Airfryer - hitti vai huti?

  • 5 November 2023
  • 11 kommenttia
  • 362 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Lueskelin tässä sähkönsäästökeskustelua ja siellä juteltiin Airfryeristä sähkönsäästäjänä. Itselläni on ollut tämä kovasti ystäväpiirissä kehuttu keittolaite mielessäni, joskos sellaisen hankkisi. Ajatus ruoan valmistamisesta ilman rasvaa kiehtoisi ja jos sillä onnistuisi sähköäkin säästelemään.  

Onko sinulla Airfryer käytössäsi? Mitkä ovat mielestäsi sen parhaat puolet ja mitkä taas niitä huonompia puolia, jos niitä on? Itselleni luulisin tärkeimmiksi kriteereiksi olevan laitteen helppo puhdistus, monipuoliset kokkausmahdollisuudet, riittävä koko 4-6 ruokailijalle ja hinta-laatu -suhde tulisi olla kohdillaan.

Mielläni kuulisin myös suosituksia jostain tietyistä malleista, joita olisi tällä hetkellä saatavilla. Joulupukille on nimittäin vielä kirje lähettämättä… 😉

 


 


11 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Joo siellä otin asian esiin ja hyvä ketjun avaus omaksi osaksi jos siellä ei ole käynyt katsomassa. Kaikkea en tähän toista joten koitan tiivistää noihin kysymyksiin( arvatenkin tietenkin olet tuolta jo keskustelun lukenut.

 

Parhaimpia puoli-  todella selvä sähkön säästö. - nopeampi kuin tavallinen uuni( ei pelkästää sen takia ettei tarvitse esilämmitää vaan muutenkin jonkin verran vielä nopeampi( tietenkin vertaan tavalliseen uuniin, kiertoilma uunit tässä melko samaa luokkaa).- helppo puhdistus.- terveellistä ruoan laittoa. - monipuolinen, koska on vähän kuin mikron ja uunin yhdistelmä.

 

Mitä tulee hinta laatuun niin itse ostin amazon de( kaveri osti perässä saman ja on myös tyytyväinen).  Siellä on valtava valikoima ja hyvin esitelty ja monessa laajat arvostelut asiakkailta joten voi lukea niitä ja katsoa mikä on yleisarvosana( miten enemmän arvioita sitä parempi).   Myöskin laite kuitenkin perus yksinkertainen joten en usko hirveästi olevan eroja laitteilla( tämä vain oma arvio, virheelliset kappaleet sitten erikseen mitä voi olla kaikilla).  Itse sain tarjouksessa 55 € saman kokoinen Suomessa noin 120€.

 

Miinusta ja tämä varsinkin sinun tapaukseen.   Koska 4-6 hengelle niin vaatii jo aika isoa laitetta, itsellä 6 L ja tämä ei olisi 4-6 sopiva( sanoisin omani 2-3, pitää muistaa laitetta ei saa tunkea täyteen koska silloin ilma ei kierrä siellä kunnolla).   Ja jos haluaa samaan aikaan kaikki valmiiksi noin monelle niin löytyy isompia mutta näitä jo vähän hankalampi löytää ja hinta nousee tietenkin.     Hyvä ruoan laittaja saisi varmaan asian toimivaan suunnittelemalla vaiheet oikein ja koska on joissakin todella nopea laite niin ei varmaan haittaisi laittaa parissa osassa sitten( ja lämmön alle odottamaan aikaisempi satsi).

 

Suosituksia vaikea antaa, laitteita tulee koko ajan lisää ja kauppoja on monia.    Mutta kuten sanoin laite perustaltaan aika yksinkertainen niin jollei laite ole viallinen niin aika samalla tavalla kaikkia toimii ( täysin oma mielipide ja tutkimalla paljon vertailua niin tästä päätelmä). Mutta vaikka olisi kuva Suomalaista suosia( tai isot elektroniikka  liikkeet kyllä  ulkomaisessa omistuksessa) niin voi suositella amazon de( eli saksan amazon) paljon sieltä tilannut ja palvelu hyvää ja valikoima todella laaja ja hinta laatu hyvää.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Olen harkinnut airfryeria, mutta ongelma kerrostalon keittokomerossa on tilanpuute jo nykyisellä kalustuksella. Toki keittiöremontilla saisi tehokkaampia ratkaisuja, mutta se ei tule tällä hetkellä kyseeseen. Varsinkin yhden hengen taloudessa olisi kätevä iskeä pieni määrä ruokaa airfryeriin uunin asemesta.

