Kuitukaapelimylläkkä paisuu..


"Homma painettiin idioottiasiakas-leimalla roskakoriin"

On todella hyvä, että operaattorien haluttomuudesta myydä kuitua on noussut tiukka keskustelu Kauppalehdessä. Uutisia iheesta on levinnyt myös muihin medioihin. Operaattorien kommentit ovat tähän mennessä olleet lähinnä väistelyä. Myös Ficom (operaattorien edunvalvonta yhdistys). Julkaisi lausuman, että kuitua on paljon mutta kun ei ole kysyntää.. Tämän on naurattanut monella taholla. Kyllä ongelman on ollut täysin päinvastainen kysyntää ei ole koska ei ole tarjontaa. Operaattorien myyntiponnistukset ovat lähes 100% kuluttajapuolella siellä mistä saa helpoiten ja vähimmillä investoineilla rahaa. Eli mobiilit verkot. On melkoista asiakkaan vähättelyä edes väittää muuta.

Siis fakta on, että kenenkään vastuulla ei ole myydä kuitua 25 asuntoa pienemmälle talonyhtiölle. Tämän koon alle jää kuitenkin 1,5 miljoonaa kiinteistöä. Onko operaatorit todellakin kuvitelleet, että nämä hoidetaan täysin mobiililla ?!:@

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/kuitukaapelimyllakka-paisuu---homma-painettiin-idioottiasiakas-leimalla-roskakoriin/XCFLSEQB

 

Soneralle kuitenkin siitä hatun nosto, että ovat tehnee jotain kuten www.avoinkuitu.fi


T: Tuokki


14 kommenttia

Kunniamerkki +16

Tai oletko ajatellut että sellaisen infran pitäminen on kallista koska kuluttajalta ei nyhtäistä sitä 50€/kk kuitenkaan? Kysymys monesti että kun rakennetaan omakotitaloalueelle niin kuinka moni asukas täältä ottaisi sen valokuidun? Ekaksi pitäisi maksaa 1-2K€ avausmaksu. Tämä ei taida monelle käydä oikein ja kyllä se vaan on että uuden infran suunnitelu ja toteutus maksaa. Sitten ton päälle maksaa 50€/kk valokuitu. 

 

Totuus on että suurinosa käyttäjistä ostaisi silti sen 20€ 4G yhteyden kun se useimmissa alueissa toimii. Toki on näitä missä pahasti ruuhkaantunut ja niitä tulee lisää. Operaattorien panostus on lisätä enemmän taajuuksia sitten aikanaan. 

 

Aikoinaan pienet operaattorit vetivät puhelinkaapelit tai noh puhelinyhtiöt eli nyt on taas varmaan aika uudistaa että pistäisi syntyä näitä pieniä yrityksiä jotka rakentaa kuituja. Näin on tapahtunut mutta myös se ei ole pelkästään operaattoristakaan kiinni koska ei tämä projekti ihan pikkujuttu ole. Minusta kunta pitää olla mukana tässä koska kyllä se muuttaa kuntaakin jos sielä valokuitu on. 

 

Kysyntää on minusta alueilla kyllä mutta onko tarpeeksi että sinne lähdetään vetämään kuitua kun sinne pitää rakennuttaa runkoverkot niin että se jaksaa sen jokaisen 100Mbps linkit vetää  ihan varmasti vs 4G tukiasema johon vedetään vaan 1Gbps linkki. Algron28 kirjoitti hienosti tänne: https://bbs.io-tech.fi/threads/suomi-kuituyhteyksien-kehitysmaa.8995/page-2#post-268656

 

--

 

Itse olen mukana kehittämässä yhteys ideaa PK yrityksille hyvin pienelle alueelle jossa ei ole muita kuin 3/4G yhteyksiä saatavilla ja tänne alueelle voidaan oman runkoyhteyden takia. Mutta alueella jossa ei ole omaa infraa ja se että lähdetään oikeasti rakentamaan vaatii jo suurempaa suunnitteluja sekä lupia kaikkialta joka ei ole ilmaista hommaa. 

