Kansantanssi ja kansanmusiikki


Kunniamerkki +9

Hei

Kesä on jo mennyt. Ainakin seuraavatnfestivaalit peruttin: Kaustisen kansanmusiikkijuhla, Pispalan sottiisi kesällä, Haapavesi folk ja Kihaus folk. Myös muita vastaavia on peruttu.

 

Minulla on kaksi uutista asiaan liittyen:

 

Pispalan Sottiisi korvattiin 18.-20.10. verkossa SottiisiMoves 2020 live streemeillä. Katsoin niitä ja antaen anteeksi teknisentoteutuksen kömmähdykset (huom suoria lähetyksiä) niirä kyllä kannatti katsoa. Kun kerran en päässyt kesällä festivaaleille, koska Pispalan Sottiisi Tamperella peruttiiin. Ne löytää osoitteesta sottiisi.fi.

 

Toiseksi, löysin sattumalta tiedon Facebook-ryhmästä, johon niiden ihmisten kannattaa liittyä, joita kansanmusiikki ja kansantanssi eli yleisesti sanoen ”folk” kiinnostaa. Sen nimi on @folksuomi.

 

Tässä viimeiset uutiset. Olen itse kiinnostunur ja seuraan tätä aihepiiriä. Tietenkin se on teidän nuorten juttu, mutta tehän tarvitsette myös katsojia ja kannistajia. Siihen vanhempi ikäpolvi oikein hyvin! 😀>


11 kommenttia

Kunniamerkki +9

Jos täällä olevia kiinnostaa katsoa Tampereen esityksiä sekä Pispalan Sottiisi-tapahtumassa että sen kanssa yhdessä järjestetyssä Lasten ja nuorten Tanssiralli ja Moves-katselmuksessa (Se on siis muuta tanssia kuin perinteistä kansantanssia.), laitan sinne johtavan suoran linkin, jos onnistun:

 

https://sottiisi.fi/etusivu/sottiisimoves-2020-srteamit/

 

 

Kunniamerkki +9

Tarkistin vielä, että streamit (videot) ovat katsottavissa vain 31.10.2020 asti. Jos haluatte siis katsoa niitä, niin tehkää se noin 10 päivän aikana.

 

Asialla ovat Suomen Nuorisoseurojen liitto ja Suomen Kansanmusiikkiliitto.

Kunniamerkki +9

Koska en saanut suoraa linkkiå.toimimaa, niin kokeilkaa sivua

www.sottiisi.fi/etusivu

 

Jos voisi kokeilla linkkiä kirjoittamisen aikana ennen viestin lähettämisrä, asia olisi helpompi. Onko se mahdollista? Nyt en pääse korjaamaan jo lähetettyä viestiä ja kirjoitusvirheitäni.

 

Katsoin itse juuri ohjelman Tampereelta videona.

 

@soittajaeino@  kirjoitti:

Koska en saanut suoraa linkkiå.toimimaa, niin kokeilkaa sivua
 

www.sottiisi.fi/etusivu

 

Jos voisi kokeilla linkkiä kirjoittamisen aikana ennen viestin lähettämisrä, asia olisi helpompi. Onko se mahdollista? Nyt en pääse korjaamaan jo lähetettyä viestiä ja kirjoitusvirheitäni.

 

Katsoin itse juuri ohjelman Tampereelta videona.

 

Moderaattori poistelee tyhjät viestit 😁> Linkkiä voit etukäteen testata  esimerkiksi selaimen toisella välilehdellä. Omaa viestiä voi myös kahden tunnin ajan muokata klikkaamalla viestin yläkulmasta kolmea pistettä ja valitsemalla "Muokkaa viestiä". Näin pääsee kirjoitusvirheet tai linkit jälkikäteen vielä korjaamaan. 

 

Ensimmäinen linkkisi tosiaan vie "ei löytynyt sivulle" ja jälkimmäinenkään ei tunnu vievän mihinkään. Mutta ainakin etusivulta https://sottiisi.fi/ pääsee katsomaan! Toivottavasti aiheesta kiinnostuneet päätyvät tänne keskustelemaan. Voisin tutustua itsekin aiheeseen kun musiikki aina sydäntä lämmittää. 

Kunniamerkki +9

Hei

Seuraava Samuelin Poloneesi järjestetään la 13.3 - su 14.3.2021 Helsingissä. Se toteutetaan verkossa virtuaalisena. Ohjelma on seuraava:

 

13.3. klo 13-17 Pelimanniparaati (ilmainen)

13.2. klo 19-21 Iltakonsertti ( hinta 10 e)

14.3. klo 13-15 Pääjuhla ( hinta 10 e)

On kolme tapaa hakea livestriimi:

1) Suomen Kansanmusiikkiliiton kotisivu, Tapahtumat, Pispalan Sottiisi 2021

2) Facebookissa ryhmässä @folksuomi kerrotaan suora linkki,

3) Suoraan Youtubessa hakusanalla „pelimanniparaati“.

 

Aikaisemmin vastaavat konsertit olivat nähtävissä jonkin aikaa suoran lähetyksen jälkeenkin. Esiintyjien nimet löytyvät em paikoista. Moni ei pääse kuitenkaan katsomaan niitä juuri tuona kellonaikana.

 

Aion itse katsoa lauantain ilmaiskonsertin hifi-kaiuttimen avulla.

 

 

Kunniamerkki +9

Tänään maanantaina alkoi Kaustisen kansanmusiikkijuhla. Paikan päällä on supistettu ohjelma ja rajoitettu katsojaluku. Sen sijaan virtuaalisesti on tarjolla paljon erilaista ohjelmaa.

