laittamassa johtoa paikalleen, kun haluan laittaa lämmityksen päälle. Kännykän kautta on näppärä laittaa vaikka ajastus päälle, tai muutoin napsauttaa auto lämpeämään kun on tarvis.

Webasto tai vastaava on kaverisi tässä kun se toimii muuallakin kuin kotona. Mutta jos pitää sähköllä lämmittää niin siinä on kätevintä ulkolämpötilan mukaan automaattiseti mukautuva lämmitysaika tiedossa olevan lähtöajan perusteella laskettuna. En tiedä saako valmiina kaupasta.

 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14
@kiisseli67  kirjoitti:

Wi-Fi toiminnolla meillä on myös 2 ulkovalvontakameraa, jotka ostin jokin aika sitten. Toinen on autotallilla ja toinen talon etukuistilla. Toissayönä tulikin yllättävä vieras pihaan tallustelemaan ja näin sen aamulla puhelimesta kun tarkastin hälytykset 🤓

Valvontakameroissa PoE on paras, koska sinne joutuu vetämään sähköt kuitenkin niin saman tien siinä menee verkkokin. Tällaiset olleet meillä käytössä ehkä 15 vuotta. Kaikki data siististi omilla palvelimilla, mitään ei luovuteta pilviin (ilman salausta). Tallenteita ei tosin jaksa katsella enää alkuinnostuksen/säätelyiden jälkeen lävitse, sellaiseen ei riitä aika. Katsotaan vaan jos on oikeasti tarvetta. Kamerat ottavat myös arkistokuvia tunnin välein mm. säätilanteiden ja muiden muutoksien arkistoimiseksi. Kuvia on tallessa vuodesta 2009 asti. Ihan näppärää kun voi tunnilleen selvittää milloin esim. ensilumi satoi 10 vuotta sitten ja kun myös vastaava lämpötiladata löytyy vuodesta 2007 asti niin näistä voi tehdä vaikka mitä tutkimuksia (jos aika ja mielenkiinto riittää). Ehkä näppärin toiminto valvontakameroissa on äänihälytys liikkeestä kellarisa oleviin työtiloihin, joista ei näe ulos. Kehoittaa siis vilkaisemaan näyttöä missä ne on jolloin ehtii mm. juosta ovelle ajoissa jos on joku paketti tulossa yms.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
@kiisseli67  kirjoitti:

Pistin minäkin tilaukseen tuon Nedisin Wi-Fi pistorasian ulkokäyttöön energian kulutusmittarilla. Muuten ollut noita mekaanisia ajastimia pistorasiaan, mutta on ne vähän hankalia säädettäviä. Auton lämmitykseen käteviä nuo älypistorasiat kyllä.

Laitoin eilen pistorasian niin sanotusti tulille ja hyvin tuntuu toimivan. Laitoin auton ajastuksella lämpeämään. Kännykästä on näppärä laittaa nuo ajastukset, aikataulut kun vaihtelevat päivien välillä. Tilanne olisi eri jos joka päivä olisi samat menot ja aina samaan aikaan.

 

@kiisseli67  kirjoitti:

Aiemmin syksyllä kun kävimme Lapissa reissussa, niin hätistelimme valvontakameran avulla harakoita etäyhteydellä kissan ruokakupilta joka oli kuistilla kissan kantokopan sisällä 😂

Miten tämä tapahtuu? 😁

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
@SINAD  kirjoitti:

Mullakin on ollut tähän liittyvä idea jo ehkä kymmenisen vuotta mutta en ole joutanut toteuttamaan sitä (vielä). Siinä tuota värilämpötilaa säädetään automaattisesti ja tämäkin järjestelmä on tarkoitus toimia ilman että sitä tarvitsee ajatella, mutta olisi mielenkiintoista nähdä että kun siihen tottuu niin oppiiko samalla aistimaan eräitä asioita siitä valon sävystä ilman, että tarvitsee katsoa mitään viisareita missään. Eli tavallaan kyse aistien laajentamisesta ilman että asiaa tarvitsee edes tietoisesti miettiä - eräänlaista alitajuista mittaamista siis. Toivottavasti joutaisi joskus rakentamaan sen.

 Kuulostaa mielenkiintoiselta, miten tuollainen rakennetaan / millaista logiikkaa tarvitsee taustalle?