 

---

 

Tiedän asuinalueen jonne tuotiin kuituja kahdelta operaattorilta ennen 2010 lukua puhelinkaapelin tilalle ja tälläkään hetkellä veikkaan että 30% eivät koskaan ottaneet kuitua käyttöön eli se on siinä tyhjän panttina jossakin talon kulmalla tai tontin kulmilla. Avausmaksu oli silloin 900€ joka on suht halpa jos nyt ajatellaan yleisellä tasolla mutta useimmille se on aivan liikaa. Silloin ei ollut edes 4G yhteyksistä tietoakaan vaan 3G oli kokoalueella vain tarjolla. 

 

Sitten on alueita kun operaattori toimittaa kuidun ja taloyhtiö joka kunnan omistuksissa päättänyt ettei kuitua otetaa heillä käytöön. Kuitu nököttänyt jo useita vuosia talon seinän vieressä. Tuttava sattumalta asuu tässä ja nyt joutuu käyttämään 4G:tä koska kunta ei halua kuitua sisälle asti.  Eikä pelkät kunnat, useimmissa taloyhtiössäkään ei välttämättä haluta ottaa koska se kustantaa varsinkin jos taloyhtiön hallituksessa on vanhempaa väkeä jotka eivät tarvitse.

 

---

 

Eli en lähtisi nyt syyttämään suoraan operaattoria koska yritys kyseessä joka tekee voittoa. Se että meillä on nämä rajattomat ja suht nopeat mobiiliverkot mitä maailmalla on jotka vielä hinnoiteltu niin alhaisiksi kertoo ihan sen ettei kuluttaja nyt osta kalliimpaa yhteyttä kun mobiiliverkko toimii (useimmiten). 

 

Sitten on nämä pientaloasuinalueet myös Helsingissä jossa pahimmillaan saa max 8Mbps ADSL, 4G ei toimi tukkoisuuden vuoksi jne... Mitä kauppalehdessä mainitaan kun operaattorilla ei ole kiinnostusta kuiduttaa. Jos yrityksiä ei kiinnosta kuiduttaminen voisi Helsingin kaupunki tulla vastaan rakennuttamassa kuitua yhdessä operaattorin kanssa. Valtion tuella vedetään kuituja tuola missä mennään mutta tääläkin jos kaupunki tukisi tätä toimintaa valmiilla suunnitelmilla jne sekä luvat kuntoon on se helpompaa. Suunnitelu kun näissäkin on tarkkaa hommaa ja kaupunkialueella ei tosta vain voi kaivaa.

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +20

Kauppalehdessä on nyt meidän osalta tähän vastine:

 

Tatu Tuomisen mukaan keskustelussa on ollut paljon värinkäsityksiä ja paikkansapitämättömiä väitteitä. Hän huomauttaa, että Sonera on vastannut kuituyhteyksien kysyntään Avoin kuitu –toimintamallilla.

 

Soneran Avoin kuitu –malli kehottaa kuluttajia vastaamaan pätkivän nettiyhteyden aiheuttamaan turhautumiseen valokuidun kimppaostamisella. Ideana on, että kuituyhteyden hinta laskee, kun sitä jakaa iso porukka.

 

Esimerkkinä on omakotinaapuruston osuuskunta, joka hankkii yhteisesti valokuituyhteyden. Avoin kuitu –toimintamalli lupaa rakentaa valokuituverkkoja omakotitaloalueille, joilla on vähintään 120 kotitaloutta ja joista vähintään puolet haluaa valokuidun. Liittymismaksu vaihtelee alueittain ja on 2 500 – 4 000 euron välillä. Sonera on tuonut Avoin kuitu –mallin markkinoille tänä vuonna.

 

”Avoin kuitu –mallilla pyrimme vauhdittamaan Suomen valokuiduttamista. Tämä on meidän mallimme. Tavoitteemme on suomalaisille maailman parhaat yhteydet”, Tuominen sanoo.

 

Kuitukaapelikeskustelussa on ihmetelty kaapeliyhteyksien kallista hintaa. Tuomisen mukaan kalleuden selittää yksi asia – kaivuutyön kalleus.

 

”Kuidun rakentamisessa kaikkein kallein osuus on kaivaminen. Ei siis operaattorityö, vaan kaivaminen. Kun pyydetään kaivuri paikalle, saadaan hinta sille, mitä kuitu maksaa.”

 

Hän myös huomauttaa, että kodin lähistöllä kulkeva kaapeli ei merkitse automaattisesti, että kaapeli olisi käytettävissä.

