IP osoitteet HOAS asunnossa - Kodin Netti valokuitu

  • 11 August 2016
  • 3 kommenttia
  • 48 katselukertaa

En ole ihan varma mistä aloittaa, ja olen asunut jenkeissä sen verran kauan että tarvittavaa teknistä sanavarastoa tämän selittämiseen ei saata edes löytyä multa suomeksi...

 

....mutta olen juuri muuttanut HOAS asuntoon Espoossa ja meillä on ilmainen Sonera Kodin Netti valokuitu liittymä, olen liittänyt Asus DSL-N14U langattoman reitittimen/modeemin seinään, ja netti toimii kyllä ilman mitään säätämistä tietokoneilla, mutta yhteyttä ei saa pleikkariin eikä chromecastiin, enkä pääse reitittimeen kirjautumaan ip-osoitteen kautta 192.168.1.1 paitsi jos kytken sen suoraan tietokoneeseen ja otan reitittimen yhteyden pois seinästä.

Jos tietokoneelta katsoo ip-osoitteita niin reititin väittääkin olevan joku 88.88.x.x jos se on seinässä kiinni, eikä siitäkään osoitteesta tietenkään pääse siihen käsiksi nettiselaimen kautta. Eli taloyhtiössä on joku toinen reititin (kai?) joka jakelee kaikille asunnoille nettiä, ja kaikki ip-osoitteet tulevat sen kautta eikä oman reitittimen.... eikö? Olen päätellyt että tästä ip-häslingistä johtuu se etten saa muita laitteita ottamaan yhteyttä nettiin.... mutten oikein ymmärrä näitä asioita tarpeeksi hyvin. 

 

Osaako joku selittää tai neuvoa mitä täällä tapahtuu ja voinko tehdä asialle mitään niin että oma reititin jakelisi ip-osoitteet omiin laitteisiini? 


3 kommenttia

Tuo 88.88... osoite on ulkoverkon IP, eli julkisessa verkossa oleva ip-osoite.


Tuleeko sinulle netti asuntoon Ethernetiä pitkin, eli et ole kytkenyt modeemin adsl-piuhaa seinään?


 


Tuo laitehan on ensisijaisesti modeemi, ja toissijaisesti reititin ja tukiasema. Jos sitä käytetään modeemina, niin siinä on palomuuri sekä NAT-toiminnallisuus joka eristää sisäverkon julkisesta internetistä. Silloin myös LAN- ja wlan-yhteydet saavat sisäverkon ip-osoitteet käyttöön.


 


Nyt vaikuttaisi siltä, että olet kytkenyt tuon soneran liittymän laitteen Ethernet-liitäntään (LAN1-4, jolloin laite jakelee reitittävässä tilassa julkisen verkon ip-osoitteita laitteille suoraan Soneran dhcp-palvelimen antamana. Toisin sanoen, kaikki laitteesi ovat siis suorana julkisessa netissä kiinni.


 


Purkissa pitäisi olla kyllä DHCP-toiminnallisuus, eli se jakaisi liitetyille laitteille sisäverkon ip-osoitteita. MUTTA, tässä on ongelmana se, että en nähnyt käyttöohjeessa mainintaa siitä, onko joku LAN-porteista määritetty Ethernet Uplinkiksi / WAN-portiksi. Jos ei ole, niin reititin yrittää lähettää sisäverkon ip-osoitetta myös Soneran verkkoon päin, joka voi aiheuttaa ikäviä ongelmia....

Jep ihan veikkasit oikein – eli on ethernet piuhalla kiinni seinässä, eikä WAN porttia ole erikseen... tällä hetkellä LAN1 portin kautta suoraan seinässä kiinni.

 

Onko siis mitään tehtävissä vai onko vain väärä laite tähän hommaan? Jossain luin netissä että jos sen saa AP moodiin niin se saattaisi toimia ihan vaan reitittimenä, mutten siitäkään ymmärrä tarpeeksi että olisin varma. Meinasin ainakin yrittää... ainoana vain se ettei tän asetuksia nyt voi ip ongelmien takia muokata samalla kun on netissä kiinni, ja AP moodiin pääsy näköjään tarvii setup kohdassa ainakin yhteyden :(

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16

Taitaapi olla ihan väärä laite tähän hommaan. ADSL modeemisi on niin halpa ettei osaa käyttää LAN1 porttia edes WAN porttina. Suosittelen elektroniikka kauppaan menemään ja etsimään langaton reititin. 

Vastaa