 

Minulla oli oma ajatus vain sellaisesta, että fiiliksen mukaan voisi vaihtaa väriä 🙂

 

@SINAD  kirjoitti:

Webasto tai vastaava on kaverisi tässä kun se toimii muuallakin kuin kotona.

Tuossa kakkosautossa ei ole webastoa enkä sellaista kyllä siihen hankikaan, turhan tyyris. Lohkolämmitin ajaa asiansa hyvin.

 

@SINAD  kirjoitti:

Mutta jos pitää sähköllä lämmittää niin siinä on kätevintä ulkolämpötilan mukaan automaattiseti mukautuva lämmitysaika tiedossa olevan lähtöajan perusteella laskettuna. En tiedä saako valmiina kaupasta.

Olisi kyllä pro systeemi. Taitaa mun taidot loppua kesken tällaisen rakentamisesta, en tiedä onko haluakaan mennä noin syvälle 🙂

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14
@TeroRe  kirjoitti:

 Kuulostaa mielenkiintoiselta, miten tuollainen rakennetaan / millaista logiikkaa tarvitsee taustalle?

No.. näissä itse toteutettavissa aivan kaikki on vapaata. Inputiksi käy mikä tahansa mitattavissa oleva suure ja outputit riippuu siitä, millaisia valonlähteitä käytetään. Mulla oli ajatuksena tuossa käyttää sarjamuotoisella liikenteellä ohjattavia RGB LED-nauhoja yhdessä valkoisten LED-nauhojen kanssa. Eli ulos päin sarjaliikennettä ja mahdollisesti PWM:ää sille valkoiselle. Ohjaavana alustana joku sulautettu järjestelmä vähän sen mukaan, tarviaanko esim. Ethernet/wifi mukaan vai ei ja pitääkö toimia paristolla vuosia vai saako olla verkkosähkö: Verkkosähkön tapauksessa Raspberry Pi on aika hyvä alusta moneen juttuun ja sen saa sitten verkkoonkin, paristokäyttöisiä lähtökohtaisesti ei saa.

 

@TeroRe  kirjoitti:

Minulla oli oma ajatus vain sellaisesta, että fiiliksen mukaan voisi vaihtaa väriä 🙂

Periaatteessa hyvä, mutta miten mitata fiilistä automaattisesti, ilman että tarvitsee tehdä mitään? 🙂

 

@TeroRe  kirjoitti:

Olisi kyllä pro systeemi. Taitaa mun taidot loppua kesken tällaisen rakentamisesta, en tiedä onko haluakaan mennä noin syvälle 🙂

Tarvehan näiden luomiselle lähteee aina arkielämän tilanteista eli tekniikkaa kehitetään helpottamaan elämää. Mulla kaiken kehittämisen keskeinen ehto on että järjestelmien tulee olla mahdollisimman itsenäisiä ja varmatoimisia, jotta ne säästäisivät aikaa. Parhaimmillaan mitään ei tarvitse koskaan säätää, asiat vaan hoituu ikäänkuin itsestään.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
@SINAD  kirjoitti:
Periaatteessa hyvä, mutta miten mitata fiilistä automaattisesti, ilman että tarvitsee tehdä mitään? 🙂

Ajatus siis se, että kännykän sovelluksella vaihtaisin valon (lampun) väriä sen mukaan, mikä kulloinkin on fiilis 🙂

 

@SINAD  kirjoitti:
Tarvehan näiden luomiselle lähteee aina arkielämän tilanteista eli tekniikkaa kehitetään helpottamaan elämää. Mulla kaiken kehittämisen keskeinen ehto on että järjestelmien tulee olla mahdollisimman itsenäisiä ja varmatoimisia, jotta ne säästäisivät aikaa. Parhaimmillaan mitään ei tarvitse koskaan säätää, asiat vaan hoituu ikäänkuin itsestään.

