NAT Type vaihtelee strict/open välillä PC

  • 23 November 2018
  • 1 kommentti
  • 246 katselukertaa

Terve, eli muutin kaksioon vuosi sitten ja hommasin tietokoneen muutama kuukausi sitten. Ollaan hyvän kaverin kanssa pelattu vanhempia call of duty-versioita. Ongelmaksi on muodostunut mitä luultavammin NAT type. Kaverilla on koko ajan strict, koska omistaa kuulemma mobiililaajakaistan. Itselläni on telian L yhteys, modeemista menee ethernet  kaapeli suoraan koneeseen. Modeemina toimii ZyXEL VMG1312-B10D. Olen kokeillut kaikenlaisia pieniä kikkoja, mutta ei ole auttanut. Onko mahdolliselle ongelmalle järkevää selitystä? Kiitoksia vastanneille :)


1 kommentti

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Ongelmat liittyvät todennäköisesti siihen kaverisi mobiililaajakaistaan. Mobiililaajakaistat ovat oletusarvoisesti NATin takana, eikä käyttäjä voi vaikuttaa siihen / avata portteja. Julkinen IP täytyy tilata mobiililaajakaistaan erikseen ja siitä menee kk-maksu. Pelkkä tilaaminenkaan ei vielä riitä, vaan yhteyden muodostamiseen käytetty APN-tunniste täytyy vaihtaa ko. palveluun liittyväksi.

 

Sinulla taas on Telian liittymäsä julkinen IP, mutta reititin tekee oletusarvoisesti NATin, johon voit kuitenkin vaikuttaa eli voit mm. availla portteja (puhutaan nk. port forwardeista). Se, mitä portteja pitää avata riippuu pelistä. Googlella löytää jos haet esim. "call of duty port forwards" -haulla juuri kyseiseen versioon liittyvät portit. Portit avataan modeemin/reitittimen hallintasivulta (käyttöohjeissa lisätietoja mistä kohtaa) ja tätä varten sinun pitää peliä pyörittävän tietokoneen sisäverkon IP-osoite (joka on yleensä 192.168.x.x tai 10.x.x.x muotoinen). Tämän osoitteen näet, kun avaat komentoikkunan ja kirjoitat ipconfig. Port forwardin idea on, että kerrot modeemin NATille, että tiettyyn porttiin ulkoa päin tuleva liikenne lasketaan ikäänkuin "palomuurin" läpi ja ohjataan sinun määrittemällesi tietokoneelle.

 

Toinen tapa on sallia uPnP-palvelu modeemista, jolloin sovellukset voivat availla portteja omin päin. Mutta EN SUOSITTELE tekemään näin kuin korkeintaan väliaikaisesti kokeilumielessä, koska samalla luot melkoisen tietoturvaongelman verkkoosi, jos koneelle päätyy haittaohjelmia, saatavat ne availla portteja tietämättäsi ja koneesi voi päätyä jopa jonkinlaisen bottiverkon/spämmisysteemin jäseneksi.

 

Jotta tekemäsi asetukset pysyisivät, suosittelisin myös vaihtamaan pelikoneesta IP-osoitteen kiinteäksi ja tekemään sitten port forwardit siihen. Oletusarvoisesti laitteet käyttävät DHCP-palvelinta, joka on modeemissa. Modeemi jakaa dynaamisia sisäverkon osoitteita, jotka voivat alkaa esim. osoitteesta 192.168.1.100 ylöspäin. Jos verkossasi on useampia laitteita, on riskinä että tuo dynaaminen IP vaihtuu joka kerta kun modeemi uudelleenkäynnistetään. Tällöin tekemäsi port forwardit lakkaavat toimimasta. Tämä voi olla yksi syy siihen, jos NAT type vaihtelee koneellasi.

 

Kiinteäksi määritelty IP pitäisi varata alueelta, jonne modeemi ei jakele DHCP-osoitteita. Tätä varten pitäisi nähdä, mille osoitealueelle modeemi jakaa IP-osoitteita. Jotkut modeemit aloittavat osoitteesta 192.168.1.100, jolloin kiinteät IP-osoitteet voivat olla esim. 192.168.1.2 ... 192.168.1.99. Tyypillisessä sisäverkkototeutuksessa IP-osoitteen kolme ensimmäistä numeroa pitää olla samat kuin mitä modeemikin antaa DHCP:llä, mutta viimeisen numeron voit määritellä itse.

Vastaa