OBH Nordica, Philips, Tefal ja Electrolux ovat varmaankin perinteisistä merkeistä ne useiten esillä olevat. Halpakaupoistakin voi ostaa niiden omia merkkejä. Mistä on kokemuksia?

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Kertokaapa tyhmälle mitä eroa on tällä airfryerillä ja rengasvastuksella varustetulla kiertoilmauunilla (eli aidolla oikealla kiertoilmauunilla, ei millään ilman kierrätystoiminnolla varustetulla halpisuunilla)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Kertokaapa tyhmälle mitä eroa on tällä airfryerillä ja rengasvastuksella varustetulla kiertoilmauunilla (eli aidolla oikealla kiertoilmauunilla, ei millään ilman kierrätystoiminnolla varustetulla halpisuunilla)

Kiertoilmauunihan on kiinteästi asennettava laite ja tuo airfryer taas pöydän päällä pidettävä. Jos ei tarvitse valmistaa ruokaa monelle hengelle, niin airfryerilla säästää sähköä verrattuna tavalliseen sähkö/kierroilmauuniin.

https://www.suomela.fi/kodinkoneiden-sahkonkulutus-nain-paljon-sahkoa-kotisi-laitteet-kuluttavat/

 

Paljonko airfryer kuluttaa sähköä? Entä uuni?

Airfryer on varsin tehokas ruuan kypsentäjä. Työtehoseuran vertailun mukaan 650 grammaa uunijuureksia tarvitsee valmistuakseen noin 0,5 kWh, 200 gramman pakasteranskalaiserän kypsentäminen 200 asteen lämpötilassa 0,12 kWh ja 200 grammaa pakastekalapuikkoja noin 0,3 kWh.

Yhteensä kalapuikko-ranskalais-uunijuuresaterian valmistamiseen airfryerissä kului siis 0,92 KWh sähköä. Jos sama satsi olisi valmistettu uunissa, sähköä olisi kulunut vähintään 1,5 kWh, sillä uunia olisi pidetty päällä ainakin tunti.

Airfryeriä käyttäen säästyisi noin 0,58 kWh, mikä voi vaikuttaa pieneltä säästöltä. Mutta jos sen säästön nappaa talteen joka päivä ja kertoo tänä päivänä vielä melko edullisella pörssisähköhinnalla, säästöksi tulee vuositasolla useampi kymmenen euroa. Jos sähkö maksaisi 30 senttiä, säästö nousee jo reiluun 60 euroon.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Onpas työtehoseuralla tehotonta ruuanvalmistusta. Uuniin voi kaikki laittaa samalla kertaa, siis ranut, juurekset ja kalapuikot. Ja uunin ei todellakaan tarvitse olla tuntia päällä. Eikä uuni koko paistoaikana käytä jatkuvasti energiaa lämittämiseen, termostaatti katkoo virtaa vastukselta ettei ranut pala karrelle. Ilmeisesti tässä on käytetty vertailupohjana tavallista uunia, ilman kiertoilmatoimintoa. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Onpas työtehoseuralla tehotonta ruuanvalmistusta. Uuniin voi kaikki laittaa samalla kertaa, siis ranut, juurekset ja kalapuikot. Ja uunin ei todellakaan tarvitse olla tuntia päällä. Eikä uuni koko paistoaikana käytä jatkuvasti energiaa lämittämiseen, termostaatti katkoo virtaa vastukselta ettei ranut pala karrelle. Ilmeisesti tässä on käytetty vertailupohjana tavallista uunia, ilman kiertoilmatoimintoa. 

Ainakin kun on kiertoilmauunissa tullut tehtyä noita kaikkia, niin perunoilla menee ainakin noin puoli tuntia - 45min riippuen perunasta. Kalapuikot eivät yhtä pitkään uunissa voi olla, joten peltiä joutuu välissä ottamaan ulos tai toista peltiä sinne laittamaan. Välissä voi joutua puikkoja myös kääntämäänkin ja perunoita hämmentämään, joten uuni joutuu lämmittämään lisää.