Tykkään periaatteestasi ja uskon, että jos osaisin koodata ja ymmärtäisin erilaisten automaatioiden päälle niin varmaan pyrkisin samaan. Mutta kun en osaa niin tyydyn, ainakin näin alkuvaiheessa, erilaisiin valmisratkaisuihin 🙂

 

Myöhemmin haluaisin kokeilla myös talon eri huoneiden lämpötilan ja kosteuden mittaamista. Jos olisi joku edullinen setti millä aloittaa. En tiedä onko tuolla Nedisillä mitään tähän liittyvää, saisin samaan ekosysteemiin pistorasian/rasioiden ja valojen kanssa.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Näin se on - valaisinohjaus ei ole se juttu vaan sitten kun integroituu muualle esim siihen että valaistus toimii kun kävelee huoneeseen, hyödyntää ulkovalaistusta hyödyksi jne... Muuten pelkkä puhelimella päälle ei ole iloa. Eli juurikin niin että helpottaa elämää - ei se että leikkii uudella lelulla. 

 

Kaikkea tosiaan verkkoon ei kannata laittaa jos ei mitään erityistä etuutta tule kuten pesukoneella nyt ei suurta iloa ole ellei nyt ole erityisen iso asunto jossa haluaa saada ilmoituksen toiseen päähän kun pesukone on valmis mutta muuten en nyt tiedä. 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

On @TeroRe ainakin tälläinen setti :

 https://m.motonet.fi/fi/tuote/9501697/Nedis-SmartLife-lampo--ja-kosteusmittari-Zigbee   

https://m.motonet.fi/fi/tuote/9501695/Nedis-SmartLife-Zigbee-Yhdyskaytava-Zigbee---Wi-Fi 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
@kiisseli67  kirjoitti:

On @TeroRe ainakin tälläinen setti :

 https://m.motonet.fi/fi/tuote/9501697/Nedis-SmartLife-lampo--ja-kosteusmittari-Zigbee   

https://m.motonet.fi/fi/tuote/9501695/Nedis-SmartLife-Zigbee-Yhdyskaytava-Zigbee---Wi-Fi 

Loistavaa, kiitos vinkistä 🙂 Tuo mittari toimii näköjään myös Nedis SmartLife -sovelluksen kanssa, joten erillistä yhdyskäytävää ei ilmeisesti tarvi.

 

Palaan vielä tuohon robotti-imuriin, vaikka tuo on edullinen (300€ on toki sekin paljon rahaa) niin on kyllä kätevä kapine ja olen koko ajan vain tyytyväisempi. Se ajaa päivittäin ja talo on puhdas koko ajan. Meillä on talo yhdessä kerroksessa niin soveltuu tänne hyvin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Xiaomin robotti-imurista pieni huomio:

Ensinnäkin, siinä on jostain syystä erillinen asetus sille, että jos haluan, että robotti kiertää seinustojen vierustat "erityisen" hyvin. Asetus pitää myös laittaa jokaisella käyttökerralla erikseen päälle.

 

Aiemmin tämä toimi niin, että jos laitoin asetuksen päälle ja laitoin robotin kierrokselle niin se ajoi samalla kerralla vierustat SEKÄ talon kokonaisuudessaan läpi muutenkin. Nyt yht äkkiä tämä toimiikin siten, että asetuksen ollessa päällä robotti käy vain seinänvierustat läpi ja palaa sen jälkeen telakkaan. Joten jos/kun haluan, että robotti käy sekä vierustat erityisen hyvin, että imuroi myös koko talon niin sen pitää käydä sit kaksi rundia.

 

Olisiko sovellukseen tullut joku päivitys, joka on tuon logiikan muuttanut.

 

Mitä tulee Nedikseen niin heillä näyttäisi olevan kaikkea "älykamaa" muutenkin, esimerkiksi wifillä ohjattavaa ledinauhaa. Laadusta en sitten tiedä sanoa, pitäisi testata 🙂

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Jonkinverran on tullut tätä älykästä kotia tai mökkiä viriteltyä. Kotona ei nyt ole muutakuin verkon yli ohjattava ilmanpuhdistin ja ilman puhdistuksen lisäksi tulee seurattua sisäilman laatua. Kyllä huomaa hyvin kun naapurit yrittävät polttaa puita tulisijoissa, pienhiukkasten määrä kasvaa. Tosin nenäkin sen jo haistaa. 

