Hybridilaajakaista ja etäkäyttöyhteydet?


Kuinka ja millä ohjelmalla hybridilaajakaistassa kiinni olevaan tietokoneeseen saisi vakaan ja toimivan etäkäyttöyhteyden?

Chrome-etäkäyttöyhteydellä, kun kokeilee, niin yhteyden saattaa saada hetkeksi muodostettua, mutta yleensä etäkäyttöyhteys toimii ainoastaan muutaman sekunnin normaalisti ja sen jälkeen hidastuu tai katkeaa kokonaan. Teamviewerilla en ole ainakaan vielä onnistunut saamaan etäkäyttöyhteyttä hybridiliittymässä kiinni olevaan koneeseen ollenkaan?!

Aikaisemmin perinteisellä 4G-mobiililaajakaistalla ja ZTE-modeemilla Chrome- ja Teamviewer-etäkäyttöyhteydet toimivat kyseiseen koneeseen ongelmitta.


11 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +7

Kyllä tuo Teamviewer tuntuu toimivan. Mihinkään selainpohjaiseen en luota ja ei ne oman kokemuksen mukaan taho toimia.

Itse siirryn pikkuhiljaa tightvnc:n käyttöön, laitan dy.fi päivittämään ip:n ja aukasen portin reitittimestä, ei välttämättä toimi jos modeemi käynnistyy ilman kiinteää laajakaistaa. Löytyy jokin muu paljon ilmaisempi teamviewerin korvike, en kyllä muista sen nimeä.

Etäkäyttöyhteyksien toimimattomuus tässä Telian hybridilaajakaistayhteydessä selvisi. Johtuu ADSL-puolen onnettomasta max. 1Mbits upload speedistä. Kun ADSL-piuhan nykkäisee pois seinästä, niin etäkäyttöyhteydet alkavat toimimaan normaalisti. PING vaan putoaa ADSL-yhteyden kanssa saadusta n.20ms:stä 4G-mobiiliverkolle tyypilliseen yli 30ms:tiin. ☹️> Datasiirtonopeudet kuitenkin säilyvät käytännössä lähes samana, kuin ADSL:n kanssakin.

No, Telia lupasi yrittää päivittää lisää hönkää tämän alueen ADSL-liittymien 25/1Mbits nopeuksiin alkukesään mennessä, koska myöskään esim. Skypellä ei voi saada hyvää videokuvaa lähetettyä tästä hybridiliittymästä ADSL:n päällä ollessa, kun hybridijärjestelmä ei tunnu osaavan oikeasti jakaa kunnolla upload -kuormaa ADSL- ja 4G-verkoille. 😪> 

 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +7

Jotassain muussa on kyllä vikaa jos megan lähetysnopeus ja teamviewer yhteydet katkeaa. 0,256 yhteydelläkin toimii Teamviewer hyvin, oiskohan joku liian raskas asetus teamviewerin asetuksissa päällä tai jos vaikka nopeuden vaihtaisi laadun edelle? Toki alkaa tuo teamviewer olemaan nykyään jo vähän turhan raskas ohjelma, jos vaikka joku 4k näyttö koneessa. Ainakin jossain vaiheessa kattelin erään hybridi modeemin ADSL kättelynopeutta niin se oli 23/2 vaikka oli 8M myyty, todella tyytyväinen voi olla.

Eikö se ollut niin, että vain TCP paketit hybridi osaa jakaa ja taitaa Skype käyttää UDP paketteja videolle, niinkuin moni muukin ohjelma.

