Avoin kuitu / kuituliittymän päätelaite

  • 21 August 2017
  • 7 kommenttia
  • 15 katselukertaa

Mikä päätelaite asennetaan avoin kuitu liittymässä? Onko hallittavissa itse esim. Siltaavaksi? 

 

Saako telian kuituliittymään julkisen ip:n?

 

thanks!


7 kommenttia

Päätelaitteen merkki ja malli voi vaihdella, mutta siinä on neljä sillattua LAN-porttia. Esim. WLAN:ia varten tarvitaan erillinen WLAN-reititin.

 

Telian kiinteissä kuluttajaliittymissä on vaihtuva julkinen IP-osoite.

Kiitti. Suunnittelu alueellamme avoimen kuidun suhteen on alkamassa ja alalla olevana kiinnostaa jo nyt suunnitella omaa verkkokonfiguraatiota, eli mitä ja miten sitten kun kuitu on mökissä. Vastaus kuulostaa hyvältä eli pystyn hyödyntämään jo olemassaolevat reitittimet (cat6 ja wlan) myös kun kuitu on kytketty. 

 

Mielenkiintoista että noissa telian liittymissä on valmiina julkinen ip. Eli tuokin on hyvä  tieto kun on noita vpn-virityksiä mitä tarvii jatkossakin. 

 

Hannu


HissiFin kirjoitti:


Mielenkiintoista että noissa telian liittymissä on valmiina julkinen ip. Eli tuokin on hyvä  tieto kun on noita vpn-virityksiä mitä tarvii jatkossakin.


 Operaattorit tyypillisesti käyttävät ei-julkisia (NATin takana olevia) ip-osoitteita vain mobiililiittymissä, kaikki operaattorit taitavat antaa kiinteisiin liittymiin 5 julkista ip:tä. Ja puhutaan nimenomaan vaihtuvista (dynaamisista) julkisista osoitteista, vakiona ei tule kiinteää (staattista) ip-osoitetta. Kiinteätä ip:tä ei Telialla taida saada kuin yritysliittymiin, kuluttajaliittymiin ei sitä saa edes lisämaksusta.

Jep, siksi sitten ddns.

Olisi tarve kytkeä  inteno xg6846 kuitupurkkiin  2 samanaikaista wlan reititintä  (LAN1 ja LAN2 portteihin) : 1 wifi kellariin ja toinen wifi yläkertaan. Tarvitaanko esim 5 porttinen kytkin kuitumodeemin perään vai voinko kytkeä LAN1:n yhden aliverkon ja LAN2:een toisen aliverkon ?

 

Onko muuta huomioitavaa ?    Kuitu on puhallettu ja intenon pääte asennettu, mutta liittymää ei ole vielä tilattu/aktivoitu. Intenon mukana toimitettu manual ei kerro asiaa ja esimerkeissä on vain 1 wlan reititin.

 

Kiitos tiedoista.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +16

@prelan@  kirjoitti:


Olisi tarve kytkeä  inteno xg6846 kuitupurkkiin  2 samanaikaista wlan reititintä  (LAN1 ja LAN2 portteihin) : 1 wifi kellariin ja toinen wifi yläkertaan. Tarvitaanko esim 5 porttinen kytkin kuitumodeemin perään vai voinko kytkeä LAN1:n yhden aliverkon ja LAN2:een toisen aliverkon ? Onko muuta huomioitavaa ?    Kuitu on puhallettu ja intenon pääte asennettu, mutta liittymää ei ole vielä tilattu/aktivoitu. Intenon mukana toimitettu manual ei kerro asiaa ja esimerkeissä on vain 1 wlan reititin. Kiitos tiedoista.


Tämä Inteno kuitupurkki on kytkin (siltaa vain yhteyttä eikä sisällä WLAN:ia), jonka perään tarvitset reitittävän reitittimien sillä sinulle tarjotaan enintään viisi (5) kappaletta julkisia IPv4-osoitteita, joten sinun pitää käyttää osoitemuutosta. Tämä tapahtuu reitittimellä. Aseta reititin tämän Intenon perään ja sitten kytke tästä WLAN reitittimet ylä ja kellariin niin sitten sinulla on 3x WIFI-tukiasemaa. Suosittelen siltaamaan yläkerran että alakerran tukiasemat niin ne ovat samassa aliverkossa ja siirtyminen tukiasemasta toiseen olisi saumattomampaa kun käytät vielä verkoissa samaa SSID:tä.  Markkinoilla on saumattomampaa vaihtoon tarkoitettuja ratkaisuja tarjolla. Näitä kutsutaan usein mesh-tukiasemiksi. 

Kunniamerkki +12

Jos kyseessä on gigabitin kuitu, kannattaa myös huomioida että läheskään kaikissa tarjolla olevissa laitteissa ei riitä reitityskapasiteetti täyteen linjanopeuteen, jolloin liittymä jää hitaaksi reitittimen takia. Ei tästä ole kauheasti aikaa kun joku ihmetteli juuri tätä, ja syynä oli huono kuluttajatason reititin.

 

Ainakin Ubiquiti EdgeRouter -sarjan laitteet ovat rautakiihdytettyjä ja pääsevät täyteen nopeuteen myös erilaisten palomuurisääntöjen kanssa. Lite-malli ei edes maksa paljoa ja sen saatavuus on hyvä.

 

100 Mbit kuidun kanssa ei ole yhtä tarkkaa, siihen käy reitittimeksi melkein mikä hyvänsä tarjolla oleva muovirutkutin tai jopa yhdistetty reititin+wlan tukiasema saattaa kelvata; tosin 100 Mbit nopeudenkaan toteutuminen wlanin yli ei ole lainkaan itsestäänselvää.

Vastaa