Mökillä on sitten ilmalämpöpumppu wifin takana ja pumpun sovelluksen avulla voi ennakkoon nostaa lämpötilaa, jolloin voi mennä valmiiksi lämpöiseen mökkiin. Mökillä on myös etäohjattavan pistorasian takana yksi patteri, jonak voi kovimmilla pakkasilla kytkeä pumpun avuksi. Mutta ehkä tulee hankittua jossain vaiheessa ihan wifin kautta ohjattavia lämpöpattereja. Mökille pitäsi saada parampaa lämpötilan seurantaa ja wifi-palovaroitinta olen myös ajatellut. Myös valaistusta voisi miettiä. Pimeällä voisi mennä valmiiksi valaistuun mökkiin, eikä tarvi jättää autoa käyntiin jotta löytää ovelle. Saunarakennukseen voisi laittaa wifin kautta ohjattavat lattialämpötermostaatit kun tekee isompaa remonttia. Tällaista pikku pohdintaa...

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
@AsiakasY  kirjoitti:

Mökille pitäsi saada parampaa lämpötilan seurantaa ja wifi-palovaroitinta olen myös ajatellut. Myös valaistusta voisi miettiä. 

Millainen toteutus sinulla on näistä mielessä tällä hetkellä? Lämpötilan seuranta kiinnostaa myös itsellä, kotona tosin mutta silti. Voisko palovaroittimen yhdistää samaan, tuntuisi aika loogiselle.

 

Myös meillä on wifillä ohjattava ilmalämpöpumppu. Ollaan tällä hetkellä reissussa niin voin seurailla lämpötiloja sen avulla. Se ei tosin kerro huoneiden lämpötilaa mutta jotain kuitenkin. Kätevä. Mitsubishi Electricsin appis on myös helppokäyttöisempi kuin kaukosäätimensä 😃

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

En ole mitään suurempia suunnitelmia vielä tehnyt, mutta ainakin Nedis-brändin alla on kaikenlaista verkkoon liitettävää laitetta. Eli ihan ns. kaupasta saatavilla olevilla laitteilla olisi tarkoitus lähteä liikkeelle. Ilmeisesti jokin hubi laite pitää olla ja siihen voi yhdistellä palovaroittimen ja sisälämpötilamittarin. Tai näin ainakin kuvittelen.

 

MEillä on mökilla Panasonicin pumppu ja siinä tuo Comfort Cloud ei kyllä ole ihan comfort. Välistä on toimintakatkoja ja hidastelee, mutta pääsääntöisesti kuitenkin toimii ja sen kautta näkee ulkolämpötilan ja sisälämpötilan. Pumppu on ns ylläpitolämmössä, jolloin se pitää lämpötilan +8C mutta puhaltaa myös sulatusten aikana ja tällöin lämpötila putoaa etenkin kovilla pakkasilla pari astetta hetkellisesti. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
@AsiakasY  kirjoitti:

En ole mitään suurempia suunnitelmia vielä tehnyt, mutta ainakin Nedis-brändin alla on kaikenlaista verkkoon liitettävää laitetta. Eli ihan ns. kaupasta saatavilla olevilla laitteilla olisi tarkoitus lähteä liikkeelle. Ilmeisesti jokin hubi laite pitää olla ja siihen voi yhdistellä palovaroittimen ja sisälämpötilamittarin. Tai näin ainakin kuvittelen.

Nediksestä ei ole itsellä isommin kokemusta, oletko lueskellut netistä kokemuksia, onko ne minkä laatuisia laitteita? Minulla on tosiaan vasta se yksi wifi-pistorasia ja olisi kätevä, että muutkin laitteet menisi yhden ja saman sovelluksen alla. Nedis Smartlife -sovellus ei kyllä ole näppärin mahdollinen mutta mielestäni suht ok ja käyttökelpoinen. Itsekin olen käsityksessä, että hubin tarvitsee ainakin tietyt laitteet, ei kuitenkaan kaikki.

Mielenkiintoinen ketju! Oon ihan amatööri näiden asioiden kanssa mutta erityisen kiinnostunut kaikista elämää helpottavista tai muuten vain elämää parantavista laitteista. Meillä on myös robotti-imuri (Xiaomi Mi Roborock S5 Max) ja se on ollut hyvä. Kuulin siitä ennen ostoa paljon positiivisia kokemuksia kavereilta ja päädyttiin sitten meidänkin talouteen se ostamaan. Ainoa vaan, että joutuu ihan itse ne lelut ja vaatteet sieltä lattialta keräämään ennen imurointia 😁  Meillä on aika matalat matot, joten oon myös joskus laittanut moppauksen päälle ja antanut hurista myös mattojen päältä. Vettä tulee niin pieni määrä, ettei ole ollut haitaksi. Meillä on myös koira, joten koirankarvaa kertyy ja siksikin toi robotti on helpottanut arkea. Miinuksena se, että sovelluksen saa vain yhteen laitteeseen eli se ei voi olla sekä miehen että minun puhelimessa. Olen kiertänyt tän sillä että laitan sen päälle sitten suoraan laitteesta.