Telia on siis rajoittanut ADSL-puolen nopeudet 25/1Mbits tasolle alueella ja käytännössä antaa ADSL-puolella vaan max.20/1Mbits. Hybriditilassa nettiyhteys antaa parhaimmillaan, aikaisin aamulla tai aamuyöllä, lähes nimellisen nopeutensa eli jopa lähelle 100/50Mbits, jos 4G-mobiiliverkon puolella ei ole ruuhkaa. Chrome-etäkäyttöyhteys ei kuitenkaan tunnu osaavaan käyttää ADSL- ja 4G-puolen yhteenlaskettua upload speediä, vaan käyttää ainoastaan tuota ADSL-puolen 1MBits uploadia, joka ei ainakaan omassa käytössä nyt näytä riitävän. Etäyhteyskoneesta on etäyhteyden aikana hieman muutakin liikennettä ulospäin, mutta ei kovin paljoa.

Teamvieweriä en ole edes vielä saanut tämän Hybridiliittymän kanssa toimimaan, kun ei oikein ole ollut aikaa siihen vielä paneutua.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +12

Hybrid-tilassa tosiaan vain TCP pohjainen liikenne kulkee molempia putkia pitkin MPTCP ratkaisulla. UDP liikenne kulkee vain kiinteän kaistan kautta. ADSL-liittymän päälle rakennetut yhteydet voivat aika herkästi mennä tukkoon tuon 1Mbit/s lähetysnopeuden vuoksi jos UDP-liikennettä tulee runsaasti.

Seurailin hetken aikaa etäkäyttöyhteyden kautta (pelkkä 4G-yhteys päällä hybridissä, kun sillä vaan tosiaan etäyhteys toimii) upload-liikennemäärää omassa käytössäni, kun etäkäyttöyhteyden aikana lähinnä pelkästään kryptovaluutan louhinnat pyörivät, niin upload piikittää välillä hetkellisesti yli 2Mbits, mutta keskimäärin pysyy 0,5Mbits tasolla. Näköjään kuitenkin nuo yli 2M piikitykset ovat liikaa ADSL-puolen 1Mbits maksimille ainakin Chrome-etäkäyttöyhteydelle. 🤔>   

Onneksi @KaPetri  teiltä Telialta luvattiin nopeudennostoa tämän kohteen ADSL-yhteyksien puolelle toukokuun alkuun mennessä, kun etäisyys runkolinjan keskittimelle on vaan 130m taloyhtiöstämme, niin ELTEL:n asentajankin mukaan ADSL:ssä olisi vielä paljonkin nostovaraa tässä kohteessa. 👍> 


 


Edit HannaMarikaL: Lisätty tägäys

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +12

Tuohan onkin hyvä juttu! Siellä siis vaihdetaan VDSL2 kyvykkyys keskukselle tai taloyhtiön liittymät siirretään keskuksella korteille, jotka tukevat VDSL2 tekniikkaa.


Sitten lähtevää kaistaa saadaan parannettua 10Mbit/s nopeuteen.


Sama juttu tapahtui vastikään omalla hybridikaistalle ja muutos on kyllä näin etätyöskentelyn kannalta mieleinen. 

Kiitos teknisestä selostuksesta! Tuota en tiennytkään, että miten muutos tullaan teknisesti toteuttamaan, kun Telialta tuli eilen vaan tekstiviesti useiden keskusteluiden jällkeen, että nopeutta tullaan nostamaan ja "tämä nopeus on mahdollista päivittää, mutta vaatii päivitystyön keskukselle."

Osaatko sanoa, että nouseeko ADSL:n download speed tuollaisessa päivityksessä nykyisestä max. 25Mbitsistä? 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +12

Kyllä myös liittymän latausnopeus muuttuu samalla. Jos matka keskukselta taloon on vain 130 metriä voidaan tällöin 100/10 VDSL profiilia lähteä tarjoamaan liittymälle. Olettaen että kupari keskukselta pistokkeelle hyvässä kunnossa.

Tuo 100/10 kuparin puolella + 4G:n lisäys olisikin jo todella hyvä nopeus itelle tähän työ- ja loma-asuntokohteeseeni. 👌> Kotosalla onkin jo Elisan (ex-PPO) kuitu ollut about 10v. ajan. 👍>

Vastaa