 

”Kun puhutaan valokaapelien haaroittamisesta tukiasemien välillä, se ei ole yksinkertaista. Vaikka kaapeli kulkisi, se ei tarkoita, että siitä pystyy suoraan ottamaan tilaajayhteyden. Ei niitä tarkoituksellisesti ole pidetty missään piilossa, päinvastoin. Tarkoituksemme on tarjota ihmisille yhteyksiä ja sitä kaikin voimin tehdään”, hän sanoo.

Kuitua lojuu tyhjän panttina?

Kuitukaapelikeskustelussa on monesti noussut esiin väite, että Suomen maaperässä on tyhjän panttina makaavaa kuitua. Onko?

 

”Vastaus on, että ei ole. Voi löytyä vanhentunutta tekniikkaa, jolle ei löydy hyötykäyttöä. Mutta vastaus kysymykseen on ei”, Tuominen sanoo. "Jos meillä olisi käyttämätöntä kuitua, tietenkin me myisimme sitä mielellämme”, hän sanoo.


Kunniamerkki +6

Miten niin kaapeli on nurkalla, mutta jota taloyhtiö ei ota käyttöön. Meidän taloyhtiöön veti Sonera valokaapelin ja tiputti mainoksensa postiluukusta ja soitti haluatko ADSL yhteyden internet/viihdepaketteineen. Myöhemmin kauppasi samaan hintaan VDSL- modeemi yhteyden.

Monta vuotta myöhemmin vasta taloyhtiö tuli mukaan kaapeliTV:n antenni pistokkeen kautta. Tätä ennen toimi omaan laskuun puhelinpistokkeen kautta, niinkuin nykyäänkin viihdepaketti jos ei ota kaapelikorttia joka toimii  antennipistokkeen kautta.

 

>Kyllä ongelman on ollut täysin päinvastainen kysyntää ei ole koska ei ole tarjontaa. >Operaattorien myyntiponnistukset ovat lähes 100% kuluttajapuolella siellä mistä >saa helpoiten ja vähimmillä investoineilla rahaa. Eli mobiilit verkot. On melkoista >asiakkaan vähättelyä edes väittää muuta.

 

Puhut täyttä asiaa!

Operaattorit investointi haluttomuudesta johtuen laahavat pahasti perässä.Hienoja laitteita tuputetaan koteihin,mutta tarvittava ongelmaton kaista ei riitä nimeksikään.Käsittääkseni koditkin tulevat tulevaisuudessa älykkäämiksi,mutta operaattorit seisoo tumput suorina?

Tässä ei kai voi muuta kun toivoa palvelun paranemista sillä,että jostain EU:sta pirstaloidaan datan myynti kuluttajille kuten sähkönkin?

Kunniamerkki +16

@Candel12 kirjoitti:

>Kyllä ongelman on ollut täysin päinvastainen kysyntää ei ole koska ei ole tarjontaa. >Operaattorien myyntiponnistukset ovat lähes 100% kuluttajapuolella siellä mistä >saa helpoiten ja vähimmillä investoineilla rahaa. Eli mobiilit verkot. On melkoista >asiakkaan vähättelyä edes väittää muuta.

 

Puhut täyttä asiaa!

Operaattorit investointi haluttomuudesta johtuen laahavat pahasti perässä.Hienoja laitteita tuputetaan koteihin,mutta tarvittava ongelmaton kaista ei riitä nimeksikään.Käsittääkseni koditkin tulevat tulevaisuudessa älykkäämiksi,mutta operaattorit seisoo tumput suorina?

Tässä ei kai voi muuta kun toivoa palvelun paranemista sillä,että jostain EU:sta pirstaloidaan datan myynti kuluttajille kuten sähkönkin?


Miksi valittaa operaattoriksi jos tässä olisi hyvä tulon lähde? Aina voi itsekin lähteä perustamaan yritystä joka vetää valokuitua ympäriinsä. Ei missään sanota että DNA:n, Sonera, ja Elisan pitäisi tehdä Suomen kuidut? Voisi vaikka ne kunnatkin rakentaa kuitua ihan vapaasti mutta eipä heitä se kiinnosta kun kustannus. Edes kunnan asuntoihin ei saa kuitua kun kuitu on kerällä siinä seinän vieressä kun avausmaksu kuitenkin tulisi kunnalle. 