 

Ostettiin just Black Fridaysta uusi kuivausrumpu ja senkin saisi WiFiin mutten ole vielä keksinyt mitä se hyödyttää. Saisikohan meidänkin ilmalämpöpumpun myös samaan verkkoon? Sitä täytyy kattoa sitten lähempänä kesää, jos joskus haluaa kodin lämpötilaa muuttaa  etukäteen vaikka reissusta palatessa. 

Ostoslistalla on vielä liiketunnistavia valoja, esim vessaan ja etuovelle. Vähän jo hullutuksilta kuulostaa nämä jääkaapit mitkä lähettää kuvan aina puhelimeen kun oven sulkee, ettei unohda kauppaan mennessä mitä ruokaa siellä oli 🤣

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Ei hajuakaan muiden kokemuksista Nedis-laittesita. Tuo sattui olemaan kaupan hyllyllä ja sen otin. Suomessa vaan tuntuu olevan noita Nedis-laitteita hyvin saatavilla, muita ei ole tullut vastaan. Aiemmin oli suoraan Kiinasta tilattu wifi-pistorasia, mutta se lopetti yllättäen toiminnan. Loppuiko pilvipalvelu vai mikä, en lähtenyt selvittämään. Näissä on se huono puoli että jos se taustalla toimiva pilvipalvelu jostain syystä häviää niin laitteet ovat sitten SER-jätettä. 

En nyt oikein huonona pitänyt tuota Nediksen appia, ainakaan Iphonessa. Jouduin vaihtamaan mökille reitittimen ja ihmeen helposti meni wifi-verkon päivitys. Käyttöönotossa oli vähän ongelmia, mutta nekin johtui lähinnä käyttäjästä.

 

Palovaroitin ainakin tarvitsee hubin muistaakseni. Mahdollisesta tulipalosta on vähemmän ikävämpää saada tieto heti kuin se, että palokunta soittaa. Kerran palokunta soittikin kun todella vanha palovaroitin meni rikki ja alkoi omia aikoja piippailemaan ja valpas mökkinaapuri soitti palokunnalle, niinkuin kuuluukin. Itse oltiin toisella puolella Suomea. Ei niin kiva puhelu, vaikka mitään vakavaa ollutkaan kyseessä. 

Pitääpä paremmin kahlata noita Nediksen laitteita ja tutkia tarjontaa.

 

Yksi huomionarvoinen seikka näissä IoT-laitteissa on, nimittäin tietoturva. Vähän epäilyttää etenkin kodinkoneiden tietoturva. Onhan sitä suositeltu, että IoT-laitteet tulisi kytkeä kokonaan oman reitittimen taakse. 

@AsiakasY  kirjoitti:

Palovaroitin ainakin tarvitsee hubin muistaakseni. Mahdollisesta tulipalosta on vähemmän ikävämpää saada tieto heti kuin se, että palokunta soittaa. Kerran palokunta soittikin kun todella vanha palovaroitin meni rikki ja alkoi omia aikoja piippailemaan ja valpas mökkinaapuri soitti palokunnalle, niinkuin kuuluukin. Itse oltiin toisella puolella Suomea. Ei niin kiva puhelu, vaikka mitään vakavaa ollutkaan kyseessä. 

Pitääpä paremmin kahlata noita Nediksen laitteita ja tutkia tarjontaa.

 

Yksi huomionarvoinen seikka näissä IoT-laitteissa on, nimittäin tietoturva. Vähän epäilyttää etenkin kodinkoneiden tietoturva. Onhan sitä suositeltu, että IoT-laitteet tulisi kytkeä kokonaan oman reitittimen taakse. 

