Skip to main content

Mitkähän ovat Soneran Kodin Netti Plus 8-20Mbit/s liittymän latauskaistanleveys sekä lähetyskaistanleveys ?

ADSL maksimilatauskaista on 24Mbps ja lähestyskaista 1Mbps Soneralla. Valokuituliittymissä lähetyskaista voi olla 2Mbps myös.  



 



http://www.sonera.fi/tutustu+ja+osta/nettiyhteydet/kodin+laajakaista/


Nyt täytyy pikkuisen "hifistellä" :smileyhappy:

 

Kaistanleveys ei ole sama asia kuin tiedonsiirto eli bittinopeus!

Jotta voidaan siirtää tietty bittinopeus tarvitaan siihen, vastaavasti tietty kaistanleveys. Bittinopeus riippuu useista tekijöistä ja esim. käytetty koodaus/modulointitekniikka hyvin merkitsevä kaistanleveyden lisäksi.

 

Varmaankin kysyjä nimenomaan tarkoitti noita lataus ja lähetysnopeuksia ja siihen vastaus tulikin.

Mikäli näitä kaistanleveyksiä jotenkin vielä pohtii, niin niillä on käytännön osuus siihen, mihin nopeuksiin yhteys pääsee. ADSL-tekniikassa 24Mbit/s yhteys edellyyttää kaistanleveyttä aina n. 2MHz:iin asti ja vastaavasti nuo 100Mbit/s VDSL-yhteydet n. 10MHz:iin asti. Tuo käyttökelpoinen kaista sitten jaetaan eri siirtosuuntien (lataus ja lähetys) kesken määrätyllä suhteella.

 

Kuituyhteyksissä on kaistanleveyttä niin paljon, että sillä saisi aikaan kuluttajalle huimia nopeuksia niin haluttaessa. Nopeus ei niissä siis rajoitu kuidun kapasiteettiin vaan ne rajoitetaan ihan muista syistä.

 

ps. lisätään vielä sen verran, että puhelinparikaapelin siirto-ominaisuudet mm. juuri tuon käytetyn maksimi kaistan vuoksi on syynä siihen, ettei saada suuria nopeuksia. Puhelinkaapelia ei ole tarkoitettu suurien taajuuksien siirtämiseen, joten tuo n. 10MHz taajuus alkaa olla maksimi mitä voi siirtää (VDSL).

Sitävastoin ethernet parikaapeli on jo lähtökohtaisesti suunniteltu huomattavasti korkeampien taajuuksien siirtoon esim. CAT6 ylärajataajuus on 250MHz. Lisäksi 4-paria käytössä rinnakkain, niin päästään noihin nk. Gigabitin verkkoihin.


En ainakaan olettaisi että kukaan oikeasti kysyisi kaistanleveyksiä vaan tiedonsiirtonopeuksia. Harvoinpa tällä on mitään väliä normaalille käyttäjälle. Mutta  toit kyllä tietopaketin jos se oli tarpeellista.


Aivan, kuten aloitinkin kommenttini hifistelyn merkeissä.

Ihan vaan oli pakko ...... ei voi mitään. Ei sitä pitänyt vakavasti ottaakaan.


Vastaa