 

Rahalla saa kuitua kun sen haluaa mutta ei se halpaa lystiä tosiaan ole. Kuluttajalaakaistabisnekseen kuka nyt haluais lähteä kun hirveästi valituksia siihen nähden kuinka paljon tuotta sieltä saa. Katteet on niin nollaa jo laajakaistoissa joten itsekin luovuttaisin ennen yritystä. 

>Rahalla saa kuitua kun sen haluaa mutta ei se halpaa lystiä tosiaan ole. Kuluttaja>laakaistabisnekseen kuka nyt haluais lähteä kun hirveästi valituksia siihen nähden >kuinka paljon tuotta sieltä saa. Katteet on niin nollaa jo laajakaistoissa joten itsekin >luovuttaisin ennen yritystä.

 

Joka tapauksessa laitteet vyöryy ja takkuilevat verkot laahaa perässä.

Asiaa pallotellaan kuluttajilla ja miljardien arvoisilla operaattoreilla?

Minusta nykypäivän päätelaite tekniikka ja operaattoreiden strategia ei kulje samaan maaliin?

Kunniamerkki +16

@Candel12 kirjoitti:

>Rahalla saa kuitua kun sen haluaa mutta ei se halpaa lystiä tosiaan ole. Kuluttaja>laakaistabisnekseen kuka nyt haluais lähteä kun hirveästi valituksia siihen nähden >kuinka paljon tuotta sieltä saa. Katteet on niin nollaa jo laajakaistoissa joten itsekin >luovuttaisin ennen yritystä.

 

Joka tapauksessa laitteet vyöryy ja takkuilevat verkot laahaa perässä.

Asiaa pallotellaan kuluttajilla ja miljardien arvoisilla operaattoreilla?

Minusta nykypäivän päätelaite tekniikka ja operaattoreiden strategia ei kulje samaan maaliin?


Ei oo pakko ostaa. Kuitua saa kun maksaa ja rakentaa. SIitä vaan. Ei se muuallakaan maailmassa mitenkään ihmeellistä ole. Sielä sentään maksetaan mobiiliverkosta sitten tuplasti enemmän kuin  täälä. 

 

Itsellä on tuttuja ympäri maailmaa ja ei heillä ole kuituja välttämättä. Sielä sentään tekniikka kohtaa kuitenkin vuotta aikaisemmin kuin täälä joten huoli pois. Ja tietenkin sielä on datakatot mukana kiinteissäkin liittymissä joten en näe mitään ongelmia tulevaisuudessa. 

>Ei oo pakko ostaa. Kuitua saa kun maksaa ja rakentaa. SIitä vaan. Ei se muualla>kaan maailmassa mitenkään ihmeellistä ole.

 

Kuka maksaa ja rakentaa?

Onko tämä kuitu sitten ratkaisu katkeilevaan ja kasvavaan dataan?

Ymmärtääkseni verkkovalmistajilla on operaattoreille "avaimet käteen"kaapeleista kuituihin asti.

Kysymys on operaattoreiden haluttomuudesta investoida tulevaisuuden verkkoihin,koska pioneerille/riskinottajalle kustannus ymmärrys ja hyöty sumuista.

Kuluttajana valmis maksamaan enempi datasta mikäli operaattori tulee vastaan.

Kuvittele sitä viidakkorummun tehokkuutta,missä ja kenen verkossa data liikkuu tökkimättä!

 

Kunniamerkki +16

@Candel12 kirjoitti:

>Ei oo pakko ostaa. Kuitua saa kun maksaa ja rakentaa. SIitä vaan. Ei se muualla>kaan maailmassa mitenkään ihmeellistä ole.

 

Kuka maksaa ja rakentaa?

Onko tämä kuitu sitten ratkaisu katkeilevaan ja kasvavaan dataan?

Ymmärtääkseni verkkovalmistajilla on operaattoreille "avaimet käteen"kaapeleista kuituihin asti.

Kysymys on operaattoreiden haluttomuudesta investoida tulevaisuuden verkkoihin,koska pioneerille/riskinottajalle kustannus ymmärrys ja hyöty sumuista.

Kuluttajana valmis maksamaan enempi datasta mikäli operaattori tulee vastaan.

