CGA2121 huono WiFi

  • 26 April 2022
  • 7 kommenttia
  • 216 katselukertaa

Kunniamerkki +3

Kotonamme on Telian kiinteistölaajakaista 100MB (kaapeli) ja käytössä CGA2121 Euro Docsis 3.0- kaapelimodeemi.

 

Aikaisemmissa yhteyksissämme ja muunmerkkisissä modeemeissa WiFi on toiminut koko huoneistossa ihan ok, mutta tässä nykyisessä WiFi toimii hyvin ainoastaan siinä tilassa missä laite on, esimerkiksi muissa huoneissa pätkii tai jumittaa jopa kokonaan. Esimerkiksi kipsilevyseinän takana keittiössä noin 4m:n päässä ei meinaa toimia WiFi millään. Tämä ihan päätelaitteesta riippumatta. Betoniseinän takana toimii huonosti. Väliovia ei ole huoneissa kiinni ongelmien aikana.

 

Onko tähän saatavana mitään paremmin toimivaa modeemia, etätyön tekeminen on oikeastaan mahdotonta muissa huoneissa.

 

TERO


7 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Kaapelimodeemien markkinat ovat suppeat. Huomattavasti helpompaa on, että käännät CGA2121:stä langattoman lähiverkon pois päältä ja kytket laitteeseen erillisen langattoman tukiaseman. Voit myös hyödyntää vanhoja hyvin toimivia laitteitasi tähän.

 

Jos vanhassa laitteessa on wan-portti, käännä CGA2121:stä langaton lähiverkko pois päältä, wlan off/disabled, ja aseta CGA2121 siltaavaan tilaan. Kytke CGA2121 lan-portista Ethernet-johto toisen reitittimen wan-porttiin.

 

Jos vanhassa laitteessa ei ole wan-porttia, varmista, ettei laitteen hallintaosoite mene CGA2121:n kanssa päällekäin. Toisin sanoen, jos vanhan laitteen osoite on sama eli 192.168.0.1, vaihda vanhan laitteen lan-osoite joksikin muuksi, esim. 192.168.0.2. Jos osoite on jo valmiiksi eri, sitä ei tarvitse vaihtaa. Tämän jälkeen kytke vanhan laitteen dhcp-palvelin pois päältä, DHCP server off/disabled. Mene CGA2121 hallintaanja kytke langaton lähiverkko pois päältä. Lopuksi kytke vanhan laitteesi ja CGA2121 lan-porttien välille Ethernet-kaapeli. Huomaa, että tässä vaihtoehdossa CGA2121 ei sillata.

 

Huawein mobiilireitittimien kanssa voi käyttää ainoastaan ensiksi mainittua tapaa. Ne toimivat vain ja ainoastaan, jos saavat itse toimia reitittimenä verkossa.

Kunniamerkki +9

Taloyhtiöni vaihtoi kaikkien asukkaiden laajakaistan Telialle. Saimme jokainen kaapelimodeemin Technicolor CGA2121, joka liitetään seinästä tulevaan kaapelitelevision seinäpistorasiaan haaraliittimellä niin, että toinen haara menee digiboksiin/televisioon ja toinen tähän kaapelimodemiin. 

 

Otin laitteen käyttöön eilen. Ensihuomioita:

 

- iPadin nopeus kasvoi vanhaan puhelimen pistorasiasta tulevaan wifi-laitteeseen verrattuna selvästi, joten se tuntui hyvältä.

- Kaapelitelevision kanavien ohjelmissa esiintyy hieman enemmän häiriöitä kuin aikaisemmin. Seuraan asiaa kauemmin. Kaapelitelevisiossa on ollut tätä ennenkin kuvassa häiriöitä satunnaisesti vaihdellen.