Palovaroitin onkin hyvä maininta älylaitteista, ton edellisen viestin jälkeen jäin miettimään että juuri nuo kodinseurantalaitteet kiinnostaa. Ei oikeastaan varkauksien tai sellaisten varalta vaan ihan nämä kosteuden ja lämpötilan seurannat. Niistä aasinsiltana sitten pystyy vertailemaan esimerkiksi sähkönkulutusta. Kameroita en usko tarvitsevani, en nää niistä muuta hyötyä kuin katsella pupuja jotka on käyneet ovella yön aikana 😁

Sillonkun tuo robotti-imuri hankittiin oli puhetta tietoturvasta ja valittiin sellainen missä ei ole kameraa. Silti vähän mietityttää, että mitä dataa kodinkoneista voisi joku ulkopuolinen saada tai mitä se haittaisi? Tämä vain omaa pohdintaa kun en ole asiaan perehtynyt.
 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Itselläni juurikin kiinnostaa tuon kaukokohteen, eli mökin sisälämpötilan seuranta ja miksei kosteudenkin. Myös palohälytys olisi kiva lisä. Kameravalvontaa en vielä koe tarpeelliseksi. Minulla oli talliosakkeessa sisällä wifin yli toimivia kameroita, edullisia Kiinasta ostettuja, mutta ne ei kahta vuotta pidempää tahtonut kestää. Nyt kohteessa on ulkokamerat. 

 

Robotti-imuria olen miettinyt, mutta pienehkö asunto ja perinteiset räsymatot lattialla eivät varmaankaan ole se optimi robotille. Ehkä vanhempien luo sellaista voisi harkita helpottamaan arkea, kun heillä ikää alkaa olemaan. 

 

Tietoturvaan liityen, tuskin hakkeria kiinnostaa kuvata mitä kotona tapahtuu. Eiköhän heidän tavoitteena ole löytää eri laitteiden haavoittuvuuksia ja saada ne hallintaan tekemään sitten pahojaan, eli kaappaamaan pankkitietoja tai olemaan osa esim palvelunestohyökkäyksiä. Näin ainakin luulen. 

Paljon on ollut juttua, että kodinkoneisiin liittyvät IoT-jutut on tehty markkinointimielessä ja tietoturva ja päivitykset ovat prioriteettilistalla alempana jos ovat ylipäätänsä listalla. 

En tiedä miten hyvin näihin voi suojautua, muutakuin kokonaan omalla reitittimellä. Ostin juuri uuden reitittimen vanhan kaapelimodeemin perään ja tässä reitittimessä on kyllä monenlaista suojausta. En sitten tiedä miten hyvin toimivat. Mutta huomattavasti paljon turvallisemmin mielin käytän verkkoa tämän uuden reitittimen wifi-verkossa kuin vanhan kaapelimodeemin wifi-verkossa. 

Nojuu, nuo räsymatot eivät ole ihan robojen ystäviä. Kevyet matot menee ruttuun ja hapsut jää kiinni tuonne pyöriviin osiin. Meidän imurista vielä semmonen huomio, että terassin oven edessä oli sellainen pieni musta matto. Imuri jotenkin aina sekos siinä maton kohdalla, niin ettei päässyt siitä eteenpäin ja yritti väistellä olemattomia esteitä. En tiedä sitten oliko syynä musta väri vai materiaali.

 

Sitä tässä just mietin, että mitä hyötyä hakkeri saisi esimerkiksi hakkeroimalla jonkin kodinkoneen esim. jääkaapin, kuivausrummin, ilmalämpöpumpun tai imurin hakkeroinnista 😁 Siinähän sitten katselee mitä syödään tai siivotaan, haha! 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16
@ReOlivia  kirjoitti:

Sitä tässä just mietin, että mitä hyötyä hakkeri saisi esimerkiksi hakkeroimalla jonkin kodinkoneen

No esimerkiksi lähettämällä roskapostia, osallistumalla palvelunestohyökkäyksiin tai louhimalla kryptovaluuttoja. Kräkkeröityä kodinkonetta voi käyttää myös yhdyskäytävänä lähiverkkosi muihin laitteisiin, kuten tietokoneisiin, tulostimiin ja digibokseihin.

 

Sitten jos siirrytään hyötyosastolta puhtaaseen kiusantekoon, ylikuormittaa pääsulakkeesi, katkaista lämmitykset paukkupakkasilla tai peloitella lapsiasi juttelemalla heille älylaitteiden kautta.

Vastaa