Kuvittele sitä viidakkorummun tehokkuutta,missä ja kenen verkossa data liikkuu tökkimättä!

 


Onhan ratkaisuja, ei se kuidun vetokaan ole mahdoton koska sekin tehdään alihankkijana useinkin. Ei Sonera vedä vaan Eltel oikeasti sielä alihankkijana. 

 

Noh väitän tosiaan että 20€+200€ modeemi 4G yhteys vs 40€/kk 100M kuitu + 2000€ avaumaksu? Tässä siis ihan yksinkertaista että kukaan ei maksa tätä lystiä. Perushinta normaalille asuinalueelle että 2K€ pitäisi siitä avauksesta veloittaa heti alkuun. 

 

http://www.avoinkuitu.fi/

 

Avoin kuitu mitä itse pidän fiksuna ratkaisuna on hakea alueelta tarpeeksi väkeä ketä oikeasti haluavat ja maksavat kuidun vedosta ja sitten Sonera esimerkiksi on mukana toteuttamassa sen. Sinne vaan joka ikinen alueelta nimi sinne niin luulisi tapahtuvan. 


@Candel12 kirjoitti:

Puhut täyttä asiaa!

Operaattorit investointi haluttomuudesta johtuen laahavat pahasti perässä.Hienoja laitteita tuputetaan koteihin,mutta tarvittava ongelmaton kaista ei riitä nimeksikään.Käsittääkseni koditkin tulevat tulevaisuudessa älykkäämiksi,mutta operaattorit seisoo tumput suorina?

Tässä ei kai voi muuta kun toivoa palvelun paranemista sillä,että jostain EU:sta pirstaloidaan datan myynti kuluttajille kuten sähkönkin?


Olen tästä täysin samaa mieltä kuidun suurimmat "viholliset" ovat tarjonnan vähäisyys, josta johtuu sitten että Matti/Maija Meikeläiset eivät tunne (=osaa haluta) kuitua. Toinen "ongelma" kuidun kannalta ovat halvat ja rajoittamattomat 3/4G- yhteydet jotka aiheuttavat, että haluja investoida kuituun ei ole (varsinkin vanhoilla asuinalueilla). Mobiilin netin pätkimistä pidetään normaalina Internetin toimintana. Syystetään laiteita ja netin tai palveluntarjoajan (vaikka Youtube/Neflix) ongelmia. Ei ymmärretä / osata mitata / todentaa, että pullonkaula onkin mobiilissa netissä siinä välälillä.

 

Monet tutut/kaverit ovat aivan hämmentyneitä, kun ovat käyneet meillä ja huomanneet  että voimme katso 2-3 kpl HD/4K videota eri välineistä yhtäaikaa, samaan aikaa + siinä samassa joku vielä pelaa online- peliä ja kolmas on Skype palaverissa kuvan kanssa. Kommentit ovat lähinnä häh... miten tämä on mahdollista. Meillä voi katsella vain yhtä HD- videota ja sekin pätkii välillä niin pahasti, että katsominen vain on mahdotonta. 

 

SummaSummarum... Kuidusta ei haluta makaa kun sitä ei tunneta. Eikä tiedetä miten erilainen hyvällä tavalla netti on sitä pitkin. Ne joille kerrostaloon tulee nopea yhteys kaapeliTV:n tai kuidun kautta tämä on itsestäänselvyys, mutta näitä asuntoja on Suomessa vain 600 000. Suomessa on 1,6 miljoonaa asuntoa jotka putoavat kaupungin keskustan ja maaseudun väliin ja ovat mobiilin tai rapistuvan kupari ADSL/VDSL- verkon varassa. 

 

T: Tuokki

Kunniamerkki +16

@Tuokki1 kirjoitti:

@Candel12 kirjoitti:

Puhut täyttä asiaa!

Operaattorit investointi haluttomuudesta johtuen laahavat pahasti perässä.Hienoja laitteita tuputetaan koteihin,mutta tarvittava ongelmaton kaista ei riitä nimeksikään.Käsittääkseni koditkin tulevat tulevaisuudessa älykkäämiksi,mutta operaattorit seisoo tumput suorina?

Tässä ei kai voi muuta kun toivoa palvelun paranemista sillä,että jostain EU:sta pirstaloidaan datan myynti kuluttajille kuten sähkönkin?