- Suurin yllätys tuli Windows 10/11-pöytäkoneen kanssa toimiessa. Ensivaikutelma oli, että sen toiminta hidastui aikaisempaan verrattuna. Telian verkkonopeustesti antoi sille selvästi huonomman tuloksen kuin iPadin vastaavassa testissä samalla (uudella) modemilla CGA2121. Pystyn työskentelemään, mutta joudun odottelemaan koneen vastauksia annettuihin käskyihin. 

- Lisätietona kerron, että vanha wifi-laite oli sijoitettu samaan huoneeseen pöytätietokoneen kanssa makuuhuoneeseen. Uusi modeemi on television takia olohuoneessa. Niiden välissä on vielä keittiö, joten välimatka piteni selvästi.

 - Vanha wifi-laite jouduttiin sijoittamaan makuuhuoneeseen samaan tilaan kuin pöytätietokone,koska sen asennuksessa selvisi: se ei toiminut muuten kunnolla asentajan antamien ohjeiden mukaan. Tuo wifi-laite on jo noin 7 vuotta vanha, joten en kaipaa sitä.

Kunniamerkki +9

Jatkoa edelliseen. Kokemus osoitti, että uusi kaapelimodeemi hidasti selvästi työskentelyä aikaisempaan taloyhtiön vanhaan wifi-verkkoon verrattuna. Erityisesti eron huomaa, jos kuuntelee työskennellessään taustalla musiikkia saman modeemin kautta.

 

Tein seuraavan kokeen.

Minulla on mökkiä varten hyvä liikkuvan laajakaistan modeemi 4G.Gateway-66D3 (Telialta sekin hankittu). Vaihdoin pöytäkoneen yhteyden kaukana olohuoneessa sijaitsevaan modeemin ja testasin nopeutta. Seuraavaksi irrotin liikuteltavan modeemin ja siirsin sen samaan huoneeseen kuin Windows-pöytätietokone, paljon lähemmäksi. Tulos oli se, että nopeus kasvoi noin kaksinkertaiseksi. Se on myös nopeampi kuin uusi kaapelimodeemi, josta on nyt puhe. Jos se oli olohuoneessa, näiden kahden nopeuksien välillä ei ollut merkittävää eroa.

 

Mitä tästä opin? Sen, että modeemin sijoittamisella huoneistoon on merkitystä.

Kunniamerkki +9

Jatkan edellisestä.

 

Kaapelimodemi on olohuoneessa ja Windows 11 -pöytäkone makuuhuoneessa. Niiden välissä on lisäksi keittiö. Uusi kaapelimodemi on (1) hitaampi kuin vanha ja (2) epäluotettavampi kuin vanha. Joskus verkkoyhteys katkeaa kokonaan kesken tärkeää työskentelyä. 

 

Uutena asia sen lisäksi on sillä ominaisuus häiritä kaapelitelevision katsomista. Voin tosin vielä tarkistaa tv-kaapelointia, joka on pitkä kaapelitelevision sisääntulopistorasiasta digiboksiin ja televisioon. Matka on ison huoneen toisesta nurkasta vaatapäiseen nurkkaan. Minulta katosi modemin takia 3 ilmaista kanavaa: MTV3 HD, TV5 HD ja France24. Onneksi olen katsonut niitä harvoin.

 

Mökillä on Telialta hankittu liikkuva laajakaista, joka on ollut nopea ja luotettava. Kun tuon sen syksyllä kaupunkiasuntoon, niin käytän sitä wifi-oletusverkkona kaapelimodemin sijaan. Silloin asiat korjaantuvat, mutta taloyhtiön minulle hankkima Telian kaapelimodemi jää silloin vain kesällä noin 4 kk käytettäväksi. (Asun käytännössä koko kesän mökillä, joten käy se näinkin.)

 

Loppupäätelmä on, että en suosittele kenellekään kerrostalossa asuvalle wifi-kaapelimodemia.

