Entisen oman liittymänumeron kirjautuminen Telegramiin ja sen näkyminen yhteystiedoilleni

  • 10 March 2024
  • 4 kommenttia
  • 209 katselukertaa

Kunniamerkki +4

Muutama päivä sitten törmäsin tilanteeseen, jossa itselläni aikoinaan ollut numero kirjautui Telegramiin ja esiintyi siinä sitten nimellä “Kimmo Saunis joined Telegram”(vanha S-lahdella ollut numeroni). Samalla hetkellä tuon kirjautumisen kanssa poikani laittoi minulle viestiä, että hänellä näkyy Telegramissa “faija joined Telegram”. Minulle tuli aika “creepy” tunne tuosta.

En muista kuinka kauan tuon numeroni lakkauttamisesta aikaa, mutta varmasti siitä on jo pitemmälti. Siltikin jotenkin ihmetyttää tämä asia, koska kun esim. poikani näkee omassa Telegramissaan, että “faija liittynyt”, niin mahdollistaisihan se kaikenlaisen huijauksen, jos vaan tuo numeron nykyinen omistaja osaisi asiaa hyödyntää. Köyhä isä voisi vaikka pyytää tonnin lainan varakkaalta lapseltaan ja poika laittaisi sen mobilepayllä tulemaan.

Olen 2-30v käyttänyt kännykkää ja sinä aikana ollut aika monta numeroa ja lopetettu melkeen yhtä monta. Siltikään ei tällaista tilannetta ole vastaan sattunut, enkä ole keneltäkään kaveriltani/tutultanikaan kuullut samanlaista tapahtuneen.

Ajattelin ensin että soitan operaattorille, mutta eihän tässä vissiin mitään väärää ole sattunut, joten hylkäsin sen. Täällä nyt varmasti kuitenkin asian päälle ymmärtäviä, joten ajattelin täällä tällaisen asian esiin tuoda ja toivoa että joku valaisisi hieman tätä asiaa itselleni. 

PS nykyisessä luurissani on vielä tuo vanha numeroni, jota en ole näköjään poistanut, mutta esim. poikani luurissa ei tuota vanhaa numeroani ole enää ollut aikoihin.

PS2 toivottavasti joku sai selvää tästä “vuodatuksestani”..voin koittaa tarkentaa, jos herätti kysymyksiä.

 

--

Muokkaus katjane: Muokkasin otsikkoa "Vanha puhnumerosi ilmestyy verkossa" kuvaavammaksi, jotta aihe löytyy hauilla helpommin.

 


4 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Noinhan se on. Numero on kierrätetty ja uusi käyttäjä sitten ottanut sen käyttöön. Telegram taitaa vielä tunnistaa numerot yhteystietojesi perusteella siten, että jos on yhteystiedoissa tuo vanha numero tallennettuna, niin se näkyy sovelluksessa automaattisesti. Toki sen voi estää ja chatin poistaa, jotta se ei enää sitten kummittele. Minulla on ollut testikäytössä eräs Sauniksen liittymä tässä aivan viime viikkoina. Kovasti Vitaeprota ja Kalevaa jne yritettiin kaupata, yrittivät tavoitella jotakuta “Ville Virtasta (nimi muutettu”. Kummasti kyllä puhelinmyyjät osaavat ruveta soittelemaan numeroihin, vaikka ei itse sitä olisi antanut mihinkään, mutta edellisellä käyttäjällä on numero annettu vaikka mihinkä. Ikävintä on mahdollinen törkysisältö ja tietosuojaa rikkova sisältö. Siksi tekstareissa ei pitäisi koskaan välittää mitään erittäin kriittistä tietoa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Telegram toimi ilmeisesti samalla tavalla kuin WhatsApp, eli poimii numerolle nimen omista yhteystiedoistasi.

Eipä tuohon auta muu, kuin poistaa käytöstä poistunut numero omista yhteystiedoista. Sen jälkeen Telegram eikä WhatsApp eivät enää pysty yhdistämään numeroa vanhaan nimeen.

Kunniamerkki +4

Näinhän tämä homma varmaan menee miten tässä yläpuolella kerrotaan. Siltikin ihmetyttää hieman, koska esim. pojallani ei ole yhteystiedoissaan tuota vanhaa numeroani nykyisessä luurissaan, eikä ymmärtääkseni googlessakaan(hänellä taitaa olla iphone, enkä sen backupeista tiedä mitään). Ja kuten sanoin, niin en ole aiemmin asiaan törmännyt, enkä ole keneltäkään tällaista kuullut. Kun nyt kuitenkin numeroita on tuhansittain, sekä lopetettuja, että uusia, niin luulisi että samaa asiaa olisi joku toinenkin ihmetellyt. Vai väittääkö ihmiset tosissaan, että tuhoavat aina vanhan numeron jokaisesta mahdollisesta ilmestymispaikasta..pilvestä, googlesta, varmuuskopioista, kavereiden luurista jne.

 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Puhelimen osoitekirjan lisäksi Telegramissa on oma osoitekirja "contacts" jonne nuo tallentuvat jos sovelluksessa käyttäjän lisää kontaktiksi. Tuo tallentaa puhelinnumeron kontaktiin ja jos joku joskus rekisteröityy k.o numerolla, sovellus käsittääkseni tunnistaa sen ja ilmoittaa xxx liittyneen telegramiin automaattisesti. Yksityisyysasetuksissa voi säätää, kenelle puhelinnumero on näkyvissä. Oletuksena se on mielestäni kontakteille.

Vastaa