Olen tästä täysin samaa mieltä kuidun suurimmat "viholliset" ovat tarjonnan vähäisyys, josta johtuu sitten että Matti/Maija Meikeläiset eivät tunne (=osaa haluta) kuitua. Toinen "ongelma" kuidun kannalta ovat halvat ja rajoittamattomat 3/4G- yhteydet jotka aiheuttavat, että haluja investoida kuituun ei ole (varsinkin vanhoilla asuinalueilla). Mobiilin netin pätkimistä pidetään normaalina Internetin toimintana. Syystetään laiteita ja netin tai palveluntarjoajan (vaikka Youtube/Neflix) ongelmia. Ei ymmärretä / osata mitata / todentaa, että pullonkaula onkin mobiilissa netissä siinä välälillä.

 

Monet tutut/kaverit ovat aivan hämmentyneitä, kun ovat käyneet meillä ja huomanneet  että voimme katso 2-3 kpl HD/4K videota eri välineistä yhtäaikaa, samaan aikaa + siinä samassa joku vielä pelaa online- peliä ja kolmas on Skype palaverissa kuvan kanssa. Kommentit ovat lähinnä häh... miten tämä on mahdollista. Meillä voi katsella vain yhtä HD- videota ja sekin pätkii välillä niin pahasti, että katsominen vain on mahdotonta. 

 

SummaSummarum... Kuidusta ei haluta makaa kun sitä ei tunneta. Eikä tiedetä miten erilainen hyvällä tavalla netti on sitä pitkin. Ne joille kerrostaloon tulee nopea yhteys kaapeliTV:n tai kuidun kautta tämä on itsestäänselvyys, mutta näitä asuntoja on Suomessa vain 600 000. Suomessa on 1,6 miljoonaa asuntoa jotka putoavat kaupungin keskustan ja maaseudun väliin ja ovat mobiilin tai rapistuvan kupari ADSL/VDSL- verkon varassa. 

 

T: Tuokki


Itse aloittelevasta operaattorilla on mietitty miten vallataan näiden kolmen suuren valtaoperaattorin tonttia ja yritettäisiin sinne tunkea nokkansa. Se että saat ekaksi jonkun tuhat asuntoa joissa valmiina oikeasti maksamaan sen kuidun rakentamisen ei ole ihan helppoa. 

 

https://murobbs.muropaketti.com/threads/kannattaako-kuituliittymae-maaseudulla.989459

 

https://bbs.io-tech.fi/threads/suomi-kuituyhteyksien-kehitysmaa.8995/

 

Tosta keskustelusta käy ilmi varmaan mitä valmiita maksamaan. 2 tonnia on maksimi ehdoton murolaisellekin ja voi olla ettei sillä saada edes kuitua rakennettua. Mukava jos Tuokki pistäydyt keskustelussa mukana ja kerrot miten hoidetaan kuidut koko Suomeen edullisesti niin että mekin operaattorilta saamme edes leipää ilman leipäjonoa.

 

---

 

Minä heittäisin nopan kunnalle / kaupungille, mutta tietenkään ei nää päättäjät ymmärrä kuitenkaan mitenkäään valokuidun tai sen tärkeyden päälle. Kyllä se 4G toimii kun sähköposti aukeaa tai ADSL. 

 

Toinen juttu että kilpaile 20€:n 4G liittymää joka rajaton vs 40€:n kuidulla jossa avaus toista tuhatta euroa vähintään. Siitä voi sitten ihmetellä... Jos kunta tukisi vaikka puolella olisi houkutavampi varmasti.


@olkitu kirjoitti:

Minä heittäisin nopan kunnalle / kaupungille, mutta tietenkään ei nää päättäjät ymmärrä kuitenkaan mitenkäään valokuidun tai sen tärkeyden päälle. Kyllä se 4G toimii kun sähköposti aukeaa tai ADSL. 

