Digiboksin tietoliikenneportti

  • 10 November 2021
  • 1 kommentti
  • 2 katselukertaa

Minulla on Telian 1000Mbps valokuitu -sekä laajakaista ja Telia X2-modeemi, johon on liitetty Arrisin VIP5305W UHD-digiboksi. Digiboksin tietoliikenne portti(LAN) on varustettu vain 100Mbps. Onko teillä jo uudet samanmalliset digiboksit varustettu 1000Mbps -portilla? Jos ei, niin onko tulossa sellaista päivitystä?

 


1 kommentti

Kunniamerkki +12

Ensinnäkin valokuituliittymissä ei käytetä modeemia, itse liittymä pitäisi tulla suoraan kuidulla tai sitten Ethernet-portista, jotka kumpikaan eivät perustu modeemiin. Jos modeemia tarvitaan, herää kysymys että onko kyseessä aito valokuitu vai kenties kaapelinetti/VDSL, jolloin valokuitu loppuu talojakamoon yms. Tämän erottaa siitä että modeemista lähtee joko perinteinen piuha puhelinrasiaan tai vaihtoehtoisesti antennikaapeli antennipistorasiaan. Ainakin DNA myy kaapelinettiä valokuidun nimellä (huijausta), mutta mielestäni Telian ei pitäis harrastaa sitä, ellei sitten tilanne ole muuttunut.

 

Sensijaan valokuituliittymässä tarvitaan reititin. Sen voi hankkia itsekin, jos operaattorin tarjoaman reitittimen ominaisuudet eivät riitä/miellytä. Tällöin saa juuri sellaisen kuin itse haluaa ja halutunlaisilla porteilla. Esimerkiksi itselläni on Ubiquitin Edgerouter ERpro8 19" räkkimallin reititin, jolla pystyn luomaan 7 erilaista lähiverkkoa. Telian oma netti-tv saattaa kuitenkin vaatia Telian oman reitittimen, muistelisin että joku oli yrittänyt saada sen toimimaan jollain omalla reitittimellä mutta ei onnistunut. Sinänsä tekniikan puolesta se voisi toimia millä vain reitittimellä, niin muidenkin operaattoreiden netti-tv:t toimivat.

 

Gigabitin verkkoliitännän tarve digiboksissa riippuu boksin ominaisuuksista ja eniten siitä, montaako käyttäjää digiboksin halutaan palvelevan yhtä aikaa. Onko boksissa oma kovalevy, jonka tallenteita voit kopioida / katsella tietokoneilla, puhelimilla tai tableteilla? Voiko digiboksilta striimata esim. antenniverkon livelähetyksiä em. laitteille?Jos näin, niin seuraavana arvioidaan, montako käyttäjää boksia yleensä käyttäisi yhtä aikaa. 100 Mbit/s verkkoliitäntä riittää hyvin 1...2 yhtäaikaiseen striimaukseen / tallenteen katseluun, samaan aikaan kun kolmas käyttäjä katsoo suoraan digiboksilta ja siihen kytketystä televisiosta. Jos yhtäaikaisia käyttäjiä halutaan enemmän tai tallenteiden kopiointi boksilta muualle pitää olla nopeaa ja saumatonta, tarvitaan gigabitin verkkoliitäntä. Esimerkiksi VU+ Ultimo 4K digiboksissa on gigabitin verkkoliitäntä ja siihen saa maksimissaan muistaakseni 16 viritintä. Tällainen boksi palvelee helposti suurperheenkin yhtäaikaiset katselutarpeet.

 

Sensijaan jos boksi ei palvele kuin yhtä käyttäjää kerallaan eli katselet sillä boksilla vain yhdestä televisiosta netti-tv pohjaisia palveluita, et tee gigabitin verkkoportilla yhtään mitään. Netti-tv palveluiden datavirrat ovat niin pieniä että normaali 100 Mbit/s verkko riittää enemmän kuin mainiosti, jopa UHD sisällöille. Monessa muussakaan laitteessa joka on ajateltu käytettäväksi tällä tavoin ei ole gigabitin verkkoliitäntää eikä välttämättä edes kiinteää verkkoliitäntää laisinkaan, voi olla pelkkä wlan.

Vastaa