 

Virtuaalisen juhlan osoite löytyy googlettamalla ja osoitteesta https://kaustinen.net

 

Osa ohjelmista on ilmaista ja osa maksullista. Juhlien viimeinen päivä on sunnuntai 18.7.

Olen itse menossa paikanpäälle yhdeksi päiväksi torstaina. Ostin etukäteen liput 3 konserttiin ja varasin yöpymispaikan.

Kunniamerkki +9

Ensi kesänä järjestetään 2 mielenkiintoista asiaa:

 

1. Pispalan Sottiisi on Tampereella 15. -  19.6.2022. Sen ohjelma on julkistettu. On kyse sekä suomalaisesta että ulkomaisesta kansantanssista. Pääesiintyjä on kansantanssiryhmä PRO Turusta. Lisätietoja saa osoitteesta sottiisi.net.

 

2. Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat järjestetään Kaustisilla 11. - 17.7.2022. Sen ohjelma julkistetaan huhtikuun aikana. Lipujen myynti on kuitenkin alkanut ja osa esiintyjistä on esittelyssä verkkosivuilla kaustinen.net. Olen itse menossa sinne vaimoni kanssa 2 päiväksi ja varasin hyvissä ajoin majoituksen sinne erääseen lomakylään lähiseudulle.

Kunniamerkki +9

Olin vaimoni kanssa Kaustisilla 2 yötä noin 20 km päässä Vimpelissä olevan lomakylän mökissä. Olimme torstain ja perjantain iltapäivän ja illan juhla-alueella. Sadekuurot eivät haitanneet, sillä olin aina sellaisen tullessa joko sisällä tai areenan katoksen alla. Mieleen jäivät erityisesti:

 

 - kanssatanssiesitykset, mm. Ottoset (Kaustinen) ja Polokkarit (Oulu)

 - kansanmusiikkiin sovitettu Morsiustaivas-kansanooppera Kaustinen- salissa

 - Tallari (Kaustiselta) ja Aimo Mässbacka (Vimpelistä) Pelimannitalon isossa tuvassa

 - Yökatrilli alkaen klo 0.05 Torstain ja Perjaintain välisenä yönä Areenalla katoksen alla

 - kansanlaulut useissa eri kokoonpanoissa laulettuna Soittosalissa

 

Olemme kokeneita Kaustisen kansanmusiikin juhlilla kävijöitä. Teimme etukäteen suunnitelman siitä, mitkä esitykset käymme kuuntelemassa ja milloin on kahvi- ja ruokailutauot. Sen ansiosta ehti kuulla konsertteja pitempään alusta loppuun asti ja valita useampia esityksiä.

 

Kuva 1 on juhlapihalta ja kuva 2 Pelimannitalon kahviosta:

 

Kunniamerkki +9

Seuraava Kaustisen Kansanmusiikkijuhla on 10. - 16. heinäkuuta 2023. Olen jo ostanut liput perjantaiksi ja lauantaiksi verkosta. Myös yöpymispaikka on varattu noin 10 km juhlapaikalta.

Toinen asia: Olemme menossa Tallinnaan nuorten laulu- ja tanssifestivaaliin pe 30.6. ja la 1.7.2023. Silloin on aiheena kansantanssin suuri näytös Kalevi-stadionilla. Aiomme katsoa näytöksen kaksi kertaa (kahtena peräkkäisenä päivänä). Sunnuntaina on vain kuorolaulua, joka olisi hienoa kuuneltavaa. Koska olemme kuitenkin käyneet jo kerran Tallinnan laulujuhlilla vuonna 2019, niin jätämme sunnuntain esitykset väliin ja palaamme silloin laivalla Suomeen. Ensi kesänä on varattu tarkoituksella lisäaikaa myös muihin turistikohteisiin Tallinnan alueella.

Kunniamerkki +9

Kävin Tallinnassa nuorten laulu- ja tanssifestivaaleilla. Matka onnistui hyvin. Ensimmäinen sade tuli sunnuntaina aamulla, kun matkustajalautta lähti Tallinnan satamasta. Olin kahdessa esityksessä: perjantaina illalla ja lauantaina iltapäivällä. Istuin vaimoni kanssa eri puolella stadionia näillä kerroilla, joten näimme erilaiset esiintyjäryhmät edessämme. Esitys oli sama molemmilla kerroilla.

Tallinnan turistikohteisiin tutustuminen jäi vanhaan kaupunkiin ja sen lähistöön. Emme jaksaneet kierrellä kauempana ja tapasimme vanhat virolaiset ystävämme torstaina ja se oli mukavaa.

Tanssijoita oli esityksessä yli 8000 ja kansanmusiikin soittajia useita satoja. Suurella videoruudulla näytettiin reaaliaikaisesti yksityiskohtia lähikameroilla ja tanssijoiden muodostamia kuvioita ilmasta kuvattuna koko esityksen ajan. Musiikin äänentoisto oli loistavan hyvä 8 eri puolille kenttää sijoitetun kaiutinryhmän ansiosta.

Otin valokuvan katsomosta käsin ja liitän sen tähän:

 

Tallinnan festivaaleilla nuorten suuri kansantanssiesitys vuonna 2023.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@soittajaeino Oli varmasti hieno kokemus, eikä kuviin saa vangittua läheskään kaikkea sitä tunnelmaa mitä paikan päällä oikeasti kokee.

 

Seuraavana kolkutteleekin sitten Kaustisen kansanmusiikkijuhlat. Taitavat alkaakin jo huomenna 10.7. Joskus nuorena tuli itsekin siellä oltua muutaman kerran. Siellä kyllä riittää katsottavaa koko viikoksi 😀

Vastaa