 


 

Tähän liittyen, osui silmiin mielenkiintoinen dokunomentti männä päivänä LVM:n sivuilta

Sähköverkkoyhtiöiden valokuituinvestoinnit Ruotsissa
Loppuraportti 10.12.2015 linkki

 

Pieni lainaus ko. dokkarista

 

Ruotsissa sähkön jakeluverkkomarkkinoilla on kolme isoa ja 158 pienempää kunnallista  yhtiötä
Suurten yhtiöiden toiminnan painopiste on suurissa kaupungeissa eivätkä ne tarjoa kuituliittymiä

Ruotsin sähkömarkkinalainsäädäntö on periaatteeltaan sama kuin Suomessa
Tiedossa olevia tulkintaeroja Suomen ja Ruotsin välillä ei löytynyt
Ruotsissa sähköyhtiön omaan käyttöön rakennettaville kuidulle on yksikköhinta tuottopohjan laskemiselle ja sitä sovelletaan ruotsalaisissa sähköverkkoyhtiöissä

Valtaosa Ruotsin kuituliittymistä tarjoaa kunnallinen yhtiö joista n. puolet on sähköyhtiöiden tytäryhtiöitä
Suomesta poiketen, kunnat kokevat olevansa vastuussa paikallisesta infrastruktuurista kuituliittymät mukaan lukien
Kuntien kiturakentaminen alkoi Ruotsissa jo 1990-luvulla ja sitä edistettiin sekä investointituin että kunnille ja käyttäjille annetuin verohelpotuksin (verotuet vain kaudella 2001 –2007, yhteensä 3200 MSEK, 61% kaikesta tuesta)
Kuituliittymä tarjotaan ”tukussa” open access -periaatteella

Kunniamerkki +16

@kjns kirjoitti:

@olkitu kirjoitti:

Minä heittäisin nopan kunnalle / kaupungille, mutta tietenkään ei nää päättäjät ymmärrä kuitenkaan mitenkäään valokuidun tai sen tärkeyden päälle. Kyllä se 4G toimii kun sähköposti aukeaa tai ADSL. 

 


 

Tähän liittyen, osui silmiin mielenkiintoinen dokunomentti männä päivänä LVM:n sivuilta

Sähköverkkoyhtiöiden valokuituinvestoinnit Ruotsissa
Loppuraportti 10.12.2015 linkki

 

Pieni lainaus ko. dokkarista

 

Ruotsissa sähkön jakeluverkkomarkkinoilla on kolme isoa ja 158 pienempää kunnallista  yhtiötä
Suurten yhtiöiden toiminnan painopiste on suurissa kaupungeissa eivätkä ne tarjoa kuituliittymiä

Ruotsin sähkömarkkinalainsäädäntö on periaatteeltaan sama kuin Suomessa
Tiedossa olevia tulkintaeroja Suomen ja Ruotsin välillä ei löytynyt
Ruotsissa sähköyhtiön omaan käyttöön rakennettaville kuidulle on yksikköhinta tuottopohjan laskemiselle ja sitä sovelletaan ruotsalaisissa sähköverkkoyhtiöissä

Valtaosa Ruotsin kuituliittymistä tarjoaa kunnallinen yhtiö joista n. puolet on sähköyhtiöiden tytäryhtiöitä
Suomesta poiketen, kunnat kokevat olevansa vastuussa paikallisesta infrastruktuurista kuituliittymät mukaan lukien
Kuntien kiturakentaminen alkoi Ruotsissa jo 1990-luvulla ja sitä edistettiin sekä investointituin että kunnille ja käyttäjille annetuin verohelpotuksin (verotuet vain kaudella 2001 –2007, yhteensä 3200 MSEK, 61% kaikesta tuesta)
Kuituliittymä tarjotaan ”tukussa” open access -periaatteella


Tätä pitäisi juuri Suomeen saada että ei siitä tuu mitään että yritykset rakentaa kuitua kun ei se voittoa oikein tuo ne kuluttajaliittymät varsinkaan kun maksuaika venyy ja venyy pakosta. Lisäksi tämä rajoittaa uusien toimijoiden tullessa markkinoille sillä eihän kukaan halua uutta toimijaa omalle monopolialueelle. Näin sitten mennään että infran kustannus niin kalliiksi ettei ole kannattavaa rakentaa.

Tässä avain asemassa on ovat kunnalliset päättäjät. Siis ei muuta kun kyselemään päättäjiltä. Valtuustossa olevalta ehdokkaalta tai kadun kulmassa seisovalta uudelta.

 

Nythän on kunnallisvaalien aatto. Ratkaisu kuitujen tuomiseen sähköyhtiöiden toimesta on juuri usein kunnallisten päättäjien takana.


T: Tuokki

Vastaa