Airfryer on varmasti hyvä talouksiin, joissa ei ole kiertoilmauunia eikä semmoista olla hankkimassa. Itselläni esimerkiksi vanha pattihella riittää paistamiseen ja keittämiseen. Moni kiertoilmauunin omistajakin on laitteen varmasti hankkinut. Olen kuullut, että lopputulos on likimain frittikeittimen tasoa esim. ranuissa. Siihen ei kiertoilmauunilla pääse, kun perunoiden pohjat jäävät väkisin kosteiksi. Tuossahan ilma kiertää joka puolella, myös tuotteiden alapuolella, jotka normaalisti olisivat peltiä vasten.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Ranut valmistuu kiertoilmauunissa noin 20 minuutissa, kunhan vaan laittaa lämmön lähemmäs 220C. Jostain kumman syystä ohjeissa annetaan aivan liian matalat lämpötilat. Esim halpis X-tra ranuissa oli kieroilmauunille 175 C lämpö annettu ja tavalliselle 200C. Onko sitten syynä, että erityisesti näissä kaupan merkeissä ranujen valmistajat vaihtuvat ja jokaisella on prosessi miten ranut on esipaistettu. Kokemus on osoittanut, että kiertoilmauunilla noin 220C on hyvä. En tiedä johtuuko uunin termostaatin epätarkkuudesta. Kääntely ei montaa sekunttia kestä, joten se ei uunin lämmitykseen kovin paljon vaikuta. 

Etätyöaikana kun on joutunut itse ruokaa tekemään, niin siinä on pikkuhiljaa löytänyt miten tulee omaan makuun parasta. Toki en syö ranuja edes viikoittain.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

En ole paljoa kaupan pakasteranuja valmistanutkaan. Nehän on esipaistettuja. Tarkoitin ihan perunasta lohkoiksi itse tehtyjä. Jotkin pakasteranut maistuvat aivan kauhealle. Taisi Lidlin punaisessa pussissa olevat olla niitä, jotka maistuvat maakelllarille.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +10

Kuten tekstissä mainitsin niin oma vertailu on tavalliseen uuniin minkä veikkaisin olevan yleisin uuni vielä ihmisillä. Ja myöskin tämä ei ole välttämättä 4-6 hengen talouden samanaikaiseen käyttöön. Mutta silti tehokas ja hyvä laite ja vaikka vertaisi kiertoilma uuniin niin silti säästää sähkössä( kuinka paljon niin sitä vertailua en voi tehdä kun on tavallinen uuni, mutta uskoisin eroa syntyvän myös kiertoilma uuniin). Tässä oma laskelma tuolta sähkönsäästö puolelta

( huom tavallinen uuni: Mutta jos oikein muistan kun tein kanan siipiä ja vertasin aikaisempaan uunilla tehtyihin niin ero aika hyvä. Uunilla oli ekana n. 25 min esilämmitys ja sitten siivet uunissa n. 25 min 250 astetta niin tämä vei sähköä n. 1,60 kWh ja sitten airfryer pelkkä lämmitys ( tässäkin voittaa ajassa ja tietenkin hinnassa tuon 25 min esilämmityksen) n. 22min ja vei n. 0,30 kWh ( n. viisinkertaisesti halvempaa) joten sanoisin aika iso ero ja tuota( eikä pelkät siivet vaan muutkin uuniruoat) tekee monta kertaa viikossa niin saa hinnan takaisin nopeasti.)

 

Jos on hyvä kiertoilma uuni ja on siihen tyytyväinen ja tekee todella isoja satseja keralla niin silloin ei välttämättä ole airfryer omaan käyttöön. Mutta on se monipuolinen( vähän yhdistää mikroa ja uunia) ja sähkönsäästö( on joko iso tai pieni on sitten kumpi uuni käytössä muuten) ja varsinkin pieneen talouteen hyvä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Totta, tarpeita on monia ja hyvä kiertoilmauuni on passeli suurempien erien valmistukseen.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Koska 4-6 hengelle niin vaatii jo aika isoa laitetta, itsellä 6 L ja tämä ei olisi 4-6 sopiva( sanoisin omani 2-3, pitää muistaa laitetta ei saa tunkea täyteen koska silloin ilma ei kierrä siellä kunnolla).

Olen jollain tasolla miettinyt airfryeria ja olen muun muassa tätä kokoasiaa pohdiskellut. Kertomasi perusteella kannattaa melkein ostaa suurin mahdollinen, mihin oma budjetti vain riittää. Kiitos tästä 😊

Vastaa