 

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Nyt kyllä tuli aika rankaa yleistämistä, että wifi-kaapelimodeemi ei sovellu kerrostalossa asuvalle. Itselläni on rivitalossa ollut kaapelimodeemiyhteys ainakin vuodesta 2015 ja käytössä oleva ikivanha Ciscon modeemi on ollut käytössä lähes kokoajan. Tuon Ciscon modeemin wifi on heikko ja ei vastaa tämän päivän tarpeita. Olen hankkinut erillisen reitittimen ja kaapelimodeemin yhteyteen ja kattavuusongelmia ei ole. Ulkona on tosin hieman heikko wifi, kun talo on betonista. Kyllä kaapelimodeemiyhteys hakkaa mennen tullen nämä mobiiliviritykset. Minulla tulee täydet nopeudet, oli kellonaika mikä tahansa, keli ulkona mikä tahansa. Mobiililla ei näin varmaa yhteyttä pysty muodostamaan. Operaattorit vaan myyvät halpoja kaapelimodeemeja, joissa esim. wifi ei vastaa tämän päivän vaatimusta.

 

Tuohon TV-kuvan häiriöihin kannattaa ihan ensimmäisenä kokeilla pyöräyttää antennijohtoa liittimissä. Tämä on korjannut monesti kun kanava ei ole näkynyt. Kaapelimodeemi ei sinänsä kadota TV-kanavia, mutta aikoinaan tallentava digiboksi kadotti kanavia ja antennijohdon pyöräyttäminen liittimessä auttoi. Lienee liitin ollut hapettunut. 

On myös mahdollista että taloyhtiössäsi on ikiwanhat antennirasiat eikä antenniverkkoa ole saneerattu vastaamaan tätä päivää. Tämäkin voi aiheuttaa ongelmia.

Kunniamerkki +9

Saman taloyhtiön asukkailla kokemukset vaihtelevat. Osalla ei ole ongelmia, mutta joillakin muillakin kuin minulla on.

 

Jos pöytätietokone olisi lähellä kaapelimodemia, siihen saisi tietoliikennekaapelilla suoraan vedettyä yhteyden. Sitä neuvottiin tekemään asuntoyhtiön taholta. Tuo on varmasti totta.

 

Jos digiboksi ja televisio olisivat kaapelimodemin vieressä, niin TV kanavia ei katoaisi. Joillakin tässä talossa on niin, eikä kuvaongelmia heillä ole televisiossa. Melko pitkä jatkokaapeli on minulla se ongelma. 

Kunniamerkki +9

Minulla oli vaikeuksia Telian kaapelimodeemin kanssa, kuten kerroin. Syynä oli ilmeisesti suuri asunto, pitkä etäisyys modeemilta tietokoneelle ja vanhan talon paksut väliseinät. Lisäksi minulla on kaapelitelevision signaalin tulopisteestä televisioon noin 10 metrin yhteyskaapeli huonejärjestelystä johtuen. Oma tv-signaalinvahvistin on tietysti antennipistokkeessa, muuten televisio ei toimisi.

Ratkaisin asian syksyllä varastoimalla kaapelimodeemin pois käytöstä ja ottamalla käyttöön Telialta hankkimani liikkuvan laajakaistan. Se oli hankittu kesämökkiä varten. Sijoitin tuon  kannettavan wifi-laitteen lähelle tietokonetta.

Viime talvi meni tyydyttävästi, koska (Telian) kaapelimodeemin aiheuttamat häiriöt (Telian) kaapelitelevision kanavilla jäivät pois. Liikkuva laajakaista aiheutti tosinaan käyttökatkoja, jotka uskon johtuneen pitkästä välimatkasta wifi-laitteen ja kannettavan tietokoneeni (iPadin) välillä. Tärkeintä oli, että Windows -tietokoneeni toimi hyvin ja luotettavasti, koska kannattava modeemi oli samassa huoneessa kuin tietokone.

Telian liikkuvalle Huawei B535-232 /4G - laitteelle olen mitannut seuraavia nopeuksia eri puolilla kotiani: 

Lataus =  vaihdellen  20 … 30 Mbps

Lähetys = vaihdellen 5 … 14 Mbps

Vastaa